Natura la catedră – Lecția nr.2: Abundența


Natura ne poate învăța o altă lecție foarte importantă și care să ne fie utilă pentru a avea parte de o viață împlinită, și anume ABUNDENȚA. Societatea ne învață că aproape niciodată nu este destul. Astfel avem senzația că în orice privință viața trebuie abordată din perspectiva lipsurilor sau a insuficienței resurselor. Perspectiva noastră se poate schimba atunci când privim atent la Natură și putem să învățăm lecția Abundenței.

Abundența și societatea

Abundența este definită prin prisma unor termeni precum belșug, bogăție, cantitate mare sau chiar prisos. Interesant este faptul că în societate abundența este folosită foarte rar, în schimb termeni precum „bogăție” sau „cantitate mare” sunt frecvent folosiți pentru a se face referire la aspectele financiare sau materiale.

Abundența nu înseamnă că de fiecare dată și întotdeauna avem ceea ce ne dorim, ci faptul că putem privi atent la Viața noastră și să înțelegem că nu vom avea lipsuri atâta timp cât suntem împliniți și recunoscători pentru ceea ce viața ne-a oferit până la un moment dat.

În timp ce societatea ne invită să ne umplem viețile cu obiecte materiale, cea mai bună latură a noastră știe că plăcerile mai elementare sunt cele care ne îmbogățesc și ne susțin. Indiferent cât de grele sau de ușoare sunt condițiile noastre actuale, cu toții avem o abundență de binecuvântări simple în jurul nostru – care așteaptă să fie recunoscute drept ceea ce sunt. Pe măsură ce facem asta, fericirea noastră se amplifică. Recunoștința noastră se extinde. Și fiecare zi devine un dar care ne taie răsuflarea.

Robin Sharma
Exemple de Abundență în Natură

Dacă ne utiăm atent în Natură, putem înțelege ce este Abundența. Lecția această nu este mai ușor de înțeles în niciun alt mod decât prin a privi cu atenție la Natură. Putem lua câteva exemple pentru a înțelege mai ușor această lecție.

Reclame

Într-un deșert unde pare că există o mulțime de lipsuri și viața este greu de susținut avem parte de o abundență în ceea ce înseamnă nisipul, zilele senine, căldura diurnă și răcoarea nocturnă, dar mai ales abundența surselor de apă potabilă de o calitate și puritate greu de găsit în alte locuri. Este adevărat, această apă nu este la îndemână neapărat, dar asta nu înseamnă că ea nu există, chiar din belșug în anumite locuri.

Un alt exemplu pot fi păsările și animelele care trăiesc aproape oriunde pe Terra. Chiar dacă anumite specii de insecte sau animale își fac ceva provizii pe termen scurt, nu există nici o specie de animal care să își facă „conturi de economii” sau „provizii pentru zile negre”. Este cea mai bună dovadă a faptului că această abordare socială este complet nenaturală, dacă pot folosi această formulare. Animalele și plantele știu că la un moment dat vor avea suficient din toate, pentru că Natura care le-a creat le va susține creșterea și dezvoltarea.

În zonele vulcanice și în zonele tropicale putem vedea o vegetație abundentă, chiar dacă acest lucru înseamnă activitatea unor vulcani sau perioade de ploi foarte puternice. Acest lucru asigură echilibrul Naturii în aceste zone, chiar dacă oamenii consideră că anumite fenomene sunt dezastre naturale. Din nou societatea privește cu ochi limitativi ceea ce natura creează, uitând că solul vulcanic fertil pe care oamenii din acele locuri îl folosesc a fost rezultatul activităților vulcanice. Revenind la deșert, acolo nu avem vulcani, deci am putea să folosim abundența nisipului…dar nisipul nu este fertil, deci nici vorbă de așa ceva.

Abundența ca și atitudine

Abundența în Natură este prezentă la tot pasul, atâta vreme cât știm (și cât dorim) să o privim. Natura este profesorul care ne oferă această lecție a Abundenței și ne predă această lecție indiferent în ce parte a lumii trăim sau în ce moment al vieții ne aflăm. În Natură nici măcar un element nu  este păstrat pentru sine, nu este „economisit”, totul fiind oferit celorlalte componente din ceea ce formează Natura.

Atunci când învățăm să descoperim Abundența din jurul nostru, dintr-o dată ne vom „muta” din zona de lipsuri în zona de belșug. Nu neapărat pentru că vom avea mai mulți bani în conturi, ci pentru faptul că atitudinea noastră se va fi schimbat și vom privi la Viața noastră prin ochii Abundenței.

Reclame

Oamenii care au o mentalitate a abundenţei atrag încontinuu mai mult decât ceea ce doresc ori au nevoie. Cei cu mentalitatea lipsei atrag încontinuu lipsuri.

Alan Cohen

Economia ne-a învățat să strângem bunuri materiale pentru a ne considera bogați și a simți că avem o siguranță. Natura ne învață că Abundența este la tot pasul fără a avea nevoie să adunăm lucruri și bogăție. Abundența în Natură este un flux permanent și tocmai de aceea foarte multă lume care se străduiește să adune bogății și resurse fie nu reușește, fie se simtă săracă – prin faptul că se interpune acestui flux de Abundență, flux specific Naturii.

Cuvinte de încheiere

Dacă până acum nu ai făcut loc Abundenței în viața ta, te invit să privești mai atent în Natură pentru a înțelege această lecție pe care Natura ne-o oferă zi de zi, indiferent de unde ne aflăm. Atunci când Natura este la catedră putem înțelege faptul că Abundența este o stare permanentă și firească, nefiind necesară vreo luptă pentru a o dobândi. Totul ține de modul în care privim noi lucrurile și de modul în care alegem să percepem ceea ce observăm în jur.

Sărăcia și abundența nu au nimic în comun cu situația financiară; ele sunt o stare de spirit, o atitudine, un mod de viață, un sistem de convingeri.

Meredith Atwood

Un comentariu la “Natura la catedră – Lecția nr.2: Abundența

  1. Pingback: Natura la catedră – Lecția nr.3: Momentul prezent | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: