Impresii după 2 săptămâni în Hurghada, Egipt


Foarte mulți români vin în Hurghada în vacanță. Chiar dacă în urmă cu ceva timp o vacanță în Hurghada părea interesantă, datorită faptului că programele turistice erau de tip sejur cu cazare la resorturi și cu totul inclus, am evitat o astfel de opțiune. Însă atunci când am decis să pornim într-o călătorie în Egipt, am decis să petrecem cel puțin 10 zile în Hurghada pentru a ne bucura de ceea ce are de oferit această stațiune la țărmul Mării Roșii.

După primul contact cu Egiptul în Cairo, atunci când am ajuns în Hurghada, traficul părea foarte lejer, foarte relaxat și prin urmare am decis că putem rămâne aici cel puțin 2 săptămâni, poate chiar 3 săptămâni, în funcție de cum urma să organizăm mai departe călătoria prin Egipt.

Ritmul vieții în Hurghada

Datorită faptului că Hurghada este printre cele mai populare stațiuni de la Marea Roșie și din Egipt, aici numărul turiștilor este foarte mare. Din acest motiv ai senzația că ești într-o stațiune unde prezența oamenilor veniți din toate colțurile lumii este ușor de remarcat indiferent dacă intri într-un supermarket, într-un restaurant sau dacă mergi pe stradă ori dacă mergi pe plajă.

Dacă dimineața domnește o liniște foarte interesantă pentru Egipt, odată ce se apropie ora prânzului, întreg orașul și fiecare străduță începe să fie tot mai pline de viață. Iar după lăsarea serii, parcă ești într-o stațiune unde toată lumea petrece și iese pe stradă, atât turiști, călători, cât și localnici. Este o stațiune plină de viață și unde simți că oamenii din diferite culturi, etnii, religii și naționalități petrec într-un fel sau altul timp împreună.

Reclame
Costul vieții în Hurghada

Chiar dacă te-ai aștepta ca în Cairo anumite prețuri să fie mai mari, fiind vorba despre capitală, trebuie spus că în anumite aspecte Hurghada are costuri mai mari decât în Cairo. Mai ales în cazul restaurantelor, al barurilor și al costurilor pentru serviciile turistice.

Pe de altă parte, în privința cazării poți găsi condiții mai bune conform standardelor europene la apartamente sau la cazări, iar prețurile sunt foarte bune. Asta dacă ești în căutarea unei cazări la persoane private și nu îți dorești un resort pentru timpul petrecut în Hurghada. În altă ordine de idei, mâncarea este la prețuri foarte bune atât în supermarket-uri, cât și la micile magazine care vând mâncare pe stradă, în stil arab sau chiar și la restaurante.

În condițiile în care alegi o cazare unde ai acces la propria bucătărie, cu siguranță că vei avea un cost pentru mâncare mult mai avantajos decât dacă mănânci zilnic în restaurante. Însă totul depinde și de scopul pentru care ești în Hurghada, dacă vii în vacanță pentru câteva zile sau dacă vrei să experimentezi traiul zilnic într-un oraș precum Hurghada.

Transportul local în Hurghada

Chiar dacă la prima vedere ai putea crede că Hurghada este doar o mică stațiune turistică, trebuie spus că prin prisma dezvoltărilor imobiliare și a numărului în creștere a resorturilor turistice, Hurghada este un oraș-stațiune care se întinde de-a lungul a câtorva kilometri buni. Din acest motiv există momente în care poți avea nevoie de metode pentru a te deplasa în oraș și altfel decât pe jos.

Reclame

Din fericire există numeroase opțiuni. Una dintre cele mai vizibile sunt taxiurile, acestea fiind întru-un număr foarte mare. Taxiurile sunt distincte în trafic, au un număr de contact și oricum ar fi, vei fi întrebat(ă) zilnic de câteva zeci de ori dacă ai nevoie de taxi și unde vrei să mergi pentru care vei primi o ofertă de preț foarte bună, după cum spune fiecare taximetrist.

O a doua variantă sunt microbuzele care transportă localnicii, dar și numeroși turiști și călători. Sunt foarte ieftine, în funcție de distanța pe care vrei să mergi și circulă foarte des înspre diferite zone ale Hurghadei.

Nu în ultimul rând există varianta cu Uber, poate cea mai avantajoasă variantă de transport local, prin faptul că nu va trebui să te înțelegi cu șoferul unde vrei să ajungi și asupra prețului, totul fiind pe aplicație. Acest lucru este avantajos pentru că nu toți șoferii de taxi sau de microbuze înțeleg bine limba engleză.

Ce poți face în Hurghada?

În momentul în care ai luat decizia de a petrece câteva zile sau câteva săptămâni în Hurghada, trebuie să știi că oportunitățile de a petrece timpul liber sau de a te relaxa sunt foarte numeroase. Fiind vorba despre o stațiune turistică în deplină dezvoltare, aproape că este greu să nu te simți în vacanță atunci când vrei să locuiești în Hurghada pentru o perioadă.

Plaje, sporturi acvatice și activități pe mare

Există foarte multe plaje unde poți să te bucuri de razele soarelui și de apa Mării Roșii. Chiar dacă am ajuns în Hurghada la sfârșitul lunii noiembrie, trebuie spus că vremea era perfectă pentru plajă, iar apa era potrivită.

Este adevărat că erau zile în care vântul sufla foarte puternic și atunci mai era uneori senzația că este puțin răcoare, iar condițiile nu erau neapărat optime pentru a face baie ca în zilele toride de vară. Însă pentru cineva care nu iubește neapărat zilele toride și nici nu este foarte pasionat de sporturile de apă, acest lucru nu este o problemă.

Reclame

Trebuie spus că toate plajele din Hurghada au o anumită taxă de intrare. Această taxă include costul cu șezlongul, o măsuță și un scaun. Tarifele pentru intrarea pe plajă variază. Chiar dacă am petrecut 2 săptămâni în Hurghada, am petrecut timp doar pe 3 plaje aflate în apropiere de locul unde am fost cazați, și anume în blocul de apartamente Sheraton Plaza. Cele 3 plaje sunt El Sakia, El Fayroz și Orange Beach, iar dintre toate acesta am optat pentru El Sakia pentru că era mai largă și mult mai liniștită.

Desigur, sunt și plaje mult mai bine amenajate și mai elegante, dar având în vedere că eram pentru prima dată pe o plajă amenajată (când vine vorba despre plaje primele între preferințe sunt cele mai puțin populate și cele care nu sunt amenajate), am căutat să fie cât mai liniște și cât mai puțină aglomerație.

Pe lângă timpul petrecut la plajă, în Hurghada poți face snorkeling ori de câte ori vrei, poți face chiar scuba diving, plimbări cu barca, plimbări cu submarinul sau poți vizita diferite acvarii. Pentru că nu suntem pasionați de sporturile acvatice, am ales doar să descoperim puțin lumea acvatică a Mării Roșii printr-o scurtă plimbare cu barcă de tip semisubmarin.

Este o barcă de dimensiuni medii care are un compartiment sub nivelul mării, de unde se pot observa peștii, coralii și viața din Marea Roșie, una dintre cele mai apreciate mări pentru viața marină.

Reclame

A fost într-adevăr o experiență foarte antrenantă și palpitantă, să poți observa îndeaproape foarte mulți corali, scoici foarte mari și o multitudine de pești de diferite culori și de diferite dimensiuni. În același timp am avut oportunitatea de a admira și Hurghada din larg, dar și de a fi mai aproape de insulele aflate în apropierea Hurghadei.

Excursii și tururi organizate în deșert sau în locurile istorice ale Egiptului

Tot printre activitățile pe care le poți face se numără și excursii de tip jeep safari în Deșertul Estic din Egipt. De o astfel de experiență am avut parte într-una dintre zilele petrecute în Hurghada, experiență care a însemnat un jeep safari în deșert într-un sat amenajat în stil beduin.

Nu în ultimul rând poți alege să faci excursii în locurile reprezentative pentru Egipt din punct de vedere turistic, asta dacă alegi să stai doar în Hurghada și nu intenționezi să călătorești în mai multe locuri din Egipt.

Bulevarde și zone pietonale pentru plimbare

Există inclusiv anumite zone pe unde te poți plimba după lăsarea serii sau dacă vrei o plimbare în timpul zilei. Printre acestea sunt El Nasr Avenue sau Bulevardul El Nasr care se află în partea dinspre centrul orașului Hurghada, Bulevardul Sheraton unde se află numeroase restaurante, magazine și resorturi, strada pietonală Sherry Street care este o străduță foarte animată mai ales la orele serii în zilele de weekend, dar și Hurghada Marina, cea mai elegantă și căutată zonă pentru plimbare și pentru restaurante sau baruri.

Reclame

La toate acestea se adaugă Bulevardul Youssef Affifi, bulevard situat în partea nouă a stațiunii dinspre Aeroportul Internațional Hurghada, o pietonală largă în apropiere de o mulțime de resorturi, cafenele, restaurante și magazine moderne.

Hurghada – un mix între aerul de vacanță și aspectul vieții locale în Egipt

Orașul-stațiune Hurghada contrastează de multe ori prin faptul că aici poți găsi deopotrivă imaginea elegantă a unor resorturi foarte scumpe și a unor restaurante la standarde ridicate de calitate, dar și imaginea sărăciei și a mizeriei care este prezentă în diferite locuri din Egipt. Dacă pe anumite străduțe sau bulevarde te poți simți ca într-o stațiune europeană, atunci când intri pe anumite străduțe sau când ajungi în orașul vechi Hurghada, conștientizezi faptul că ești în Egipt.

Pe stradă poți vedea numeroși turiști din toată lumea care se amestecă printre populația locală. În zonele foarte turistice numeroși localnici și copii caută să vândă diferite produse, alții cer bani turiștilor, în vreme ce alții sunt doar curioși să te privească fiind diferit de ei.

În zonele turistice ai sentimentul că ești mereu în vacanță. În schimb, atunci când te îndepărtezi de zonele turistice sau de zonele cele mai frecventate de către turiști, observi că intri într-o lume a oamenilor care au trăit mereu aici și simți autenticitatea culturală și socială a acestui oraș-stațiune la Marea Roșie.

Dacă atunci când ne-am plimbat prin Hurghada Marina aveam sentimentul că suntem undeva prin Grecia (cel puțin), atunci când am luat la pas Hurghada și am străbătut peste 10 kilometri din apropiere de Hurghada Marina până în partea veche și centrală a orașului Hurghada, am observat și aspectele locale, cu blocurile de multe ori sărăcăcioase, construcțiile care par a fi la tot pasul, mizeria dintre blocuri, oameni foarte săraci care se amestecau cu oameni foarte bogați, câini vagabonzi și numeroasele magazine care vindeau diferite produse.

După două săptămâni petrecute în Hurghada, 2 săptămâni în care am locuit practic în acest oraș-stațiune de la Marea Roșie, pot spune că este o variantă foarte bună pentru a locui temporar aici, mai ales în afara vârfului de sezon și în lunile în care temperaturile sunt mult mai scăzute. Viața este o combinație între liniștea unei stațiuni în afara vârfului de sezon și atmosfera unei stațiuni cu numeroși turiști veniți din toate părțile lumii.

Reclame

Dincolo de turiști și vizitatori, există foarte multe persoane din alte țări ale lumii care și-au investit banii în apartamente în numeroasele complexe rezidențiale care s-au construit și care continuă să se construiască aici. Apropierea plajelor, costul redus al alimentelor și faptul că nu este nevoie de surse de încălzire pentru locuință, poate doar uneori în lunile ianuarie-februarie, face din Hurghada o opțiune viabilă pentru a petrece mai multe luni aici. Mai ales că viza pentru Egipt poate fi extinsă la mai mult de 1 lună.

Există chiar și persoane din afara Egiptului care aleg să investească în apartamente în noile clădiri de blocuri și complexe rezidențiale care sunt ridicate în foarte multe părți din Hurghada. Prețurile încep de la 20000 de euro și pentru foarte mulți străini veniți pentru o scurtă perioadă în Hurghada, această stațiune se transformă în casă pentru câteva luni pe an. Sau într-o formă de investiție prin închirierea apartamentelor cumpărate.

Remarci finale

Fără doar și poate că Hurghada va fi o variantă atunci când vom căuta să ne bucurăm de temperaturi potrivite, de soare din belșug și de un cost mult mai mic al vieții comparativ cu România. Este adevărat că pot fi găsite anumite minusuri precum numeroasele zile cu vânt din lunile decembrie-februarie sau numeroasele străduțe cu multă mizerie. Însă întotdeauna putem găsi oportun să privim mai degrabă plusurile și să nu ne concentrăm atât de mult pe minusuri.

În privința oamenilor de aici, majoritatea sunt zâmbitori și obișnuiți cu persoanele venite din alte locuri. Singurul minus major este că atunci când ești văzut drept turist, taxiurile insistă să te ducă dintr-o parte în alta, numeroșii vânzători caută să îți vândă suveniruri, chiar dacă le spui că nu ai venit în vacanță. Pe măsură ce zilele trec, oamenii încep să te cunoască și în același timp începi să te obișnuiești cu insistențele de acest fel, renunțând ulterior să te mai simți deranjat într-un fel sau altul.

Chiar dacă inițial ne gândeam să stăm 3 săptămâni în Hurghada și să vizităm de aici Luxorul, ulterior am decis că este mai antrenant să petrecem o săptămână la Luxor, pe malul fluviului Nil. Prin urmare, după exact 2 săptămâni din momentul în care am ajuns în Hurghada, am pornit cu autocarul înspre Luxor, un oraș ce avea să ne fie casă pentru următoarea săptămână și de unde vor urma alte articole despre atmosfera Luxorului și despre unele dintre cele mai importante atracții istorice din Egipt și chiar din lume.

Mai jos poți găsi două video-uri despre cele 2 săptămâni petrecut în Hurghada, la Malul Mării Roșii în Egipt.

2 comentarii la “Impresii după 2 săptămâni în Hurghada, Egipt

  1. Pingback: Luxor –un muzeu în aer liber din perspectiva vestigiilor Egiptului Antic | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Sheraton Plaza – o variantă bună pentru cazare pe cont propriu în Hurghada | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: