Valea Regilor și mormintele faraonilor – Luxor, Egipt


După piramidele de la Giza, Valea Regilor este cu siguranță cel mai căutat și vizitat loc din Egipt datând din Antichitate. În Valea Regilor se află peste 60 de morminte unde au fost descoperite de-a lungul timpului mumiile și bogățiile faraonilor. Având în vedere că Luxorul oferă foarte multe repere istorice și locuri emblematice pentru istoria antică a Egiptului, într-una dintre cele 7 zile petrecute în acest oraș pe malul fluviului Nil am ajuns la Valea Regilor.

Cum ajungi la Valea Regilor?

În momentul în care călătorești pe cont propriu și nu ai apelat la o agenție de turism pentru a vizita Egiptul și principalele obiective ale acestei țări, trebuie să știi că există foarte multe opțiuni pentru a ajunge la Valea Regilor și la mormintele faraonilor. Dacă ești cazat(ă) pe malul estic al Nilului, trebuie să traversezi pe malul vestic.

În acest sens poți alege să traversezi cu ferry-ul public care pornește de lângă Muzeul Luxor și pornește la fiecare 15 minute sau poți opta pentru o barcă privată care să te treacă Nilul. Există și varianta unui taxi care să te ducă pe podul Luxor, însă în acest caz costurile cu taxiul cresc semnificativ.

Dacă ai trecut Nilul poți lua un tuk-tuk, un taxi sau chiar un microbuz local care să te ducă la Valea Regilor. De cele mai multe ori tuk-tuk-ul este cel mai avantajos ca preț, dar chiar și așa atunci când ești turist prețurile sunt de multe ori mai mari decât pentru localnici. Înainte cu 2 zile de a merge la Valea Regilor un taxi privat a venit cu o ofertă de 50 EGP pentru 2 persoane pentru o cursă.

Reclame

În dimineața în care am pornit înspre Valea Regilor a oprit o mașină și ne-a spus că ne duce pentru 150 EGP. Am refuzat oferta și căutam un tuk-tuk, iar atunci prețul a scăzut rapid la 50. EGP. Desigur, a încercat între timp cu 100 EGP sau cu 80 EGP, dar i-am spus că vom merge cu tuk-tuk-ul. Până la urmă a rămas la 50 EGP și în final i-am dat 60 EGP pentru cursa respectivă.

Când este oportun să mergi la Valea Regilor?

Din perspectiva perioadei optime pentru a vizita mormintele faraonilor, este recomandat să mergi în perioada în care temperaturile sunt mai scăzute. Dacă în lunile de vară temperaturile de peste 42-43 de grade Celsius fac ca inclusiv diminețile să fie foarte călduroase, în intervalul noiembrie-februarie temperaturile sunt potrivite pentru a vizita diferite obiective și atracții din Egipt.

La început de decembrie diminețile au fost răcoroase și era nevoie de un polar pentru a nu resimți răcoarea dimineții. După ora 9:30 temperaturile creșteau rapid, iar la ora prânzului ajungeau până la 27-28 de grade Celsius. Prin urmare, dacă vrei să nu resimți căldura intensă este indicat să mergi la Valea Regilor dimineața devreme.

Un alt motiv pentru care este recomandat să mergi dimineața se referă la faptul că astfel vei putea evita grupurile de turiști veniți din Cairo sau din Hurghada. Chiar dacă peste tot în mediul online erau articole care scriau să ajungi dimineața foarte devreme pentru a fi singur, în ziua în care am ajuns la ora 6:50 la intrare, deja erau câteva autocare. Dar din fericire am reușit să fim aproape singuri în 3 dintre mormintele faraonilor pe care le-am vizitat.

Există și recomandări care spun că pentru a evita aglomerația poți merge la Valea Regilor înainte de ora închiderii. Este o variantă care poate fi luată în calcul, atâta timp cât nu te deranjează posibilitatea de a fi mult mai cald după ora amiezii.

Reclame
Biletul de intrare și ce include

Intrarea la Valea Regilor a costat 260 EGP (aproximativ 50 RON) în decembrie 2022 și include intrarea la 3 morminte dintr-o listă de 9 morminte ale faraonilor. Cele 9 morminte deschise publicului se schimbă constant și din acest motiv doar atunci când ajungi în Luxor vei știi exact care sunt cele pe care le poți vizita.

Pe lângă biletul de intrare mai există bilete pentru mașinuțele electrice care te duc până în zona unde începe propriu-zis vizita la morminte, bilete care costă 10 EGP. Însă dacă nu te grăbești și dacă nu este foarte cald, nu merită neapărat, distanța între intrarea de unde sunt cumpărate biletele și distanța până unde încep mormintele fiind de aproximativ 150 de metri. Practic o plimbare de 5 minute, timp în care poți admira relieful zonei unde au fost îngropați vechii faraoni egipteni.

Pe lângă cele 3 morminte incluse în prețul biletului de intrare, mai pot fi cumpărate alte bilete extra pentru alte 3 morminte. Pentru mormântul lui Ramses al II-lea biletul costă 100 EGP, pentru mormântul lui Tutankhamon biletul costă 300 EGP, iar pentru mormântul lui Seti I intrarea costă 1000 EGP.

Datorită faptului că înainte de merge la Valea Regilor am căutat să vedem păreri cu privire la mormintele care sunt bine păstrate și care sunt impresionante, ne-am făcut o listă cu cele 3 din biletul general de intrare și am decis să mai luăm bilete extra pentru mormântul lui Ramses V și VI (KV9) și un bilet extra pentru mormântul lui Tutankhamon (KV62), acolo unde se află și mumia faraonului.

Deși mormântul lui Tutankhamon este cel mai mic și nu este la fel de impresionant precum celelalte, faptul că mumia faraonului este acolo m-a convins să plătesc extra 300 EGP pentru a fotografia atât mumia, cât și mormântul. Când am vizitat Muzeul Egiptean din Cairo am văzut masca și sarcofagul din aur al lui Tutankhamon, iar acum am avut oportunitatea de a observa mumia aflată într-o stare foarte bună de conservare chiar în mormântul unde a fost descoperită.

Reclame

În foarte multe articole citite înainte de a merge la Valea Regilor se menționa de o sumă extra pentru taxa de fotografiat cu o cameră profesională. Ei bine, se pare că această taxă nu mai există (fapt ce desigur ne-a bucurat). Era o taxă de 300 EGP pentru folosirea camerelor foto profesionale și care acum nu mai trebuia plătită. Practic am achitat biletul pentru mormântul lui Tutankhamon în loc de taxa de fotografiat. Pentru folosirea telefonului mobil nu se percepe (nici înainte nu se percepea) vreo taxă pentru fotografiat sau filmat.

Ce morminte am vizitat și care au fost cele mai impresionante?

Dintre mormintele incluse în biletul general de intrare pentru Valea Regilor am vizitat mormintele faraonilor Ramses al IV-lea (KV2), Ramses al III-lea (KV11) și Tausert & Setnakht (KV14).

Mormântul lui Ramses al IV-lea (KV2)

Ramses al IV-lea a fost primul în care am intrat și a fost cel mai impresionant dintre cele 3 vizitate de pe biletul de intrare. Este un mormânt care are picturile foarte bine păstrate și care impresionează prin măiestria cu care au fost realizate hieroglifele. Acestea sunt prezente inclusiv pe mormântul propriu-zis, cât și pe pereți sau tavan.

Mormântul lui Ramses al V-lea și al VI-lea (KV9)

După mormântul lui Ramses al IV-lea a urmat vizita la mormântul lui Ramses al V-lea și al VI-lea. Acesta este într-adevăr deosebit și spectaculos atât prin prisma hieroglifelor care sunt foarte bine păstrate, cât și prin prisma rămășitelor sarcofagele faraonilor care sunt vizibile. Chiar dacă pentru acest mormânt trebuie achitat un bilet extra, consider că dacă nu îți dorești să revii pentru o dată ulterioară la Valea Regilor, merită achitat biletul extra.

Reclame
Mormântul lui Tutankhamon (KV62)

A urmat vizita la mormântul lui Tutankhamon pentru că nu era deloc aglomerat și astfel am avut oportunitatea de a fotografia în voie mormântul și mumia lui Tutankhamon. Faptul că mumia este atât de bine păstrată este cu adevărat un fapt care impresionează și indică modul în care vechii egipteni acordau o atenție deosebită aspectelor funerare și modului în care își îngropau conducătorii.

Mormântul în sine este de dimensiuni foarte reduse comparativ cu alte morminte, însă pereții sunt foarte bine păstrați în privința reprezentărilor realizate.

Referitor la aspectul privind biletul extra pentru mormântul lui Tutankhamon, consider că merită mai ales pentru a putea observa mumia faraonului. Chiar fără a fi pasionat de istorie și mai ales de istoria antică, cred că este interesant să poți observa cum după mii de ani ceea ce a fost cândva trupului faraonului să fie păstrat atât de bine.

Se spune că urmează ca în perioada următoare mumia să fie mutată la Muzeul Egiptean din Cairo, acolo unde se află sarcofagele, masca renumită a lui Tutankhamon și toată bogăția găsită în mormântul faraonului. Având în vedere că am vizitat deja muzeul, am ales să profit de faptul că mumia faraonului este încă în mormântul din Valea Regilor.

Reclame
Mormântul lui Tausert & Setnakht (KV14)

După vizita la cel mai faimos mormânt din Valea Regilor urma mormântul lui Ramses al III-lea, însă aici era foarte aglomerat, prin urmare ne-am îndreptat înspre mormântul lui Tausert & Setnakht. Chiar dacă este cel mai lung mormânt, trebuie spus că pereții cu hieroglife și reprezentări sunt păstrate doar în prima galerie și în prima sală.

În sala unde se află mormântul propriu-zis aproape că nu mai există nimic păstrat în condiții bune la nivelul pereților și al tavanului.

Mormântul lui Ramses al III-lea (KV11)

În cele din urmă am vizitat și mormântul lui Ramses al III-lea, însă aici era în continuare foarte aglomerat. Este unul dintre cele mai recomandate și vizitate morminte ale faraonilor din Valea Regilor. Dacă în prima parte pereții sunt foarte bine păstrați și toți pereții sunt protejați de sticlă, atunci când urma să coborâm înspre ceea ce a fost locul unde a fost de fapt îngropat Ramses al III-lea, am fost întâmpinați de o pancartă care informa despre recondiționarea mormântului pentru a oferi o experiență cât mai autentică publicului vizitator.

Chiar dacă este de apreciat o astfel de inițiativă de a renova și de a recondiționa, cred că era firesc ca acest lucru să fie menționat înainte de intrarea în mormântul respectiv pentru ca publicul vizitator să cunoască acest detaliu. Dacă acest lucru ar fi fost menționat, foarte probabil că aș fi ales un alt mormânt în locul celui al lui Ramses al III-lea. Așa am admirat doar partea din mormânt deschisă pentru public la momentul vizitei.

Dacă vrei să ai mai multe impresii și imagini de la mormintele faraonilor din Egipt pe care le-am vizitat, poți găsi astfel de imagini în video-ul de mai jos.

Atmosfera la Valea Regilor

La fel ca și în cazul Piramidelor de la Giza, și Valea Regilor este un loc foarte căutat de turiști și foarte turistic. Însă odată ce ai intrat în situl propriu-zis, poți să descoperi în voie acest sit care este reprezentat de foarte multe morminte ale faraonilor egipteni.

Singurii care îți mai perturbă uneori liniștea sunt paznicii mormintelor care vin să încerce să îți explice sau să îți arate diferite lucruri, pentru ca ulterior să ceară un bacșiș. Grupurile mari de vizitatori pot de asemenea uneori  nu îți permită să admiri în voie diferite colțuri din interiorul mormântului, însă dacă mergi dimineața extrem de devreme poți evita astfel de neajunsuri.

Reclame

Înainte de vizita mormintele faraonilor egipteni din Valea Regilor de la Luxor am citit multe despre cât de agasanți sunt paznicii mormintelor în ideea de a primi bacșiș. Fie între timp au realizat că au o reclamă foarte proastă în rândul vizitatorilor din întreaga lume, fie nu le-am acordat atenție și atunci au renunțat să insiste să caute atenție, trebuie să spun că la vizitarea mormintelor nu am avut senzația că paznicii ar fi prea agasanți. Au încercat, dar timid și când au văzut că nu au sorți de izbândă, au renunțat.

În măsura în care ajungi în Luxor sau în apropiere, cu siguranță că Valea Regilor este un punct de trecut pe lista atracțiilor pe care merită să le vezi. Deși vorbim despre un sit mortuar, modul în care vechii egipteni alegeau să își îngroape faraonii este unul impresionant și chiar dificil de explicat. Luxorul în sine este asemenea unui muzeu istoric în aer liber, însă Valea Regilor este printre primele 3 obiective care merită timpul și atenția acelora care ajung în această locație pe malul Nilului.

Câteva ore impresionante în Valea Regilor

Dacă îți dorești să te bucuri în liniște de capodoperele realizate de vechii egipteni în Valea Regilor prin ceea ce au creat în fiecare dintre mormintele din această locație, atunci cu siguranță că este recomandat să mergi cât mai de dimineață sau după orele amiezii.

Pe de altă parte, trebuie spus că mai mult de 2-3 ore nu sunt necesare pentru a admira mormintele pe care ai decis să le vizitezi. Este adevărat, în situația în care ești pasionat(ă) de istorie și mai ales de istoria Egiptului antic, atunci cu siguranță că poți petrece mult mai multe ore în a descoperi aspecte din acea perioadă a Egiptului.

Fără a fi neapărat pasionat de istorie, trebuie să spun că ceea ce au lăsat în urmă vechii egipteni din perioada Antichității este impresionant. Mai ales prin faptul că s-au păstrat atât de bine foarte mare parte dintre reprezentările realizate pe pereții mormintelor unde au fost îngropați faraonii Egiptului Antic. În concluzie pot spune că Valea Regilor de la Luxor merită să fie în lista sit-urilor pe care să le vizitezi dacă ajungi în Egipt și mai ales la Luxor.

Un comentariu la “Valea Regilor și mormintele faraonilor – Luxor, Egipt

  1. Pingback: Luxor –un muzeu în aer liber din perspectiva vestigiilor Egiptului Antic | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: