Descopera copilul interior cu ajutorul cartii “Vindecarea copilului interior” – Stefanie Stahl

Vindecarea copilului interior carte

Se spune că fiecare dintre noi are în interiorul nostru un copil având câțiva anișori. Este ca și am avea vârsta unui adult, cu mulți ani de experiență, însă am lua decizii și am avea comportamentele unui copil de 3, 5 sau 8 ani în raporturile pe care le avem în societate. Pare greu de crezut, poate pentru unii chiar imposibil, însă atunci când pătrundem profund în interiorul nostru, vom realiza de fapt că este…foarte real, dacă pot spune așa.

Copilul interior este acea parte a noastră care inconștient ne influențează viața. Este o parte care deși nu o vedem, fiind prea atenți la viața de adult și la lucrurile din exterior, este mereu prezentă și mai tot timpul activă. Copilul interior este de fapt amprenta experiențelor pe care le-am trăit la vârsta copilăriei și care își fac simțită și astăzi prezența prin influențarea persoanei adulte.

Vindecarea copilului interior

Am auzit despre copilul interior în urmă cu ceva ani și de atunci am căutat să înțeleg care sunt acele aspecte ale vieții prezente care îmi sunt influențate de anumite experiențe din copilărie care nu au fost depășite, ci doar adânc îngropate în subconștient. În acest sens am citit diferite materiale și am urmărit diferite seminarii având printre teme vindecarea copilului interior.

Un material foarte interesant și pe care îl consider foarte util poate fi găsit și aici. Însă fără doar și poate că cele mai multe informații până în acest moment le-am găsit în cartea Vindecarea copilului interior având drept autor pe Stefanie Stahl.

Noțiunea de copil interior

După cum Stefanie Stahl definește copilul interior, acesta este reprezentat de „suma experiențelor noastre, bune și rele, întipărite în copilărie, pe care le-am trăit alături de părinții noștri și de alte persoane importante”.

Reclame

Partea importantă cu privire la copilul interior este aceea că deși multe dintre experiențele trăite în trecut nu sunt prezente în memoria noastră conștientă, acestea se regăsesc profund în subconștient. Absolut toate experiențele trăite și resimțite în copilărie se regăsesc într-o anumită măsură în subconștientul nostru.

Iar odată ce prezentul pe care îl experimentăm din postura de adult ne readuce în experiențele trăite atunci în copilărie, în acel moment putem foarte ușor să ne comportăm din postura copilului interior. Deși cei mai mulți dintre noi ne comportăm și în viața de adult prin prisma copilului interior și a experiențelor trăite în perioada copilăriei, foarte puțini dintre noi știm acest lucru, foarte puțini acceptăm acest lucru și astfel cei mai mulți dintre oameni ignoră această realitate.

Consecința? Foarte multe relații disfuncționale, foarte multe conflicte în societatea în care trăim și creșterea unor viitoare generații care pornesc de la anumite experiențe pe care fiecare generație de adulți le insuflă mai departe copiilor.

După cum foarte bine menționează autoarea cărții Vindecarea copilului interior, „chiar dacă am avut o copilărie fericită, în fiecare dintre noi există o parte rănită”. Cu alte cuvinte, această carte nu vine nicidecum să fie o acuzație pentru părinții, bunicii sau cei care au avut o prezență foarte importantă în creșterea fiecăruia dintre noi. Pentru că la rândul lor aceștia au fost crescuți și educați de alți adulți care aveau întipărite experiențele trecutului în subconștient.

Reclame

Rolul acestei cărți este acela de a ne ajuta să înțelegem foarte bine ce înseamnă copilul interior, cum putem să „facem” cunoștință cu acest copil care continuă „să trăiască” în adultul din noi și cum putem să îl vindecăm de acele răni și experiențe care nu îi permit adultului de astăzi să se bucure de o viață împlinită și în care să fie împăcat cu trecutul pentru a putea trăi prezentul fără acest bagaj care îl ține cumva în perioada experiențelor din copilăriei.

Copilul-umbră și copilul-lumină

În paginile acestei cărți vei putea face cunoștință cu „doi copii” sau de fapt cu două fețe ale aceluiași copil, în anumite cazuri: copilul-umbră și copilul-lumină. Copilul-umbră a devenit acel adult care în copilărie a trăit experiențe care nu i-au oferit încredere, care nu a primit atenția necesară și care per ansamblu a simțit că „nu este suficient” în raport cu adulții din copilăria lui. De cealaltă parte, autoare vorbește despre copilul-lumină ca despre acel copil ale cărui experiențe au fost încurajatoare și care au dezvoltat un adult care se încrede în forțele proprii fără a avea nevoie în acest sens de confirmarea venită din surse externe.

Parcurgând paginile acestei cărți vei putea înțelege foarte bine și cu exemple reale din experiența de psihoterapeut a autoarei care sunt comportamentele specifice copilului-umbră și care sunt cele ale copilului-lumină. Rolul acestor exemple și explicații oferite de autor este acela de a ne ajuta să ne identificăm în anumite situații pentru a înțelege cât mai exact care dintre comportamentele noastre de adult ne sunt cu adevărat și profund influențate de experiențele trecutului nostru din copilărie.

De foarte multe ori atitudinea de a ne arăta altfel de cum suntem și de a ne prezenta mai puternici este venită tocmai datorită dorinței de a fi acceptați, iubiți și apreciați. Însă după cum foarte bine subliniază autoarea cărții, „apropierea nu apare nici printr-o falsă dorință de armonie, care dă în nesinceritate. Nu apare nici prin agresivitate sau atac, nici prin jucatul unor roluri și nici prin camuflare.

Reclame

Adevărata apropiere este produsă doar de naturalețe, deschidere și empatie”. Tocmai pornind de aici cred că vedem și trăim multe relații superficiale și care nu ne împlinesc – prin faptul că nu ne dăm voie să ne arătăm așa cum suntem de fapt.

Privește cartea „Vindecarea copilului interior” ca pe o lecție

O astfel de carte nu este neapărat ușor de citit și asta pentru că te pune cumva față în față cu propriile temeri, frici sau cu propriile răni ale copilăriei. Pe de altă parte te poți simți în postura de a avea sentimentul că îți acuzi părinții, bunicii, profesorii sau cei care te-au îngrijit și crescut cu privire la modul în care au făcut-o.

Ceea ce trebuie spus că această carte nu este nicidecum o acuzație – la adresa nimănui. Este mai degrabă o lecție pentru fiecare dintre noi pentru a putea să facem pace cu experiențele copilăriei care în prezent nu ne permit să fim fericiți pe drumul nostru de adult. Este mai degrabă un abecedar care să ne ajute să înțelegem care este influența subconștientului dezvoltat prin prisma experiențelor copilăriei asupra prezentului.

Această carte poate fi foarte utilă pentru fiecare adult care își dorește să devină mai conștient de viața sa și care își dorește ca în raport cu propriul sine, dar și în raport cu toți cei cu care interacționează, să găsească armonie și liniște.

Chiar dacă în anumite capitole sau secțiuni există anumite noțiuni de psihologie sau de psihoterapie și poate pentru anumite categorii de cititori astfel de noțiuni pot deveni plictisitoare, trebuie spus că acestea au rolul de a ne ajuta să înțelegem cât mai bine întreaga perspectivă asupra copilului interior – atât prin prisma exemplelor oferite de autoare, cât și prin prisma cunoștințelor de specialist în domeniul psihologiei și al psihoterapiei.

Reclame

Dacă până acum noțiunea de copil interior îți era necunoscută, trebuie spus că merită să descoperi mai multe în această direcție. Cu siguranță îți poate fi de mare ajutor pentru a găsi împlinirea în viață – împlinirea cu propriul sine, cu propria persoană, dar și împlinirea în raport cu sursele din exterior. Iar cartea Vindecarea copilului interior este cu siguranță un „instrument” foarte util în această direcție.

Vindecarea acestui copil interior poate fi începutul unei călătorii către propriul sine și către descoperirea unui nou drum în viață. Îndrăznește să cunoști acest copil interior, să îl descoperi, să îl înțelegi și să îl vindeci de acele experiențe ale trecutului care nu dau voie adultului din prezent să trăiască viața pe care și-o dorește.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: