10 lucruri care te pot suprinde în Egipt

Unul dintre motivele care stau la baza bucuriei de a călători și de a descoperi noi culturi o reprezintă tocmai diversitatea tradițiilor, obiceiurilor și a modului de viață din diferitele țări ale Terrei. Atunci când plec la drum înspre o altă țară, mai ales dacă nu am fost anterior în respectiva țară, plec fără a avea așteptări și îmi propun să mă las să descopăr la fața locului fiecare aspect care este o noutate pentru mine.
CUPRINS
- Deschiderea față de nou în orice călătorie
- Principalele 10 lucruri care te pot surprinde în Egipt
- 1. Armata prezentă peste tot, la fiecare colț de stradă
- 2. Controlul strict la intrarea la principalele obiective turistice
- 3. Mizeria regăsită pe toate străzile
- 4. Gunoiul sau munții de gunoaie de pe marginea drumului
- 5. Haosul din trafic
- 6. Insistența și modul în care te agasează vânzătorii de orice
- 7. Auzul repetitiv al întrebării „Unde mergi?”
- 8. Copiii care trag de tine la propriu și care cer bani
- 9. Sărăcia din multe cartiere sau localități și bucuria simplă a copiilor din aceste locuri
- 10. Sentimentul de siguranță cu privire la riscurile de a fi furat(ă)
- Călătoria – un mod de a descoperi noi „orizontori”
- Remarci finale
Deschiderea față de nou în orice călătorie
Exact cu această atitudine am pornit și în călătoria de 4 săptămâni în Egipt – fără așteptări, cu dorința de a spune DA unor noi experiențe care să mă îmbogățească din perspectiva amintirilor și a extinderii orizonturilor cu privire la lumea în care trăim. Chiar dacă m-am bucurat de fiecare experiență, inclusiv de acelea care m-au scos foarte mult din zona de confort, pot spune că privind înapoi au fost anumite aspecte care cu siguranță că m-au surprins.

Unele într-un mod neplăcut (deși evit pe cât de mult posibil să critic sau să etichetez atitudinea sau comportamentul oamenilor din jurul meu), altele au fost deopotrivă obositoare și amuzante. Prin urmare, în continuarea acestei postări sunt amintite 10 lucruri care te pot surprinde sau chiar pot genera un șoc atunci când ajungi să vizitezi Egiptul.
Principalele 10 lucruri care te pot surprinde în Egipt
1. Armata prezentă peste tot, la fiecare colț de stradă
Încă din aeroport sau din gară vei putea fi surprins(ă) de prezența armatei. Însă dacă acest lucru ar fi cumva de așteptat într-o țară unde problemele cu terorismul au fost numeroase de-a lungul timpului, în momentul în care vezi pe stradă militari înarmați și poliție cu diferite scuturi postați la colțurile străzilor, în intersecții sau în zonele considerate de risc, vei putea resimți un ușor disconfort din perspectiva nesiguranței.
Într-adevăr, rolul armatei și al poliției este să mențină siguranța, însă dacă ești pentru prima dată într-o astfel de țară, cu siguranță că nu te vei simți foarte confortabil. Mai mult, existau anumite locuri unde erau inclusiv mașini mari de armată sau de poliție cu tunuri de apă și cu arme automate, ceea ce era și mai ciudat atunci când te plimbai pe stradă. Dar în cele din urmă te obișnuiești ca în peisajul zilnic poliția și armată să fie prezente.

2. Controlul strict la intrarea la principalele obiective turistice
Un al doilea lucru care te poate surprinde este controlul strict sau chiar foarte strict la obiectivele turistice. Controlul este similar cu cel dintr-un aeroport prin faptul că se scanează fiecare persoană care intră la obiectivul respectiv, dar și bagajul sau orice alt lucru avut asupra ta. Inclusiv sunt deschise bagajele, gențile, borsetele avute asupra ta și poți să te trezești cum oamenii de la securitate cotrobăie prin borseta personală.
Deși poți fi tentat(ă) să te arăți deranjat(ă), trebuie spus că este din nou vorba despre siguranță. Din nefericire acum ceva ani au fost atentate care au vizat inclusiv principalele puncte de interes turistic din Egipt, așa cum a fost atentatul de la Templul lui Hatshepshut sau din stațiunea turistică Sharm-el-Sheik. Prin urmare te poți gândi că este vorba și despre siguranța ta în acest context, astfel încât să fie mai mic deranjul de a fi căutat(ă) atunci când vine vorba despre controalele de securitate de la intrările la cele mai importante atracții și obiective turistice din Egipt.
3. Mizeria regăsită pe toate străzile
Un al treilea lucru care cu siguranță că te va surprinde neplăcut și chiar te va șoca în anumite locuri este mizeria prezentă pe toate străzile, indiferent dacă este principalul bulevard din Cairo sau o străduță de la marginea Hurghadei. Din păcate acest lucru afectează semnificativ aspectul oricărui oraș, al oricărui cartier și dă într-un fel sau altul senzația că oricât de confortabil și de frumos ar arăta cazarea, mizeria întâlnită ori de câte ori te deplasezi dintr-un loc în altul oferă un sentiment neplăcut.

4. Gunoiul sau munții de gunoaie de pe marginea drumului
Dacă mizeria întâlnită pe străzi și prin zonele foarte aglomerate poate deveni parte din peisaj, atunci când treci prin anumite zone ale localităților poți remarca adevărați munți sau râuri de gunoaie. Acestea nu sunt amplasate în afara orașelor, ci pot să fie prezente chiar și în apropierea unor cartiere destul de drăguțe.
De multe ori gunoaiele se aruncă în malurile râurilor, astfel că râurile sau canalele devin adevărate „râuri” de gunoaie. Alteori gunoiul și mizeria se aruncă într-o zonă mai joasă dintre blocuri și aici se formează un adevărat „munte” de gunoi care este mutat dintr-o parte în alta de excavatoare, făcând astfel loc pentru mai multe gunoaie. Este adevărat că în zonele considerate mai bune astfel de munți de gunoaie sau de râuri de gunoaie nu sunt atât de des întâlnite, însă cu cât călătorești mai mult prin Egipt, cu atât poți remarca astfel de probleme.

Aceste peisaje au fost cu adevărat surprinzătoare atunci când am ajuns în Cairo și când am mers cu un microbuz de transport public înspre cazare către Giza. Pe centura care ocolește centrul orașului erau foarte multe cartiere cu aspect de mahala, iar aici astfel de „munți” de gunoaie erau întâlniți la fiecare câțiva kilometri, aducând un miros greu de suportat când treceai pe lângă ele.
5. Haosul din trafic
Dacă haosul cauzat de gunoaie și de lipsa de curățenie din aproape orice loc din Egipt (până și în deșert am văzut multe gunoaie atunci când am fost la experiența cu safari-ul în deșert) nu este de ajuns, haosul din trafic este de-a dreptul surprinzător, și chiar șocant pentru cineva care este obișnuit să respecte reguli de circulație.

Nu neapărat faptul că sunt enorm de multe autovehicule în trafic și că la anumite ore aproape că nu se poate circula este șocant. Ci faptul că fiecare traversează pe oriunde, mașinile nu opresc să lase pietonii să treacă, oamenii practic fac slalom printre mașini (inclusiv în sensul giratoriu oamenii trec după bunul plac), mașinile circulă de multe ori cu o viteză foarte mare, iar trecerile de pietoni sau semafoarele sunt prezente doar în zonele centrale ale orașelor sau uneori nici acolo. Drept urmare, traficul poate fi una dintre cele mai mari provocări atunci când ești în Egipt.
6. Insistența și modul în care te agasează vânzătorii de orice
Ajungem la un alt aspect surprinzător, șocant, dar și enervant de multe ori. Insistența vânzătorilor și a egiptenilor de a te convinge să cumperi suveniruri, să plătești pentru taxi, să mergi cu ei cu caleașca sau cu cămila ori să mergi la magazinul lor unde vând…nimicuri.
Dacă inițial am zâmbit și am refuzat politicos, am stat la discuții cu aproape fiecare om întâlnit pe stradă, după 2-3 zile am realizat că nu există nici cea mai mică șansă ca oamenii respectivi să înțeleagă. Prin urmare, aproape că am ignorat orice om care căuta să vândă ceva, fie că era vorba de produse, fie că era vorba despre servicii.
Cu toate acestea erau situații în care oamenii se țineau după tine 15-20 de minute fără să înceteze să caute cumva să te convingă de faptul că trebuie să plătești pentru ceea ce oferea omul. Era peste puterile de înțelegere, chiar dacă sunt foarte deschis la a înțelege aproape orice. Însă în cele din urmă am înțeles că aceasta este starea de fapt și dacă nu vreau să am parte de astfel de momente, nu am decât să renunț la vizitarea Egiptului. Însă am trecut peste aceste situații și am ales să vedem mai degrabă lucrurile care făceau din călătoria în Egipt o experiență de neuitat.
7. Auzul repetitiv al întrebării „Unde mergi?”
De departe cel mai surprinzător și poate cel mai deranjant a fost faptul că eram întrebați zilnic de zeci de ori „Unde mergi?”. Indiferent dacă ieșeam la plimbare prin apropierea cazării, dacă ieșeam din supermarket, dacă mergeam spre plajă, dacă mergeam spre un obiectiv turistic, taxiurile, tuk-tuk-urile, oamenii cu diferite mașini se opreau în dreptul nostru și urma întrebarea „Where are you goin’?”.
Am fost întrebat într-o lună de zile unde merg de mai multe ori de cât am fost întrebat aceeași întrebare de către părinți atunci când eram copil și ieșeam la joacă. Absolut fantastic să răspunzi la întrebarea respectivă când doar ai ieșit să te plimbi sau să cumperi ceva de la magazinul aflat la 5-10 minute depărtare, unei persoane necunoscute. Și să explici acest lucru pentru a nu avea pe cineva care te însoțește de-a lungul drumului punând repetitiv întrebarea „Unde mergi?”. Uneori nici nu știam ce să răspund, nu înțelegeam care e de fapt întrebarea. Pentru că nu mergeam undeva anume, doar descopeream locurile, făceam o plimbare.
8. Copiii care trag de tine la propriu și care cer bani
Dacă situația cu oamenii care întrebau unde mergem era deopotrivă enervantă la un moment dat și amuzantă în același timp, atunci când copiii trăgeau de tine și cereau bani era o situație cu adevărat șocantă și tristă în același timp. Copii de toate vârstele care se țineau după tine sute de metri când mergeai pe stradă pentru a cere bani de mâncare, copii care veneau în fugă când te vedeau și care nu știau alt cuvânt în limba engleză decât „money”, acestea erau de multe ori situațiile în care te simțeai stânjenit.
Era vizibilă sărăcia în care trăiau mulți dintre ei, dar în același timp era imposibil să ajuți pe toți cei care erau în preajma ta. Când vizitam unul dintre siturile istorice din apropierea Luxorului am văzut 3 copilași care făceau cu mâna și aveam în rucsac 3 batoane cu fructe. Le-am dat acelor copii și în nici 60 de secunde în jurul nostru și în urma noastră erau deja vreo 10-12 copii care cereau bani, nu ceva de mâncare.
Oricum nu mai aveam altceva în rucsac în acel moment și nu am avut altă soluție decât să plecăm cu părere de rău că nu aveam cum să-i ajutăm pe toți acei copii. Pentru că și dacă oferi bani, vor veni și mai mulți, iar ziua următoare vor veni din nou să ceară bani, iar în cele din urmă cred că soluția pentru a ieși din situația dată nu este ca turiștii să ofere bani copiilor.
Din păcate am văzut mulți copii care cereau bani, până și un elev de clasele de gimnaziu s-a apropiat, ne-a urat un „Welcome to Egypt” și în secunda următoare cerea 10 dolari. Și din păcate aceasta va deveni atitudinea viitoarelor generații care vor primii turiști și călători în Egipt.
9. Sărăcia din multe cartiere sau localități și bucuria simplă a copiilor din aceste locuri
Mergând mai departe în aceeași notă, sărăcia din foarte multe locuri din Egipt, dar și bucuria simplă a copiilor care trăiesc în respectivele cartiere, au fost alte lucruri care ne-au surprins. Este dificil să vezi cum acele familii și acei copii trăiau în condiții pe care la noi în țară nu le găsești poate nici la unii dintre cele mai sărace familii.


Însă bucuria cu care jucau fotbal cu o minge spartă, zâmbetul cu care făceau cu mâna atunci când te vedeau că nu ești de-al locului și seninătatea cu care te salutau dacă intrai în vorbă cu ei, toate acestea erau menite să îți dea un sentiment de bucurie simplă…alături de ei, dar în același timp un sentiment de neputință în a-i ajuta să depășească condiția respectivă. Și nu în ultimul rând un sentiment de recunoștință pentru tot ceea ce avem și pentru faptul că ne putem bucura de o viață în care abundența este prezentă zi de zi (chiar dacă de multe ori noi oamenii avem tendința să fim mai mereu nemulțumiți).

10. Sentimentul de siguranță cu privire la riscurile de a fi furat(ă)
Nu în ultimul rând aș puncta un aspect care m-a făcut să fiu foarte surprins, și anume că nu am avut niciodată sentimentul că aș putea fi furat în metrou, în stații sau în haosul de pe străzile din Egipt. Chiar dacă era înghesuială la supermarket sau atunci când urma să cumpăr biletele pentru călătoria cu trenul de la Luxor la Cairo, nu am avut sentimentul că există cel puțin privirea sau tentația ca cineva să „te facă de buzunare”. A fost un sentiment interesant tocmai datorită faptului că te-ai putea gândi că datorită sărăciei să existe o astfel de practică, însă în tot timpul petrecut în Egipt nu am avut impresia că există practica aceasta în rândul oamenilor.
Călătoria – un mod de a descoperi noi „orizontori”
Acestea au fost principalele lucruri care au fost cu adevărat surprinzătoare, unele chiar puțin șocante în călătoria din Egipt. Repet, nu este vorba despre vreo critică sau despre vreo judecare a culturii sau a oamenilor din Egipt, este doar prezentarea unor aspecte care m-au făcut să conștientizez o dată în plus faptul că pentru a descoperi cu adevărat și mai îndeaproape oamenii, locurile și cultura oamenilor din locurile unde călătorim, este nevoie să ieșim din postura de turist.
Desigur, nu întotdeauna avem timp pentru acest lucru și nu toată lumea este dispusă să petreacă puținul timp avut la dispoziție pentru călătorii pentru a nu se bucura de confort și pentru a nu se relaxa. Însă în cele din urmă consider că suntem mult, dar mult mai bogați ca și experiență și trăiri interioare atunci când avem parte de astfel de experiențe în care nu trăim într-un glob de sticlă în momentul în care vizităm noi destinații.

Pentru că până la urmă cred că despre asta este vorba atunci când discutăm despre CĂLĂTORIE – despre posibilitatea de a descoperi mai mult și de a învăța mai mult, despre posibilitatea de a ne lărgi orizonturile. Într-adevăr, un turist și un călător pornesc la drum cu scopuri diferite, însă în cele din urmă sunt de părere că tocmai aici industria turistică a știrbit din rolul și importanța călătoriilor, și anume prin faptul că oferă turiștilor „totul de-a gata”.
În schimb, atunci când ești un călător vei avea parte de provocări, de lipsa confortului, de situații în care va trebui să găsești soluții și de momente care nu vor fi neapărat relaxante. Însă toate acestea vor contribui la atingerea unui nou nivel în viața ta, un nivel care se va simți atât în viitoarele călătorii, dar și atunci când vei reveni acasă.
Remarci finale
În concluzie, te încurajez să călătorești cât mai des posibil și cât mai mult, alegând să îmbrățișezi cu deschidere noile culturi, noile locuri și noii oameni pe care îi vei întâlni de-a lungul drumului. Iar dacă vei ajunge în Egipt, poate că lucrurile mai sus amintite te vor ajuta să nu fii la fel de suprins(ă) sau să nu te șocheze.
Dacă ai fost în Egipt și ai avut parte de alte lucruri care te-au surprins, aș fi foarte curios și interesat să le aflu. Poate că la viitoarea călătorie în Egipt mă vor ajuta experiențele tale. Tocmai de aceea te invit să îmi lași un comentariu mai jos și să îmi împărtășești din experiențele avute în această țară din nordul Africii.