Daca te-ai ratacit nu inseamna ca esti pierdut!

De foarte multe ori creștem cu lecția că trebuie să avem grijă să nu ne rătăcim. Foarte mulți ani la rând auzim că atunci când mergem într-un loc necunoscut, fie că vorbim despre o pădure, fie că vorbim despre un oraș mare în care nu am mai fost, trebuie să nu ne rătăcim. Astfel, cei mai mulți dintre noi creștem cu teama de a ne rătăci. Ca și cum acest lucru ar fi un adevărat dezastru.
Personal cred că a te rătăci nu înseamnă că te-ai pierdut. Ideea că m-am rătăcit înseamnă pentru mine că am ajuns într-un loc necunoscut și că nu mai știu exact care este continuarea drumului spre destinația avută atunci când am pornit la drum. Practic asta înseamnă să te rătăcești – să îți dorești să ajungi din punctul A în punctul B urmând un anumit traseu și la un moment dat să nu mai găsești continuarea traseului pentru a ajunge în punctul B. Dar asta nu înseamnă că te-ai pierdut.
Atunci când simți că te-ai rătăcit poți privi din mai multe perspective situația respectivă. Astfel poți avea în vedere posibilitatea de a te întoarce pe drumul pe care ai venit. Desigur, acest lucru înseamnă că vei reveni înapoi de unde ai plecat. Există și aici riscul să rătăcești chiar și pe acest drum de întoarcere, dar foarte probabil dacă ai fost atent la drumul care te-a purtat până unde ai ajuns cu siguranță vei știi să faci drumul înapoi.
„Deciziile noastre, oricât de minore și de lipsite de importanță ar putea părea în momentul în care au fost luate, pot să ne schimbe drumul. Şi odată luate, uneori drumul înapoi poate fi mai sinuos și mai dificil decât mersul înainte în căutarea soluției.” – Killian Jornet
O altă perspectivă atunci când te-ai rătăcit este să alegi să îți continui drumul spre destinația inițială chiar fără a avea clară imaginea drumului respectiv și cumva riscând să mergi spre o altă destinație. Aici este nevoie de puțin curaj, de mai mult curaj, pentru că înseamnă să intri într-un necunoscut total. Avantajul unei astfel de alegeri atunci când simți că te-ai rătăcit și nu ai vrea să te întorci este acela că dacă ai curajul de a continua drumul vei putea descoperi poteci noi, poteci care îți erau necunoscute până atunci, dar și destinații noi. Astfel, chiar dacă nu vei ajunge în punctul B, unde aveai ca obiectiv să ajungi când ai pornit la drum, vei avea oportunitatea de a descoperi noi destinații. Și cine știe, poate că vei descoperi ceva mai minunat decât știai că se află acolo unde ai fi vrut inițial să ajungi.
„Evoluția e frânată de căutarea siguranței, această dorință profundă de a te întoarce în cunoscut, care te aruncă în repetiție. Să te sprijini, să înaintezi în cunoscut e ca și cum ai merge înapoi pe urmele deja făcute. Asumându-ți riscul de a-ți găsi drumul, ți-l asumi și pe acela de a te pierde, de a te rătăci prin nisipuri mișcătoare sau pe căi neumblate.” – Jacques Salome
De foarte multe ori în viață există momente când simțim că ne-am rătăcit de la scop, obiective sau destinații. Și cumva nu știm încotro să mergem. Tocmai de aceea alegem să stăm pe loc mult timp…prea mult timp. Astfel irosim timp atât de prețios doar de frica de a nu ști unde vom ajunge dacă alegem un drum despre care nu știm absolut nimic. Și tot așteptăm să găsim acel drum care este mai sigur și care ni se pare mai cunoscut, acel drum care cumva este o continuare firească a drumului parcurs până azi, până acum.
„Există întotdeauna mai multe trasee către culme. Dacă vă asumaţi propriile alegeri, veţi ajunge la destinaţie mai repede și mai ușor decât dacă aţi sta pe loc, întrebându-vă încotro s-o luaţi.” – Alan Cohen
Însă această teamă s-ar putea să te priveze de la cele mai mari oportunități ale vieții tale și de la cele mai minunate descoperiri. Îndrăznește să mergi înainte chiar și atunci când înaintea ta nu mai ai drumul despre care știai că trebuie să fie, poate chiar acolo unde nu mai există un drum sau nici măcar o potecă. Îndrăznește! Deși vei simți teamă, un prim pas și apoi încă un pas înseamnă depășirea fricii. Vei putea să vezi cum înaintând pas cu pas teama se va transforma în curaj și cu fiecare nouă cotitură care o face drumul acela necunoscut vei înainta pe un teren interesant, plin de descoperiri și plin de aventură. Iar toate acestea îți vor da tot mai mult curaj și vei păși tot mai încrezător că…acesta este un drum care duce undeva.
Poate atunci nu știi exact unde, dar când vei ajunge în noile destinații deja vei fi altcineva. Vei fi învățat cum să îți depășești teama de a păși în necunoscut, vei fi învățat importanța și bogăția drumurilor necunoscute, dar mai ales vei fi învățat cum acele păreri împrumutate care spuneau că a te rătăci este echivalent cu a fi pierdut erau doar niște păreri ale unor oameni temători și care nu au îndrăznit să se avânte dincolo de confortul cunoscutului. Și din acel moment în care aventura, necunoscutul și drumurile neumblate îți vor deveni familiare, teama de a te rătăci sau chiar de a te pierde se va risipi, înțelegând faptul că în viață atât drumul, cât și destinațiile se pot schimba și nu trebuie întotdeauna să știi unde vei ajunge. Important este să începi să te bucuri de călătorie și să înveți lecțiile pe care călătoria ți le oferă cu fiecare pas pe care îl faci, cu fiecare cotitură a drumului și cu fiecare nouă destinație în care ajungi.
Dar chiar așa, de ce te-ai rătăcit totuși? Ahaa! Foarte probabil nu ai fost atent la drum. Altfel nu îmi explic. Știai atât de bine care este drumul și care este destinația…Dar mintea ta nu era cu tine foarte probabil, mergeai așa cum o faci de cele mai multe ori zi de zi, ca un somnambul atunci când mergi la locul de muncă și te gândești la ce vrei să faci când ajungi acasă sau ca atunci când conduci mașina dar te gândești la câte lucruri ai de rezolvat la job. Da, se mai întâmplă. De fapt, astfel de rătăciri din neatenție sunt atât de frecvente, încât mai mulți sunt aceia care se rătăcesc, decât aceia care nu o fac. Oricum, important este să nu te cuprindă frica și important este să te trezești înainte să ajungi pe marginea prăpastiei.
Odată ce din punctul în care conștientizezi că te-ai rătăcit alegi să nu te întorci înapoi din drumul tău, ci să continui pe un drum necunoscut înveți ce înseamnă curajul. Înveți că a avea curaj înseamnă să îți depășești temerile în diferitele situații în care viața te pune în fața necunoscutului. Uneori nu trebuie să știi întotdeauna încotro te îndrepți sau cum să ajungi la o anumită destinație. Și asta pentru că uneori vei descoperi că de-a lungul drumului vei întâlni oameni care îți vor indica noi destinații sau vei avea oportunitatea de a învăța lecții noi care să îți faciliteze găsirea destinației spre care ți-ai dori din tot sufletul să mergi. Mai mult decât atât, a cunoaște întreg drumul este foarte dificil prin faptul că Viața te mai pune uneori să faci câte un ocol pentru a ajunge la fericire și la împlinire. Și asta nu pentru că vrea să fii nefericit și neîmplinit, ci doar pentru a învăța valoarea călătoriei și pentru a te testa dacă ai perseverența și dorința arzătoare de a-ți atinge împlinirea, menirea și visele.
„În momentul în care începi să anticipezi calea de urmat spre orice obiectiv, credința îți va fi pusă la încercare la fiecare cotitură, la fiecare ocol, la fiecare aparent obstacol. Dar când vei avea încredere completă în lege, vei începe să vezi fiecare întârziere și fiecare obstacol ca pe o oportunitate care te poate pregăti pentru ceea ce te așteaptă atunci când ajungi la destinație.” – Uell S. Andersen
Așadar, prieten drag, nu-ți fie teamă atunci când te-ai rătăcit. Important este să conștientizezi acest fapt și să iei o decizie bazată pe atenție și pe curaj, acea decizie care să te poarte spre alegeri conștiente și asumate cu privire la drumurile pe care le vei urma din punctul în care te-ai rătăcit. Bucură-te de călătorie și de aventura această numită Viață cu fiecare drum pe care îl alegi!
„Și tu trăiești o aventură minunată. Nu are prea mare importanță unde se termină, ci că o trăiești, iar dacă ai încredere, vei ajunge exact unde trebuie. Destinația devine mai interesantă prin drumul ales ca să ajungi la ea. Poți alege un drum ușor și plin de lumină; important este să fie al tău.” – Alan Cohen