Cum poti ramane fara bani in cont atunci cand vinzi pe OLX?

OLX scam

Foarte probabil că platforma OLX este una binecunoscută pentru cei mai mulți dintre noi. Fie că am dorit să cumpărăm anumite bunuri sau produse, fie că am dorit să vindem anumite lucruri, platforma OLX este printre cele mai folosite platforme din mediul online în acest sens. Doar că tocmai faptul că vorbim despre una dintre cele mai des folosite platforme pentru vânzarea și cumpărarea diferitelor bunuri sau produse, noi sau second hand, o face atractivă pentru cei care își doresc să înșele oamenii de bună credință.

De o astfel de încercare de înșelătorie pe OLX am avut parte zilele trecute. Având mai multe anunțuri postate pe OLX care au fost dezactivate după 1 lună de când au fost postate, am reactivat anunțurile respective. Imediat am primit un mesaj pe aplicația Whatsapp despre unul dintre produsele postate. Și pentru că totul părea serios, fiind vorba despre un număr de România și despre o fotografie in care regăseam o femeie cu doi copii, am considerat că totul este în regulă.

Cumpărătorul a solicitat să trimită curierul și am crezut că urmează să solicite „Livrare cu verificare” prin platforma OLX, această opțiune fiind disponibilă dacă vânzătorul alege să ofere posibilitatea cumpărătorului de a vedea produsul înainte de a-l achita curierului. Doar că surpriza a fost că nu era vorba despre această opțiune, ci despre o comandă a curierului prin Fan Courier printr-o aplicație. Întrebarea era cum se va face plata. Iar răspunsul a fost că imediat ce accept comanda făcută către curier, se va face plata produsului.

Ceea ce mi s-a părut puțin ciudat a fost faptul că din câte știam nu exista o astfel de variantă, dar nefiind la curent cu ultimele aplicații sau îmbunătățiri aduse de firmele de curierat m-am gândit că poate au introdus o astfel de aplicație. Am căutat pe Google și desigur nu era nici măcar o informație pe site-ul Fan Courier. Apoi am apăsat tasta „Obține fonduri” din așa-zisa aplicație de la Fan Courier și am observat că trebuie introduse datele cardului. Și aici am fost mai mult decât convins că lucrurile nu sunt în regulă. Pentru că datele cardului trebuie întotdeauna introduse atunci când achiți o anumită sumă, dar nicidecum atunci când trebuie să primești o sumă de bani. Și asta pentru că banii nu intră pe card, ci intră într-un cont.

Din fericire mai citisem despre încercări de fraudă sau de înșelătorii prin intermediul OLX în urmă cu câteva luni. Atunci pentru prima dată mi se solicitase să vând un produs prin OLX cu opțiunea de „Livrare cu verificare”. Și atunci am căutat mai multe informații despre această opțiune și am dat și peste câteva articole cu privire la încercările de fraudă prin OLX. Dacă atunci nu a fost cazul de așa ceva, de data aceasta totul a fost suspectă modalitatea de plată a cumpărătorului și până la datele pe care trebuia să le ofer din postura de vânzător. Prin urmare nu am introdus datele cardului și nu am arătat presupusului cumpărător faptul că am înțeles despre ce este vorba.

Doar am menționat că nu îmi inspiră încredere aplicația respectivă și că nu voi completa datele, lăsând cumva astfel deschisă discuția pentru a vedea cum se continuă. Desigur, discuția a rămas acolo și nu a continuat. Deși despre această practică de a încerca obținerea datelor de card prin OLX era una destul de veche, de mai bine de un an de zile, iată că aceasta continuă. Chiar la două zile după ce am avut parte de această încercare de înșelătorie am văzut o postare pe o rețea de socializare a unei prietene care a pățit același lucru, doar că în cazul respectiv se pare că presupusul cumpărător era din străinătate, exprimarea în limba română prin Whatsapp nefiind corectă. Iar în comentariile la postarea respectivă erau și persoane care povesteau că au pierdut bani introducând datele de card în respectiva aplicație.

Tocmai de aceea am considerat că merită să povestesc această experiență pentru a preveni și alte persoane care pot să folosească platforma OLX pentru a vinde anumite produse sau bunuri și pentru a ajuta persoanele respectivă să evite înșelătorii de genul acesta.

În concluzie, mare atenție la astfel de încercări de înșelătorie pentru a nu rămâne și cu produsele scoase la vânzare prin OLX, dar și fără sume de bani în contul bancar. Reține faptul că întotdeauna atunci când trebuie să primești o sumă de bani prin intermediul tranzacțiilor online este nevoie doar de numele titularului de cont și de IBAN. Niciodată nu este nevoie de informațiile de pe card pentru a primi bani. Chiar dacă există de multe ori măsuri de siguranță privind plata cu cardul, fiind nevoie uneori de introducerea unui cod primit pe telefon, trebuie spus că există și site-uri sau magazine online care nu solicită aceste măsuri de siguranță. Prin urmare poți rămâne fără bani pe card foarte ușor în astfel de cazuri.

Dacă știi că ai membrii din familie, prieteni sau cunoscuți care folosesc platforma OLX pentru a vinde anumite lucruri, poate că merită să le atragi atenția asupra acestor persoane care încearcă să obțină bani prin înșelătorie. Menționez că am postat numărul de telefon care a fost folosit pentru a încerca înșelătoria prin OLX pentru a fi util acelora care poate la un moment dat s-ar confrunta cu un astfel de caz. În speranța că numărul persoanelor care vor încerca să înșele alți oameni pentru câștiguri de acest fel va fi din ce în ce mai mic, îți doresc numai bine!

2 comentarii la “Cum poti ramane fara bani in cont atunci cand vinzi pe OLX?

  1. Linte Andrei Cristi din Mangalia inseala prin intermediul OLX cu electronice de la gunoi. SE prezinta ca Razvan cu nr. de tel. 0739.455971

    Apreciază

  2. Pingback: Review – 3 modele de rucsaci de tura | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: