Natura la catedră – Lecția nr.3: Momentul prezent

Foarte probabil ai auzit vorbindu-se în ultimul timp despre importanța de a fi sau de a trăi în prezent. Poate chiar ai încercat să pui în aplicare numeroasele sfaturi și sugestii pentru a simți că trăiești în prezent. Sau poate că ești de părere că acest lucru este imposibil ori că nu are nici un sens această idee de a trăi în prezent. Dacă privim atent la Natură, putem să descoperim această lecție a clipei prezente.
Ce înseamnă Momentul prezent sau Prezența?
Pentru foarte multă lume noțiunea de a fi prezent(ă) sau de a trăi momentul Acum este ceva foarte abstract și imposibil de perceput. De cele mai multe ori această stare vine din faptul că se depune un efort mental pentru a înțelege Momentul Prezent sau noțiunea de Acum. Însă atunci când aducem mentalul și analiza mentală, ratăm exact acel Acum pe care îl căutăm.
Momentul prezent este secunda pe care o trăim atunci când suntem complet prezenți și implicați în ceea ce facem. Dacă acum scriu aceste rânduri, mintea mea și atenția mea sunt 100% în punerea pe hârtie a ideilor și a emoțiilor pe care doresc să le transmit atunci când pun acest rânduri pe hârtie. Nu mă gândesc nici la ceea ce am de făcut în ora următoare, nici la faptul că ieri am avut o zi extraordinară sau una cu diferite provocări. Tot ceea ce fac este să fiu 100% implicat în acțiunea pe care o întreprind.
Viața este disponibilă doar în momentul prezent. Dacă abandonezi momentul prezent, nu poți trăi în profunzime momentele vieții tale cotidiene.
Thich Nhat Nanh
Momentul prezent nu înseamnă altceva decât 100% implicare în locul și în situația în care suntem. Fie că situația respectivă este conform așteptărilor, fie că este complet diferită, atunci când suntem 100% în momentul prezent nu avem altceva de făcut decât să ne bucurăm de acea clipă, fără așteptări sau fără nemulțumiri. Prezența este o formă de Recunoștință pe care o arătăm Universului prin faptul că nu căutăm să schimbăm prezentul, nu căutăm să fugim din el, ci alegem să îl trăim.
Nefericirea e imposibilă în prezenţa recunoştinţei. Acesta este unul dintre cele mai importante secrete de ştiut.
Osho
De ce este atât de greu să trăim în Momentul Prezent?
Dacă astăzi auzim frecvent vorbindu-se despre momentul ACUM și despre importanța de a trăi în Prezență, totuși ne este foarte dificil să trăim această stare. Acest fapt vine prin prisma modului în care societatea ne-a educat să privim mereu în viitor pentru a avea un obiectiv după care să alergăm și să privim frecvent în trecut pentru a ne simți vinovați de anumite greșeli sau de anumite alegeri făcute.
Acestea sunt cele două modalități prin care ratăm Momentul Prezent și aproape niciodată nu trăim AICI și ACUM. În majoritatea cazurilor trăim ziua de mâine, așteptăm să trăim viitorul loc de muncă, zilele de weekend (în care ne gândim că de luni mergem din nou la muncă) sau zilele de vacanță (pe care le regretăm cu gândul că sunt puține și la finalul lor avem din nou programul de la job). Tot la fel de des trăim Prezentul privind în trecut și avem parte de regrete cu privire la ceea ce am făcut sau la ceea ce n-am făcut.
Dacă astăzi ești pe deplin prezent, ziua de mâine va avea grijă de ea însăși. Vei întâlni toate persoanele de care ai nevoie, la momentul potrivit, și vor exista sincronizări spectaculoase.
Alan Cohen
Trăind foarte des sau în cea mai mare parte la nivelul mentalului, ne este aproape imposibil să trăim PREZENȚA. Mintea are mereu nevoie să rezolve ceva și de cele mai multe ori atunci când suntem complet AICI și ACUM nu avem nimic de rezolvat. Dacă vei privi cu atenție la numeroase momente prezente, vei realiza că de fapt nu ai absolut nici o problemă reală și nu există nimic ce trebuie rezolvat ACUM.
Atunci când eşti prezent, totul e în regulă şi din viaţa ta nu lipseşte nimic. Ea e perfectă, exact aşa cum este.
Paul Ferrini
Însă dacă privești la mâine, la ceea ce se va întâmpla peste 2 ani sau dacă privești departe până la pensie, cu siguranță că vei avea multe temeri de „asigurat” și multe probleme de rezolvat. Și vei încerca să le rezolvi acum, ca și cum ele vor fi exact așa cum le imaginezi tu în acest moment Prezent.
Cu siguranță că dacă privești în urmă vei remarca faptul că majoritatea temerilor și a gândurilor cu privire la ce s-ar putea să meargă „rău” (conform cu ceea ce definește societatea sau mintea ta că este „rău”) nu s-au adeverit. Astfel, vei înțelege cât timp și cât efort ai irosit pentru ceva ce a fost doar o nălucă înaintea ta. Odată ce cobori mai mult în inimă și la nivelul sufletului, renunțând să mai stai atât de mult în minte, vei realiza faptul că poți trăi tot mai mult Prezentul.
Cum învățăm Momentul Prezent de la Natură?
Atunci când privim atent la Natură avem șansa de a învăța să trăim Momentul Prezent, putem învăța ce înseamnă Prezența. Nu există vreo altă viețuitoare care să trăiască mereu în viitor sau în trecut. Animalele sunt prezente 100% în ceea ce fac în momentul pe care îl trăiesc, fără a face vreun lucru doar pentru că trebuie și așteaptă ca respectivul moment să treacă.
Natura ne învață că momentul Prezent este de fapt tot ceea ce există și că dacă ratăm un astfel de moment, nu avem cum să îl retrăim. În momentul în care privim atent în Natură putem să remarcăm faptul că plantele și animalele trăiesc momentul prezent, fără a aștepta un viitor care să arate într-un anumit mod pentru a trăi. O floare înflorește atunci când a ajuns la punctul evoluției pentru a oferi tuturor celor din jur floarea pe care o are de oferit, fără a ține cont dacă mediul din jur este perfect sau dacă „merită”.
Fructele se coc atunci când este momentul din punct de vedere al creșterii naturale, chiar dacă nu este nimeni în jur care să culeagă fructele sau să se bucure de ele. Până la urmă ele vor reveni în natură și astfel copacul sau planta care rodește nu așteaptă un viitor în care să apară cineva pentru a-i aprecia rodul și doar atunci să rodească.
Animalele la rândul lor trăiesc prezentul, fără a se gândi la viitor și la trecut. Dacă observăm o turmă de căprioare care sunt la momentul zilei în care se hrănesc, ele sunt liniștite și se concentrează pe ceea ce fac. Desigur, au urechile ciulite și în caz că apare vreo amenințare, acestea o iau la fugă. Însă fuga respectivă sau starea de stres nu este permanentă (așa cum este în cazul oamenilor) și odată ce simte că amenințarea a trecut, căprioara se liniștește și petrece timp pentru se odihni sau pentru a se hrăni.
Momentul Prezent în Natură înseamnă că viețuitoarele trăiesc conform cu ceea ce se întâmplă AICI și ACUM, fără a „se întreba” sau fără a se „gândi” la faptul că poate nu există condițiile optime pentru a trăi momentul sau că poate pe viitor lucrurile nu vor arăta „cum trebuie”. Momentul Prezent este singurul care există și din acest motiv în Natură este „trăit” pe deplin, fără ca viețuitoarele să pună condiții pentru a-l trăi pe deplin.
Prezența este o formă de conștientizare intrinsecă a naturii noastre. Este imediată și întrupată, percepută prin intermediul simțurilor.
Tara Brach
Tot Natura ne poate preda lecția referitoare la cum ratăm Momentul Prezent. De câte ori nu ai mers într-un loc spectaculos în mijlocul naturii sau acolo unde spectacolul oferit de păsări era fantastic și mintea ta era la birou sau la ratele pe care trebuia să le plătești la sfârșit de lună!? De câte ori nu ai trecut pe lângă o floare care îți oferea tot ceea ce avea de oferit și tu nici măcar nu ai remarcat floare respectivă?
Câte ocazii ai ratat în care un apus sau un răsărit unic se afișau pe cerul zilei, dar tu erai prea concentrat(ă) pe rapoarte, sarcini de bifat și emailuri care trebuiau să primească un răspuns? Ei bine, fiecare dintre noi a ratat numeroase astfel de momente tocmai datorită faptului că nu eram prezenți în momentul ACUM.
De luat aminte!
În ultimii ani tot mai des se vorbește despre Momentul Prezent, despre Viața care se desfășoara AICI și ACUM și cu toate acestea încă observăm în jur oameni care trăiesc ieri sau care își doresc să traiască ziua de mâine, ratând constant singurul moment care poate fi trăit – PREZENTUL. Există diferite moduri prin care putem învăța acest lucru, iar unul dintre profesorii care ne pot ajuta este Natura.
Când trăiești în prezent, îți permiți libertatea de a te bucura de moment, în loc să amâni mulțumirea sau bucuria pentru că ai ceva mai presant de făcut.
Wayne Dyer
Fie că mergem în natură și observăm toată viața care este manifestată de către Natură în ansamblu, de la cele mai mici plante și viețuitoare, fie că acordăm atenție fenomenelor naturale care se derulează zilnic înaintea ochilor noștri, sunt convins că Natura ne poate oferi lecția prezentului prin faptul că Natura creează mereu în Prezent. În niciun loc din Natură nu există ceva care să se raporteze la trecut sau la viitor. Munții care s-au format în trecut sunt prezenți astăzi așa cum sunt și evoluează în continuare.
Nu există plante sau viețuitoare care să nu trăiască astăzi pentru că ieri au experimentat anumite situații și nici plante sau viețuitoare care să nu trăiască astăzi pentru că mâine s-ar putea să fie secetă, să fie prea frig sau să nu găsească hrană.
Mai mult, majoritatea plantelor și a animalelor simt diferite schimbări care se întâmplă în natură, parcă având un instinct aparte. Acest instinct este atenția la prezent, atenția totală la prezent. Odată ce vom acorda atenția 100% prezentului, vom remarca faptul că și pentru noi ca oameni vom avea o conexiune mai mare cu natura, cu fenomenele din jurul nostru. Alegerile vor deveni mult mai simple.
Practica mea spirituală de bază este să încerc să trăiesc în prezent…să nu planific viitorul sau să mă plâng de greşelile trecutului…să simt adevărata putere a momentului actual. Acesta, prieteni, este secretul unei vieţi fericite.
Oprah Winfrey
Te invit ca începând de acum să acorzi atenție Naturii mai des și să remarci cum Natura te poate ajuta să te conectezi mai des la Prezent. Trăiește pe deplin prezent un răsărit, o ploaie puternică, un vânt care bate cu forță sau cântecul unei păsări. Atunci când ești în mijlocul Naturii conectează-te la Momentul Prezent ascultând copacii printre care te plimbi, concertul din pădure sau de prin pășuni, curgerea cascadelor sau a râurilor… Mai mult ca sigur vei observa cum dintr-o dată poți înțelege mult mai bine ce înseamnă Momentul Prezent și cum este să TRĂIEȘTI PREZENȚA.