Denizli – supriza plăcută a unui oraș în afara destinațiilor favorite din Turcia

Turcia este o țară cu foarte multe atracții atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere geografic. Datorită istoriei foarte îndelungate și foarte bogate, dar și prin prisma poziției geografice, Turcia poate fi cu siguranță printre țările unde să petreci multe luni de zile pentru a descoperi tot ceea ce are de oferit această țară situată pe două continente și pentru a cunoaște oamenii, cultura și tradițiile.
Cuprins
Pe scurt despre Denizli
Denizli se află localizat în partea de sud-vest a Turciei și este cunoscut mai degrabă prin prisma bazinelor de travertin de la Pamukkale. Este mai degrabă un oraș axat pe industrie și pe agricultură, fiind foarte puțin prezentat drept un oraș turistic.
Simbolul orașului este cocoșul Denizli, o rasă de cocoș care are un cântec foarte lung și care este specific acestei regiuni. Practic numele cocoșului Denizli a fost dat după acest oraș, iar sigla orașului și toate elementele reprezentative pentru Denizli sunt în strânsă legătură cu acest cocoș.


Orașul în sine este foarte întins și împreună cu suburbiile și cu localitățile adiacente, Denizli însumează undeva la aproximativ 1 milion de locuitori. Chiar și așa, orașul nu este deloc aglomerat, dar în același timp este plin de viață.
Inițial urma să petrecem în Denizli doar 5 nopți, dar datorită atmosferei din oraș, oamenilor de aici și oportunităților de a petrece timpul liber, am ales să stăm în Denizli 2 săptămâni. După zilele petrecute în Istanbul, Denizli era un oraș mult mai liniștit și unde simțeam atmosfera locală foarte bine.
Turiști sau călători străini vedeam foarte rar, cred că în 2 săptămâni am observat prin oraș undeva la 5 persoane care păreau a fi turiști sau vizitori din altă țară. Acest lucru a contribuit foarte mult la sentimentul de a face parte din această comunitate a orașului și de a simți că practic locuiam și trăiam aici.
Ce poți face și ce poți vizita în Denizli și împrejurimi?
În prima zi în Denizli am luat punctele de reper, am localizat autogara, ne-am interesat în legătură cu transportul public și am luat la pas orașul, pentru a observa unde sunt locurile unde putem face cumpărături, unde putem să mâncăm și unde putem schimba bani sau scoate bani de la ATM.
Telecabina din Denizli
A doua zi am urcat cu telecabina pe un munte aflat în imediata vecinătate a orașului. Denizli este un oraș care se află la poalele mai multor munți ce trec de 2000 de metri. Din acest motiv și peisajul este unul foarte interesant, cu palmieri de-a lungul bulevardelor principale și cu munții în fundal. Pentru a ajunge la telecabină am luat autobuzul numărul 130 și din centrul orașului am făcut aproximativ 40 de minute până la telecabină (Denizli Teleferik).

După alte 15 minute ne aflam la altitudinea de 1400 de metri. De aici perspectiva asupra întregului oraș și a întregii zone era superbă. Se vedea în depărtare inclusiv Pamukkale.

La punctul de coborâre din telecabină era un mic restaurant, iar un microbuz te ducea (fără alte costuri) pe un platou unde erau amenajate locuri pentru picnic, locuri de joacă, mici cabane pentru cazare sau cafenele și restaurante. Am preferat să luăm la pas această distanță și să ne plimbăm prin pădure, admirând în depărtare Muntele Honaz, cel mai înalt din această regiune a Turciei.

După aproximativ 4 ore am coborât cu telecabina și am luat autobuzul înapoi spre centrul orașului. Costul unui drum dus-întors cu telecabina este de 20 TL (lire turcești, adică aproximativ 5 RON) de persoană.

O călătorie cu autobuzul costă 5,75 lire turcești (aproximativ 1,5 RON), iar pentru bilete se încarcă un card de călătorie care poate fi luat de la punctele de transport public din oraș. Autobuzele circulă foarte des și rutele te pot duce chiar și în localitățile din vecinătate, nu doar în interiorul orașului.
Pamukkale, Hierapolis și Laodicea
În ziua următoare am vizitat Pamukkale și orașul antic Hierapolis. A fost o zi superbă și am avut oportunitate de a admira spectaculoasele terase de travertin și calcar de la Pamukkale. Despre experința de la Pamukkale și Hierapolis voi reveni într-un articol următor.



A urmat apoi vizita la un alt sit de importanță arheologică și istorică, și anume orașul antic Laodicea. Situat la aproximativ 6 kilometri distanță de Denizli, orașul antic Laodicea este o altă atracție majoră pentru această regiune. Pentru a ajunge aici am luat un microbuz (numit „dolmuș” în Turcia) până la bifurcația spre Laodicea. De la drumul principal de unde ne-a lăsat microbuzul mai era aproximativ 1 kilometru de mers pe jos până la intrarea în situl arheologic.

Am petrecut aproximativ 5 ore în orașul antic Laodicea admirând coloanele, străzile și pavajul din marmură, dar și ceea ce a mai rămas din biserică și din mozaicurile găsite în biserică. Apoi am admirat teatrele din acest oraș antic, dar și numeroasele sculpturi găsite pe anumite părți ale vechiului templu.

Pamukkale Belediyesi Seyir Tepesi
După primele zile în care am umblat foarte mult, următoarele două zile le-am petrecut mai mult la cazare și plimbându-ne prin oraș. Pentru că ne simțeam foarte bine în Denizli, am decis să prelungim cazarea cu încă 9 nopți și astfel să avem mai mult timp pentru a descoperi ceea ce are de oferit orașul Denizli și împrejurimile.
În acest timp am vizitat un parc amenajat în apropierea Universității din Denizli, parcul numindu-se Seyir Tepesi (Pamukkale Belediyesi Seyir Tepesi). Era un parc gândit pentru petrecerea timpului în aer liber. Foarte multe băncuțe și mese pentru a face picnic în aer liber dotate inclusiv cu prize, locuri de joacă pentru copii, mici parcuri de aventură, tiroliană pentru copii și tiroliană pentru adulți, dar și câteva terase pentru a te bucura de un ceai sau de o gustare la o altitudine de unde poți admira întreg orașul, toate acestea sunt disponibile în acest parc.

Pentru a ajunge aici am luat un autobuz local ce duce până la Universitate, iar de acolo am urcat pe jos cca. 15 minute până la intrarea în parc. Zona de agrement este pozționată mult mai sus, dar este un microbuz care urcă la intervale de cca. 20-30 de minute toate persoanele care vin fără autoturism propriu. Acest microbuz nu costă nimic, fapt ce mi s-a părut extrem de interesant și am apreciat faptul că cei din administrația locală care au amenajat această zonă de agrement au gândit acest loc ca fiind destinat cu precădere localnicilor.
Locul în sine este foarte drăguț și este o oportunitate de a petrece timp împreună sau printre localnici. Este o modalitate foarte bună de a simți cum localnicii sunt extrem de primitori și de deschiși să primească cu zâmbetul pe buze persoane venite din alte locuri ale lumii.


Această zonă de agrement are și un cocoș uriaș care poate fi văzut inclusiv din oraș. Întreaga zonă de agrement este spectaculoasă inclusiv după lăsarea întunericului, dar în ziua când am fost în acest parc vremea era destul de rece și vântul bătea foarte puternic. Prin urmare nu am rămas până seara târziu să vedem cum arată acest loc după lăsarea întunericului.
Honaz și Parcul Național Honaz
Având în vedere că Denizli este situat la câțiva kilometri de Muntele Honaz și de Parcul Național Honaz, nu puteam rata localitatea Honaz, unul dintre punctele de intrare în acest parc național. Din păcate este un parc unde nu am găsit trasee marcate, iar drumul de acces era un drum forestier pe care am înaintat vreo 4 kilometri, dar pentru a ajunge la zone mai pitorești trebuia să mergem multe ore.

Ulterior am aflat că intrarea folosită frecvent de turiști, unde există și un punct de informare sau ceva similar era într-o altă localitate, și anume Cankurtaran. Oricum traseele erau cu multă zăpadă și nu am fi făcut traseul până în vârf, acesta având peste 2500 de metri altitudine. Dar la următoarea vizită în Denizli, cu siguranță că vom avea pe listă un traseu montan până pe Vârful Honaz (2571 metri).
Localitatea Karahayıt
Înainte de a pleca din Denizli am vizitat și localitatea Karahayıt. Această este foarte cunoscută pentru apa termală și pentru bazinele roșii de travertin. Similar cu Pamukkale din perspectiva aspectului bazinelor de travertin, această localitate este la aproximativ 5 kilometri față de Pamukkale.

În mijlocul parcului din Karakayit sunt 2 izvoare termale cu apă ce ajunge până la 58 de grade Celsius, iar depunerile din apa termală au dus la formarea de bazine de travertin de culoare maroniu-roșcat. Astfel de izvoare sunt și în centrul localității sau în curtea unui hotel, oferind un spectacol vizual interesant și apreciat de cei care ajung în zonă.

Câteva concluzii după 2 săptămâni în Denizli, Turcia
Dacă inițial ne gândeam că 5 zile sunt suficiente în Denizli pentru a vizita Pamukkale, Hierapolis și Laodicea, fără a face din orașul Denizli un punct de atracție, după primele 2 zile petrecute aici am simțit că este un loc unde chiar merită să petrecem mai mult timp. Prin urmare am petrecut aici 2 săptămâni foarte plăcute, într-un oraș primitor și foarte plin de viață.
Denizli este cunoscut mai degrabă pentru agricultură și industrie, iar din punct de vedere turistic este renumit prin apropierea sitului de la Pamukkale. Însă odată ce am ajuns aici am descoperit că orașul și împrejurimile pot fi oricând o locație foarte plăcută pentru a petrece un timp mai îndelungat și că foarte probabil Denizli va rămâne unul dintre orașle vom reveni cât de curând.
Fără a fi un oraș foarte obositor și aglomerat, Denizli este un oraș vibrant, unde tinerii și persoanele vârstnice pot fi văzute petrecând timp împreună pe stradă, la terase sau prin parcuri. Transportul public în comun facilitează accesul în orice parte a orașului și în zonele limitrofe, iar autogara pe două niveluri oferă variante de transport înspre orice altă parte a Turciei, dar mai ales înspre localitățile din vecinătatea orașului Denizli.

În partea centrală a orașului poți găsi foarte multe magazine în bazar, case de schimb valutar, restaurante, patiserii și cofetării, dar și foarte multe cafenele sau terase. Există chiar și un cinematograf foarte modern. În zona dinspre telecabină este un centru comercial foarte modern cu multe magazine ale unor brand-uri internaționale, și anume Forum Camlik. Împrejurimile orașului oferă numeroase oportunități pentru petrecerea timpului liber.
Poate ceea ce am apreciat cel mai mult în Denizli a fost faptul că peste tot oamenii erau foarte prietenoși și primitori, dar mai ales faptul că nefiind un oraș turistic ne-a permis să simțim exact viața locală și să ne simțim ca fiind parte din acest oraș pentru 2 săptămâni.
Remarci finale
În concluzie, dacă urmează să mergi în Turcia și ajungi în zona Pamukkale, poți pune pe harta opririlor și orașul Denizli. În măsura în care ai suficient timp la dispoziție, Denizli poate fi un oraș unde să petreci câteva zile foarte plăcute pentru a descoperi viața locală și pentru a te bucura de un oraș unde turismul nu este la fel de prezent precum în cele mai promovate destinații turistice din Turcia.
Pingback: Trei zile în Side și Manavgat – Antalya, Turcia | Laurentiu Artugyan
Pingback: Impresii după 4 săptămâni în Demre – Antalya, Turcia | Laurentiu Artugyan
Pingback: O zi superbă la Pamukkale și orașul antic Hierapolis – Turcia | Laurentiu Artugyan