Ce este si ce nu este marketingul afiliat?

Marketing afiliat

Faptul că trăim în epoca digitalizării nu mai este un secret pentru nimeni. Iar faptul că cele mai multe investiții în promovare se regăsesc în publicitatea online nu mai este de asemenea vreo noutate. În privința metodelor de promovare online există foarte multe instrumente și metode pe care atât comercianții, cât și cei care fac publicitate pot să le utilizeze pentru a ajunge la potențialii clienți. Printre numeroasele metode și instrumente se regăsește inclusiv marketingul afiliat.

Să intrăm în lumea marketing-ului afiliat!

Marketingul afiliat este una dintre metodele de marketing online prin care toți cei implicați câștigă într-un fel sau altul. În cadrul acestui proces comerciantul, cel care pune la vânzare anumite produse sau servicii, oferă un comision (de regulă între 1% și 10%, poate ajunge rar până la 20%) afiliatului. Afiliatul este cel care inserează un link sau link-uri către website-ul comerciantului (autor de articole în mediul online, blogger, creator de conținut în social media), către diferite produse pe care le recomandă pe website-ul pe care îl deține și unde scrie articole sau pe contul de social media.

Merită a fi amintit faptul că pentru acele produse care au prețuri mai mari de achiziție (electronice, electrocasnice, gadget-uri etc.) comisioanele sunt mai mici. Spre exemplu dacă pentru un program de afiliere la o librărie online comisionul este de 8%, pentru un program de afiliere la un website care vinde gadget-uri și electrocasnice comisionul este de 2-3%.

Promovare online Influencer

Photo by Serpstat from Pexels

Pentru utilizatorul/cititorul care ajunge să citească aceste articole care includ link-uri de afiliat beneficiul este acela că poate găsi repede și fără să piardă mult timp căutând în multitudinea de informații din mediul online anumite produse sau servicii de care are nevoie la un moment dat. Mai mult decât atât, pentru utilizator (care devine consumator dacă alege să achiziționeze un produs) nu există nici măcar un cost suplimentar pentru achiziționarea produsului sau a serviciului la care a ajuns dând click pe link-ul de afiliat inserat de autor într-un articol.

 

Cu alte cuvinte, comisionul pe care îl câștigă afiliatul nu se adaugă la prețul produsului inițial, ci este transmis către afiliat din prețul de achiziție al produsului pe care potențialul client îl vede. În consecință, atunci când un utilizator folosește un link de afiliat pentru a genera o vânzare pentru un anumit website sau magazin online, acesta nu va plăti în plus pentru produsul sau serviciul achiziționat. În schimb afiliatul va beneficia de un comision pentru faptul că a contribuit la vânzarea unui produs sau serviciu pentru o anumită companie.

 

Idei preconcepute despre marketingul afiliat

Există de multe ori ideea preconcepută conform căreia cei care promovează diferite produse sau servicii prin marketing afiliat se pot îmbogăți „pe spatele” cititorilor sau utilizatorilor care le vizitează site-ul. Ei bine, trebuie spus că pentru multe website-uri câștigurile din marketing afiliat nu acoperă nici măcar costurile de găzduire sau de plată pentru domeniu. Desigur, acele website-uri care au cifre foarte mari de vizitatori pot să genereze un venit mai consistent din marketing afiliat, însă pentru a ajunge la astfel de valori ale vizitatorilor este nevoie de multă muncă pentru site-ul respectiv și uneori chiar de investiții în bani pentru a aduce website-ul la un nivel foarte mare.

Rolul unui Influencer Marketing

O altă idee preconcepută pentru cei care nu cunosc „dedesubturile” marketing-ului afiliat este aceea că dacă faci o achiziție de pe un link de afiliat vei plăti mai mult și îl vei plăti pe afiliat, pe cel care plasează link-uri de afiliat în mediul online. Trebuie recunosc că și eu am considerat că anumite produse sau servicii sunt mai scumpe cu 5-10% dacă sunt recomandate pe diferite website-uri până să mă documentez despre ce este și ce nu este marketingul afiliat. Exact cum aminteam și anterior, pentru cel care alege să cumpere un produs sau un serviciu nu există niciun alt cost suplimentar. Și cel mai simplu pentru a înțelege acest lucru este să luăm un exemplu de achiziție în urma accesării unui link de afiliat.

 

Exemplu de achiziție prin marketing afiliat

În situația ipotetică în care un utilizator sau un cititor este interesat să cumpere cărți de citit și ajunge pe un website care recomandă astfel de produse poate găsi acolo link-uri de afiliat. Găsește cartea sau cărțile de care este interesat și dă click pe link-ul inserat în cadrul articolului. În urma acelui click ajunge pe website-ul care vinde cărți de citit și acolo procedează la o achiziție de 200 RON. Să luăm ca exemplu în acest caz un comision de 8% pentru comerciantul care vinde cărțile respective folosind marketingul afiliat. În acest caz comisionul pentru afiliat este de 16 RON. Cu alte cuvinte, utilizatorul plătește pentru cărțile comandate de pe site-ul comerciantului 200 RON (deci nu se adaugă 16 RON comisionul afiliatului), comerciantul vinde produsele respective la prețul care sunt afișate pe site (fără a adăuga comisionul de 8% la prețul de pe site), iar afiliatul primește 16 RON (din cei 200 RON), valoare ce reprezinta comisionul pentru comanda clientului ca urmare a faptului că a facilitat o vânzare pe site-ul comerciantului.

 

Deși pentru client sau consumator nu vorbim neapărat un câștig de ordin financiar, există uneori situații în care anumite link-uri de afiliat pot să ofere reducere de câteva procente pentru achiziționarea unui produs sau serviciu de pe link-ul respectiv. Dar în acest caz afiliatul menționează acest aspect pentru ca cei care ajung pe site sau pe profilul de social media să fie informați despre acest beneficiu.

 

Atunci când alegi să faci o achiziție accesând un magazin online de pe un link de afiliat alegi să susții website-ul respectiv în calitate de utilizator sau cititor. Faci acest lucru prin achiziția de produse sau servicii de pe anumite link-uri de afiliat inserate în site. Putem spune că este un mod de a mulțumi sau de recompensa website-ul pentru faptul că ți-a furnizat informații utile în privința anumitor produse sau servicii, pentru că oricum intenția ta inițială era aceea de a achiziționa produsele sau serviciile respective sau altele similare acestora.

 

Instrumente pentru marketing afiliat

Cel mai adesea marketingul afiliat se face folosind link-uri inserate în cadrul articolelor sau al textelor, link-uri către pagina comerciantului. Însă există și opțiunea de a insera bannere cu diferite promoții sau produse în calitate de afiliat. Atenție însă, nu toate bannerele care apar pe diferite pagini web sunt pentru marketing afiliat, multe dintre acestea fiind mai degrabă bannere care se afișează ca urmare a faptului că anumiți comercianți au plătit pentru a cumpăra reclamă în mediul online (fie pe pagini web, fie în social media).

 

Dacă ai un website și dorești să faci marketing afiliat, trebuie spus că există foarte mulți comercianți care au astfel de programe de marketing afiliat. Dintre cei mai mari sunt Altex, Emag, dar există platforme dedicate marketing-ului afiliat. Cele mai cunoscute astfel de platforme de marketing afiliat sunt 2performant.com si profitshare.com. În cadrul acestor platforme de marketing afiliat se poate crea un cont de utilizator și apoi vei găsi diferite programe pentru care poți să te înscrii pentru a recomanda sau a prezenta diferite produse sau servicii, în funcție de nișa website-ului pentru care scrii sau pe care îl deții.

pexels-photo-261662.jpeg

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Este important să ții cont de acest lucru pentru că dincolo de a avea orice comision din marketing afiliat, este mai important să recomanzi sau să prezinți produse sau servicii despre care ai cunoștințe sau pe care le-ai folosit/testat anterior. De asemenea, dacă ești antreprenor și deții o afacere poți să îți faci un cont din postura de comerciant pentru ca ulterior să apelezi la creatori de conținut online printr-un program de afiliere pentru a-ți crește vizibilitatea în mediul online, dar și vânzările pe site.

 

Personal până acum am folosit doar platforma de marketing afiliat 2performant.com și asta pentru că am dedicat foarte puțin timp pentru această activitate. Însă pe viitor am în vedere să urmez sfaturile specialiștilor în promovare online care recomandă utilizarea inclusiv a platformei profitshare.com.

 

Remarci finale

În concluzie, marketingul afiliat este o metodă tot mai folosită pentru promovarea online a diferitelor produse sau servicii, metodă de promovare online avantajoasă atât pentru comerciant, cât și pentru afiliat, dar și pentru cumpărător. De cealaltă parte, marketingul afiliat nu este un cost în plus pentru cumpărător. Prin urmare, atunci când accesezi un link de afiliat pe diferite website-uri care te redirecționează către website-ul comerciantului nu trebuie să îți fie teamă să faci achiziția unor produse sau servicii de pe acel link. Costul achiziției tale va fi exact același ca și cum ai cumpăra dacă ai intra direct din Google pe pagina web a comerciantului, în schimb pentru afiliat va fi un câștig din conținutul creat în mediul online.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: