Avantajele de a te îmbrăca în „straturi” pentru turele de munte în sezonul rece


Luna octombrie începe să ne introducă în atmosfera de toamnă, iar la altitudini mari chiar aduce prima zăpadă. În turele și drumețiile montane din lunile de vară echipamentul folosit este unul foarte lejer și potrivit pentru temperaturile ridicate de vară. În schimb, atunci când ziua începe să scadă și soarele nu mai este atât de puternic, trebuie să ne echipăm cu haine potrivite pentru temperaturi mult mai scăzute.

Îmbrăcăminte adecvată temperaturilor din sezonul rece

Chiar dacă lunile septembrie și octombrie încă ne oferă zile suficient de călduroase pentru a ne îmbrăca în echipamentul de drumeție purtat în zilele de vară, trebuie spus că începând cu perioadele în care sezonul rece pune stăpânire pe natură, turele de munte și drumețiile implică folosirea de piese de îmbrăcăminte adecvată.

Cu toate că mulți dintre noi am fost învățați atunci când eram copii să purtăm haine groase și foarte groase în zilele reci sau geroase, trebuie spus că această variantă nu este neapărat cea mai potrivită pentru drumețiile sau turele pe munte. De mulți ani de zile atunci când merg într-o drumeție sau într-o tură pe munte în lunile de iarnă folosesc modul în „straturi”.

Culori si peisaje de toamna pe Varful Retezat

Practic sunt multe straturi de îmbrăcăminte care se suprapun unul peste altul. Și asta nu presupune că acele „straturi” de haine sunt purtate constant unul peste altul, ci în funcție de temperatura de afară și de confortul termic resimțit, acele straturi pot fi date jos și pot fi îmbrăcate ulterior.

Reclame

Găsesc avantajos un astfel de mod de a te îmbrăca atunci când mergi pe munte sau în drumeție în lunile reci ale anului. Mai mult, până și atunci când sunt în oraș folosesc acest mod de a mă îmbrăca. Consider că există mai multe avantaje ale acestui mod de a ne îmbrăca în lunile reci ale anului în drumeție sau într-o tură de munte. În continuare sunt punctate principalele avantaje oferite de stilul de îmbrăcăminte în „straturi”.

Principalele argumente pentru a te îmbrăca în „straturi”

Modul de a te îmbrăca în „straturi” presupune folosirea mai multor straturi de haine în drumeție. Astfel poți avea un tricou peste care să ai o bluză subțire de polar (fleece) sau alt material care este confortabil, peste care se adaugă o jachetă sau un hanorac de fleece/polar ori alt material și peste acesta poți avea un alt strat precum o jachetă impermeabilă GoreTex sau o jachetă de tip softshell ori chiar o geacă/pufoaică de puf de gâscă sau de puf sintentic.

Dacă te întrebi care sunt argumentele pentru care sa îmbraci astfel atunci când mergi pe munte, în continuare vei găsi câteva motive care susțin o astfel de alegere.

Eviți mai ușor transpirația

Un prim avantaj pe care îl oferă stilul de îmbrăcăminte în „straturi” este acela de a evita să transpiri. Chiar dacă temperaturile sunt scăzute sau chiar foarte scăzute, atunci când faci efort într-o drumeție corpul este pus în mișcare. Implicit vorbim despre apariția transpirației. În condițiile în care îmbrăcămintea constă într-o singură geacă foarte groasă sau într-un pulover/fleece gros, fără doar și poate ai transpira.

Transpirația va duce la senzația de disconfort, chiar de frig, atunci când afară temperaturile sunt foarte scăzute. Mai mult, nu vei avea cum să te usuci până ce nu ajungi la cabană sau acasă. În momentul în care optezi pentru îmbrăcămintea în „straturi”, vei putea evita să transpiri abundent și vei putea controla acest lucru mai eficient.

Acest lucru se datorează faptului că vei da jos un strat de îmbrăcăminte. Fie geaca sau jacheta, fie polarul, fie bluza termică. Sau dacă simți că este confortabil să mergi în tricou sau într-o bluză de lână merino, poți da jos mai multe straturi pentru a evita să transpiri.

Ușurința de a rămâne într-o îmbrăcăminte care să ofere confort termic optim

Pe lângă faptul că vei evita să transpiri, atunci când alegi să te îmbraci în „straturi” vei reuși să găsești confortul termic dorit. De foarte multe ori în lunile de toamnă sau de primăvară soarele oferă suficient de multă căldură astfel încât să mergi într-o bluză subțire sau în tricou pe munte. Însă atunci când soarele este acoperit de nori sau dacă ceața coboară foarte mult, dintr-o dată confortul termic necesită un polar sau o strat împotriva vântului și a umezelii, precum o jachetă softshell.

Reclame

Pe lângă faptul că vei evita să transpiri, atunci când alegi să te îmbraci în „straturi” vei reuși să găsești confortul termic dorit. De foarte multe ori în lunile de toamnă sau de primăvară soarele oferă suficient de multă căldură astfel încât să mergi într-o bluză subțire sau în tricou pe munte. Însă atunci când soarele este acoperit de nori sau dacă ceața coboară foarte mult, dintr-o dată confortul termic necesită un polar sau o strat împotriva vântului și a umezelii, precum o jachetă softshell.

Eficiența în organizarea rucsacului

Prin faptul că alegi să te îmbraci în straturi vei putea organiza eficient rucsacul. Fie că vorbim despre o drumeție de o zi pe munte, fie că ne referim la ture de mai multe zile pe munte, organizarea rucsacului este foarte importantă. În momentul în care știi exact că poți pune pe tine sau poți da jos câte un strat de îmbrăcăminte, vei știi câte haine ai nevoie și cum să le folosești astfel încât să nu fie prea transpirate sau să nu fie ude din cauza precipitațiilor. Prin urmare rucsacul va conține exact piesele vestimentare necesare și utile, care să ofere confort, fără a deveni prea greu sau prea voluminos.

Nu vei avea nevoie de foarte multe haine în turele pe munte

Tot în rândul argumentelor pentru care poți lua în considerare modul de îmbrăcăminte în „straturi” regăsim și cel referitor la faptul că nu sunt necesare foarte multe haine într-o tură pe munte. Dacă vei avea nevoie de mai multe tricouri sau bluze de corp, stratul al doilea, stratul al treilea și stratul al patrulea pot fi reprezentate fiecare de către o singură piesă vestimentară. În acest mod vei putea să îmbraci haine curate pentru primul strat în fiecare zi în care este nevoie, dar în același timp să nu crești numărul de haine folosite pentru straturile superioare.

Cum alegi un rucsac de tura
Libertate de mișcare și confort atunci când te oprești

Nu în ultimul rând aș dori să punctez și faptul că modul de a te îmbrăca în „straturi” oferă avantajul de a avea libertate de mișcare când te deplasezi pe traseu, dar și confort când faci pauze. Toamna și primăvara, uneori chiar și iarna, este suficient să te îmbraci într-o bluză termică atunci când te deplasezi. În momentul în care faci pauze mai lungi, riscul de a resimți frigul crește și într-un astfel de moment alegi să adaugi un al doilea strat de îmbrăcăminte.

Mai mult, în lunile de iarnă, chiar și atunci când temperatura este cu multe grade cu minus, dacă te îmbraci cu ceva foarte gros, mișcările vor mai greu de făcut. În schimb prin faptul că vei avea mai multe straturi de îmbrăcăminte, vei avea parte de libertate de mișcare și de confort termic. Este cunoscut faptul că prin purtarea mai multor straturi de îmbrăcăminte, temperatura corpului este mai bine păstrată și astfel nu apare senzația de frig chiar dacă nu te îmbraci în haine foarte groase.

Există minusuri atunci când te îmbraci în „straturi”?

La această întrebare răspunsul este în funcție de preferințele fiecăruia. Anumite persoane consideră că nu este foarte confortabil să te oprești la fiecare câteva sute de metri sau la fiecare 20-30 de minute pentru a da un strat de îmbrăcăminte jos sau pentru a lua un strat în plus pe tine.

Pentru anumite persoane este neplăcut să tot pună în rucsac o haină sau să folosească chingile pentru a agăța hainele care trebuie date jos. Personal prefer să fac acest lucru atunci când corpul meu îmi spune că trebuie să mai dau jos un strat sau să adaug un strat pentru a avea confort. Personal caut să fiu în confort termic chiar și atunci când asta înseamnă să mă opresc pentru câteva secunde la fiecare 10-15 minute. Astfel evit să transpir și evit să simt senzația de frig puternic.

Un alt aspect care poate fi considerat un minus atunci când alegi să te îmbraci în „straturi” este că tot timpul trebuie să ai cu tine un rucsac suficient de încăpător sau cu accesorii care să ofere posbilitatea de a pune straturile de haine date jos. Spre exemplu în lunile de toamnă și primăvară diminețile sunt foarte reci uneori. Atunci vei pleca pe traseu cu 3 straturi de haine, poate chiar 4 straturi dacă mergi la altitudine.

Reclame

Pe măsură ce începi să urci și pe măsură ce temperatura începe să crească, vei începe să renunți la câte un strat de îmbrăcăminte. Dacă o jachetă o poți lega la brâu (deși nu întotdeauna este recomandat să faci lucrul acesta), pentru mai multe straturi de haine trebuie să ai cu tine un rucsac suficient de încăpător în care să introduci geaca, jacheta sau polarul, plus toate celelalte piese de echipament necesar unei ture (alimente, apă, lanternă etc.).

Ceata in Muntii Retezat

Alte minusuri nu consider că ar putea fi subliniate atunci când vorbim despre modul de a te îmbrăca în „straturi”. Desigur, acest lucru vine din perspectivă personală, având în vedere că folosesc acest mod de a mă îmbrăca în turele de munte de foarte mulți ani de zile.

Să tragem linie!

În acest articol am punctat principalele avantaje și argumente pe care le oferă modul de a te îmbrăca în „straturi” atunci când pleci în drumeție sau în ture pe munte în lunile sezonului rece. Sunt aspecte subliniate în baza propriei experiențe de mulți ani, timp în care am apelat la acest mod de a mă echipa din punct de vedere al hainelor pe munte.

Dacă ești la început în turele pe munte și cauți informații cu privire la cum să te îmbraci atunci când mergi în drumeție, sper ca aceste informații să te ajute. În același timp, dacă până acum ai găsit cu greu echilibrul între a avea confort termic și a nu transpira prea tare atunci când te îmbrăcai foarte gros în drumețiile din lunile reci ale anului, poți lua în calcul să încerci și modalitatea de a te îmbrăca în „straturi”.

Întotdeauna este important să găsești confortul termic pentru corpul tău și să găsești modul prin care să te bucuri de libertatea de mișcare atunci când mergi în drumeție. Din acest motiv alegerea echipamentului de munte și al pieselor de îmbrăcăminte trebuie să țină cont de aceste aspecte.

În încheiere îți doresc să te bucuri de ture și drumeții reușite, de poteci cu vreme bună și fără evenimente. Iar dacă ai sugestii, sfaturi sau întrebări referitoare la cum te poți bucura de confort în privința pieselor de îmbrăcăminte când mergem pe munte, nu ezita să lași un comentariu la acest articol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: