Cum navigam in incertitudine? Cum acceptam Viata fara a opune rezistenta?

Nu știu dacă acest mesaj este pentru tine, însă ceea ce știu este că pentru fiecare dintre noi viitorul este incertitudine și necunoscut. Pe cei mai mulți dintre noi necunoscutul, incertitudinea, nesiguranța sunt cuvinte care ne sperie și care generează multă teamă. Aceste cuvinte reprezintă pentru foarte multă lume acele argumente care conduc spre găsirea unor asigurări cu privire la multe dintre aspectele vieții. Cu toate că cei mai mulți dintre noi caută să facă planuri și să anticipeze tot mai mult lucrurile care urmează în viață, incertitudinea nu poate fi eliminată.
Falsa iluzie a controlului Realității
Deși societatea încearcă să ne pregătească și să ne ofere educația necesară în privința modului de a reduce cât mai mult nesiguranța și necunoscutul care ne stă înainte în Viață, acest lucru este imposibil de făcut în totalitate. Viitorul este incertitudine, este necunoscut, oricât am încerca să îl controlăm. Noi oamenii căutăm permanent să rezolvăm nesiguranța și incertitudinea. Ei bine, vestea pe care trebuie să o primești este că… acest lucru este imposibil. Viitorul poate fi cel mult probabil sau posibil, dar nimic mai mult.
Nu poți cumpăra siguranță, oricât de mult ai plăti pentru asta, indiferent dacă vorbim despre plata în resurse financiare, în timp sau în orice altceva ai considera ca resurse. Mai mult, aș spune că mental suntem pregătiți și învățați că noi putem controla lucrurile care se întâmplă și care ni se întâmplă, iar atunci când ceva neașteptat și nedorit ni se întâmplă, ceva care ne schimbă din temelii peisajul vieții, în acele momente opunem rezistență și ne luptăm cu… Realitatea. Cu alte cuvinte, ne construim propria lupta și propriul infern încercând să schimbăm realitatea. Este o luptă în care din start suntem înfrânți pentru că realitatea este exact așa cum este.
„Vedeţi voi, suferinţa apare când se întâmplă ceva ce nu am dorit. Apare când viaţa ne oferă ceva neașteptat, o stare nouă, iar apariţia unei stări noi în viaţa noastră, indiferent că e vorba de o boală, de pierderea unei persoane dragi sau de un eșec financiar, înseamnă că trebuie să schimbăm și să părăsim vechiul, ţărmurile de care ne agăţam până atunci. Ni se cere să renunţăm la ceea ce ne așteptam și, pentru o fiinţă umană, a renunţa poate fi înspăimântător.” – Robin Sharma
Cunosc foarte bine sentimentul de a încerca să schimbi realitatea. Am fost de asemenea învățat, educat și crescut în paradigma controlului asupra circumstanțelor vieții și asupra viitorului meu. Era ca și cum ar fi ceva ce poate fi controlat și schimbat de către mine în totalitate. Doar că ulterior am învățat că Viața…se întâmplă. Iar modul în care aleg să o trăiesc și să percep realitatea Vieții mă poate face să trăiesc în armonie sau într-o luptă permanentă cu Realitatea. Și da, m-am luptat cu realitatea, încercând să o schimb. Doar că era o luptă epuizantă și de fiecare dată ieșeam învins din lupta respectivă.
Acest lucru până când am capitulat în fața Realității, în fața Vieții și am decis că ajunge cu atât de multă luptă. Practic am fost nevoit să învăț „să merg” din nou în Viață, însă renunțând la vechile cunoștințe conform cărora eu eram la butoanele Vieții. Am început astfel să descopăr în cadrul unui proces anevoios și de lungă durată cum să navighez în incertitudine, cum să trăiesc Viața și Realitatea fără a opune rezistență, fără a căuta să controlez Realitatea.
„Ne este teamă să părăsim portul sigur a ceea ce ne era familiar și cunoscut. Ne opunem călătoriei către locurile necunoscute spre care viaţa ne poartă uneori. Simplul gând de a face asta ne sperie. În spatele împotrivirii faţă de nou se află frica.” – Robin Sharma
Transformă-te într-un „navigator” experimentat al Vieții
Dacă te întrebi cum am putea naviga în incertitudine fără a opune rezistență în fața Vieții este important să urmăm o serie de etape, după cum urmează:
- Conștientizarea
Prima etapă pentru ca incertitudinea să nu mai fie un Bau Bau în viața noastră este conștientizarea. Conștientizarea este etapa în care fiecare dintre noi înțelege la un nivel profund faptul că Realitatea este exact așa cum este și că nu este în controlul nostru să o putem schimba. Conștientizarea înseamnă să acceptăm acest lucru nu doar la nivel mental și declarativ, ci la nivel profund, la nivel interior. Altfel spus, la nivelul sufletului și al profunzimii noastre interioare să fim deschiși cu privire la faptul că menirea noastră în această lume este aceea de a învăța și de a ne dezvolta, de a ne atinge potențialul maxim, dar în niciun caz menirea noastră nu este aceea de a trasa directive Universului cu privire la cum ar trebuie să arate Viața în ansamblul ei.
Trăim sub impresia că noi știm cum ar trebui să fie Viața și tocmai aici este problema, pentru că folosim prea des latura subiectivă asupra a ceea ce nu ne-am dori în viața noastră. Dar trebuie să conștientizăm că viața nu face greșeli în nici măcar un aspect al vieții noastre. Altfel spus, tot ceea ce se întâmplă este exact ceea ce trebuie să se întâmple. Este important să creăm un sentiment de intimitate cu Realitatea, să fim în pace cu ceea ce este și cu ceea ce se întâmplă. Dar în același timp este important să ne găsim în continuare disponibilitatea de a ne urma visele și aspirațiile pe care le avem în viață. Dacă ne uităm la fluxul natural al Vieții și al Universului ne putem da seama că tot ceea ce se întâmplă este absolut perfect, fără de greșeală. Și întreg Universul favorizează Viața, în toate aspectele sale. Doar o simplă privire în jurul nostru și am înțelege cât de inutilă este rezistența la cum arată viața ACUM.
- Acceptarea Sinelui
A doua etapă a procesului care ne poate ajuta să învățăm să navigăm în incertitudinea Vieții este acceptarea sinelui. Iar acceptarea Sinelui începe prin iubirea de sine. Iubirea de sine nu are nimic de-a face cu egoismul sau cu narcisismul. Nicidecum! Iubirea de sine înseamnă să te iubești exact așa cum ești, în întregime, cu toate elementele care înseamnă acest sine, chiar și cu ceea ce consideri (deși trebuie să te eliberezi de a te judeca) ca imperfecțiuni sau defecte, fie ele fizice, fie psihice sau de atitudine. Iar faptul că nu rezonezi cu anumite persoane nu înseamnă că nu le respecți, iubești sau accepți, ci înseamnă că la nivel energetic și la nivel spiritual sunteți la alte frecvențe și călătoria fiecăruia dintre voi trebuie să fie în direcții opuse.
Dincolo de lupta pe care mulți dintre noi o avem cu Viața, cu Realitatea, există foarte multe persoane care nu se acceptă pe Sine. Cu alte cuvinte, nu doar că nu acceptă Realitatea, dar se luptă și cu propriul Sine. Iar lupta aceasta poate îmbrăca diferite forme, de la neacceptarea aspectului fizic, la refularea sentimentelor, a dorințelor sau a viselor, și până la „îngroparea” propriei personalități doar pentru a fi acceptat în societate sau în diferite grupuri sociale. Ei bine, fără acceptarea de sine este imposibil să putem să ne familiarizăm cu incertitudinea. Și asta pentru că Viața ne va pune de multe ori în situații în care va trebui să ne vedem în oglindă exact acele aspecte pe care nu le acceptăm la propriul Sine.
Vom întâmpina situații care vor fi asemenea unor lupte și ne vom întreba de ce întâlnim aceiași oameni și trăim aceleași situații care ne fac să suferim, să fim epuizați și să ne consumăm energia, în loc să avem parte de oamenii și de situațiile care să ne faciliteze înaintarea în Viață. Odată ce acceptăm cine suntem, cum suntem și ceea ce suntem, toate aceste lucruri se vor dizolva. Dintr-o dată, prin acceptarea sinelui vom renunța la lupta de a demonstra ceva, de a ne „deghiza” în altceva decât ceea ce suntem și Viața va avea o curgere firească.
Acceptarea sinelui împreună cu conștientizarea Realității sunt un fel de capitulare în fața Vieții, însă nu o capitulare negativă, ci una care te va putea elibera și te va putea ghida pe cele mai spectaculoase culmi ale vieții tale. Și asta pentru că în acest moment vei avea o perspectivă clară și limpede asupra viselor tale și asupra faptului că Realitatea este foarte simplă. Nu ușoară, însă foarte simplă, odată ce o accepți și conștientizezi că viitorul nu trebuie să fie siguranță.
- Afirmarea propriului Sine
Urmează etapa în care ne afirmăm puterea propriul sine. Odată ce am acceptat propriul sine, propria noastră persoană ca întreg, începem să descoperim că avem anumite resurse care sunt extrem de puternice. În momentul în care ne acceptăm așa cum suntem, dintr-o dată ceea ce înainte părea o problemă, un defect sau o lipsă, toate acestea devin un „arsenal” cu care putem să trăim o viață împlinită. Și acest lucru datorită faptului că am conștientizat unicitatea noastră și am conștientizat faptul că nu trebuie să fim o copie a nimănui. Pentru că doar originalul are valoare. Etapa de afirmare de putere a propriului sine este faza în care începem să conștientizăm câte resurse am irosit încercând să fim altcineva și cât timp am pierdut căutând să ne construim o lume ideală, însă una care era ireală. Atunci când ne afirmăm puterea propriul Sine ajungem acolo unde putem spune că ne-am descoperit Sinele în integritatea sa.
„Universul stabilește un schimb exact, legea este aceea a reciprocității. Indiferent de incertitudinea aparentă a sarcinilor tale, poți fi sigur că ele fac parte dintr-un scop care va fi dezvăluit într-o zi, un scop măreț din care devii parte atunci când îți păstrezi credința și perseverezi.” – Uell S. Andersen
- Acțiunea
Pentru a schimba ceva în Viața noastră acțiunea este ingredientul secret. Fără acțiune lucrurile pe care le-am conștientizat rămân la nivel de teorie și de cunoștințe, informații. Tocmai de aceea, după ce am conștientizat că Viața se întâmplă și că modul în care reacționăm la ceea ce se întâmplă ne creează de fapt Realitatea, după ce am descoperit și acceptat propriul Sine reușind astfel să ne afirmăm puterea personală, urmează acțiunea.
Aici vechile obiceiuri și convingeri trebuie eliminate complet și înlocuite cu unele noi. Acțiunea înseamnă să acceptăm Viața așa cum este și să învățăm să iubim incertitudinea și necunoscutul. Acțiunea înseamnă să ne bucurăm de fiecare lecție pe care Universul ne-o oferă, chiar și atunci când uneori lecția respectivă înseamnă poate suferință, lacrimi sau pierderi. Acțiunea înseamnă să avem curajul de a renunța la relațiile care nu ne aduc valoare și creștere în viața noastră, chiar dacă acest lucru poate echivala cu renunțarea la unele relații cu persoane apropiate, cu membrii familiei sau cu colegi pe care îi cunoaștem de ani de zile. Și asta pentru că atunci când alegi să părăsești porturile cunoscute și să te îndrepți spre alte porturi necunoscute nu toți cei alături de care ai trăit până atunci vor fi gata să accepte aceste lucruri și nu toți vor fi gata să te însoțească. Însă este perfect în regulă. Pentru că doar astfel vei face loc unor noi persoane să intre în viața ta și vei avea posibilitatea de a învăța noi lecții. Pentru că oricum ar fi, odată ce îți afirmi puterea sinelui și începi să îmbrățișezi incertitudinea vieții, tu personal vei începe să simți că nu mai rezonezi cu anumite persoane și vei lua decizia de a te îndepărta.
- Practica constantă a acțiunii
Pentru ca această călătorie a Vieții să fie una cu cât mai multe noi destinații și noi porturi vizitate, acțiunea trebuie să devină o constantă. Cu alte cuvinte, nu este suficient să acționezi ocazional atunci când vine vorba despre schimbările din Viața ta. Este nevoie să acționezi constant și pe baza conștientizării să faci acele alegeri care să îți confere tot mai mult putere Sinelui și tot mai multă libertate (altfel spus eliberare) în ceea ce privește așteptările și controlul în privința Realității. În momentul în care acționezi constant dintr-un loc al deschiderii și acceptării complete cu privire la ceea ce se întâmplă în Viață, fără a mai opune rezistență și a te lupta cu Realitatea, în acel moment vei simți că ai ajuns la o libertate pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna. Acea libertate care să îți ofere curajul și liniștea de a te bucura de Viață, chiar și atunci când înaintea ta există incertitudine și necunoscut. Sau poate cel mai mult atunci când înainte îți stă incertitudinea.
- Exersarea constantă a libertății
Odată ce ai parcurs etapele anterior enumerate, te afli deja pe punctul de a putea pleca către orice destinație a Vieții tale fără a mai opune rezistență și chiar cu o deschidere totală către necunoscut și incertitudine. La momentul la care acțiunea constantă a devenit parte din viața de zi cu zi, din experiențele pe care le trăiești conștient și nu pe pilot automat, ai găsit cu siguranță libertatea de a te bucura de Realitate. În această etapă este foarte important să practici constant și această libertate pe care ai descoperit-o, libertatea de a trăi conform cu…TINE.
Odată ce ai ajuns să descoperi libertatea de a alege conform sentimentelor tale, conform instinctului tău, conform cu ceea ce îți oferă liniște interioară profundă și conform cu visul tău cel mai de preț, este foarte important să urmezi constant această libertate. Pentru că uneori s-ar putea să mai apară situații sau persoane care să îți insufle teama și îndoiala în minte și suflet cu privire la drumul pe care l-ai ales. Însă cu cât acțiunea constantă și libertatea de a alege conform Sinelui tău sunt exersate mai mult, cu atât vei simți cum ai devenit un navigator experimentat, un navigator care știe cum să navigheze chiar și pe furtunile vieții, chiar și atunci când alți navigatori s-ar speria și ar rămâne ancorați în porturile siguranței…uneori rămânând acolo pentru toată Viața. Și este păcat să nu explorezi această Viață, să nu înveți din fiecare zi pe care o trăiești.
„Mările liniștite nu pregătesc niciodată marinari experimentați și de calitate.” – Peter Crone
Trăiește o viață împuternicită!
Noi alegem circumstanțele din viața noastră, întotdeauna. Fiind responsabili în totalitate pentru viața noastră, această responsabilitate este cea mai împuternicită modalitate de a trăi. În sens contrar nu există decât o înșiruire de evenimente care ni se întâmplă și cu care ne certăm, pe care nu le acceptăm, pe care le criticăm și pentru care spunem că nu am venit pe această lume. Dar în timp vom învăța că fiecare experiență ne duce la cel mai mare potențial al nostru. Ne atribuim prea multă putere și importanță pentru a crede că noi în calitate de oameni ar trebui să știm cum ar trebui să funcționeze Universul.
Odată ce alegem să fim responsabili pentru viața noastră și odată ce „îmbrățișăm” incertitudinea Realității care ne stă înainte, dintr-o dată ne vom găsi în postura unor exploratori gata să descopere noi și noi orizonturi. Uneori acestea ne vor duce chiar mai departe decât ne-am fi imaginat vreodată, iar atunci când vom privi de unde am plecat, când vom privi la teama, fricile și convingerile limitative pe care le aveam și care ne-au ținut pe loc ani de zile, vom realiza cât de mult ne-am dezvoltat. Și nu vom regreta că am pornit la drum, ci doar că nu am făcut-o mai devreme!
Mai mult, vom descoperi dintr-o dată că incertitudinea și necunoscutul au devenit foarte familiare în viața noastră și cumva ideea de siguranță, de certitudine, de a cunoaște dinainte ce va să urmeze…nu ne mai sună deloc captivant și interesant, ci sună a monotonie și a rutină. Odată ce începi să te familiarizezi cu incertitudinea Realității, vei descoperi în aceasta Viața însăși – o experiență plină de necunoscut, o experiență în care nimic nu este sigur, însă totul este posibil; o experiență în care fiecare zi înseamnă noi oportunități. Și cred că doar așa am putea spune că într-adevăr experimentăm Viața.
Oriunde te-ai afla în călătoria vieții tale, odată ce renunți la ideea de control și la ideea de a opune rezistență în fața Vieții, odată ce conștientizezi inutilitatea rezistenței și a controlului și începi să te accepți așa cum ești și să practici iubirea de sine, dintr-o dată vei avea mereu curiozitatea de a naviga în incertitudine. Și nu doar că vei face acest lucru, dar o vei face cu deschidere către necunoscut și cu multă bucurie de a experimenta fiecare moment al vieții tale, având în același timp o liniște foarte profundă. Îndrăznește și călătorește dincolo de limite!