Cu trenul în Turcia pe ruta Istanbul – Denizli

Turcia este o țară cu foarte multe atracții atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere geografic. Datorită istoriei foarte îndelungate și foarte bogate, dar și prin prisma poziției geografice, Turcia poate fi cu siguranță printre țările unde să petreci multe luni de zile pentru a descoperi ceea ce are de oferit această țară situată pe două continente și pentru a cunoaște oamenii, cultura și tradițiile din Turcia.
Cuprins
- De la Istanbul la Denizli cu trenul
- Istanbul (Söğütlüçeşme) – Eskişehir cu trenul de mare viteză
- Condițiile din trenul de mare viteză (YHT)
- Partea a doua a călătoriei: Eskişehir – Denizli
- Cum poți achiziționa bilete de tren în Turcia
- Prețul biletele de tren în Turcia
- Concluzii după prima experiență cu trenul în Turcia
De la Istanbul la Denizli cu trenul
După 6 zile petrecute în Istanbul, călătoria în Turcia a continuat înspre interiorul țării, mai exact înspre orașul Denizli. Pentru această călătorie am ales trenul ca și mijloc de transport pentru a parcurge distanța de peste 800 de kilometri, având în vedere că este mult mai confortabil să petreci atâtea ore în tren decât în autocar.
Este adevărat, exista și varianta avionului, fiind aeroport la Denizli, însă costurile pentru un bilet de avion pe ruta Istanbul – Denizli erau de câteva ori mai mari decât călătoria cu trenul. Mai mult, cu trenul aveam posibilitatea de a descoperi parte din peisajul acestei țări, de a ne bucura de o nouă experiență cu trenul după călătoria din Egipt pe ruta Luxor-Cairo și, nu în ultimul rând, aveam șansa de a observa mai îndeaproape oamenii pe care îi întâlneam de-a lungul drumului.
Istanbul (Söğütlüçeşme) – Eskişehir cu trenul de mare viteză
Călătoria cu trenul se împărțea pe două sectoare, și anume Istanbul – Eskişehir, respectiv Eskişehir – Denizli. Pentru prima parte a călătoriei aveam varianta unui tren de mare viteză (YHT), tren care atingea chiar și 250 de km/h. Plecarea a fost din Gara Söğütlüçeşme din districtul Kadikoy al Istanbulului.
Pentru că plecarea a fost dimineața la ora 6:45, am luat un Uber de la hotel până la gară, mijlocele de transport în comun începând să circule de la ora 6:00, iar pentru a ajunge la timp la gară am preferat Uberul.
Din nefericire nu a fost cea mai plăcută experiență, dovedindu-se că informațiile care aminteau faptul că există riscul de a fi păcăliți de anumiți șoferi de Uber sau de taxi atunci când ești în Istanbul erau reale. Deși solicitasem Uberul și aveam un preț stabilit, ulterior șoferul ne-a spus de existența unei taxe pentru Podul Bosfor, iar cursa dintr-o dată avea un preț aproape dublu.
Având în vedere că plecasem de la hotel și încă nu aveam un SIM card pentru Turcia, nu aveam cum să chemăm alt Uber sau taxi. Prin urmare am acceptat să plătim suma solicitată de șofer, știind că este un preț umflat de câteva ori. Însă important era să ajungem la timp la gară pentru a prinde trenul pentru care deja aveam luate biletele online.

Am ajuns la Gara Söğütlüçeşme în jurul orei 6:15. Aici pentru a urca în trenul de mare viteză YHT se scanează bagajele și pasagerii precum în aeroport (nu este chiar la fel de drastică verificarea), după care se solicită pașapoartele pentru a putea ajunge la peron. După ce aceste formalități au fost îndeplinite, am urcat în trenul care era deja la peron.
Condițiile din trenul de mare viteză (YHT)
Trenul arăta impecabil, cu scaune extrem de confortabile, curate și cu mult spațiu la picioare. Temperatura era potrivită, iar totul în tren arăta grija pe care inclusiv pasagerii o aveau atunci când călătoreau. Plecarea a fost exact la timp, iar viteza cu care trenul circula ajungea chiar și până la 200 de km/h în anumite porțiuni. Având în vedere că primele zeci de minute eram doar în zona metropolitană a Istanbulului, este de apreciat inclusiv această viteză.
Într-o gară am staționat ceva mai mult din pricina întârzierii unui alt tren, dar am ajuns cu doar 10 minute întârziere la gara din Eskişehir, acolo unde aveam de schimbat trenul. Gara din Eskişehir arăta foarte bine, era ușor de găsit peronul de plecare pentru următorul tren.


Pe prima porțiune de călătorie cu trenul pot spune că am avut o experiență excelentă cu trenul de mare viteză din Turcia (YHT). Aș repeta oricând această călătorie și mai mult ca sigur că în săptămânile pe care le vom avea în Turcia se va mai ivi ocazia de a călători cu trenul.
Partea a doua a călătoriei: Eskişehir – Denizli
După o așteptare de aproximativ 70 de minute am urcat în al doilea tren, de această dată un tren similar cu cele din România ca și compartimentare, dar mult mai confortabil și mai spațios. Călătoria aceasta avea să dureze 8 ore și urma să parcurgem peste 500 de km în acest interval de timp.

La fel ca și în cazul primului tren, și în Pamukkale Ekspresi (așa cum se numea trenul spre Denizli) era foarte curat, scaunele erau foarte confortabile, spațiul la picioare era foarte ofertant chiar și pentru cineva cu înălțimea de 185 cm, iar temperatura era optimă – nici prea cald, nici prea rece (după experiența cu trenul din Egipt de fiecare dată când urc în tren mă gândesc la posibilitatea de a experimenta o astfel de situație).

Pentru primele 3-4 ore trenul a fost aproape plin, dar ulterior trenul era mai mult gol și oamenii circulau pe distanțe scurte. Parcurgeam traseul prin diferite peisaje, de la orașe care arătau mult mai îngrijite și păreau mai înstărite, la sate unde se observa faptul că oamenii o duceau mult mai greu din punct de vedere al condițiilor de trai și al posibilităților financiare. Odată ce ne apropiam de Denizli, traversam peisaje mult mai stâncoase, observam suprafețe întinse de zone unde roca era vizibilă și unde vegetația lipsea.


La ora 19:35 eram în gara din Denizli, ultima oprire a trenului Pamukkale Ekspresi, trenul ajungând la timp, neavând nici măcar 1 minut de întârziere, chiar dacă era vorba despre un tren cu care am făcut peste 8 ore și peste 500 de kilometri. Gara din Denizli este una micuță, situată în apropiere de zona centrală a orașului. Din gară am pornit la pas înspre cazarea luată prin AirBnb, având în vedere faptul că apartamentul închiriat era la o distanță de cca. 15 minute de mers pe jos față de gară.
Cum poți achiziționa bilete de tren în Turcia
În momentul în care am stabilit că urmează călătoria în Turcia, nu aveam definit vreun itinerariu exact, singura certitudine fiind aceea că urmează să petrecem câteva zile în Istanbul și apoi ne vom îndrepta spre Denizli pentru a descoperi zona recunoscută pentru bazinele de travertin de la Pamukkale. Pentru că trenul rămâne opțiunea numărul 1 atunci când vine vorba despre călătoriile pe distanțe lungi, am căutat varianta cu trenul până la Denizli.
Am descoperit faptul că biletele pot fi achiziționate online foarte simplu, folosind aplicația pusă la dispoziție de compania de căi ferate din Turcia sau website-ul pentru bilete online în Turcia, de unde poți selecta limba engleză din colțul din dreapta sus.

La pasul următor trebuie aleasă ruta dorită, data pentru călătorie și apoi selectezi trenul pentru care optezi. Urmează pasul pentru a face selecția vagonului și a locurilor în vagon. După ce ai făcut acest pas urmează completarea datelor pentru bilet, date care includ atât numele pasagerilor, cât și numărul pașaportului și sexul pasagerilor.


Inclusiv atunci când alegi locul pe scaun poți observa faptul că anumite locuri sunt ocupate de femei, altele sunt ocupate de bărbați. Un lucru firesc într-o țară unde religia musulmană este predominantă și un lucru care denotă atenția pentru detalii atunci când vine vorba despre un serviciu de care trebuie să beneficieze cât mai multă lume. Ulterior se face plata online cu cardul, iar biletele sunt trimise pe adresa de e-mail introdusă la achiziționarea online a biletelor.


Biletele primite în format PDF nu trebuie listate. În timpul călătoriei înspre Denizli biletele au fost scanate de controlor, iar pentru prima parte a călătoriei până la Eskişehir biletele nu au fost controlate datorită faptului că înainte de urcarea în tren au fost verificate pașapoartele și au fost găsite în sistem inclusiv biletele de tren.
Prețul biletele de tren în Turcia
În momentul în care am văzut cum arată trenurile din Turcia mă așteptam ca prețurile să fie destul de mari, mai ales pentru distanțe lungi. Însă atunci când am făcut căutarea pe internet și pe website-ul companiei de tren din Turcia (TCDD), am observat că prețul pentru călătoria cu trenul este chiar mai mic decât prețul pentru călătoria cu autocarul.
Astfel, pentru ruta Istanbul – Denizli prețul pentru o persoană a fost de 76 RON. Repet, pentru o călătorie de peste 800 de km și care în total a însemnat peste 11 ore petrecute în tren, condițiile fiind foarte bune și călătoria fiind una foarte confortabilă. Cu alte cuvinte, chiar merită să folosești trenul atunci când călătorești în Turcia și vrei să te îndrepți înspre destinații unde există căi ferate.
Concluzii după prima experiență cu trenul în Turcia
După prima experiență cu trenul în Turcia, pot afirma fără niciun dubiu că foarte probabil ori de câte ori se va ivi ocazia de a ajunge într-o altă locație în această țară folosind trenul, aceasta va fi prima variantă. Modalitatea foarte facilă de a găsi rutele parcurse de trenurile din Turcia și de a achiziționa biletele, prețul foarte avantajos al biletelor de tren, condițiile oferite în aceste trenuri și atmosfera din tren, toate acestea sunt argumente suficient de solide pentru a alege această variantă de a călători prin Turcia.
În concluzie, dacă vrei să călătorești pe cont propriu în Turcia și vrei să nu apelezi neapărat la agenții de turism, călătoria cu trenul poate fi o variantă excelentă din perspectiva confortului oferit și a prețului pentru o astfel de călătorie. În plus vei avea posibilitatea de a vedea o mulțime de locuri, peisaje și de a interacționa cu mult mai mulți oameni decât dacă ai opta pentru o călătorie cu avionul.
Pingback: Dogu Express – o călătorie cu trenul spre estul Turciei | Laurentiu Artugyan
Pingback: Denizli – supriza plăcută a unui oraș în afara destinațiilor favorite din Turcia | Laurentiu Artugyan