GoBus – Experiența de a călători cu autocarul în Egipt

Egipt este o țară cu o suprafață foarte întinsă și atunci când vrei să descoperi cât mai mult din această țară pe cont propriu, trebuie să găsești variante pentru a ajunge în destinațiile dorite. Există foarte multe companii de transport cu autocarul care funcționează în Egipt și care oferă curse zilnice între principalele orașe.
Pentru a ajunge din Cairo în Hurghada nu era altă opțiune decât varianta autocarului. Înspre Hurghada nu există cale ferată și astfel nu aveam varianta trenului. Prin urmare am căutat câteva firme de transport și în foarte multe surse era recomandată firma GoBus Egypt. La o căutare pe Google această firmă apărea printre primele rezultate afișate datorită faptului că site-ul lor este inclusiv în limba engleză.

De la Cairo la Hurghada cu GoBus
În ziua în care am vizitat Muzeul Egiptean din Cairo și am petrecut câteva ore prin zona centrală a capitalei Egiptului am mers în Piața Tahrir la stația principală a firmei GoBus pentru a cumpăra biletele pentru Hurghada. Pentru o cursă de aproximativ 7 ore între Cairo și Hurghada biletul a costat aproximativ 45 RON (230 EGP). Un preț rezonabil, chiar foarte bun, având în vedere că autocarele erau dotate cu aer condiționat și erau confortabile.

Există mai multe curse pe zi și diferite categorii de prețuri, în funcție de serviciile de care urmează să beneficiezi. Biletul pe care l-am luat a fost aproape cel mai ieftin pentru că era la o oră convenabilă astfel încât să ajungem în Hurghada după ora prânzului și nu seara. Chiar dacă pe bilet scria că vom avea Wi-Fi, când am urcat am aflat că Wi-Fi-ul nu există în autocarul respectiv.
Nu era chiar o surpriză că în momentul în care vrei să cumperi ceva ți se prezintă ca și cum ar fi de calitate superioară, iar apoi când folosești serviciul respectiv, afli că de fapt nu ai toate facilitățile pentru care ai plătit. Până la urma nu era chiar așa important, doar pentru a mai finaliza o parte dintre proiectele la care aveam de lucru ar fi fost util Wi-Fi-ul.
În linii mari cursa a decurs foarte bine și condițiile era bune. Aerul condiționat foarte puternic era singurul inconvenient, având în vedere că temperatura în autocar era setată undeva la 17-18 grade, iar afară aerul era undeva la 26 de grade Celsius. Scaunele erau confortabile, nu printre cele mai curate, însă dacă ne raportăm la standardele din Egipt, era chiar foarte bine.


După aproximativ 4 ore de mers autocarul a făcut o pauză de aproximativ 30 de minute. În locația unde a fost făcută pauza se putea mânca, se puteau cumpăra suveniruri și călătorii puteau folosi o toaletă publică. Au urmat alte 3 ore de mers pe malul Mării Roșii și apoi am ajuns în autogara principală a celor de la GoBus din Hurghada. Unde evident am fost asaltați de taximetriști care mai că luau bagajele să le ducă la mașină fără să ne ceară voie.
Prima experiență cu autocarul în Egipt a decurs foarte ok. De-a lungul drumului am trecut prin numeroase puncte de control ale traficului, iar în momentul în care am trecut în Guvernoratul Mării Roșii ne-au fost solicitate pașapoartele. În rest totul a fost similar cu o cursă cu autocarul în România. Doar costurile mult mai mici.
De la Hurghada la Luxor cu GoBus
După cele două săptămâni petrecute în Hurghada, urma să pornim înspre Luxor. Între Hurghada și Luxor nu există cale ferată, deci rămânea varianta cu autocarul. Pentru că data trecută lucrurile au decurs în linii mari foarte bine pe timpul călătoriei cu GoBus, am decis să optăm tot pentru această firmă pentru a ajunge în Luxor.
Inițial am căutat și alte variante în rândul firmelor de transport cu autocarul, dar chiar dacă am găsit alte 3 website-uri, fie nu aveau varianta în engleză, fie nu avea curse înspre Luxor. Prin urmare am rămas la GoBus. Biletul l-am luat din apropierea zonei unde locuiam, de la un punct de lucru aflat în această parte a Hurghadei. Autogara era la aproximativ 3 kilometri. În dimineața în care trebuia să plecăm am luat un Uber până la autogară, Uber care a costat 3,5 RON.
Dacă atunci când am venit din Cairo înspre Hurghada autocarul era doar pe jumătate plin, în drum spre Luxor autocarul era plin. Mai mult de jumătate erau turiști și backpack-eri. Cu 10 minute întârziere am plecat înspre Luxor. La urcare am întrebat din nou de Wi-Fi, spunându-i băiatului care controla biletele că așa scria când am cumpărat biletele, că există Wi-Fi. Dar din nou am primit răspuns că este, dar nu în autocarul respectiv. Probabil că de fiecare dată este într-un alt autocar.
Mi-am dat seama că probabil este doar reclamă faptul că există internet în autocar. Nici o problemă, urma să admirăm peisajul pe drum și să pregătesc articolele de blog despre experiența în Hurghada. Dacă nu am avut Wi-Fi, atunci am avut parte de filme egiptene pe tot parcursul drumului. Două monitoare amplasate unul chiar în partea din față, unul deasupra scării de la mijlocul autocarului ofereau timp pentru relaxare.

Atâta tot că sonorul foarte tare și stilul egiptean de filme nu este deloc relaxant. Filme în care violența sau țipetele ocupau mare parte a timpului din film a făcut ca această călătorie să fie una destul de obositoare. Noroc că nu a fost foarte lungă și după aproximativ 5 ore am ajuns în Luxor. Aici nu există o autogară pentru GoBus și autocarele opresc undeva lângă un perete înalt care delimitează strada de calea ferată, gara din Luxor fiind la 2 minute distanță.
Era ora 13:30 când am ajuns și un haos de nedescris. Nici nu am coborât din autocar, că deja erau 3 taximetriști care așteptau să ne asalteze cu oferte foarte „atractive”. A trebuit să facem loc printre taximetriștii care trăgeau de turiștii coborâți din autocar și care pur și simplu abia te lăsau să te dezmeticești pentru a știi încotro trebuie să te îndrepți.
Remarci finale ale experienței cu GoBus în Egipt
Per total pot spune că dacă vrei să mergi pe cont propriu în Egipt și ai nevoie să te deplasezi între orașe sau între obiectivele pe care vrei să le descoperi, varianta GoBus poate fi o alegere potrivită. Condițiile pe care le oferă sunt bune și foarte bune dacă ne raportăm la standardele din Egipt. Scaunele sunt în linii mari confortabile, chiar dacă nu foarte spațioase în ceea ce privește spațiul pentru picioare dintre scaune.
Orele de plecare și cele de sosire sunt respectate și în cele două drumuri făcute cu autocarele GoBus nu au fost întârzieri mai mari de câteva minute. În privința prețurilor pentru biletele de călătorie, având în vedere distanțele parcurse și condițiile oferite, prețurile sunt avantajoase, chiar foarte ieftine dacă ar fi să comparăm cu prețurile pentru transportul cu autocarul în România. În majoritatea autocarelor există chiar și toalete.


În momentul în care achiziționezi biletul primești toate informațiile cu privire la ruta parcursă și la orele de plecare, acestea fiind scrise atât în limba arabă, cât și în limba engleză. Dacă ai bagaj care trebuie pus la locul de bagaje ale autocarului, pe bilet este lipită o etichetă cu un număr, iar pe bagaj o altă etichetă cu același număr. Biletul poate fi cumpărat și online, fără a fi nevoie de printarea biletului pe hârtie.

La plecarea din Cairo, după ce am aranjat bagajul (băiatul care punea bagajele a pus rucsacul cu bretelele în jos și le-a umplut de praf și mizerie), cel care se ocupa de bagaje mi-a cerut bacșiș. L-am întrebat pentru ce și i-am zis că mai mult m-a încurcat, dar el insista că trebuie să ii dau bacșiș.
Pentru că nu mai aveam răbdare să îi explic nimic, i-am dat 5 lire egiptene (aproximativ 1 RON) și am dat să plec, moment în care a mai apărut un alt băiat care punea bagaje că vrea și el bacșiș. Pur și simplu pentru că era prin zonă și eu eram turist care în ochii lui nu aveam ce face cu banii. Doar că nu am mai stat să discut alte lucruri și am urcat în autocar.
În timpul călătoriilor te simți în siguranță, nu există nici o privire prea curioasă sau insistentă, egiptenii fiind obișnuiți cu străinii care călătoresc pe cont propriu în Egipt cu GoBus. Faptul că vei vedea frecvent puncte de control ale traficului cu oameni înarmați este ceva firesc în majoritatea părților din Egipt.
Sfaturi pentru călătoria cu GoBus în Egipt
În condițiile în care îți dorești să folosești autocarul pentru a călători pe cont propriu în Egipt, GoBus poate fi o alegere inspirată. Înainte de a alege această variantă m-am documentat și din alte surse, iar GoBus este printre cele mai folosite în rândul călătorilor pe cont propriu care se deplaseaza în Egipt.
Pentru a avea o călătorie cât mai plăcută cu GoBus, iată câteva sfaturi care îți pot fi de folos:
- Cumpără biletul cu 1-2 zile mai devreme, chiar cu 3-5 zile mai devreme dacă ești în vârful de sezon turistic. Altfel există riscul să nu mai găsești locuri exact pentru cursa pe care vrei să o alegi pentru a ajunge în destinația dorită.
- Pregătește un hanorac și eventual chiar o bandană sau o căciulă subțire pentru a nu resimți foarte puternic aerul condiționat care funcționează non stop pe durata cursei cu GoBus, la o temperatură destul de joasă.
- Ai în vedere că bacșișul este întotdeauna așteptat de persoanele care aranjează bagajele, chiar dacă te ocupi să pui singur bagajul.
- Când ajungi în autogară asigură-te că știi exact care sunt pașii pe care urmează să îi faci; fie că aștepți un Uber, gazda de la cazare sau vrei să mergi pe jos, nu pleca imediat cum ai ajuns. Așteaptă câteva minute pentru ca taximetriștii să își facă „numărul” și apoi să poți să ai mai mult liniște în continuarea drumului.
Acestea sunt câteva sfaturi care te pot ajuta pentru a avea o călătorie plăcută atunci când ai luat decizia de a merge cu autocarul în Egipt și ai optat pentru firma GoBus.
Pingback: Impresii după 4 săptămâni petrecute în Egipt | Laurentiu Artugyan
Pingback: Experiența cu trenul în Egipt pe ruta Luxor – Cairo | Laurentiu Artugyan
Pingback: Valea Regilor și mormintele faraonilor – Luxor, Egipt | Laurentiu Artugyan