Impresii după 4 săptămâni petrecute în Egipt


Începând cu ultima parte a lunii noiembrie am petrecut 4 săptămâni în Egipt. A fost o călătorie în care am căutat să facem cunoștință cât mai bine cu viața locală din Egipt și nu a fost o vacanță sau un concediu. Iar în ceea ce urmează voi puncta care sunt impresiile cu care am rămas după aceste 4 săptămâni în Egipt acum la mai bine de 3 săptămâni de când această călătorie s-a terminat și după ce întreaga experiență de care am avut parte s-a sintetizat prin prisma sentimentelor trăite acolo și prin prisma amintirilor pe care le-am adunat.

Care au fost aspectele care mi-au plăcut în Egipt?

Primul lucru care mi-a plăcut a fost atmosfera prietenoasă și de bun venit a majorității egiptenilor. Încă din momentul în care am aterizat pe aeroportul din Cairo, am simțit că suntem bineveniți. Faptul că încă din prima zi în Egipt am primit o mână de ajutor din partea unor oameni pe care i-am rugat să ne spună cum putem ajunge la prima cazare, unul dintre aceștia alegând să ne plătească un microbuz, a fost cu adevărat impresionant.

Dincolo de faptul că am simțit în multe circumstanțe că localnicii ne-au făcut să ne simțim bineveniți, multitudinea de locuri încărcate de istorie și care te purtau în urmă cu mii de ani au fost cu siguranță un alt lucru care m-a făcut să mă bucur de această călătorie. Chiar fără a fi pasionat de istorie, locuri precum Piramidele de la Giza, mormintele faraonilor de la Valea Regilor sau Templul lui Hatsepshut m-au purtat într-o altă perioadă a lumii.

Prima experiență într-un deșert și descoperirea unor tradiții specifice beduinilor au fost alte două momente care mi-au lăsat amintiri foarte frumoase și trăiri care îmi vor aduce aminte mereu de timpul petrecut în Hurghada. Simplitatea peisajului deșertic mi-a arătat faptul că deși iubesc munții cu păduri și ape, inclusiv deșertul și munții din deșert au un farmec aparte și pot transmite un sentiment de pustietate, dar în același timp un sentiment de abundență. Iar viața simplă a beduinilor care trăiesc în acest mediu mi-a arătat cum oamenii se adaptează mediului pentru a găsi metode de trai chiar și în aceste condiții vitrege.

Tot la capitolul aspectelor care mi-au plăcut foarte mult pot aminti atmosfera și vibrația comunităților. Indiferent dacă vorbim despre Hurghada, Luxor sau despre Cairo, de foarte multe ori am simțit cum oamenii se bucură de simplul fapt de a ieși la plimbare seara, de a asculta muzică atunci când sunt pe stradă sau de a se bucura alături de familie la o masă la un restaurant care este chiar pe marginea unui bulevard principal.

Reclame

În ciuda faptului că nu sunt foarte atras de aglomerație și de locurile gălăgioase, iar în Egipt de multe ori am resimțit gălăgia și aglomerația, trebuie să spun că după câteva zile de la revenirea din Egipt, acea atmosferă plină de viață parcă îmi lipsește.

Nu în ultimul rând curiozitatea unora dintre aceia pe care i-am întâlnit în această călătorie mi-a plăcut, de la curiozitatea de a face poze împreună și până la chelneri care își doreau să te cunoască și se bucurau ori de câte ori reveneai la restaurantul lor sau la cafeneaua unde lucrau.

Aspecte care nu mi-au plăcut în Egipt

Dincolo de toate aspectele care mi-au plăcut și care mă fac să îmi amintesc cu foarte mare plăcere de timpul petrecut în Egipt, trebuie spus că au fost și anumite elemente care pot spune că nu au fost pe placul meu. Și nu pentru că mi-aș fi dorit să găsesc anumite lucruri sau pentru că aș fi avut anumite așteptări. Pentru că atunci când plec într-o călătorie nu am așteptări. Însă chiar și așa, fără a fi dezamăgit sau nemulțumit, au fost anumite aspecte care au fost contrar cu anumite valori personale.

Unul dintre primele aspecte care nu mi-au plăcut a fost mizeria și mulțimea de gunoaie chiar din cele mai vizitate locuri. Astfel, indiferent dacă vorbim despre zona Piramidelor din Giza sau despre zona centrală a Luxorului, mizeria și gunoaiele erau prezente. Era greu sau chiar imposibil pentru o persoană venită dintr-o țară europeană, chiar și dintr-o țară unde există probleme cu mizeria, să nu observe mulțimea de gunoaie și mizeria prezentă aproape la orice colț de stradă.

Un al doilea aspect care cu siguranță a fost departe de a fi plăcut au fost numeroasele situații în care egiptenii erau de-a dreptul agasanți. Pot înțelege foarte bine orice cultură care implică încercarea de a face afaceri și de a vinde produse sau servicii. Pot înțelege foarte bine când cineva încearcă să îmi prezinte ceea ce are de oferit pentru a câștiga bani. Însă nicidecum nu pot înțelege o persoană care se ține pe stradă după tine mai bine de 500-600 de metri pentru a te convinge să mergi într-o altă direcție decât cea în care dorești să mergi, chiar dacă îi explici că nu vrei să cumperi nimic (și persoana respectivă înțelege din moment ce vorbește foarte bine engleză).

Reclame

Dacă astfel de episoade ar fi ocazionale, ar fi cum ar fi și poate că nici nu aș sublinia acest aspect, având în vedere că și în alte locuri din lume taximetriștii vor să te ia din aeroport sau din gară, în piață vânzătorii încearcă să te convingă să cumperi sau în zonele turistice vânzătorii de suveniruri caută să îți atragă atenția asupra produselor lor. Însă aceste situații în care foarte mulți egipteni erau agasanți aveau loc aproape de fiecare dată când ieșeam pe stradă, chiar și dacă mergeam doar până la aprozarul din colțul străzii.

Tot în aceeași notă erau și situațiile în care atunci când treceam cu feribotul pe cele două malurile ale Nilului la Luxor, localnicii se așezau alături pentru a încerca să ne vândă ceva, să ne ofere cazare la prețuri foarte mari sau să ne ceară diferite sume de bani pentru familia lor. Pot înțelege că există numeroase familii foarte sărace, le-am văzut cu ochii noștri și chiar am căutat să oferim un foarte mic ajutor unei astfel de familii. Însă atâta timp cât pe stradă ești văzut doar ca un potențial om care are foarte mulți bani în buzunar, atunci poate deveni dificil să mai simți să revii în anumite zone ale Egiptului.

Nu în ultimul rând pot sublinia și aspectul referitor la creșterea prețurilor pentru străini. Este o practică frecvent întâlnită în Egipt ca străinii (sau turiștii) să plătească mai mult pentru transportul public, pentru intrarea la obiective și chiar pentru mâncare. Pot înțelege acest lucru când vine vorba despre intrarea la obiective. Pot înțelege chiar și pentru transportul public până într-o anumită măsură (dacă aș locui zilnic acolo nu aș înțelege de ce ar trebui să plătesc mai mult), având în vedere că atât în Cairo, cât și Hurghada sau în Luxor am folosit toate mijloacele de transport în comun (mai puțin taxiul).

Însă atunci când vorbim despre dublarea prețului la apa minerală la un magazin de la colțul străzii de unde am cumpărat și înainte cu o zi, asta nu pot înțelege și este cumva deranjant. Nu datorită sumei, ci datorită faptului că înainte cu o zi plătisem la jumătate și a doua zi mi s-a cerut dublu.

Aș mai reveni în Egipt?

Acum că am subliniat principalele aspecte care mi-au plăcut în Egipt și aspectele care nu mi-au plăcut, vine întrebarea dacă m-aș mai întoarce în Egipt. Ei bine, răspunsul este da, cu siguranță.

Trecând peste toate minusurile anterior enunțate, pot spune că m-am simțit bine per total în Egipt. Este adevărat că energia locului este una mai degrabă agitată, însă oamenii sunt frumoși și plini de energie. Singurul obstacol pentru a-i cunoaște mai bine pe unii dintre ei a fost tocmai faptul că eram văzuți drept turiști, nu ca niște călători dornici să cunoască Egiptul și poate să locuiască aici pentru o perioadă mai mare de timp.

Reclame

Da, aș reveni în Egipt chiar pentru a locui mai multe săptămâni aici și pentru a descoperi alte locuri foarte interesante pe care această țară din nordul Africii le are de oferit. Costul vieții este unul foarte ieftin comparativ cu România și cu alte țări din Europa. Este adevărat că în anumite privințe nu vei avea poate confortul dorit, însă totul depinde de fiecare persoană în parte.

Un alt aspect care trebuie punctat este viteza internetului, viteză care este foarte lentă în multe locuri și în multe situații. Prin urmare, pentru un freelancer care prestează servicii de content writing acest aspect este cu siguranță un detaliu de luat în calcul la următoarea vizită în Egipt. Odată cu această experiență, cu certitudine că la următoarea călătorie în Egipt aș avea alte puncte de reper și aș știi mai bine cum să aleg cazare în Hurghada sau cazare în Luxor, chiar dacă poate aș reveni tot la aceleași cazări pe care le-am avut în această călătorie.

Care au fost costurile pentru 4 săptămâni în Egipt?

Și pentru că tot am adus vorba despre costul vieții în Egipt, să vedem care au fost costurile pentru cele 4 săptămâni petrecute în Egipt. Pentru 2 persoane costul total a însemnat exact 1588 USD. Din acest total 40%, adică $650 au fost zborurile pe ruta Timișoara – București Otopeni – Cairo și Cairo – București Otopeni.

Din totalul cheltuielilor 26,5% au fost cazările, adică un total de $420 pentru 27 de nopți de cazare (ceea ce înseamnă undeva la $15 per noapte) în condițiile în care am schimbat 4 locuri de cazare. Dacă am fi stat întreaga perioadă în cel mult două locații, cu siguranță costurile pentru cazare ar fi fost mai mici. Însă chiar și așa, putem vorbi despre un cost foarte bun pentru cazarea pentru 1 lună în Egipt.

În continuare am avut costul cu mâncarea din care 9%, adică $142, au fost cumpărăturile din supermarket, piețe și aprozare, la care se adaugă $66 pentru restaurante sau street food. Asta înseamnă sub $10 pe zi pentru 2 persoane.

Intrarea la obiective a fost $105 pentru două persoane, iar cheltuielile cu transportul (autocar GoBus Egypt, Uber, microbuze locale, ferry Luxor sau pentru călătoria cu trenul Luxor – Cairo) au însumat cca. $74. La aceste cheltuieli se adaugă taxa de viză de $50 ($25 de persoană), costurile pentru ceva condimente și ceaiuri ca suveniruri și alte mici cheltuieli.

Reclame

După cum se poate observa, costurile pentru 1 lună în Egipt au fost foarte bune, dacă ar fi să nu luăm în calcul costurile cu avionul. Practic am putea vorbi despre un cost de aproximativ 480 USD de persoană pentru o lună în Egipt, în condițiile în care am văzut o mare parte dintre cele mai importante atracții din locurile vizitate.

Dacă ar fi să comparăm aceste costuri cu prețurile pentru un sejur organizat printr-o agenție de turism, putem remarca faptul că aceste costuri sunt mult mai mici. De multe ori pentru a avea condiții bune la un astfel de sejur prețul începe de la 500 de euro fără intrări la obiective și fără alte excursii opționale. Mai mult, acest cost pentru un sejur prin intermediul unei agenții este pentru 1 săptămână, nicidecum pentru aproape 1 lună de zile.

Personal a fost suficient să compar costurile pentru această călătorie de 4 săptămâni în Egipt cu vacanța în Insula Skiathos din Grecia și să realizez care este costul vieții în Egipt, având în vedere că pentru vacanța în Skiathos costurile au fost similare (ceva mai mici prin prisma avionului charter). Este adevărat, atunci a fost vorba despre o vacanță și am căutat o cazare la condiții cât mai bune.

Să tragem linie!

După ce am retrăit o parte din experiențele de care am avut parte în călătoria în Egipt de-a lungul celor 4 săptămâni petrecute în această țară, pot spune că per total a fost o experiență care chiar a meritat și care a adus o mulțime de amintiri care cu siguranță nu vor fi uitate nici peste ani de zile. Dincolo de locurile vizitate, oamenii întâlniți și experiențele avute în fiecare loc în care am ajuns sunt elemente care ne-au făcut mai bogați la finalul călătoriei.

În speranța că acest articol te-a făcut să ai o imagine de ansamblu asupra călătoriei de 4 săptămâni petrecute în Egipt și să îți aducă o serie de informații utile pentru momentul în care vei dori să călătorești în această țară, nu ezita să îmi scrii oricând dacă ai nevoie de o informație despre Egipt și crezi că te pot ajuta prin prisma acestei experiențe.

8 comentarii la “Impresii după 4 săptămâni petrecute în Egipt

  1. Pingback: Istanbul – impresii după 6 zile în orașul împărțit pe două continente | Laurentiu Artugyan

  2. Salutare.Mul’umim pentru informa’ii! Aș avea și eu o întrebare legată de ruta Cairo-Nuweiba. Odată ce ajungem în Nuweiba statia de autobuz se află în oraș mai debarte de resort ul nostru cu 10km.Credeti ca daca il rugam pe soferul autocarului să opreasca cu 10km inainte de statia din oras va fi posibil?Deoarece pe internet inafara de Uber(ce nu exista la Nuweiba) circula informatii legate de tepele date de taximetristii locali.

    Apreciat de 1 persoană

    • Salutare. Cu plăcere, mă bucur dacă informațiile sunt utile. Referitor la întrebare, cred că merită încercat la șoferul autocarului și să întrebi dacă poate opri. Iar dacă este de mare ajutor să oprească înainte cu 10 km de stația „oficială”, poți încerca cu un bacșiș (cât crezi tu că ar fi ok, dar fără să plătești încă o dată biletul 🙂 ) și cel mai probabil va opri unde ai nevoie. Desigur, atâta timp cât nu ar avea probleme cu firma la care lucrează sau dacă are vreo interdicție privind siguranța să oprească în alte locuri decât cele stabilite. Pentru că este în zona Peninsulei Sinai. Când am fost cu autocarul înspre Hurghada din Cairo, șoferul nostru a oprit de vreo 2-3 ori pentru a lua sau pentru a lăsa pasageri și în alte locuri care nu erau stații de autocar.

      Apreciază

  3. Pingback: 10 lucruri care te pot suprinde în Egipt | Laurentiu Artugyan

  4. Pingback: Care sunt avantajele de a folosi VPN (Virtual Private Network) | Laurentiu Artugyan

  5. Pingback: Sfaturi utile când călătorești în Egipt pe cont propriu | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: