Cum alegem un rucsac de tura

Atunci când urmează să pornești într-o drumeție sau într-o tură pe munte rucsacul este acea piesă de echipament montan care nu trebuie să lipsească. În cazul drumețiilor sau al turelor pe munte de 1 zi cea mai potrivită alegere o reprezintă un rucsac de tură. Rucsacul de tură este acel tip de rucsac având dimensiuni mai reduse și un volum mai mic comparativ cu un rucsac de expediție sau cu un rucsac pentru turele lungi de munte.
La fel ca și în cazul rucsacilor pentru o drumeție de mai multe zile sau al rucsacilor de expediție, și în cazul unui rucsac de tură există o ofertă foarte variată de astfel de produse. Tocmai din acest punct de vedere este important să cunoaștem care sunt cele mai importante aspecte asupra cărora trebuie să ne focusăm atenția în momentul în care urmează să alegem un rucsac de tură.
1.Durata drumeției
Un prim aspect foarte important pentru alegerea unui rucsac de tură se referă la durata drumeției. Aici vorbim despre câte zile petrecem pe munte. Dacă este vorba despre o drumeție de o singură zi, atunci rucsacul de tură trebuie să fie potrivit pentru a pune în el alimentele pentru ziua respectivă, sursa de hidratare, un fleece în plus, o pelerină, o frontală și alte astfel de echipamente sau accesorii specifice unei ture pe munte.
Pentru o ieșire pe munte de 1 zi rucsacul de tură poate fi unul mai voluminos și chiar unul cu o greutate mai mare. Pe de altă parte, dacă vorbim despre o drumeție de mai multe zile, drumeție în care se înnoptează spre exemplu la cort, atunci rucsacul de tură trebuie să fie ales astfel încât acesta să fie cât mai ușor și să poată fi agățat de rucsacul mare sau introdus în interior. Acest lucru este foarte important atât pentru a avea un rucsac cât mai ușor pe munte, cât și pentru a avea un confort atunci când te afli pe traseu cu rucsacul mare în spate.
2. Locul de înnoptare pentru drumețiile mai lungi de 1 zi
Un al doilea aspect foarte important atunci când alegem să cumpărăm un rucsac de tură este locul unde vom înnopta dacă este vorba despre o tură de munte de mai multe zile. Nu este totuna să dormim la o cabană unde putem ajunge cu mașina în curtea cabanei, să dormim la o cabană unde pentru a ajunge trebuie să parcurgem un traseu turistic de câteva ore sau să dormim la cort în locuri de campare unde ajungem parcurgând trasee marcate.
Pentru turele de munte cu înnoptare la cabană unde se ajunge cu mașina greutatea sau volumul rucsacului de tură nu contează foarte mult. Însă dacă trebuie să parcurgi un traseu pentru a ajunge la cabană, atunci trebuie avut în vedere cum vei purta rucsacul de tură: agățat de rucsacul mare, în interiorul rucsacului respectiv sau îl vei purta în față asemenea unui marsupiu. Același lucru este valabil și atunci când se doarme la cort pentru o tură pe munte de mai multe zile, cu mențiunea că este important de avut în vedere durata traseului sau a traseelor făcute cu rucsacul mare în spate. În cazul unui traseu scurt și care este parcurs cu rucsacul mare în spate doar în zilele în care se ajunge și se pleacă din zona de campare, atunci rucsacul poate fi purtat inclusiv în față, asemenea unui marsupiu.
Dacă este vorba despre o tură pe munte în care locul de campare se schimbă la câteva zile sau zilnic, atunci este recomandat a se evita purtarea rucsacului în această manieră și este de preferat a se agăța rucsacul de tură de rucsacul mare.
3. Volumul rucsacului de tură
Rucsacii de tură pot fi găsiți sub diferite dimensiuni și având diferite volume. Astfel vei putea opta pentru un rucsac de tură de la 10 litri și până la 35 de litri. Totul ține de ceea ce dorești să introduci în rucsacul respectiv. Un rucsac de tură de 10-15 litri este foarte ușor, dar în același timp vei putea să introduci în el doar lucruri care ocupă foarte puțin loc.
Dacă în schimbi alegi un rucsac de tură de 30-35 de litri, atunci vei avea suficient spațiu pentru a pune în rucsac chiar mai mult decât ai putea avea nevoie pentru o drumeție de 1 zi. Tocmai de aceea, poate că cea mai la îndemână opțiune o reprezintă un rucsac de drumeție având 20-25 de litri. Acesta poate fi un echilibru între un rucsac cu o greutate mai mică, dar un volum suficient de mare pentru a putea să pui în rucsac toate cele necesare pentru o tură de munte de 1 zi.


4. Greutatea rucsacului de tură
La fel ca și în cazul rucsacului de drumeție cu volum mare, și în momentul în care urmează să achiziționezi un rucsac de tură trebuie să ai în vedere greutatea acestuia. Vei putea remarca faptul că de multe ori rucsacul de tură nu este cu mult mai ușor față de rucsacii mari ai aceluiași brand sau chiar și față de alte brand-uri. Un rucsac de tură este cu atât mai ușor cu cât are dimensiuni mai mici, un volum mai mic, dar și materiale mai ușoare folosite pentru confecționarea sa.
Greutatea rucsacului de tură este foarte importantă mai ales atunci când vrei să mergi mai multe zile pe munte cu rucsacul mare în spate, iar rucsacul de tură să fie introdus în rucsacul mare sau să fie agățat de acesta din urmă. Dar chiar și într-o drumeție de 1 zi greutatea rucsacului de tură poate să conteze, mai ales în cazul drumețiilor cu o mare diferență de nivel parcursă.
5. Accesoriile rucsacului
Un alt aspect de luat în considerare atunci când urmează să investești într-un rucsac de tură se referă la accesoriile acestuia. Există rucsaci de tură cu multe buzunare și multe accesorii pentru agățat diferite piese de echipament montan, dar la fel de bine poți găsi rucsaci extrem de simpli și fără vreun accesoriu de acest gen. De asemenea, există astfel de rucsaci având pelerina inclusă, dar și modele care nu au pelerină pentru rucsacul respectiv.
În privința accesoriilor fiecare montaniard trebuie să aibă în vedere care sunt preferințele sale și nevoile atunci când merge pe munte. Personal prefer un rucsac care să ofere cât mai multe buzunare și elemente unde pot fi prinse sau agățate anumite piese de echipament montan.
6. Confortul oferit de rucsacul de tură
Într-o tură de munte îți dorești să parcurgi traseul astfel încât să te simți cât mai confortabil, iar rucsacul de tură are un aport important în acest sens. În funcție de modalitatea în care este construit în partea din spate rucsacul de tură poate să ofere o aerisire eficientă la nivelul spatelui astfel încât să nu transpiri chiar și în zilele toride de vară. Dar în același timp trebuie să ții cont de materialul folosit pentru realizarea sistemului de ventilație din zona spatelui pentru a evita să alegi un rucsac foarte greu.
Un alt aspect referitor la confortul rucsacului de tură este dat de modalitatea în care se distribuie greutatea pe spate. Există anumiți rucsaci de tură care lasă foarte mult greutatea mai jos de șolduri, iar acest lucru poate fi incomod, dar la fel de bine există rucsaci care vin purtați foarte sus pe umeri și astfel nu se distribuie greutatea rucsacului inclusiv la nivelul șoldurilor.

7. Calitatea rucsacului de tură
Fără niciun dubiu atunci când vrei să cumperi un rucsac de tură trebuie să ai în vedere calitatea acestuia. Calitatea se referă la calitatea materialelor, a fermoarelor și a pelerinei rucsacului, dacă aceasta există. Materialele de calitate vor fi rezistente la frecare și nu se vor rupe la prima utilizare, iar fermoarele de calitate sunt foarte importante pentru a te asigura că nu vei avea probleme cu închiderea sau deschiderea rucsacului atunci când ești pe traseu.
8. Prețul unui rucsac de tură
Pentru orice achiziție atunci când vine vorba despre echipamentul de munte bugetul alocat este un aspect de luat în seamă. Oferta de rucsaci de tură este foarte variată și în privința prețurilor. Vei putea găsi rucsaci de tură de la 150-200 de lei și până la rucsaci de tură de 500-600 de lei. Poate că undeva la valoarea medie a acestor prețuri vei putea găsi un model care să fie ceea ce ai nevoie din perspectiva volumului și a greutății, dar și un rucsac de tură de o calitate bună sau chiar foarte bună. Pentru că este important să găsești un echilibru între preț și calitate atunci când alegi să investești în echipamentul de munte.

Desigur, poți folosi inclusiv un rucsac mare ca rucsac de tură, dar personal consider că este mult mai confortabil să ai un rucsac de munte cu un volum mai redus și cu dimensiuni mai reduse atunci când pleci pe traseu pentru turele de munte de 1 zi. Acestea fiind spuse, sper că toate aceste detalii te vor ajuta să faci cea mai potrivită alegere atunci când vrei să cumperi un rucsac de tură.
Pingback: Avantajele de a te îmbrăca în „straturi” pentru turele de munte în sezonul rece | Laurentiu Artugyan
Pingback: Review – 3 modele de rucsaci de tura | Laurentiu Artugyan