Traseu Statiunea Parang – Vf. Carja – Vf. Parangul Mare


Munții Parâng oferă iubitorilor de drumeții montane și de natură peisaje extrem de atractive și trasee adecvate pentru toate categoriile de montaniarzi sau de turiști dornici să cunoască munții. Vf. Parângul Mare (2519 metri), al patrulea vârf montan ca și altitudine din România, este pentru multă lume principalul obiectiv atunci când urcă în Munții Parâng.

Din Stațiunea Parâng pe Vf. Cârja

Există mai multe variante pentru a ajunge pe Vf. Parângul Mare, iar una dintre acestea propune un traseu care pornește din Stațiunea Parâng. Traseul începe mai exact din Petroșani cu marcaj bandă roșie, dar cei mai mulți dintre turiști pornesc pe traseu din zona Stațiunii Parâng, din apropierea telescaunului. Traseul începe cu un urcuș abrupt din zona cabanei Salvamont și continuă înspre un releu aflat în direcția Vf. Parângul Mic.

Vf. Parângul Mic (2084 metri) poate fi urcat în traseul spre Vf. Parângul Mare, dar traseul marcaj bandă roșie merge pe sub vârf urmând o curbă de nivel. Cu alte cuvinte, după primul urcuș destul de abrupt urmează o porțiune lejeră pe curbă de nivel până în Șaua Izvorul. Tot aici se ajunge și dacă se urcă pe Vf. Parângul Mic. De aici în câteva minute suntem în Șaua Scurtu. Din Șaua Scurtu traseul bandă roșie continuă pe creasta Munților Parâng, dar tot aici regăsim marcajul punct galben care coboară spre Lacul Mija, un mic lac glaciar.

Odată ce pornim din Șaua Scurt aflată la 2125 metri altitudine, diferența de nivel nu mai este foarte mare. Traseul urmează creasta și trece pe sub mai multe vârfuri montane de peste 2000 de metri și prin mai multe zone de înșeuare. Primul vârf pe sub care trece traseul spre Vârful Parângul Mare pornind din Stațiunea Parâng este Vf. Scurtu (2203 metri).

Reclame

De aici continuăm spre Șaua Caprelor (2195 metri) pentru ca apoi să ajungem la Refugiul Cârja. Este un refugiu construit din piatră, unde condițiile de dormit sunt minime, dar oferă un adăpost în caz de furtună pentru cei care sunt în creastă. Tot în zona refugiului există câteva locuri mai adăpostite unde se poate pune cortul.

Referitor la dormitul la cort trebuie menționat că spre deosebire de Munții Retezat, acolo unde cea mai mare parte a masivului montan se găsește într-un parc național, în Munții Parâng camparea se poate face în mai multe locuri, fără a exista vreo problemă din perspectiva regulilor pe care le găsim într-un parc național. Tocmai din acest motiv se pot întâlni frecvent drumeți care aleg să campeze în creastă, în zona Refugiului Cârja, dar și în zona lacurilor glaciare Roșiile sau Gâlcescu.

De la Refugiul Cârja începe poate cea mai abruptă urcare de pe această porțiune de traseu, și anume urcarea spre Vf. Cârja (2405 metri). Traseul marcat trece puțin pe sub vârf, dar este păcat să nu surprinzi cu privirea peisajele care se deschid înaintea ochilor odată ajuns pe acest vârf de peste 2400 de metri din Masivul Parâng. După o scurtă pauză pentru a-ți trage respirația și pentru a surprinde în fotografii peisajele montane superbe din Parâng de pe Vf. Cârja, traseul începe o ușoară coborâre spre Șaua Stoienița (2360 metri).

De pe Vf. Cârja până pe Vf. Parângul Mare

Continuăm cu o nouă urcare spre un vârf de peste 2400 de metri, și anume Vf. Gemănarea (2437 metri), fiind ultimul vârf înainte de a ajunge pe Parângul Mare, obiectivul acestui traseu montan. Din Vf. Gemănarea (2437 metri) traseul parcurs coboară spre Șaua Tecanu la 2410 metri altitudine. Urmează urcarea spre Vf. Parângul Mare pentru a atinge altitudinea de 2519 metri. După un traseu de aproximativ 4h ne aflăm pe cel de-al patrulea vârf montan din România.

Reclame

Durata traseului din Stațiunea Parâng prin Vf. Cârja până pe Parângul Mare depinde de pregătirea fizică și de forma fizică a fiecăruia. În zona releului, după urcarea din stațiune există o hartă a traseelor unde sunt menționați timpii estimați pentru traseele spre Lacul Mija, Vf. Parângul Mic, Vf. Cârja și Vf. Parângul Mare. Timpii respectivi sunt estimativi și depinde de ritmul de mers al fiecăruia dacă acei timpi se vor regăsi și la finalul turei.

Peisajele de care te poți bucura atunci când alegi o tură pe Vf. Parângul Maresunt deosebite. Mai ales dacă parcurgi acest traseu într-o zi în care norii își fac simțită prezența. Traseul este unul foarte frumos atât la început de vară, atunci când poți să te bucuri de rododendron înflorit, cât și în plină vară, atunci când temperaturile din orașe te pot convinge să alegi muntele.

Plecarea dimineața devreme pe traseu este o idee foarte bună pentru a evita căldura foarte mare în zilele caniculare. Pentru cei care pornesc devreme pe traseu vor fi câteva ore în care vor fi adăpostiți de razele soarelui de către creasta pe sub care merge traseul. În același timp plecarea dimineața devreme pe traseu oferă mai multe șanse pentru a surprinde capre negre.

Considerente privind dificultatea traseului

Chiar dacă diferența de nivel totală este una considerabilă, având în vedere că se pornește de la aproximativ 1700 de metri din Stațiunea Parâng și se ajunge la 2519 metri pe Vf. Parângul Mare, consider că efortul resimțit este mai mic comparativ cu alte trasee care pornesc din vale și ajung în creastă. Odată ce a fost urcată panta din stațiune până în Șaua Scurtu, urmează o porțiune relativ lejeră. Urcarea spre Vf. Cârja va fi din nou resimțită ca un efort mai intens, dar apoi până pe Parângul Mare traseul este sub forma unei creste ușor denivelate.

Reclame
Coborârea de pe Vf. Parângul Mare înspre Stațiunea Parâng

La întoarcerea de pe Vf. Parângul Mare către Stațiunea Parâng avem parte de un traseu chiar mai lejer decât la urcare. Acest lucru datorită faptului că la întoarcere vom coborî de pe Vf. Cârja, dar și porțiunea din Șaua Scurtu spre stațiune.

Personal consider că traseul din Stațiunea Parâng până pe Parângul Mare este mai ușor și mai scurt comparativ cu traseul din Pasul Urdele pe Vf. Parângul Mare. Chiar dacă și respectivul traseu care pornește din Pasul Urdele este tot pe creastă, respectivul traseu propune mai multe urcușuri spre alte vârfuri înainte de a ajunge pe Vf. Parângul Mare.

Parcurgerea întregii creste montane a Munților Parâng

În același timp traseul de creastă marcat bandă roșie se poate parcurge pe întreaga sa porțiune pentru Munții Parâng, fie într-o singură zi, fie cu înnoptare în creastă. Dacă alegi să pornești din Stațiunea Parâng și ai ca obiectiv să ajungi în Pasul Urdele sau Stațiunea Rânca, traversând practic creasta Munților Parâng, o poți face într-o tură de munte de 1 zi. Într-adevăr vorbim despre o tură de aproximativ 9-10 ore sau chiar mai mult, în funcție de forma fizică.

Pe de altă parte, dacă alegi să te cazezi în Stațiunea Parâng, traseul descris în acest articol poate fi o tură foarte plăcută pentru a descoperi peisajele Munților Parâng și pentru a te bucura de natura oferită de altitudinile de peste 2000 de metri. Mai ales în contextul în care recent a fost asfaltat drumul până în stațiunea Parâng și nu mai depinzi de programul telescaunului pentru a ajunge cât mai repede și cât mai ușor în stațiune.

Să tragem linie după o zi de traseu!

Traseul Stațiunea Parâng – Vf. Cârja – Vf. Parângul Mare cu întoarcere în stațiune este un traseu foarte pitoresc și extrem de ofertant din perspectiva peisajelor. Zilele senine oferă priveliști inclusiv asupra Munților Retezat, munți aflați în imediata vecinătate. Datorită diferenței de nivel cumulate poate fi încadrat la dificultate medie pentru cei cu experiență montană și cu o pregătire fizică bună (sau foarte bună) și la dificultate ridicată pentru cei care au mai degrabă un stil de viață mai puțin activ sau chiar sedentar.

Reclame

În altă ordine de idei, traseul nu propune dificultăți majore, în afară de urcarea spre Vf. Cârja. Nu există porțiune expuse de traseu. Tocmai din acest motiv consider că pentru cei care doresc să urce pe Vf. Parângul Mare și să se bucure de confortul unei cazări, traseul descris în această postare este o alegere foarte inspirată.

Sper ca informațiile și detaliile găsite în acest articol să fie utile. În măsura în care dorești să parcurgi acest traseu însoțit de un ghid, nu ezita să mă contactezi aici. Pentru alte informații sau pentru întrebări, poți să lași un comentariu la acest articol și vor reveni cât de repede reușesc cu un răspuns.

2 comentarii la “Traseu Statiunea Parang – Vf. Carja – Vf. Parangul Mare

  1. Pingback: Traseu Statiunea Parang (Telescaun) – Lacul Mija | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Peisaje montane la sfarsit de iunie in Muntii Parang | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: