Cat este de important sa fii „ciudat”? De ce este important sa fii „diferit” de multime?

Încă de la cele mai fragede vârste învățăm sau suntem educați cum TREBUIE să fim, să ne comportăm sau să acționăm astfel încât să fim acceptați și apreciați în societate – în familie, în grupurile sociale în care căutăm atunci să ne integrăm, în diferitele locuri unde interacționăm cu alte persoane. De cele mai multe ori comportamentele autentice ale copiilor sunt inhibate de către adulți datorită faptului că acestea nu se încadrează în ceea ce este acceptat și apreciat în societate. Cu alte cuvinte, să te comporți natural, sincer, autentic este de neacceptat de cele mai multe ori.
Suntem educați să renunțăm la autenticitate
În acest mod este firesc ca un copil care învață din primii ani de viață că pentru a fi acceptat, iubit și protejat trebuie să aibă un comportament anume, care de multe ori este un comportament care nu reflectă ceea ce ar vrea să facă, să arate sau să spună, să deprindă un comportament care nu face altceva decât să „deghizeze” autenticitatea pe care respectiva persoană o are. Și dincolo de faptul că acest lucru conduce la deprinderi precum purtarea unor măști sociale și comportamentale, ceea ce este mai grav este că aceste deprinderi vor deveni noua realitate a persoanei respective devenite adult…o nouă realitate care va intra în conflict cu Sinele autentic, cu ceea ce este de fapt persoana respectivă la un nivel interior foarte profund. Sau altfel spus, ajungi să nu te mai cunoști pe tine.
„Când vă puneți în pericol visurile și propriile valori pentru altcineva, pierdeți ceva din dumneavoastră, din forța pe care o aveți. Cu cât vă compromiteți mai mult autenticitatea, cu atât veți fi mai slab.” – Dominique Loreau
De aici este foarte simplu să deviezi de la obiectivele tale, de la ceea ce îți dorești cu adevărat și să te îndrepți înspre țeluri trasate de către societate. Însă aceste țeluri și obiective trasate de către societate nu au nimic de-a face cu Sinele tău adevărat și astfel ajungi să simți neîmpliniri profunde. Chiar dacă foarte multă lume se comportă astfel și caută să se „potrivească” în societate sau în diferite medii sociale, există și persoane care sunt definite ca fiind „ciudate”. Fără doar și poate că cei mai mulți dintre noi au catalogat adesea anumite persoane ca fiind „ciudate”. Sau poate că tu ai fost caracterizat ca fiind „ciudat(ă)” de către persoane cu care ai interacționat.
„Preţuieşte-ţi autenticitatea. Acceptă pe deplin cine eşti. Dă voie lumii să te vadă aşa cum eşti cu adevărat. Lasă-i pe ceilalţi să te iubească pentru cine eşti cu adevărat, şi nu pentru cine se aşteaptă să fii.” – Luminiţa D. Saviuc
Ei bine, trebuie spus că există două opțiuni: să te „potrivești” în mulțime sau să schimbi lumea ta și lumea din jurul tău. Ceea ce nu poți face este să faci parte din mulțime, dar în același timp să îți dorești să schimbi lumea. Prin procesul de educație de care beneficiem de la vârste fragede și pe care îl oferim copiilor în societatea în care trăim, proces de educație care ne învață să gândim la fel cum o face toată lumea, să ne comportăm la fel ca toată lumea sau să vorbim așa „cum se cuvine” în societate, nu facem altceva decât să ne pierdem pe noi înșine. În acest „proces de educație și de adaptare la societate” ne pierdem Sinele autentic și ajungem să intrăm în conflict cu propria noastră persoană. Pentru că ceea ce face acest proces de educare este să ne educe mintea, însă nu se apleacă deloc asupra sufletului.
„Prea mult timp crezusem că trebuie să-mi trăiesc viaţa conform aşteptărilor celorlalţi şi „regulilor de bun-simţ” ce trebuiau urmate, că trebuia să mă iau după mulţime şi să joc conform regulilor.” – Luminiţa D. Saviuc
Ce pierzi când renunți la autenticitate în favoarea societății?
În urma deprinderii și învățării modalităților de a ne încadra în societate există o mulțime de aspecte negative ca și consecință a acestor „lecții”: pierdem legătura cu darurile care ne fac speciali în această lume; ne pierdem originalitatea cu care fiecare dintre noi suntem înzestrați de către Univers și devenim doar parte a unei mase de oameni în care fiecare membru este la fel; pierdem încrederea în instinctele native și neglijăm intuiția noastră; renunțăm să ne ascultăm și să ne urmăm valorile noastre proprii și acele aspecte care reprezintă adevărul profund al sufletului nostru. Toate acestea reprezintă AUTENTICITATEA fiecăruia dintre noi: darurile native, originalitatea, instinctul, intuiția, adevărul sufletului. Dar pe toate acestea le pierdem atunci când renunțăm să le ascultăm și să le folosim în vreme ce ne concentrăm atenția și energia pe a ne adapta cât mai bine cerințelor societății.
„Majoritatea oamenilor își petrec cei mai buni ani din viaţă în locuri cunoscute. Le lipsește curajul să se aventureze în teritorii necunoscute și sunt înspăimântaţi de ideea de a ieși din mulţime. Vor să fie în rând cu lumea și le este teamă să iasă în evidenţă. Se îmbracă la fel ca toţi ceilalţi, gândesc ca toţi ceilalţi și se comportă ca ceilalţi, chiar dacă nu se simt bine făcând asta. Refuză să asculte chemarea inimii și să încerce lucruri noi, refuză să părăsească ţărmul unde se simt în siguranţă, așa că fac tot ceea ce fac și ceilalţi. În felul acesta, sufletele lor, cândva strălucitoare, încep să se chircească.” – Robin Sharma
De cealaltă parte, există acele persoane care nu agreează și nu acceptă (doar) să facă parte din mulțime. Și desigur, sunt catalogați ca fiind „ciudați”, „diferiți” sau „rebeli” (asta ca să mă limitez la cuvinte elegante). Însă de cele mai multe ori astfel de persoane ajung să devină persoane care să influențeze într-un mod pozitiv oamenii din anturajul lor, din grupurile cu care interacționează sau chiar să devină lideri în anumite domenii. Poate te întrebi cum ar putea o persoană considerată ca fiind „ciudată” de majoritatea oamenilor să ajungă lider, adică să devină acea persoană care este urmată de un număr important de oameni. Răspunsul la această întrebare este unul singur: AUTENTICITATEA.
Autenticitatea sau regăsirea propriei persoane
Atunci când ești autentic ești în perfect acord cu cine ești tu cu adevărat. De aici derivă faptul că ești împăcat cu Sinele tău și ajungi să te iubești pe tine însuți. Poate că lumea te consideră „ciudat”, dar înainte de a avea nevoie de iubirea acelora din jurul tău ai nevoie de iubirea ta. Dacă tu nu te iubești pe tine însuți, iubirea din jurul tău și aprecierea mulțimii este doar o împlinire de moment pe care o poți pierde oricând simți că „mulțimea” (mulțimea aici poate fi familia ta, prietenii tăi, anturajul tău, grupurile sociale pe care le frecventezi etc.) nu te mai iubește și respectă.
Autenticitatea te ajută să regăsești conexiunea cu Sinele propriu și astfel știi exact care sunt valorile tale și care este visul pe care dorești să îl împlinești. Nimic din exterior nu te mai poate deturna de la drumul pe care ai pornit, chiar dacă pe parcursul drumului poate vei descoperi și alte „destinații” ale vieții unde vrei să ajungi. Dar asta doar pentru că intuiția și instinctul îți spun acest lucru. Prin faptul că ești „diferit” vei ajunge să te faci remarcat și chiar dacă puțini sunt aceia care vor spune cu voce tare că apreciază energia pe care o transmiți, cu timpul vei remarca acest lucru din faptul că vor deveni mai puțin virulenți în a te cataloga drept „ciudat”.
„Cel mai important dar pe care ni-l putem oferi nouă înșine este angajamentul de a ne trăi viața autentică. Totuși, nu este ușor să fim cinstiți cu noi înșine. Trebuie să ne eliberăm de ispitele societății și să ne trăim viața în condițiile impuse de noi, cu valorile noastre și în armonie cu visurile noastre originale. Trebuie să ne accesăm propriul sine ascuns; să ne explorăm speranțele, dorințele și slăbiciunile profunde și nevăzute, cele care ne fac să fim noi înșine.” – Robin Sharma
De cele mai multe ori ajungem să ne găsim curajul de a fi „diferiți”, de a fi „ciudați” în urma unor nereușite, neîmplinire profunde pe care le avem în Viață. Și ajungem acolo, în aceste Văi ale Vieții, tocmai datorită faptului că am fost „deconectați” de la Autenticitatea noastră atunci când aveam o vârstă fragedă în scopul de a ne adapta mai ușor societății. Însă odată ce descoperim cât este de important să fim Autentici și să ne reconectăm la cine suntem cu adevărat (și la cine am fost dintotdeauna), devine imposibil să mai revenim la obiectivul de a fi pe plac mulțimii. Descoperim cât este de bine, de plin de energie și de important să fim „diferiți”. Și asta pentru că odată ce te simți împlinit cu tine, cu propria persoană, nu vei mai căuta vreo confirmare exterioară pentru a știi că drumul tău în viață este întotdeauna în interiorul tău și niciodată în exterior.
„Începând să fii autentic atragi oameni autentici deoarece cuvintele și faptele tale vor transmite semnale spre oameni și fapte potrivite.” – Alan Cohen
De ce merită să fii „diferit” sau „ciudat”?
Nu este nimic greșit în a-ți dori să te simți apreciat și ca făcând parte din mulțime. Însă cred că dacă această „mulțime”, dacă societatea ar fi compusă din OAMENI AUTENTICI, am vedea mai multă bucurie, împlinire, fericire și sănătate în jurul nostru. Și fără doar și poate, o lume mai pașnică și mai plină de iubire. Însă dacă foarte multă lume are în primul rând un conflict cu propriul Sine, cum ar putea să transmită în exterior liniște, pace, iubire și acceptare!?
Tocmai de aceea, cred că există o serie de aspecte pentru care este foarte important să fii „diferit(ă)”, „ciudat(ă)”, să fii AUTENTIC(Ă). În acest mod vei putea să:
- Regăsești liniștea interioară pe care fiecare dintre noi și-o dorește
- Trăiești o Viață împlinită și îți urmezi propria călătorie
- Eviți o mulțime de probleme de sănătate care sunt generate de conflictele emoționale și spirituale pe care le poți avea de-a lungul vieții
- Aduci în lume multă pace, liniște, iubire și energie pozitivă
- Contribui la crearea unei societăți în care obiectivul este cooperarea și nu competiția
- Permiți viitoarelor generații să crească astfel încât să își descopere autenticitatea și să nu mai fie nevoite să facă față conflictului interior
- Pui umărul la încurajarea acelor persoane care nu îndrăznesc să fie originale și autentice de teama de a nu fi respinse de societate
- Devii o persoană care îndrumă oameni sau grupuri de oameni în direcția regăsirii autenticității
Consider că acestea sunt cele mai importante argumente pentru care merită să fii AUTENTIC(Ă). Chiar dacă poate că este dificil la început să ți se pună eticheta de „ciudat” sau „diferit”, odată ce vei avansa în călătoria spre Autenticitate vei remarca faptul că te simți din ce în ce mai bine, din ce în ce mai împăcat(ă) cu tine însuți. Și prin urmare nu vei mai avea motive pentru care să cauți în exterior acceptare, aprobare, iubire, validare sau apreciere. Însă chiar și atunci când vei renunța să mai cauți toate acestea în exterior, vei simți cum tot mai multe persoane sunt acelea care ți le oferă și care îți confirmă într-un mod sau altul că ești pe drumul cel bun.
„Într-o bună zi vei avea de ales între autenticitate și imagine și atunci va trebui să decizi dacă vrei să faci pe plac lumii sau sufletului tău; cerințelor celorlalți sau plăcerii tale; dacă trebuie să dovedești ceva sau să fii tu însuți.” – Alan Cohen
Revino la cârma vieții tale!
Nu știu exact în ce punct al călătoriei tale în Viață te afli acum, dar dacă până acum ai căutat mereu aprobarea și validarea mulțimii, a societății, vreau să îți spun că merită să alegi să fii Autentic(ă). Chiar și cu riscul de a primi eticheta de „ciudat(ă)”, trebuie să îți spun că merită cu adevărat. Este o călătorie foarte palpitantă să ieși din mulțime, să descoperi cine ești cu adevărat și apoi să vezi cât de multe ai de descoperit la propriul Sine…să descoperi că până la vârsta pe care o ai deja nu ai ajuns să te cunoști…și toate aceste lucruri doar pentru că ai crezut ce ți s-a spus cu privire la cum trebuie să faci parte dintr-o mulțime, o mulțime în care tu nu te regăsești și care nu îți oferă împlinirea pe care cu siguranță ți-o dorești în viață. Tocmai de aceea, în finalul acestui articol te invit să îndrăznești să alegi drumul Autenticității.
„Dacă te iei după mulţime, nu vei ajunge mai departe decât mulţimea. Dacă vrei ca viaţa ta să fie plină de sens şi unică, trebuie să ai curajul să faci lucruri pe care majoritatea oamenilor nu au curajul să le facă.” – Luminiţa D. Saviuc
Călătorește dincolo de limite și îndrăznește să te descoperi pe tine însuți, îndrăznește să îți asumi exact cine ești, visele pe care vrei să le trăiești și vei remarca faptul că odată ce ai pornit pe acest drum, Viața va deveni dintr-o dată o călătorie plină de sens și cu un obiectiv clar. Un obiectiv care va deveni din ce în ce mai palpabil și care va genera o Viață împlinită.