Care sunt avantajele de a folosi VPN (Virtual Private Network)

Fiecare dintre noi folosește internetul pentru diferite scopuri. Indiferent dacă utilizăm mediul online pentru diferite activități la locul de muncă sau dacă accesăm pagini de internet pentru relaxare sau pentru a ne informa, internetul este mediul în care petrecem foarte mult timp în societatea digitalizată în care trăim.
Dincolo de toate avantajele pe care le oferă mediul online, cu siguranță că foarte mulți dintre noi suntem conștienți de riscul de a pierde datele sau de a pierde informațiile personale prin intermediul atacurilor din mediul online. Din acest motiv foarte multă lume folosește un program anti-virus. Însă nu este suficient uneori un astfel de program, mai ales atunci când folosim internetul din diferite spații la care au acces foarte mulți utilizatori. Pentru a ne proteja într-un astfel de context, folosirea unui VPN (Virtual Private Network) poate fi alegerea oportună.
Pe scurt despre VPN
Atunci când discutăm despre VPN (rețea virtuală privată) avem în vedere conexiunea securizată criptată la o rețea diferită decât cea la care te-ai conectat sau la care te conectezi de obicei. Practic vorbim despre o conexiune virtuală la o altă rețea față de cea la care te-ai conectat inițial și care îți permite să te conectezi la o rețea aflată la mii de kilometri distanță, ca și cum dispozitivul de pe care te conectezi s-ar afla în locația respectivă.

Dacă atunci când ești conectat(ă) la rețeaua locală de internet (indiferent dacă este conexiunea de acasă, de la birou sau de la un spațiu public) adresa IP apare ca fiind în locația respectivă, atunci când accesezi o rețea virtuală privată (VPN), adresa IP va fi localizată la rețeaua unde ești conectat(ă) prin intermediul VPN. Astfel toate adresele web accesate și toate interogările vor apărea ca fiind în locația server-ului accesat prin intermediul VPN-ului.
Folosirea unui VPN este cea mai eficientă și cea mai simplă metodă prin care te poți proteja atunci când accesezi website-uri și când navighezi în mediul online. Toate accesările realizate după conectarea la o rețea virtuală privată sunt securizate și criptate astfel încât nimeni să nu le poată vedea, iar aici putem include hackeri, autorități guvernamentale sau furnizorii de servicii de internet.
Principalele avantaje ale utilizării unei aplicații VPN
În momentul în care te întrebi dacă merită să folosești o aplicație VPN și să plătești costurile pentru aceasta, trebuie să știi care sunt avantajele oferite de folosirea unui VPN. În continuare sunt amintite principalele avantaje ale unei rețele virtuale private.
Schimbarea locației dispozitivului
Un prim avantaj al VPN-ului îl reprezintă faptul că poți schimba locația dispozitivului pe care îl folosești pentru conectarea la internet. Dacă ai nevoie să te loghezi pe o anumită platformă de lucru sau dacă trebuie să te conectezi dintr-o locație aflată la distanță la un server aparținând locului de muncă unde lucrezi, VPN-ul îți permite acest lucru prin schimbarea locației dispozitivului de pe care te conectezi.

Securizarea accesărilor pe internet
Atunci când folosești internetul îți dorești să ai intimitate și nimeni să nu poată accesa căutările tale sau fișierele pe care le transmiți/primești prin intermediul internetului. Pe de altă parte, foarte multă lume sau foarte multe instituții pot avea acces la anumite informații.
Prin folosirea VPN-ului vei putea beneficia de avantajul de a avea accesări ale motoarelor de căutare și ale email-urilor mult mai sigure. Indiferent că folosești internetul de acasă sau dacă accesezi Wi-Fi-ul din diferite spații publice, VPN-ul înseamnă mai multă siguranță ori de câte ori faci căutări în mediul online datorită rețelei securizate și criptate.
Protejarea datelor personale
Fără doar și poate că un avantaj major al VPN-ului este dat de protejarea datelor personale. Mai ales atunci când accesezi frecvent rețele Wireless din locuri publice, acolo unde nu știi exact nivelul de siguranță al server-ului sau al router-ului, VPN-ul te poate ajuta să îți păstrezi în siguranță datele personale privind accesul la adresele de e-mail, parolele pentru conturile bancare online, datele pentru cardurile folosite pentru plățile online sau alte date care au un caracter personal.
Access nerestricționat la diferite platforme online
Tot în rândul avantajelor aduse de folosirea unui VPN regăsim și accesul nerestricționat la o multitudine de platforme online. Dacă vrei să accesezi Facebook, Instagram, YouTube sau anumite platforme de filme online precum Netflix, există state unde aceste platforme online sunt blocate. Însă dacă apelezi la o rețea virtuală privată acest lucru nu mai este o problemă.
Practic vei putea să accesezi astfel de platforme online blocate de providerii de internet din țările respective prin simplul fapt că vei fi conectat(ă) la un server aflat într-o altă țară unde plaformele online pe care dorești să le accesezi sunt permise. Astfel, dacă vrei să vizionezi un film pe Netflix dintr-o țară unde platforma este blocată, poți să te conectezi cu VPN-ul la un server dintr-o țară unde Neflix este disponibil și te vei putea bucura de filmul dorit.
Beneficiezi de viteză mare la internet
Există situații în care provider-ul de internet are anumite limite la traficul de internet. Ei bine, dacă te-ai conectat la rețeaua furnizată de provider-ul tău de internet, dar folosești VPN-ul pentru a apărea cu o altă locație, vei putea avea o viteză mult mai mare pentru a urmări video-uri sau pentru a căuta diferite lucruri în mediul online. Provider-ul de internet nu va putea știi că dispozitivul pe care îl folosești consumă din lățimea de bandă oferită de către acesta, atâta vreme cât dispozitivul pare a fi localizat într-o locație diferită.
Prețuri avantajoase la anumite servicii și produse achiziționate online
Dacă vrei să călătorești într-o anumită destinație și ai nevoie de cazări sau chiar de prețuri la avioane, trebuie spus că folosind un VPN vei putea beneficia de prețuri mai bune. Datorită cookie-urilor și a interesului pe baza căutărilor din Google, anumiți utilizatori din diferite țări vor avea prețuri diferite.
Dacă vrei să cumperi un bilet de avion, să închiriezi o mașină sau să faci o rezervare pentru o cazare în destinația de vacanță, VPN-ul te poate ajuta să obții prețuri mai bune. Poți testa diferite locații folosind VPN-ul pentru a vedea cum se schimbă prețurile la cazări, bilete de avion și alte servicii.
Mai jos sunt câteva imagini cu căutări privind o cazare în Thailanda folosind un VPN. În prima imagine căutarea a fost făcută folosind o conectare la un server din Austria și prețul era de 393 de euro. În cea de-a doua imagine căutarea a fost făcută de pe un server virtual localizat în India, New Delhi și prețul pentru aceeași cazare și în aceeași perioadă era de 283 de euro. Practic o diferență de 110 euro. Iată un exemplu de a folosi VPN-ul pentru a beneficia de prețuri avantajoase.


Pe lângă prețurile mai bune la astfel de servicii, vei putea beneficia inclusiv de prețuri mai bune pentru produse cumpărate online. În funcție de locație anumite magazine vor putea crește prețurile pentru diferite produse. Aici vorbim atât despre prețurile crescute în funcție de import, dar și despre influențarea prețurilor de către taxele respectivelor state.
Pentru un exemplu am folosit o căutare a unei mărci aflate acum la mare cerere (fără a fi interesat să cumpăr produsele acestui brand) și am căutat folosind o conexiune a VPN-ul în Japonia, respectiv o căutare fără folosirea VPN-ului și practic afișarea prețului pentru România. În prima imagine pentru Japonia se poate observa prețul de 129800 yeni japonezi, care la momentul redactării articolului înseamnă 910 euro aproximativ. Pentru căutarea din România (a doua imagine mai jos) prețul a fost de 750 euro. Din nou o diferență de preț de aproximativ 160 de euro.


În consecință vorbim despre o economie importantă de bani pentru astfel de servicii atunci când călătorești și pentru achiziționarea diferitelor produse de care ai nevoie.
Surfshark VPN
Oferta de aplicații și produse din categoria VPN este foarte numeroasă. Atunci când te-ai decis că merită să beneficiezi de toate avantajele oferite de un VPN, cu siguranță că vei găsi o multitudine de variante. Din acest motiv trebuie să analizezi cu atenție ceea ce oferă fiecare astfel de aplicație și să o alegi pe cea mai avantajoasă din perspectiva nevoilor tale.
De câteva luni folosesc aplicația Surfshark VPN. Este o aplicație foarte avantajoasă prin faptul că odată ce ai achiziționat aplicația, poți să o folosești pe oricâte dispozitive dorești. Cu alte cuvinte, dacă ai cumpărat Surfshark VPN poți instala aplicația și te poți conecta de pe laptop, tabletă, smartphone sau desktop PC. Mai mult, vei putea să instalezi aplicația pe mai multe dispozitive din aceeași categorie fără a trebui să plătești în plus.
Acesta este un foarte mare avantaj, având în vedere că anumite aplicații VPN limitează numărul de dispozitive pe care pot fi instalate și fiind necesar un cost extra pentru mai multe aplicații. Un alt aspect foarte avantajos pentru Surfshark VPN este faptul că vei putea achiziționa aplicația pentru 2 ani la un preț foarte bun de 2,5 euro/lună (plus TVA) (la momentul redactării articolului).
Ușurința de a descărca, de a instala și de a utiliza Surfshark ca și aplicație VPN reprezintă un alt aspect care poate fi conisderat un argument în a face această alegere. În măsura în care ai nevoie de un VPN și ceea ce oferă Surfshark VPN te-a convins, poți folosi link-ul de aici pentru a beneficia de 30 de zile în plus gratuite la abonamentul pe care îl achiziționezi.
Remarci finale
Este important de menționat faptul că în anumite țări aplicațiile de tip VPN sunt blocate, adică nu vor putea fi accesate odată ce utilizatorii sunt conectați la un provider de internet din țara respectivă. Un astfel de exemplu este Egiptul. În cele 4 săptămâni petrecute în Egipt la sfârșitul anului 2022 am încercat să folosesc Surfshark VPN pe laptop și de fiecare dată aproape primeam un mesaj că nu se poate conecta.
Inițial am crezut că este din cauza vitezei foarte slabe a Internetului în Egipt, însă ulterior am aflat că de fapt VPN-ul este restricționat în Egipt, cel mai probabil din măsuri de siguranță, având în vedere problemele și riscurile cu terorismul sau cu teama guvernului de eventuale organizări privind manifestările de stradă. Este adevărat că și acolo unde viteza internetului este foarte slabă, conectarea la VPN va consuma resurse suplimentare, fapt pentru care VPN-ul foarte probabil nu se va conecta.
Indiferent dacă folosești frecvent conexiuni Wi-Fi publice, dacă călătorești frecvent sau dacă lucrezi în diferite cafenele sau pub-uri pe laptop, VPN-ul poate fi o soluție eficientă pentru a te proteja de eventuale atacuri din mediul online. În același timp, dacă vrei ca atunci când folosești internetul provider-ului tău de internet de acasă să nu ai limitări sau să poți urmări anumite transmisiuni din alte colțuri ale lumii, VPN-ul îți poate fi de asemenea de mare ajutor.