Sfaturi utile când călătorești în Egipt pe cont propriu


Fiecare călătorie pe cont propriu înseamnă și anumite provocări sau momente care să te scoată semnificativ din zona de confort. Mai ales atunci când vizitezi o țară unde multe dintre lucruri sunt diferite de țările unde totul funcționează, unde organizarea este un cuvânt chiar pus în practică, câteva sfaturi pot fi de folos oricui dorește să călătorească în respectiva țară.

Tocmai din acest motiv, în ceea ce urmează sunt amintite câteva sfaturi care pot fi utile oricui dorește să călătorească pe cont propriu în Egipt (sau chiar și cu o agenție de turism și acolo să exploreze pe cont propriu anumite activități sau atracții). Toate aceste recomandări se bazează pe experiența avută în cele 4 săptămâni în Egipt în ultima parte a anului 2022.

1. Atenție de unde cumperi viza, să nu fie la extra cost

Un prim sfat este acela de a avea mare grijă de unde cumperi viza atunci când alegi viza online. Dacă nu vrei să stai nici măcar un minut în aeroport pentru formalitățile de viză, atunci poți lua viza online.

Sunt multe site-uri unde se menționează faptul că viza este la un preț mai mare, dar există și site-uri care sunt foarte similare cu cel oficial al guvernului din Egipt. Pe un astfel de site era cât pe ce să iau viza pentru Egipt, inițial căutând să rezolv online această formalitate. Însă când să fac plata, costul vizei era de $84, deși știam din surse oficiale că viza costă $25 pentru 1 lună de zile. Nu era menționat niciunde prețul și doar când urma să achit viza am observat costul.

Am anulat plata și am ales viza on-arrival, care nu a durat foarte mult (undeva la 15 minute cu tot cu completarea formularului de intrare în Egipt, formular care oricum nu a fost solicitat). E adevărat că am ajuns la ora 3:30 în Cairo și nu era foarte multă lume. Site-ul unde eram la un pas să plătesc mai mult este Egypt e-Visa, în vreme ce site-ul oficial este eVisa ElectronicVisa Portal. Oricum ar fi, dacă nu ai o problemă în a aștepta ceva timp, este foarte simplu să iei viza la aterizare.

2. Atenție mare la țepe

Oriunde citești despre Egipt și despre experiențele călătorilor care au vizitat această țară, găsești recomandarea de a avea grijă la țepe. Inițial am crezut că se exagerează, însă chiar din prima zi am înțeles că țepele sunt o practică frecventă. Mai mult, chiar din prima zi pot spune că am luat o mică țeapă.

Reclame

Să detaliez puțin…Țeapa constă în faptul că ești invitat(ă) într-un magazin de parfumuri și uleiuri esențiale pentru a scrie câteva cuvinte în limba pe care o vorbești, cuvinte pentru viitorii turiști care ajung în magazin. De acolo ți se prezintă produse și parfumuri (de o calitate foarte slabă), după care când vrei să pleci ți se spune să nu pleci fără să cumperi.

Evident că în prima zi nu doream să cumpăr nimic din categoria parfumurilor, iar atunci vânzătorul a început să susțină că parfumurile testate ar trebui plătite (deși nu i-am cerut să îmi dea să testez parfumurile respective). Pentru a nu crea o situație neplăcută, mai ales că eram și foarte obosit după noapte nedormită datorită zborului, i-am dat 50 EGP (cca. 10 lei) și am plecat. Dacă vrei să vezi întreaga experiență, în video-ul de mai jos poți să vizionezi această primă încercare de țeapă pe care era cât pe ce să o avem în Egipt.

O altă țeapă poate fi la diferitele plimbări cu cămilele, caleașca sau cu tuk-tuk-urile în principalele zone turistice. Aici prețurile sunt mult supraevaluate și cu siguranță că poți negocia până la de 10 ori prețul pentru a ajunge la prețul corect. Prin urmare, niciodată nu accepta prețul inițial, chiar dacă poate ți se pare un preț rezonabil pentru o vacanță. Primul preț este doar o mare țeapă, nicidecum o afacere.

Tot în rândul țepelor sunt binevoitorii care te ajute cu o fotografie, care te ajută să ajungi într-o anumită locație sau care se prezintă ca fiind reprezentanți din partea guvernului la diferite obiective. Orice fotografie făcută de un egiptean care insistă să facă acest lucru vine cu un preț, tot la fel cum orice persoană care te ajută să te îndrume pentru a ajunge la un obiectiv turistic de foarte multe ori îți cere bani. Cei care se dau reprezentanți ai guvernului sunt doar persoane îmbrăcate în haine tradiționale și care ulterior au un ecuson, iar când te bazezi pe serviciilor lor de ghid, costurile sunt foarte mari și nu oferă informații care sunt cu adevărat interesante.

Reclame

Mare atenție la anumite persoane care supraveghează în diferitele obiective turistice. Este adevărat că salariile lor sunt foarte mici și că un bacșiș este de mare ajutor. Nu am o problemă cu această practică atâta timp cât este la latitudinea vizitatorului să lase bacșiș. Însă atunci când zeci de astfel de persoane solicită bacșiș la fiecare obiectiv, cred că este prea mult în primul rând ca și comportament.

Am observat la Templul Karnak astfel de persoane care supravegheau diferite zone din templu și care pentru a te duce să îți arate „ceva ce nu se poate vizita” sau „câte un loc ascuns”, ulterior cereau bani. Tot la fel, paznici din acest templu se ofereau să facă fotografii unui grup de femei care vizitau templu, după care grupul respectiv era chemat după gardul din apropiere și negociau prețul.

Prin urmare, mare atenție la țepe când călătorești în Egipt fără a avea un ghid, cele enumerate mai sus fiind doar câteva dintre țepele de care trebuie să te ferești în Egipt. Din fericire nu am avut parte de țepe majore, singura fiind în prima zi.

3. Folosește și plătește în moneda locală

Un alt sfat util este acela de a folosi pe cât posibil moneda locală. Este mult mai avantajos decât să plătești în euro sau în dolari americani. Peste tot poți plăti în lira egipteană, inclusiv la intrările la obiective sau în taxi. Cea mai bună variantă pentru a schimba bani este la exchange-urile care pot fi găsite de obicei în zonele centrale din principalele orașe sau stațiuni. Am schimbat bani în total de 3 ori, de fiecare dată la exchange-ul Al-Ahly în Hurghada și în Luxor.

Altă variantă este să scoți bani cu cardul Visa sau Mastercard, ori cu cardul Revolut. Varianta cu cardul Revolut este cea mai avantajoasă, iar pentru a nu plăti comision folosești să retragi din contul de „Savings”. Nu toate bancomatele au funcționat pentru a scoate cu cardul Revolut. Banca la care a funcționat a fost CIB.

4. Negociează la cel puțin 50% față de prețul de pornire

În Egipt și în general în țările arabe negocierea este o practică frecvent întâlnită și chiar iubită de localnici. Doar că atunci când ești văzut drept un turist, prețul de la care pleacă orice produs sau serviciu este mult de tot supraevaluat (dacă pot spune așa). Prin urmare, orice trebuie negociat. Sau aproape orice, pentru că nu poți negocia prețul pentru care se emite un bilet, așa cum am încercat să negociem de exemplu intrarea la o plajă din Hurghada 😂.

Reclame

Însă atunci când vine vorba despre prețurile la piață, transportul cu tuk-tuk-ul sau cu taxi, transportul cu barca, activități precum plimbatul cu caleașca sau cu cămila, acestea se pot negocia și trebuie negociat pentru a nu plăti chiar și de 5-6 ori prețul real pentru turiști, nu pentru localnici. Mai mult, și alte experiențe sau activități turistice pot fi și chiar trebuie negociate pentru a beneficia de un preț avantajos.

5. Ține cont că produsele de marcă sunt fake-uri

Fără a fi un cunoscător al produselor de marcă din domeniul vestimentar sau al parfumurilor, în Egipt am observat peste tot doar brand-uri renumite precum Gucci, Levi’s, Adidas, Nike sau Dolce & Gabbana pentru a aminti doar câteva. Aceste brand-uri erau prezente pe tricouri, încălțăminte sport, genți de călătorii sau diferite tipuri de hanorace. Ei bine, totul era fake și la prețuri foarte mici.

6. Respectă religia și obiceiurile egiptenilor

Dacă nu vrei să ai probleme sau să intri într-un eventual conflict, este bine să respecți religia și obiceiurile egiptenilor (așa cum cred că este firesc să respectăm toate religiile și obiceiurile țărilor pe care le vizităm). Oamenii sunt foarte liniștiți și primitori din acest punct de vedere, nu te simți agasat că ești străin și treci prin zona moscheilor sau că nu te îmbraci precum o fac ei. Mai mult, când am vizitat Bazarul Khan El-Khalili din Cairo mulți oameni erau la rugăciune chiar în piață și faptul că ne plimbam printre ei nu părea să îi deranjeze deloc.

7. Ține cont de faptul că viteza la internet este foarte slabă

Un mare minus în Egipt este internetul. Pe lângă faptul că este foarte rar în zonele și spațiile publice, chiar și atunci când ai internet la cazare sau când internetul este pe telefon pe bază de cartela SIM, viteza este de multe ori extrem de slabă. Cu greu vei putea reuși să încarci ceva. Din acest motiv este important de luat în calcul faptul că internetul nu este precum în alte țări și este aproape la ani distanță de viteza internetului din România. În consecință, dacă ai nevoie de internet pentru a lucra la diferite proiecte (așa cum am avut nevoie), este bine să cauți cazare cu Wi-Fi bun sau cel puțin decent.

8. Nu te baza pe Google Maps 100%

Dacă ești obișnuit să te orientezi folosind Google Maps, trebuie să știi că în Egipt foarte multe locații sunt puse eronat și nu vei avea posibilitatea de a folosi Street View pentru că nu este disponibilă această opțiune. Mai ales în marile orașe și în zonele foarte aglomerate locațiile de pe Google Maps sunt puse complet aiurea.

Reclame

Așa ne-am învârtit în cerc vreo 30 de minute în Cairo căutând un centru comercial sau un mall în zona Pieței Tahrir și tot așa era să intrăm în sediul televizunii naționale crezând că pe acolo este intrarea într-un centru comercial din Cairo. Google Maps ne-a indus în eroare și atunci când trebuia să găsim punctul de trecere a ferry-ului public din Luxor, noua locație nefiind actualizată. În consecință ai în vedere acest aspect atunci când trebuie să te orientezi în Egipt.

9. În 99% din cazuri când ești oprit(ă) pe stradă, vei fi invitat(ă) să cumperi ceva

Cu toate că în primele zile în Egipt am considerat firesc să te oprești și să vorbești cu oamenii locului, să cauți să îi cunoști, după 4 săptămâni în Egipt am realizat că în majoritatea cazurilor vei fi oprit(ă) pe stradă doar pentru a ți se vinde ceva. Uneori abordarea este directă și fără vreo perdea de cuvinte, alteori vei fi introdus într-o poveste care să te facă fie să te simți printre prieteni care știu istoria și cultura României (Hagi, Nadia Comăneci, Halep erau zilnic pomeniți atunci când spuneam că venim din România) și mai apoi vei primi sugestia de a cumpăra suveniruri, parfumuri, uleiuri sau alte lucruri. Pot spune că și acum când scriu nu îmi amintesc ca cineva să ne fi oprit pe stradă să ne întrebe cum suntem fără ca ulterior să nu ceară bani sau să ne ducă în magazinul său.

10. Dacă vrei să știi prețurile alimentelor, cumpără din supermarket sau din piață

Când călătorești pe cont propriu nu vei vrea să mănânci doar la restaurante, chiar dacă în Egipt prețurile pentru mesele la restaurant sunt foarte accesibile. Însă atunci când mai gătești ceva la cazare, costurile cu mâncare sunt foarte mici.

Reclame

Pentru a știi exact prețurile este recomandat să mergi în supermarket-uri (cel mai ieftin a fost Gomla Market) și în piețele locale (aici uneori trebuie să întrebi prețul pentru că acesta nu este afișat). Există multe magazine mici sau chiar supermarket-uri de cartier care nu au toate prețurile afișate și este bine să întrebi dacă nu vrei să plătești sume mari pentru produse aduse din import.

11. Evită folosirea roaming-ului, tarifele fiind foarte ridicate

Odată ce ajungi în Egipt cumpără o cartelă SIM (sau poți avea în vedere un eSIM pe care îl cumperi chiar înainte de ajunge în Egipt). Am folosit o cartelă de aproximativ 8 euro cu 27 GB care a fost suficientă pentru 30 de zile (chiar a mai rămas ceva GB de net), însă am folosit netul pe telefon doar pentru a comanda Uber sau pentru mici situații în care trebuia să trimitem mesaje gazdelor de la cazare.

Am optat pentru o cartelă de la Orange, care se pare că oferă cel mai bun raport calitate-preț. Vodafone se pare ca ar avea o viteză ceva mai mare, dar este mult mai scumpă cartela, iar Telecom este ceva mai ieftin, dar din ce am citit se pare că este mai slab semnalul și viteza este mult mai mică.

12. Folosește cu Uber acolo unde este posibil și evită prețurile mari ale taxiurilor

Tot în rândul sfaturilor putem aminti și acela de a folosi Uber-ul în locul taxiurilor. Atât în Cairo, cât și în Hurghada am folosit Uber și a fost foarte ieftin. Mai mult, nu ai parte deloc de șoferi agasanți precum în cazul taxiurilor. Dacă șoferii de taxi sunt foarte agasanți și aproape că trag de tine uneori, șoferii de Uber abia dacă schimbă două vorbe. Este și mai sigur să circuli cu Uber, mai ales în cazul persoanelor de sex feminin care călătoresc singure prin Egipt.

Reclame
13. Dacă este posibil rezerva cazarea și plătește la fața locului

Una dintre marile provocări atunci când mergi în Egipt poate să fie cazarea. Nu pentru că nu sunt variante, ci pentru că multe dintre acestea sunt în condiții greu de acceptat din perspectiva curățeniei. Desigur, aici vorbesc despre cazări la prețuri mici și medii, nu despre cazări în resorturi de lux sau în apartamente luxoase.

De multe ori imaginile nu corespund cu realitatea și tocmai de aceea un sfat foarte util este să faci o rezervare fără plată în avans atunci când este posibil. Mai ales dacă stai multe zile, fie rezervi fără plată în avans, fie rezervi pentru 2-3 zile și apoi vezi dacă este în regulă cazarea aleasă. În cele 4 cazări avute în timpul petrecut în Egipt am plătit în avans doar cazările din Cairo luate prin AirBnb pentru că veneam după zborul de noapte și nu doream să căutăm cazare, respectiv după călătoria cu trenul de la Luxor la Cairo și tot așa nu doream să căutăm cazare seara prin nebunia din Cairo.

Din fericire toate cazările au fost bune și foarte bune pentru standardele din Egipt. Inclusiv cazările din Cairo au fost decente, curate, iar în Hurghada la Sheraton Plaza, cât mai ales în Luxor la Enjoy Luxor Apartments am avut parte de cazări foarte bune raportat la costurile cazării.

14. Ai în vedere că în multe dintre review-urile de pe Booking nu sunt reale

Tot în privința cazărilor trebuie spus că foarte multe dintre review-urile de pe Booking nu sunt reale, fiind fie review-uri ale unor prieteni sau cunoștințe, fie review-uri cerute de gazde. În nici o altă țară nu am întâlnit (până acum cel puțin) gazde și cazări care să solicite review-uri bune (evident, cum altfel!?) așa cum este în Egipt. Încă din prima zi ni se spunea că am primit o cazare bună, curată și la un preț bun, dar să nu uităm să lăsăm un review.

În privința review-urilor de pe Booking, dacă te uiți cu atenție vei observa la foarte multe cazări care sunt la prețuri mici sau medii că au note bune și foarte bune din partea egiptenilor care s-au cazat câte 1 noapte și multe dintre respectivele review-uri sunt primite din partea aceluiași turist/utilizator al platformei. Prin urmare, cel mai bine este să analizezi mai degrabă review-urile primite din partea călătorilor veniți din alte țări sau din alte continente pentru a-ți face o imagine mai bună asupra cazărilor de care poți avea parte în Egipt atunci când alegi o cazare prin Booking.

15. Pregătește-te pentru întârzieri și pentru controale de securitate

Un ultim sfat este acela de a te pregăti pentru întârzieri atât în privința trenurilor, cât și în privința călătoriilor cu Uber-ul sau cu taxiul. La trenuri întârzierile sunt absolut firești și foarte rar se întâmplă să nu fie întârzieri de cel puțin câteva zeci de minute. Pentru Uber sau taxi întârzierile se datorează traficului intens din orice oraș turistic sau foarte mare din Egipt. Prin urmare trebuie să ai în vedere aceste întârzieri atunci când trebuie să prinzi un zbor sau când trebuie să pleci într-o excursie organizată.

Reclame

Nu în ultimul rând trebuie să te pregătești pentru controale frecvente. Indiferent dacă intri la muzee, la principalele obiective turistice din Egipt, la gară, la metrou sau în anumite locuri publice precum Hurghada Marina, peste tot vei fi controlat și scanat, mai ales la obiectivele turistice de importanță majoră. Controalele sunt similare cu cele din aeroport, atât tu, cât și bagajul avut trebuind să treceți printr-o scanare. Acest lucru este de înțeles într-o țară unde atentatele teroriste sunt o amenințare frecventă și unde locurile frecventate de turiști au fost vizate de astfel de evenimente reprobabile.

Acestea ar fi principalele sfaturi pe care le-am extras pe baza experienței avute în cele 4 săptămâni petrecute în Egipt. Sper ca aceste sfaturi să fie de ajutor acelora care intenționează să meargă în Egipt și dacă ai vreo întrebare cu privire la viitoarea ta călătorie în această țară din nordul Africii și crezi că te pot ajuta, nu ezita să îmi lași un comentariu mai jos sau să îmi scrii folosind pagina de Contact. În cel mai scurt timp voi reveni cu un răspuns.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: