Vizitarea Bazarului Khan el-Khalili și a Parcului Al Azhar în Cairo (Egipt)

După aproape 4 săptămâni în Egipt, timp în care am călătorit din Cairo în Hurghada și apoi în Luxor, am revenit în Cairo pentru ultimele zile petrecute în capitala Egiptului. De pe Aeroportul Internațional Cairo (CAI) urma să avem zborul înapoi înspre București. Pentru că drumul din Luxor la Cairo cu trenul a fost un drum de peste 10 ore, am optat pentru a mai petrece încă 3 nopți în Cairo, zborul fiind dimineața la ora 4:30.
Pentru cazare am luat o cameră prin intermediul platformei AirBnb într-un apartament situat într-o zonă foarte bună, aproape de Piața Tahrir și de Insula Gezira. Astfel eram suficient de aproape de zona centrală, dar nu foarte departe de aeroport. În ziua dinaintea plecării am ales să vizităm alte două atracții din Cairo, și anume souk-ul sau bazarul Khan el-Khalili și Parcul Al Azhar.

Inițial intenționam să vizităm și două dintre cele mai mari moschei din Cairo, dar datorită faptului că era într-o zi de vineri, am renunțat, aglomerația fiind foarte mare și era o zi de rugăciune pentru localnici. Oricum, faptul că era o zi de vineri urma să realizăm cu adevărat după ora prânzului, atunci când dintr-o dată ne-a cuprins un adevărat „fluviu” de oameni care mai că ne împingeau de la spate să înaintăm într-o direcție sau în alta. Dimineața în jurul orei 10:00 am luat un Uber până în bazarul Khan el-Khalili.

Bazarul Khan el-Khalili
Odată ajunși aici am descoperit numeroase străduțe cu foarte multe produse și obiecte locale. De la foarte multe obiecte de artizanat, la condimente, ceaiuri și până la diferite tipuri de îmbrăcăminte sau încălțăminte locală, toate acestea erau disponibile pe străduțele acestui mic bazar. La ora la care am ajuns era destul de puțină lume și erau numeroși străini. Chiar remarcam faptul că străinii erau foarte numeroși, iar localnicii nu se înghesuiau în bazar.


Însă după ce am admirat străduțele bazarului și diferitele obiecte de artizanat lucrate în metal, în diferite tipuri de piatră sau în lemn pentru câteva zeci de minute, în jurul orei 12:30 piața a început să se anime tot mai mult. Rugăciunea se încheiase și toată populația care a fost la numeroasele moschei din zona bazarului a început să „inunde” piața. În câteva minute era greu să te mai plimbi prin mulțimea de oameni foarte gălăgioși care se înghesuiau să cumpere diferite alimente și diferite produse.

Bazarul în sine este foarte întins și la un moment dat simți că ai văzut ceea ce era de văzut. Iar dacă nu ești neapărat pasionat(ă) de obiecte de artizanat sau de suveniruri, cu siguranță că după aproximativ 2 ore vei dori să ieși din această agitație. Este adevărat că multe produse de artizanat sunt foarte atractive și chiar par de calitate. Însă datorită faptului că nu colecționăm suveniruri sau obiecte, ci doar multe amintiri, nu am dorit să cumpărăm altceva în afară de câteva condimente și ceva ceaiuri.



În căutarea unei „insule” de liniște în aglomerația metropolei Cairo
După puțin mai mult de 2 ore petrecute în cel mai vizitat și căutat bazar din Cairo, am pornit pe străzile extrem de aglomerate înspre Parcul Al Azhar. Cumva ne doream să găsim o insulă de liniște în această „mare” foarte învolburată de oameni care tocmai ce au ieșit de la moschee într-o zi de vineri care este o zi de sărbătoare în lumea arabă.
Chiar dacă distanța de la intrarea în Bazarul Khan el-Khalili și Parcul Al Azhar nu este deloc mare și într-un oraș european o astfel de distanță ar fi străbătută în cca. 10 minute, aici a durat aproximativ 30 de minute să ajungem la intrarea în parc. Iar acest lucru datorită faptului că era o aglomerație greu de descris odată cu ieșirea de la rugăciune de la moscheile din zonă, dar și datorită traficului absolut haotic de la ora prânzului în această zonă din Cairo.
Parcul Al Azhar – o oază de liniște și de verdeață în nebunia orașului Cairo
Pentru a intra în Parcul Al Azhar se achită o taxă de intrare de 35 EGP (aproximativ 7 RON) dacă este o zi de vineri. La intrare ești informat cu privire la faptul că fotografiile cu aparatul foto profesional sunt permise doar cu achitarea unei taxe de 350 EGP.
Având în vedere că nu era un obiectiv atât de important, am ales să fotografiem doar folosind telefonul, chiar dacă puteam scoate aparatul foto. Însă pentru că am promis că aparatul foto va rămâne în rucsac, nu l-am folosit în interiorul parcului.
Parcul este amenajat foarte bine și este foarte curat (ceea ce în Egipt și mai ales în Cairo iese foarte puternic în evidență). Foarte mulți egipteni se plimbau prin parc la ora la care am intrat. Ceea ce a fost și mai surprinzător a fost faptul că după cca. 1 oră la intrare era mult mai multă lume care se înghesuia să intre în parc. Numeroșii palmieri și numeroase zone cu iarbă captează atenția, iar aleile parcului sunt foarte frumos organizate.

Fiind amenajat într-o zonă mai înaltă a Cairo-ului, Parcul Al Azhar poate fi inclusiv un punct de a avea o perspectivă mai largă asupra unor zone din capitala Egiptului. Însă chiar dacă parcul în sine pare foarte elegant și bine întreținut, din parc se pot observa și zone foarte sărace având blocuri neterminate sau unde oamenii trăiesc în condiții mizere.


În parc există un restaurant foarte elegant, tot la fel cum există și câteva mici localuri unde poți găsi mâncare și chiar deserturi sau băuturi. Este un mic lac amenajat în partea din capăt a parcului și numeroase bănci sunt de-a lungul aleilor parcului. Însă cei mai mulți dintre cei care vizitează parcul vin aici mai degrabă pentru un picnic alături de familie sau de prieteni ori pentru a se juca diferite jocuri în aer liber.


Cea mai mare parte a oamenilor din parc erau localnici sau egipteni veniți din alte localități. Din acest motiv străinii aflați prin parc în acea zi de vineri erau foarte ușor de remarcat, iar numeroși tineri și copii își doreau poze cu străinii veniți să descopere Parcul Al Azhar.
Este foarte interesant și plăcut să observi bucuria egiptenilor atunci când fac fotografii cu tine, cel care ai venit să le vizitezi țara. Plimbarea prin parc a durat cca. 2 ore, după care am ieșit pentru a ne îndrepta spre prima stație de metrou și a merge spre apartamentul luat prin AirBnb.
Drumul spre metrou, o adevărată aventură
Distanța până la prima stație de metrou era de aproximativ 2 km, ceea ce nu părea foarte mult, mai ales că ne doream să mai explorăm puțin străzile din Cairo. Și dacă asta ne-am dorit, asta am primit! Drumul înapoi înspre intrarea în Bazarul Khan el-Khalili a fost puțin mai lejer, ora de vârf părând a fi trecut.
Însă după ce am trecut de intrarea în bazar am intrat pe o stradă devenită piață…o stradă unde enorm de mulți oameni care veneau din toate părțile, mașini, tuk-tuk-uri autobuze și diferite tipuri de autovehicule se îndreptau în toate direcțiile. Tocmai din acest motiv nici nu am făcut foarte multe fotografii, căutând să surprind doar activități specifice și mai puțin mulțimea de oameni. În schimb am făcut filmări cu atmosfera din această zi din piață.

Era o adevărată aventură să înaintezi în această atmosferă. Și dacă nu era suficient, am ajuns într-o zonă unde vânzătorii de diferite produse și îmbrăcăminte erau chiar în stradă, fapt pentru care era tot mai greu să avansezi. La un moment dat a trebuit să renunțăm pur și simplu să urmăm o stradă înspre stația de metrou și să alegem o altă stradă…era aproape imposibil să înaintezi printre oamenii care căutau să cumpere haine precum într-o piață extrem de aglomerată, piață care era la câțiva centimetri de autobuze și mașini care treceau pe stradă.



Pe noua rută aleasă am reușit să avansăm și foarte mulți din cei aflați în piață erau mirați de faptul că doi străini își făceau loc prin această mulțime. Chiar dacă din cauza aglomerației era un sentiment de haos și de presiune datorat mulțimii de oameni, ne-am simțit cu adevărat bineveniți printre oameni. Nici cel mai mic sentiment de teamă sau de grijă cu privire la faptul că eram în acest loc, doar faptul că riscam să fim loviți de vreo mașină din cauza faptului că nu eram obișnuiți să ne deplasăm printr-un astfel de trafic…cu de toate.



În cele din urmă am ajuns la stația de metrou și aici am coborât printr-o aglomerare de oameni. Biletele la metrou sunt foarte ieftine, 5 EGP (aproximativ 1 RON) și sunt cumpărate din stația de metrou. Metrourile sunt adesea foarte pline, așa cum era și acum. Din acest motiv am așteptat următoarea garnitură de metrou, iar după 4 stații am ajuns în apropierea apartamentului unde eram cazați.
O zi plină într-un Cairo cu adevărat nebun!
Cu toate că inițial nu anticipam să petrecem foarte multe ore în ultima zi înainte de plecarea din Egipt, în cele din urmă au fost aproape 8 ore petrecute în zona Bazarului Khan el-Khalili și în Parcul Al Azhar. A fost o zi cu adevărat nebună din pricina atmosferei pe care am experimentat-o. A fost obositor, având în vedere că nu suntem obișnuiți cu acest tip de atmosferă.
Dar a fost foarte interesant să observăm o zi de sărbătoare în Cairo, în zona Bazarului Khan el-Khalili și în Parcul Al Azhar. Ambele obiective erau foarte pline de oameni și foarte animate. Am avut oportunitatea de a admira cum arată o stradă pe o distanță foarte lungă transformată în piață. Per total a fost o zi memorabilă și care va fi o amintire foarte frumoasă din Egipt.
Dacă ajungi în Cairo și vrei să vizitezi Khan el-Khalili și Parcul Al Azhar, pot spune că sunt două puncte de interes care merită a fi descoperite. Poți alege o altă zi care să nu fie o zi de vineri și astfel există mai multe șanse să nu fie atât de aglomerat. Sau poți merge tocmai într-o zi de vineri pentru a simți cum sărbătoresc egiptenii și arabii o astfel de zi care pentru ei este o zi foarte importantă.

În schimb, dacă simți că poți avea un sentiment de claustrofobie în locurile foarte aglomerate sau dacă te cuprinde teama profundă atunci când vezi mii de oameni pe stradă, poate că nu este neaparăt cel mai bine să te plimbi pe străzile care se află în zona Bazarului Khan el-Khalili. Totuși, poți ajunge aici cu un Uber și poți vizita bazarul, un punct de atracție care merită.
Pingback: Sfaturi utile când călătorești în Egipt pe cont propriu | Laurentiu Artugyan