Review – 3 modele de rucsaci de tura

Pentru orice drumeție sau tură de munte este recomandat să folosim un rucsac de tură. Rucsacul de tură este acel rucsac pe care îl folosim pentru 1 zi pe munte sau pe traseele turistice marcate într-o drumeție. Indiferent dacă mergem într-o tură de 1 zi pe munte ori dacă mergem mai multe zile la cort, rucsacul de tură este foarte util pentru aceste activități în aer liber.
Oferta de rucsaci de tură este una foarte numeroasă și extrem de diversificată atât prin prisma modelelor disponibile, cât și prin prisma brand-urilor de echipament montan. De-a lungul timpului am folosit mai multe modele de rucsaci de tură, iar în ceea ce urmează voi prezenta pe scurt experiența mea cu privire 3 modele de astfel de rucsaci. Cele trei modele sunt Northfinder Oakville 25L, Northfinder Hillys 30L și Osprey Hikelite 26L.
Rucsac de tură Northfinder Oakville 25L
Produsele marca Northfinder le consider foarte bune pentru drumeții prin raportul calitate-preț pe care îl oferă. În plus sunt printre brand-urile care oferă culori vii pentru echipamentul montan, ceea ce pentru mine este un mare plus. Pornind de la faptul că am avut posibilitatea de a cumpăra și de a folosi echipament montan Northfinder, atunci când eram în căutarea unui rucsac de tură am optat pentru Northfinder Oakville 25L.

Era un rucsac ce părea foarte bine compartimentat și foarte confortabil prin sistemul de aerisire în zona spatelui. Am comandat rucsacul din magazinul online Northfinder (mai nou Sportfinder), iar atunci când am primit rucsacul am fost foarte încântat de modul în care acesta arăta. Materialul era foarte dur, iar rucsacul era cu foarte multe compartimente și mici accesorii. Perfect pentru organizarea tuturor celor necesare pentru o drumeție de 1 zi pe munte.
Prima tură în care îl foloseam era o tură în Munții Parâng și în momentul în care am început să pun în rucsac toate cele necesare pentru ziua pe munte, am realizat că deși volumul este de 25 de litri, era destul de greu să pun în rucsac geaca de ploaie, mâncarea pentru tură, aparatul foto, iar ulterior să pun în rucsac și polarul dacă se va încălzi pe parcursul zilei.
Am apreciat faptul că rucsacul permitea organizarea lucrurilor prin compartimentele și buzunarele de care dispunea. Puteam organiza într-un loc batoanele pentru o gustare pe parcursul zilei, într-un alt buzunar lanterna frontală și crema de soare, într-un alt buzunar cheile și telefonul etc., existând buzunare chiar și în zona lombară.

Pe de altă parte, pentru sistemul de aerisire în zona spatelui sunt folosite două tije de metal, acesta împingând materialul din spatele rucsacului înspre interior. Acest fapt reduce considerabil din spațiul oferit de compartimentul principal al rucsacului. Materialele din zona spatelui sunt confortabile chiar și pentru un rucsac cu greutate mare.
Unul dintre aspectele importante în alegerea unui rucsac de tură este greutatea acestuia. Cu atât mai mult cu cât am căutat un rucsac de tură pe care să îl pot purta în interiorul rucsacului de drumeție de 65 de litri de la Pinguin. Greutatea rucsacului Northfinder Oakville 25L era undeva în jur de 900 de grame, ceea ce nu era foarte mult, dar era puțin peste jumătate din greutatea rucsacului de 65 de litri. În plus datorită modului în care era dispus în zona spatelui, era destul de dificil ca acesta să fie introdus în rucsacul mare atunci când urma să merg mai multe zile pe munte.
Trăgând linie, pentru că rucsacul Northfinder Oakville 25L era în anumite privințe conform așteptărilor, dar pe de altă parte nu oferea suficient de mult spațiu și era destul de dificil de utilizat într-o tură de mai multe zile cu rucsacul mare în spate, am decis ca după o singură tură să îl pun la vânzare pe OLX pentru că nu prezenta semne de uzură, fiind ca și nou.
Puncte tari Northfinder Oakville 25L:
- Material de calitate și rezistent;
- Compartimente multiple pentru o bună organizare a echipamentului pentru drumeție;
- Confortabil în zona spatelui prin zona de aerisire și a materialului aferent;
- Preț mai mic comparativ cu alte produse din aceeași catgorie.
Puncte slabe Northfinder Oakville 25L:
- Rucsac de tură puțin spațios în interior;
- Dificultate în a folosi compartimentul principal pentru obiecte mai voluminoase (de ex. pentru aparatul foto);
- Mai puțin spațios comparativ cu alte modele de rucsaci de 25L;
- Relativ dificil de introdus și de organizat în cadrul rucsacului mare pentru mai multe zile pe munte.
Rucsac de tură Northfinder Hillys 30L
După ce am pus la vânzare modelul de rucsac Northfinder Oakville 25L a trebuit să îmi caut un alt rucsac de tură. De data acesta am optat pentru modelul Northfinder Hillys 30L, acesta fiind mult mai încăpător ca și volum. În plus îmi plăcea foarte mult design-ul având curbe de nivel, un design care se potrivea excelent pentru un pasionat de hărți și pentru un geograf.

Modelul de rucsac Northfinder Hillys 30L este mult mai încăpător comparativ cu Oakville 25L, iar acest lucru datorită modului de închidere cu șnur în partea de sus peste care vine capacul rucsacului. Un minus al acestui rucsac este faptul că nu dispune de atât de multe compartimente, având doar compartimentul principal, un buzunar în capac, două buzunare în lateral și două buzunare foarte mici în zona lombară. Există de asemenea un buzunar foarte mic înspre exteriorul rucsacului, dar aici poți pune cel mult o hartă.
Zona care vine purtată pe spate este confortabilă datorită materialelor moi și în același timp vorbim despre un sistem de ventilație/aerisire eficient, acest sistem permițând evaporarea transpirației. Cu toate că acest sistem este un plus prin prisma modului în care este aerisit spatele, trebuie spus că din nou sistemul celor de la Northfinder de a împinge materialul înspre compartimentul interior al rucsacului face ca volumul rucsacului să pară mai mic față de alte modele de 30 de litri.
Însă trebuie să spun că rucsacul Northfinder Hillys 30L este unul suficient de încăpător pentru o tură de 1 zi pe munte, chiar și pentru a pune în rucsac mai multe piese de echipament, aparatul foto sau o sticlă de apă de 1 litru.

Greutatea rucsacului Northfinder Hillys 30L este un acceptabilă dacă pornești pe traseu de la o cabană sau pentru o tură de 1 zi în care te întorci în oraș în aceeași zi. Însă dacă urmează să mergi cu cortul mai multe zile pe creastă sau pe munte, atunci rucsacul Northfinder Hillys 30L nu este cea mai bună alegere. Greutatea este de aproximativ 1 kg, iar datorită dimensiunilor și a materialelor folosite acesta este foarte greu de introdus în cadrul rucsacului mare.
Trăgând linie, pot spune că recomand Northfinder Hillys 30L pentru un rucsac de tură, dar nu pentru acele drumeții cu cortul în care ai un rucsac mare în spate și în care ai nevoie de un al doilea rucsac de tură. Folosesc în continuare Northfinder Hillys 30L, iar după aproape 2 ani de zile în care îl folosesc frecvent, pot spune că rucsacul arată foarte bine în continuare, materialele sunt foarte rezistente și este foarte confortabil chiar la purtări de 12-14 ore.
Puncte tari Northfinder Hillys 30L:
- Spațios și suficient de încăpător pentru multe piese de echipament de munte, mâncare, aparat foto etc.;
- Materiale de calitate și rezistente;
- Sistemul de aerisire/ventilație din zona spatelui;
- Modul de închidere a compartimentului central cu șnur și ulterior cu capac;
- Existența accesoriilor pentru bețele de trekking și pentru hartă.
Puncte slabe Northfinder Hillys 30L:
- Lipsa mai multor compartimente pentru o mai bună organizare a echipamentelor și a accesoriilor folosite pentru o tură pe munte;
- Sistemul de aerisire/ventilație ce nu permite o mare flexibilitate a rucsacului pentru a-l introduce într-un rucsac mare de drumeție.
Rucsac de tură Osprey Hikelite 26L
Datorită faptului că și după ce am cumpărat modelul de rucsac Northfinder Hillys 30L încă nu aveam un rucsac de tură pentru turele de mai multe zile la cort, am început să caut un alt model care să îmi completeze echipamentul de munte. De data aceasta m-am oprit la modelul de rucsac de tură Osprey Hikelite 26L.

Acest model de rucsac este unul foarte ușor, ceea ce este un mare plus pentru a-l lua cu tine pe munte atunci când pornești spre creste cu rucsacul mare în spate. Datorită faptului că sistemul de aerisire din zona spatelui nu are foarte mult material din metal, greutatea lui este una redusă. Un alt avantaj al acestui rucsac este faptul ca este foarte ușor de manevrat, materialul fiind foarte moale.
În zona spatelui neavând metal pentru a asigura ventilația, modelul Osprey Hikelite 26L poate fi ușor introdus într-un rucsac de drumeție de 65-70 de litri. În aceeași măsură în zona spatelui nu există un material foarte moale, ceea ce poate face ca pentru anumite persoane să fie un ușor disconfort dacă greutatea rucsacului este foarte mare.
Din punct de vedere al compartimentării, trebuie spus că rucsacul are doar un compartiment principal și un buzunar în zona frontală. Are de asemenea două buzunare laterale din material de tip plasă și un buzunar de tip marsupiu unde poate fi pusă o hartă sau o geacă foarte subțire.
Faptul că rucsacul are doar un compartiment principal este un aspect mai puțin avantajos în ceea ce privește organizarea. Pe de altă parte, deși are un volum de 26 de litri, modelul Osprey Hikelite 26L este mai spațios și mai încăpător decât modelul de rucsac Northfinder Hillys de 30 de litri.

Concluzionând cu privire la recenzia pentru modelul de rucsac Osprey Hikelite 26L, pot spune că până în acest moment acest model este alegerea pentru traseele de 1 zi în drumețiile de mai multe zile la cort. Desigur, acest rucsac îl folosesc inclusiv pentru turele de 1 zi atunci când plec de la o cabană/pensiune, în funcție de condițiile meteo și de echipamentul pe care urmează să îl am la mine în ziua respectivă pe traseu.
Puncte tari Osprey Hikelite 26L:
- Greutate redusă, poate printre cele mai ușoare modele de rucsaci de tură având acest volum;
- Sistemul de aerisire/ventilație din zona spatelui oferă confort chiar și în zilele caniculare;
- Rucsac de tură foarte spațios și încăpător;
- Materiale maleabile care îl fac ușor de introdus într-un rucsac mare de drumeție sau care îl fac ușor de depozitat acasă;
- Disponibil în mai multe culori, potrivit pentru toate gusturile, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Puncte slabe Osprey Hikelite 26L:
- Lipsa mai multor compartimente și buzunare pentru o bună organizare;
- Materialul relativ subțire care poate fi destul de ușor de uzat ca urmare a frecării în zonele stâncoase sau ca urmare a parcurgerii zonelor cu arbuști;
- Costul mai mare comparativ cu alte modele de rucsaci având același volum.
Sumar
Aceste 3 modele de rucsaci de tură le-am folosit în ultimii 3 ani de zile, iar două dintre modelele mai sus amintite le folosesc și astăzi. Dacă rucsacul Northfinder Oakville 25L nu era ceea ce aveam nevoie, rucsacul Northfinder Hillys 30L îmi este foarte util pentru anumite ieșiri în natură și drumeții de 1 zi. Iar rucsacul Osprey Hikelite 26L este perfect pentru toate drumețiile de 1 zi, dar și pentru traseele parcurse atunci când urmează să petrec mai multe zile la cort și pe lângă rucsacul mare de drumeție am nevoie inclusiv de un rucsac de tură.


Sper ca acest articol să îți fie util dacă la un moment dat te vei afla în căutarea unui rucsac de tură. Cu siguranță că fiecare dintre noi are anumite așteptări și nevoi atunci când caută să își completeze echipamentul de munte. Însă consider că orice detaliu privind un rucsac de tură poate să fie util pentru a face cea mai bună alegere, știind cât de mult am analizat oferta de astfel de echipament disponibilă în magazinele online.
Dacă la rândul tău ai alte recomandări pentru un rucsac de tură de care ești foarte mulțumit(ă), te invit să lași un comentariu la acest articol. La un moment dat poate îmi va fi utilă ideea respectivă sau poate va ajuta cititorii acestui articol.
Pingback: Cum alegem un rucsac de tura | Laurentiu Artugyan