Drumetie la Baile Herculane: Turul foișoarelor, Izvorul Munk și Grota cu Aburi

Baile Herculane - Turul Foisoarelor - drumetie

Băile Herculane beneficiază de foarte multe atuuri atunci când vine vorba despre potențialul turistic: poziția geografică pe Valea Cernei între creste calcaroase semețe, apele termale, istoria extrem de bogată a acestei așezări umane și climatul blând cu influențe sub-mediteraneene.

Prin urmare, atunci când ajungi la Băile Herculane chiar ai cum să îți petreci timpul, mai ales dacă îți dorești relaxare activă. Astfel, după două zile în Masivul Domogled și după tura de munte pe Vf. Șușcu am ales ca și traseu pentru drumeție Turul Foișoarelor de pe versantul drept al Cernei din jurul stațiunii Băile Herculane.

Cartier Zăvoi – Foișorul Verde – Izvorul Munk

Pe acest traseu se poate intra din mai multe puncte, poate fi parcurs ca și traseu dus sau dus-întors sau sub forma unui traseu de tip circuit. Pentru a avea posibilitatea de a descoperi cât mai multe dintre obiectivele acestor trasee montane am decis ca intrarea în traseu să fie în cartierul Zăvoi din Băile Herculane.

Mai exact la aproximativ 5 minute de mers de la Podul Roșu în direcția Hotelului Roman. Intrarea în traseu este semnalizată foarte bine cu multe indicatoare, cu marcaje turistice și cu o hartă care prezintă toate traseele și obiectivele din jurul stațiunii.

Prima porțiune de traseu are marcaje comune punct albastru, punct galben și triunghi roșu și urcă în serpentine până ce se ajunge la intrarea în zona Platoului Coronini. Pentru că am pornit pe traseu în jurul orei 12:30, după ce dimineață era ceață, am optat pentru a urma marcajul punct albastru de la bifurcația din zona Platoului Coronini pentru a ajunge la Foișorul Verde.

Reclame

Traseul merge pe curbă de nivel și la aproximativ 30 de minute de la plecarea de la bifurcație se ajunge la Foișorul Verde. Acest foișor permite o imagine de ansamblu asupra zonei centrale a stațiunii, dar și asupra Masivului Domogled.

Statiunea Baile Herculane de la Foisorul Verde

De la Foișorul Verde traseul se continuă tot pe marcaj punct albastru încă aproximativ 2 minute și apoi se ajunge la o bifurcație unde marcajul punct albastru coboară în stațiune, mai exact la Izvorul Diana III. De aici am urmat traseul marcajele punct galben și triunghi albastru. Dacă până aici traseul a fost în mare parte pe curbă de nivel, de aici traseul începe să urce încet și se ajunge imediat la Rezervorul de apă Munk.

Rezervorul de apa Munk

De aici urcușul devine tot mai abrupt prin pădure pe marginea unei văi și după câteva curbe făcute de potecă se ajunge la Izvorul Munk. Acest izvor se află amplasat la baza unui perete calcaros impresionant. Apa izvorăște din stâncă, însă pentru a fi mai ușor de luat apă, a fost construit un mic baraj la baza peretelui calcaros. Tot aici ajunge și marcajul punct galben care pornea din Cartierul Zăvoi și făcea un ocol prin Platoul Coronini și pe la Izvorul Coronini.

Reclame
Izvorul Munk – Foișorul Galben – Foișorul Ciorici – Grota cu Aburi – Foișorul Roșu

După o scurtă pauză de 10 minute la baza peretelui calcaros am pornit spre Foișorul Galben urmând marcajul triunghi albastru. Din nou poteca urma curba de nivel și după nici 10 minute aveam înainte locul de popas Foișorul Galben. Apoi traseul se continuă foarte lejer pe o potecă ce coboară ușor până ce se ajunge la o bifurcație care indică Grota Haiducilor și Hotel Roman pe marcaj triunghiu albastru, iar pentru a continua Turul Foișoarelor se urmează marcajul triunghi roșu.

Poteca marcată cu triunghiu roșu merge într-o urcare lină și foarte mult pe curbă de nivel până la Foișorul Ciorici. Acesta este un foișor recent construit, în anul 2017, și este amplasat pe locul numit Vf. Ciorici. Aici este locul unde remarcăm indicatorul spre Grota cu Aburi. Prin urmare am început coborârea spre Grota cu Aburi. Traseul este marcat triunghi roșu în principal, se mai văd și alte marcaje, dar este bine să urmați triunghiul roșu.

Foisorul Ciorici Baile Herculane
Reclame

După ce se coboară în serpentine scurte câțiva zeci de metri se observă două săgeți din lemn vopsite în alb, iar în direcția respectivă este intrarea în Grota cu Aburi. Aici chiar la intrare se află o deschizătură în stâncă pe unde iese abur datorită temperaturilor de peste 50 de grade Celsius aflate în subteran, temperaturi datorate apelor termale.

Grota se continuă, însă pentru că aveam în plan și Foișorul Roșu nu am mai intrat dincolo de primii metri ai grotei, obiectivul fiind doar acest fenomen foarte interesant generat de contactul dintre apele termale și calcar.

Am revenit la Foișorul Ciorici pe același traseu, nu înainte de a surprinde Valea Cernei în amonte din două puncte de belvedere. De la foișor se urmează marcajul triunghi roșu spre Foișorul Elisabeta (după numele Prințesei Sisi).

Reclame

Traseul începe într-o urcare ușoară, urcare care treptat devine tot mai abruptă. După cca. 10 minute de la plecarea de la Foișorul Ciorici se ajunge la baza unui perete stâncos. De aici începe o altă urcare destul de abruptă în serpentine. Tot urcând se zărește printre frunze acoperișul Foișorului Roșu. Chiar înainte de a ajunge la foișor este indicată bifurcația pe care se continuă traseul marcat triunghi roșu spre Poiana cu Peri.

Foișorul Roșu se mai numește și Foișorul Elisabeta, iar acest lucru datorită faptului că aici a fost ridicat un foișor atunci când Prințesa Sisi a ajuns pentru prima dată în acest loc când a vizitat Băile Herculane și a dorit să descopere împrejurimile. De la acest foișor ai o perspectivă minunată asupra întregii văi și asupra Munților Mehedinți. Oricând poți să te bucuri de un popas aici sus și în același timp să profiți de liniștea și de peisajul acestui loc.

Perspectiva de la Foisorul Ciorici

Traseul marcaj triunghi roșu se continuă spre Poiana cu Peri și poate fi parcurs sub forma unui circuit până la Platoul Coronini și apoi în Băile Herculane. Însă pentru că deja se făcuse ora 15:45 și în cel mult 2 ore se înnopta, am decis ca traseul de coborâre să fie unul mai scurt până la Hotel Roman.

Reclame
Foișorul Roșu – Foișorul Ciorici – bifurcație Hotel Roman – Hotel Roman

Prin urmare am început coborârea tot pe triunghi roșu trecând pe la Foișorul Ciorici exact pe același traseu pe care am urcat. La bifurcația pe care am văzut-o la urcare unde marcajul triunghi albastru se termina am făcut stânga în direcția de coborâre de la foișor și poteca a început să coboare treptat și tot mai abrupt. Însă poteca este per ansamblu foarte accesibilă și nu pune nici măcar o dificultate.

Traseul este bine marcat inclusiv pe această porțiune, însă menționez că există numeroase marcaje care au fost șterse prin vopsirea lor cu culoarea gri, chiar dacă traseul este corect urmând poteca care trece inclusiv pe lângă aceste marcaje.

După aproximativ 1h și 15-20 de minute am ajuns în apropiere de Grota Haiducilor. Pentru că la Grota Haiducilor am mai fost de câteva ori am coborât direct pe lângă Hotel Roman și astfel am încheiat drumeția Turul Foișoarelor făcând un circuit. Ulterior am pornit spre cazare prin stațiune.

Trăgând linie…

Deși am fost prima dată pe acest traseu de drumeție din stațiunea Băile Herculane, pot spune că în aproximativ 5 ore a fost o drumeție foarte plăcută pentru o plimbare în natură. Am avut posibilitatea de a vedea 4 foișoare sub forma unor puncte de popas și puncte de belvedere spre stațiune și spre împrejurimi, dar și alte obiective precum Izvorul Munk și Grota cu Aburi.

Reclame

Desigur, acest traseu de drumeție se poate face sub formă de circuit ajungând și la alte obiective precum Izvorul Coronini sau Poiana cu Peri, însă aceste obiective rămân pentru data viitoare când Băile Herculane va fi destinația aleasă pentru relaxare în mijlocul naturii.

Baile Herculane - Turul Foisoarelor - drumetie

Acest traseu descris în acest articol este accesibil oricărui turist și poate fi o variantă ideală pentru cei care petrec timp în stațiunea Băile Herculane și doresc să facă și scurte drumeții. Poate fi oricând o variantă pentru familiile cu copii sau pentru persoanele care nu doresc trasee cu un grad mai mare de dificultate precum cele pe Vf. Domogled sau pe Vf. Șușcu.

Toate aceste sectoare de traseu sunt foarte bine marcat și cu indicatoare care redau timpul estimativ până la diversele obiective astfel încât nu există probleme în orientare. Mai mult, la fiecare dintre foișoare, acolo unde există o legătură cu istoria și cu Prințesa Sisi, turiștii pot descoperi informații istorice și legende care spun povestea acestor locuri.

Cu alte cuvinte, pe acest traseu de drumeție la Băile Herculane te bucuri de natură, de peisaj, faci mișcare și în același timp poți descoperi inclusiv aspecte istorice ale stațiunii Băile Herculane. Pentru a merge împreună pe acest traseu, nu ezita să mă contactezi aici.

4 comentarii la “Drumetie la Baile Herculane: Turul foișoarelor, Izvorul Munk și Grota cu Aburi

  1. Pingback: Avantajele de a te îmbrăca în „straturi” pentru turele de munte în sezonul rece | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Traseu Băile Herculane – Platoul Coronini – Cracu Arendașu – Poiana cu Peri – Vf. Elisabeta – Hotel Roman | Laurentiu Artugyan

    • Salut. Intr-adevar, si in drumetia prezentata in articol nu am intalnit alti drumeti sau alti turisti pe traseu. Era o zi de luni, dar chiar si asa nu cred ca traseele din jurul statiunii Herculane sunt foarte umblate. Poate doar in perioada de varf de sezon turistic si spun asta pentru ca din pacate am vazut destule gunoaie pe anumite portiuni de traseu sau in apropierea foisoarelor. Foarte corecta observatia ca putin mai multa mediatizare a traseelor poate le-ar face mai atractive, pentru ca indicatoare si harti de orientare sunt suficiente.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.