Experiența cu trenul în Egipt pe ruta Luxor – Cairo


Călătoria cu trenul este poate cea mai plăcută atunci când vrei să descoperi cât mai multe peisaje. Pentru distanțe lungi trenul este o variantă mult mai plăcută pentru a călători comparativ cu autocarul. Tocmai din acest motiv, atunci când a trebuit să găsim varianta pentru a ajunge la Cairo în vederea zborului spre România, am optat ca de la Luxor să luăm trenul până la Cairo.

Variante de tren pentru ruta Luxor – Cairo

Pentru ruta Luxor – Cairo există mai multe variante de trenuri, iar cea mai confortabilă și recomandată pentru turiști este trenul de noapte (sleeper) care circulă pe ruta Aswan – Cairo. Însă biletul costă 84 USD de persoană pentru o cabină dublă. Este adevărat, în acest preț intră inclusiv mesele și cazarea în condiții foarte bune, dar totuși vorbim despre o călătorie de peste 10 ore care costă mai mult decât prețul unui bilet de avion pe ruta Luxor – Cairo și care durează 60 de minute.

Prin urmare această variantă nu era cea mai atractivă, mai ales că din pricina faptului că urma să fie noapte și nu aveam cum să admirăm peisajele. Alte variante erau trenurile express, acestea fiind recomandate de numeroși călători care au vizitat Egiptul pe cont propriu. Având în vedere faptul că în Egipt standardele de curățenie și de confort sunt complet diferite, foarte multă lume recomandă bilete la clasa I. Din acest motiv am ales să cumpărăm biletele pentru trenul expres la clasa I.

Reclame
Primul obstacol – achiziționarea biletelor de tren

În foarte multe surse se menționează faptul că străinii nu pot cumpăra (sau nu le sunt vândute) bilete pentru trenurile egiptene, cu excepția celui de noapte. Se pare că această „regulă” nu mai este valabilă din 2019 și foarte multă lume își achiziționează bilete pentru trenurile expres din Egipt. Chiar și pentru cele clasate la categoria „ordinary” care sunt considerate a fi cele mai slabe din punct de vedere al calității oferite.

Pentru că în majoritatea locurilor se recomandă achiziționarea de bilete cu câteva zile înaintea călătoriei, am mers la gara din Luxor înainte cu 4 zile de data în care urma să fie efectuată călătoria. În momentul în care intri în gară îți este scanat bagajul (rucsacul dacă ai) și ești întrebat care este scopul pentru care intri în gară (de fapt ți se cere biletul, iar dacă nu îl ai trebuie să spui că vrei să îl cumperi). Atenție, nu toate ghișeele de bilete vând tichete de călătorie înspre orice destinație!

După ce am spus că vreau să cumpăr biletele pentru Cairo, am fost îndrumat înspre un ghișeu. Aici nu era foarte multă lume și m-am bucurat. Însă bucuria a fost de scurtă durată, pentru că fiecare grup de persoane care veneau pentru bilete se băgau înainte, fără a respecta rândul. După aproximativ 45 de minute de așteptare, am reușit cu greu să ajung la rând.

Domnul de la casa de bilete mi-a spus că nu mai sunt bilete decât la clasa a 2-a. Deși încercam să mă gândesc cum ar fi mai bine și dacă să iau biletele le clasa a 2-a, nu am apucat pentru că din spate a venit „valul” de călători și cumva a trebuit să mă dau la o parte.

Desigur, nu mai aveam răbdare să stau iarăși la coadă. Primul gând a fost că vom călători din nou cu GoBus Egypt, deși nu era cea mai bună variantă fiind vorba despre un drum de cca. 11 ore cu autocarul. Și chiar dacă erau confortabile, totuși ideea de tren părea mai interesantă, mai ales că urma să fie o călătorie de-a lungul Nilului.

Încercarea nr.2 pentru cumpărarea biletelor de tren

Pentru că știam de faptul că uneori vânzătorii de la casele de bilete refuză să vândă străinilor bilete pentru trenurile de zi, am încercat încă o dată ziua următoare. Situația cu persoanele care nu respectau rândul se repeta și de data aceasta, doar că acum mai erau încă 2 persoane din Europa care doreau să cumpere bilete de tren. Și în plus era un domn foarte binevoitor care vorbea foarte bine engleză care ajuta turiștii străini.

După alte aproape 60 de minute de așteptat și de pus în fața persoanelor care își doreau să sară rândul, am reușit să ajungem la rând. Dar din nou am aflat că nu erau bilete. Prin urmare, domnul din ziua anterioară avea dreptate. Însă doar parțial! Și spun asta pentru că în momentul în care vânzătorul de bilete nu a știut să răspundă la întrebarea de un alt tren care ajungea ceva mai târziu în Cairo, a venit un superior care a spus că putem lua bilete de la Aswan.

Reclame

Practic urma să plătim mai mult pe bilete cu aproximativ 40 EGP (cca. 8 RON) de persoană și aveam biletele. Am fost de acord și ne-am bucurat că într-un final am reușit să cumpărăm biletele și să mergem cu trenul. Astfel prețul biletului de tren a fost de 295 EGP (aproximativ 60 RON) pentru ruta Aswan – Cairo, chiar dacă urma să călătorim doar din Luxor (de aici prețul era de 250 EGP).

Înainte de a reveni la gara din Luxor pentru a doua încercare de a cumpăra biletele am încercat online să luăm biletele. Am făcut cont pe platforma Egyptian National Railways și am tot încercat să cumpăr biletele de acolo, dar primeam câte o eroare de fiecare când încercam să aleg biletul pentru ruta dorită. Prin urmare am renunțat și din fericire am reușit achiziționarea biletelor din gară, chiar dacă pentru ruta Aswan – Cairo.

Care este ideea și de ce am reușit astfel să luăm biletul?! Am aflat că fiecare regiune (guvernorat) din Egipt are alocat un anumit număr de locuri. Pentru Luxor au fost epuizate biletele și prin urmare am avut varianta doar de a achiziționa biletele pentru Aswan. Dar a fost bine că în cele din urmă am cumpărat biletele, așa cum ne-am dorit.

Cum a decurs călătoria cu trenul în Egipt?

Trenul urma să plece din Luxor imediat după ora 9:00. Prin urmare în jurul orei 7:30 am pornit de la cazarea de la Enjoy Luxor Apartments înspre ferry pentru a traversa Nilul. Chiar de lângă cazare am luat un microbuz local și în 5 minute eram la ferry. Pentru că ferry-ul public mergea înspre Muzeul Luxor, iar noi trebuia să ajungem la gară, aproape de Templul Luxor, am decis să luăm o barcă privată.

Inițial prețul era de 50 EGP, iar când am dat să urcăm pe ferry-ul public omul care insista a venit cu o ofertă de 30 EGP. Era un preț foarte bun și astfel nu mai trebuia să luăm ulterior un taxi și puteam merge pe jos aproximativ 15 minute. Nu era vorba că taxiul ar fi fost scump, dar să tot urci și cobori din foarte multe mijloace de transport cu rucsacul mare în spate nu e cel mai plăcut. Prefer să merg cu el în spate.

În jurul orei 8:00 ne aflam în fața Templului Luxor și apoi am pornit înspre gară. În drum spre gară am luat ceva de mâncare pentru călătoria de peste 10 ore. Iar la ora 8:30 eram în gară. Trenul a ajuns la timp de la Aswan, fapt care ne-a dat speranțe că nu întârziem. Am urcat în tren, nu fără un om din gară care insista să mă ajute cu bagajul și care a stat acolo până când i-am dat un bacșiș, doar ulterior a coborât.

Vagonul era aproape gol și arăta decent, chiar bine. Însă având în vedere că era cel mai bun tren al lor și la clasa I, poate că și așteptările erau ceva mai mari. Să zicem că era un tren cu scaune foarte confortabile, nu foarte curate și cu mult spațiu la picioare. Poate fi asemănat cu un tren de clasa a II-a din România din urma cu vreo 4-5 ani. Însă având în vedere câte drumuri am făcut cu trenurile absolut mizere Regiotrans pe ruta Timișoara Nord – Reșița Nord, trenul din Egipt chiar arăta foarte bine.

Reclame

Imediat după ce am pornit a început să pornească aerul condiționat. La început era rezonabil, dar pe măsură ce timpul trecea era tot mai frig. Uneori aveai senzația că cineva a deschis un frigider și venea aerul rece. După vreo 2 ore de mers a trebuit să ne îmbrăcăm bine și să ne punem ceva pe cap. Dacă unii dintre călători erau obișnuiți și stăteau în tricou, alte persoane se acopereau cu pături. Citisem despre faptul că este o adevărată aventură cu aerul condiționat în acest tren, dar nu mă gândeam că temperaturile sunt atât de scăzute.

După alte 4-5 ore de mers am ales să ies pe coridorul dintre vagoane și să mai stau acolo. Aveam oportunitatea de a admira peisajele de-a lungul Nilului, peisaje care nu au fost surprinse în fotografii prea multe având în vedere geamurile murdare și care nu ofereau poze clare. După ce a apus soarele, în jurul orei 17:00 aerul condiționat a fost redus și astfel senzația de frig nu mai era atât de puternică, iar ultimele ore până în Cairo au fost mai confortabile din punct de vedere al temperaturii din vagon.

Deși trenul era preconizat să ajungă în gara Ramses din Cairo la ora 19:35, am ajuns doar la ora 20:45. Practic cu o întârziere de cca. 70 de minute. Gara era foarte aglomerată și cu greu am reușit să luăm un Uber spre cazare. Călătoria de la Luxor la Cairo cu trenul a decurs bine per ansamblu. Singurul minus major a fost aerul condiționat foarte puternic și un al doilea minus a fost întârzierea. Însă având în vedere că suntem destul de obișnuiți cu întârzierile și în România, putem spune că acesta a fost un inconvenient minor.

În tren oamenii au fost foarte primitori și zâmbitori. Controlorul ne-a întrebat de unde suntem și ne-a urat un „Welcome to Egypt”. Un grup de tineri care erau destul de vocali și glumeți și-au cerut scuze pentru gălăgie, dar le-am spus că sunt la ei acasă și nu e nici o problemă. Cu alte cuvinte, în acest tren nu te-ai simțit câtuși de puțin inconfortabil din perspectiva localnicilor.

Câteva sfaturi pentru călătoria cu trenul în Egipt

Având în vedere faptul că vorbim despre o călătorie de peste 10 ore, chiar de peste 13 ore dacă pornești de la Aswan, ore la care se adaugă și întârzierile, este recomandat să pleci la drum cu apă și mâncare. Prin vagon trece frecvent un domn cu ceaiuri, cafele și ceva sandwich-uri. Însă prețurile sunt mai mari decât în oraș, iar dincolo de prețuri, sandwich-urile de exemplu nu arată chiar foarte apetisante. Desigur, de foame sunt ok, dar personal recomand să pleci la drum cu ceva mâncare cumpărată.

Există din ce am observat și posibilitatea de a comanda ceva la vagonul restaurant, dar nu am văzut care sunt opțiunile, având deja cumpărată mâncare pentru a ne ajunge pentru întreg drumul. Mai puțin pentru întârziere, dar niște biscuiți au salvat situația.

Un alt sfat este acela de a cumpăra bilete din timp, imediat ce știi ziua în care vrei să călătorești. Astfel ai mai multe șanse pentru a găsi bilete. Chiar dacă ni s-a spus că nu mai erau locuri din Luxor, am aflat ulterior că vagonul nu a fost plin, dar așa este sistemul lor. Un sistem care uneori pare că nu este deloc organizat când vine vorba despre vânzarea biletelor de trenuri. Există și automate pentru vânzarea biletelor, dar de multe ori acestea nu funcționează.

Reclame

La casa de bilete trebuie să ai bani locali, lira egipteană. Recomandat cash. Pentru a cumpăra biletul potrivit este indicat să ai un bilet unde să fie notate datele trenului (număr tren, ora de plecare, ruta și clasa). Astfel eviți problemele care pot fi cauzate de comunicarea în limba engleză, având în vedere că nu toți cei de la casele de bilete știu bine engleză.

Un pont care poate fi de folos este acela de a întreba dacă nu cumva sunt bilete disponibile pe o rută mai lungă și care să includă o oprire în stația de unde vrei să pornești. Exact cum am pățit atunci când am dorit să cumpăr biletele și mi s-a spus că nu sunt locuri la clasa I, dacă pătești o astfel de situație când vrei să mergi cu trenul în Egipt, este recomandat să întrebi dacă nu sunt locuri pentru o altă rută și să plătești ceva în plus pentru a avea bilete.

Ține cont de trenurile expres pentru a călători în condiții cât mai bune. Există două variante, și anume trenurile marcate cu „Spanish Express Trains” și cele cu „VIP Express Trains” (sau Special Service OD).

Trenurile marcate cu „Ordinary” sunt foarte aglomerate și se pare că nu au rezervate locurile pe scaune, practic nevând asigurate locurile pe ruta parcurse. Chiar dacă și trenurile din categoria „Ordinary” par a se fi mordenizat și acum sunt folosite noile trenuri rusești, se pare că pentru aceste trenuri este mai dificil de cumpărat bilete.

Tot în rândul sfaturilor trebuie amintit și acela de a avea haine care să țină de cald pe tren, poate chiar și o pătură, indiferent de câte grade sunt afară. Chiar dacă în timpul călătoriei cu trenul temperatura afară era undeva la 29-30 de grade Celsius, în tren cred că erau momente în care temperatura era de 15-16 grade, iar când aerul condiționat sufla simțeai un vânt rece de parcă erau sub 10 grade Celsius. Prin urmare, dacă nu vrei să mergi peste 10 ore ca în frigider, este recomandat să ai la îndemână haine groase și o glugă, dar poate chiar și o pătură.

Reclame

Nu în ultimul rând este recomandat să iei în calcul întârzierile trenurilor. Dacă trebuie să ajungi la avion sau dacă trebuie să te cazezi până la o anumită oră, trebuie să știi că trenurile în Egipt întârzie frecvent. Dacă trenul cu care am călătorit de la Luxor la Cairo a întârziat aproximativ 70 de minute, călătorii din Europa care au cumpărat biletele de tren în aceeași zi în care am luat biletele au călătorit de la Cairo la Luxor cu trenul și au avut o întârziere de peste 180 de minute. Prin urmare, întârzierile pot fi foarte mari, fapt pentru care este indicat să lași o marjă de timp dacă trebuie să ajungi la Cairo pentru avion sau pentru ceva organizat.

Să tragem linie!

Aceasta a fost experiența cu trenul în Egipt pe ruta Luxor – Cairo. Aproape 12 ore de călătorie de-a lungul Nilului, cu peisaje interesante, dar în același timp cu peisaje care arătau în multe locuri sărăcia din zona rurală a Egiptului și cu problemele sociale ale supraaglomerării în lunca Nilului.

Cu privire la călătoria în sine, sentimentul a fost unul plăcut și dacă nu ar fi fost aerul condiționat care să genereze disconfort termic, cu siguranță că ne-am fi bucurat și mai mult de călătoria în sine. Oamenii foarte prietenoși și binevoitori ne-au convins ca la următoarea vizită în Egipt să folosim din nou trenul pentru a călători spre alte locuri precum Alexandria, Port Said sau Suez. Mai mult, vom avea în vedere chiar și trenurile de rang inferior și la clasa a II-a, mai ales că vorbim despre distanțe mai scurte.

Până la urmă atunci când îți dorești să cunoști oamenii dintr-o țară și să te apropii cât mai mult de ei, pentru a simți locurile și oamenii din perspectiva unui călător, este indicat să alegi astfel de opțiuni pentru a călători de-a lungul și de-a latul țării. În concluzie, dacă ajungi în Egipt pe cont propriu și vrei să călătorești cu trenul, poți să ai în vedere acest mod de a călători.

5 comentarii la “Experiența cu trenul în Egipt pe ruta Luxor – Cairo

  1. Pingback: Cu trenul în Turcia pe ruta Istanbul – Denizli | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: 10 lucruri care te pot suprinde în Egipt | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Sfaturi utile când călătorești în Egipt pe cont propriu | Laurentiu Artugyan

  4. Pingback: Impresii după 4 săptămâni petrecute în Egipt | Laurentiu Artugyan

  5. Pingback: Vizitarea Bazarului Khan el-Khalili și a Parcului Al Azhar în Cairo (Egipt) | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: