Care este diferenta dintre coaching, mentorare si consultanta?

Diferenta dintre coaching mentorat si consultanta

Tot mai des auzim vorbindu-se despre coaching, mentoring sau consultanță. Auzim despre folosirea acestor termeni atât în privința vieții personale, cât și în privința vieții profesionale, indiferent dacă vorbim despre domenii precum business, sport, corporate sau politică. Doar că de multe ori termeni precum „coaching”, „mentorat” sau „consultanță” sunt folosiți impropriu sau sunt confundați. Tocmai de aceea este important de subliniat care sunt diferențele dintre coaching, mentorare și consultanță. În ceea ce urmează vom discuta despre caracteristicile coacning-ului, mentoring-ului și consultanței.

Ce înseamnă consultanța?

Consultanța este acea abordare prin care un specialist într-un anumit domeniu oferă sfaturi și răspunsuri calificate unui client care apelează la respectivul specialist în vederea găsirii unor soluții la problema cu care se confruntă. Altfel spus, atunci când apelezi la un consultant vei găsi foarte rapid o soluție pentru una dintre problemele care care te confrunți. Însă trebuie spus că odată ce un consultant îți oferă soluția și răspunsurile de care ai nevoie, nu vei fi tentat(ă) să le găsești pe cont propriu.

Prin urmare, când vei întâmpina alte dificultăți, provocări sau probleme vei avea din nou nevoie de soluțiile și răspunsurile oferite de un consultant. Și acest lucru datorită faptului că ceea ce ai aplicat ca și soluții sau răspunsuri la problema anterioară în care ai primit consultanță foarte probabil nu se mai aplică în noul context în care ai nevoie de sfaturi. Deci atunci când avem în vedere consultanța discutăm despre un specialist care găsește soluțiile cele mai eficiente și răspunsurile cele mai rapide pentru a rezolva o problemă cu care ne confruntăm, răspunsuri oferite sub forma unor sfaturi.

Procesul de mentorare

Mentoring-ul sau mentorarea este o abordare diferită de consultanță prin faptul că aduce ceva în plus, și anume împărtășirea unor experiențe anterioare și cu caracter personal pe care mentorul le-a trăit și le-a depășit cu bine. Altfel spus, mentorul este cel care apelează la lecțiile pe care personal le-a dobândit prin experiențele vieții și pe care le oferă sub formă de exemple de viață celui care alege să solicite sprijin unui mentor în cadrul unui program de mentoring. Rolul acestor experiențe împărtășite este acela de a susține dezvoltarea cuiva în diferitele planuri ale vieții, fie că vorbim despre mentoring în viața personală, fie că vorbim despre mentoring pentru latura profesională a vieții.

Reclame

La fel ca și în cazul consultanței, mentorarea înseamnă că cel care apelează la astfel de sprijin nu are nevoie să gândească pe cont propriu pentru a găsi cele mai eficiente soluții la problemele sau provocările cu care se confruntă. Iar acest lucru vine ca urmare a faptului că mentorul îl ghidează pe client prin împărtășirea acelor experiențe din viața personală pe care le-a adaptat problemelor pe care clientul trebuie să le depășească, experiențe care să îi fie acestuia asemenea unui ghid util pentru a depăși problemele respective.

Altfel spus, mentorarea este oferită de o persoană cu mai mare experiență în anumite domenii ale vieții pentru acele persoane care își doresc să evolueze, iar acest lucru se realizează prin împărtășirea propriilor experiențe. La fel ca și în cazul consultanței, atunci când te confrunți cu o nouă provocare sau problemă în viața ta trebuie să apelezi din nou la mentor pentru a beneficia de îndrumare în vederea soluționării soluției respective.

Coaching-ul și avantajele sale

Coaching-ul este abordarea prin care oamenii învață cum să extragă propriile idei și răspunsuri cu privire la diferite aspecte ale vieții lor, idei și răspunsuri care provin din interiorul fiecărei persoane sub forma unor adevăruri proprii. De multe ori aceste adevăruri proprii ne sunt necunoscute tocmai datorită faptului că cele mai multe dintre ideile, gândurile, părerile, convingerile și credințele pe care le avem sunt împrumutate de la alte persoane. Altfel spus sunt gânduri, idei, păreri, convingeri și credințe care nu își au originea în interiorul nostru.

Tocmai de aceea apare conflictul între ceea ce ne dorim cu adevărat și ceea ce știm că „ar trebui” să facem, iar de aici apare dificultatea în a găsi rezolvarea și soluțiile pentru diferitele probleme și provocări cu care ne confruntăm în viața noastră. În cadrul procesului de coaching un coach specializat susține persoana care dorește să urmeze un proces de schimbare prin oferirea de sprijin, claritate și direcție în vederea atingerii schimbării dorite.

De foarte multe ori lipsa clarității și haosul vieții în care trăim zi de zi sunt adevărate obstacole pentru a atinge succesul pe care ni-l dorim. Succesul nu are neapărat legătură cu latura financiară sau cu poziția socială. Succesul este exact acel lucru care ne împlinește și care ne oferă liniștea și pacea de care cu toții dorim să ne bucurăm. Tocmai de aceea, pentru a atinge succesul (indiferent de cum îl definești) ai nevoie de claritate în urmarea drumului spre succes. Claritatea precede întotdeauna succesul, iar un coach dezvoltare personală vine să ghideze cu claritate înspre atingerea succesului pe care îl dorești în viața ta.

Reclame

Spre deosebire de mentorare și consultanță care se bazează pe a spune și a oferi răspunsuri, coachingul se bazează doar pe procesul de a pune întrebări. Aceste întrebări sunt organizate într-un mod eficient de către coach astfel încât să găsești propriile răspunsuri la aceste întrebări. Iar atunci când ai găsit propriile răspunsuri începi să ajungi să conștientizezi care sunt de fapt cauzele principale care te țin pe loc sau care reprezintă obstacole în atingerea obiectivelor tale. În consecință, coachingul vine să transforme inconștientul în conștient.

Pentru că doar prin conștientizare poți ajunge să evoluezi astfel încât să elimini din viața ta acele comportamente și gânduri care sunt adânc ascunse în inconștient și care te opresc din a trăi viața pe care cu adevărat ți-o dorești. Fără a deveni conștient este imposibil să schimbi sau să gestionezi ceva despre care nici măcar nu știi că există.

„Cunoașterea altor persoane înseamnă inteligență; a te cunoaște pe tine este adevărata înțelepciune. Stăpânirea celorlalți este forță; a te stăpâni este adevărata putere.” – Lao Tzu

Coaching-ul te ajută să privești în profunzimea sinelui

Prin intermediul procesului de coaching orice client învață cum să privească profund în interior și cum să își îndrepte atenție spre propriile valori și adevăruri. De aici începe un proces de schimbare care devine pas cu pas tangibil și tranformarea aceasta aduce valoare în viața fiecăruia care alege să parcurgă acest drum. Cu alte cuvinte, un coach dezvoltare personală te ia de unde ești acum (și din moment ce apelezi la expertiza unui coach (antrenor) foarte probabil ești într-un punct de nemulțumire, neîmplinire sau chiar de haos) pentru a te ghida și de a te susține să ajungi acolo unde îți dorești cu adevărat, pentru a-ți împlini visul.

Prin faptul că procesul de coaching contribuie la trezirea adevăratului sine, acest proces este un cu adevărat puternic prin aceea că cei mai mulți dintre oameni în urma parcurgerii unui astfel de proces de transformare susținut și ghidat de un coach dezvoltare personală reușeșc să obțină rezultatele pe care le doresc în viața lor. Altfel spus, procesul de coaching poate aduce o valoare imensă în viața oamenilor care aleg să apeleze la astfel de ședințe de coaching.

Reclame

Prin intermediul coaching-ului poți găsi răspunsurile cele mai profunde și cele mai adevărate la o mulțime de întrebări. Iar acest lucru vine ca urmare a faptului că sub îndrumarea unui coach vei fi pus în fața unora dintre cele mai dificile întrebări pe care de foarte multe ori nu ai curajul să ți le adresezi. Sau chiar dacă ai curajul să ți le adresezi, nu îndrăznești să dai răspunsul la respectivele întrebări. Coaching-ul vine să te ajute în a face cele mai bune alegeri în viața ta.

Coaching-ul susține independența și asumarea deciziilor proprii

Chiar dacă atât consultanța, cât și mentorarea sunt extrem de utile în diferite situații cu care ne putem confrunta în viața de zi cu zi, merită a fi subliniat că pe termen lung cele mai bune rezultate în vederea evoluției personale atât în planul vieții personale cât și în aspectul profesional al vieții le oferă coaching-ul. Iar acest lucru se datorează faptului că sfaturile și răspunsurile oferite de persoane din exterior ne pot fi utile punctual pentru o anumită problemă sau pentru alte probleme asemănătoare, dar atunci când te confrunți cu situații nemaiîntâlnite ai nevoie din nou de sfaturi, răspunsuri sau soluții.

Pe de altă parte, coaching-ul este destinat a te învăța cum să gândești și cum să găsești pe cont propriu răspunsuri, soluții și opțiuni pentru a depăși orice tip de problemă sau provocare se ivește în viața ta. Altfel spus, coaching-ul vine să te învețe să îți oferi propriile soluții și răspunsuri astfel încât atunci când te confrunți cu situații noi și provocatoare, atunci când ai de depășit un obstacol, să știi că vei putea găsi răspunsul în interiorul tău, în mintea ta.

Deși coaching-ul este mult mai profund și pe termen lung înseamnă o mai mare independență în evoluția personală, trebuie spus că la fel ca și în cazul mentoring-ului sau consultanței nu este suficient să apelezi doar la câteva întâlniri sau etape parcurse sub îndrumarea unui coach. Iar acest lucru se datorează faptului că obstacolele și provocările vor fi prezente atunci când îți dorești să avansezi.

„Nu poți atinge scopuri peste nivelul tău de dezvoltare. Scopurile nu se ating. Te dezvolți până la ele.” – Jim Rohn

Mai mult, vechile comportamente și obiceiuri care erau obstacole în dezvoltarea personală nu pot fi schimbate și îndepărtate instantaneu, fiind nevoie de mai multe etape în dezvoltarea personală pentru a ajunge la nivelul dorit. În urma procesului de coaching descoperi cum să te bucuri de propria autonomie în privința tuturor aspectelor vieții tale, iar toate alegerile pe care le vei face din acel moment înainte vor fi asumate cu deplină responsabilitate, fără a mai găsi scuze sau alți vinovați cu privire la modul cum arată viața ta.

Reclame
Să tragem linie!

Dacă atunci când apelezi la mentorare sau la consultanță realizezi cât de multe lucruri nu funcționează așa cum ți-ai dori pentru că de fiecare dată când ai nevoie de sfaturi și de idei apelezi la mentor sau la consultant, în cazul coaching-ului lucrurile se schimbă. Acest lucru vine ca urmare a faptului că procesul de transformare sub îndrumarea unui coach dezvoltare personală vine să sublinieze și să îți pună în evidență reușitele și acele puncte în care ai reușit, pornind astfel de la un fundament pozitiv care spune că poți reuși inclusiv transformarea pe care ți-o dorești cu atâta ardoare.

Altfel spus, chiar și atunci când te afli într-o situație deloc confortabilă, vei învăța care sunt acele puncte tari care te-au scos la lumină în situații anterioare complicate sau provocatoare. Nevoia unui coach în acest demers vine din faptul că de foarte multe ori am împrumutat atitudini, moduri de gândire și comportamente negative din societate, iar toate acestea nu ne permit să avansăm în direcția visului nostru. Însă cu sprijinul și îndrumarea unui coach vom putea găsi direcția pentru a ne regăsi propriile adevăruri și astfel propria direcție în viața noastră în vederea atingerii visului nostru.

Ai în vedere obiectivele spre care țintești, visul pe care dorești să îl transformi în realitate și situația actuală. Și în funcție de acestea fă cea mai bună alegere, indiferent dacă consideri că ai nevoie de consultanță, mentoring sau coaching. Cel mai important lucru este să beneficiezi de sprijinul ideal care să îți faciliteze călătoria dincolo de limite, dincolo de acele limite care reprezintă piedici în atingerea scopului și în împlinirea visului tău.

Foto fundal copertă Adrianna Calvo from Pexels

Un comentariu la “Care este diferenta dintre coaching, mentorare si consultanta?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: