Alegeri naturale pentru un sistem imunitar puternic

Alegeri naturale sistem imunitar puternic

Natura este cel mai bun profesor și este suficient să ne uităm cu atenție la natura din jurul nostru pentru a înțelege cum funcționează de fapt…lumea. Pentru mine natura este cea mai bună sursă de inspirație și pentru că am conștientizat faptul că organismul meu este parte din natură, mi se pare firesc să fac alegeri care să susțină „natura” organismului meu și a sistemului imunitar.

În ciuda faptului că de multe ori ideea unui sistem imunitar puternic este asociată cu o protecție exagerată a organismului, trebuie spus că de fapt sistemul imunitar devine tot mai puternic pe măsură ce intră în contact cu mediul natural în ansamblul său. Cu alte cuvinte, prin expunerea organismului la tot ceea ce se află în mediul înconjurător, sistemul imunitar devine tot mai puternic.

Însă dincolo de expunerea firească și cumva inerentă a organismului nostru, și implicit a sistemului imunitar, la toți factorii regăsiți în mediul înconjurător și în societatea în care trăim, fiecare dintre noi poate face anumite alegeri care să contribuie la întărirea sistemului de protecție a organismului. Deși astăzi există o multitudine de metode de a deveni „mai puternici”, personal consider că un sistem imunitar care să fie mai puternic are nevoie doar de alegeri naturale. Tocmai de aceea, în ceea ce urmează voi menționa câteva dintre alegerile naturale pe care personal le fac pentru a mă bucura zi de zi de un sistem imunitar puternic.

Timp petrecut în natură

Dacă stăm să ne gândim doar 2 secunde la cum funcționează organismul uman putem să conștientizăm faptul că în două cuvinte…suntem natură. Toate fluidele care contribuie la funcționarea perfectă a organismului reprezintă cea mai bună dovadă că suntem natură. Prin urmare, prima alegere pe care o consider prioritară pentru întărirea sistemului imunitar este timpul petrecut în mijlocul naturii.

Este ideal să petrecem cel puțin câteva ore într-o pădure sau pe un câmp la marginea orașului. Dacă nu putem face acest lucru zilnic, cel puțin de 2-3 ori pe săptămână este recomandat să ne deconectăm de la rutina zilnică pentru a ne bucura de beneficiile timpului petrecut în natură. Putem face un obicei din a merge într-o plimbare prin pădure sau în drumeții cel puțin o dată la câteva săptămâni. Astfel de activități sunt foarte utile pentru fortifierea sistemului imunitar prin aerul curat, prin vaporii regăsiți pe diferite plante, prin polenul florilor sau prin liniștea regăsită în natură.

Mișcare fizică regulată

Chiar dacă foarte multe dintre activitățile din societatea modernă înseamnă activități mai degrabă sedentare, mișcarea fizică este foarte importantă. Tocmai de aceea consider că o altă alegere pentru întărirea sistemului imunitar este mișcarea fizică în aer liber. Suntem „construiți” de natură pentru a fi activi, pentru a ne mișca și a ne procura cele necesare traiului zilnic. Doar că societatea de azi ne-a învățat să apăsăm câteva butoane și să avem tot ceea ce este necesar la ușa locuinței.

Chiar dacă alegem să folosim aceste „butoane”, mișcarea fizică sub formă unei plimbări mai lungi, sub formă de jogging sau sub formă de plimbări cu bicicleta este absolut necesară pentru întărirea sistemului imunitar. Mișcarea fizică pune sângele în mișcare, pune plămânii să lucreze și în același timp contribuie la menținerea tonusului muscular. Dar în același timp contribuie la relaxarea mentală, ceea ce aduce un echilibru la nivelul organismului.

Hrană organică și cât mai „vie”

O altă alegere naturală absolut necesară pentru un sistem imunitar cât mai puternic este hrana și alimentele pe care le consumăm. Este obligatoriu să consumăm alimente care să fie cât mai „vii”. Dincolo de ideea de a consuma alimente care să fie cât mai puțin supuse pesticidelor și îngrășămintelor chimice, consider că alimentele care aduc vitalitate organismului sunt absolut necesare.

Tocmai de aceea alegerea de fructe, legume, semințe crude reprezintă un pas extrem de important în vederea susținerii sistemului imunitar. Acestea sunt o sursă ideală pentru minerale, vitamine și elemente de care organismul nostru are nevoie pentru a se dezvolta optim și pentru a rămâne în starea de echilibru.

Tratamente folosind remedii naturiste

Uneori organismul poate sa fie slăbit în fața anumitor factori din exterior și poate avea nevoie de tratamente pentru regăsirea echilibrului. Astăzi avem la îndemână foarte multe tratamente orale sau intravenoase care ne pot ajuta să regăsim starea optimă a organismului. Însă dacă aceste tratamente sunt de origine chimică, acestea pot aduce o listă lungă de efecte adverse pentru organismu și pentru sistemul imunitar. Mai ales pe termen lung.

În acest context consider că alegerea unor tratamente pe bază de remedii naturiste reprezintă cea mai potrivită alegere pentru a combate acele situații în care organismul are nevoie să lupte împotriva unor bacterii, virusuri sau micro-organisme. Tratamentele cu remedii naturiste au fost folosite de mii de ani în susținerea sistemului imunitar și în combaterea diferitelor afecțiuni care pot pune în pericol echilibrul sistemului imunitar.

Din fericire și astăzi avem la îndemână foarte multe opțiuni sub forma remediilor naturiste pentru a readuce echilibrul sistemului imunitar și organismului nostru, remedii naturiste care se pot regăsi sub formă de capsule, siropuri, comprimate, pulberi sau tincturi.

Consumul regulat de ceaiuri

Este ideal să acordăm grija necesară organismului pentru a nu ajunge în punctul în care organismul nostru să fie obosit, slăbit și sistemul imunitar să fie deficitar. Un sistem imunitar deficitar este foarte ușor de pus în pericol de bacterii, virusuri sau paraziții regăsiți în mediul înconjurător. Pentru a preveni astfel de situații consider că utilizarea regulată a diferitelor tipuri de ceaiuri poate reprezenta o soluție foarte eficientă, atâta timp cât alegem să folosim ceaiuri naturale.

Consumul regulat de ceaiuri este recunoscut în cultura diferitelor popoare încă din cele mai vechi timpuri ca fiind un panaceu natural, dar și un element util în prevenirea anumitor afecțiuni. Ceaiul verde este un foarte eficient antioxidant, fiind recomandat pentru combaterea radicalilor liberi și a stresului oxidativ, acestea fiind elemente care pot duce la slăbirea sistemului imunitar. Tot la fel și ceaiul negru poate fi considerat un antioxidant eficient. Consumul de ceai verde și ceai negru este una dintre alegerile naturale cele mai eficiente pentru un sistem imunitar puternic pe întreaga durată a anului.

Tot în rândul ceaiurilor foarte utile pentru întărirea sistemului imunitar putem aminti inclusiv ceaiurile medicinale. În cazul acestor ceaiuri medicinale acestea pot fi utilizate atât cu rol preventiv în cazul anumitor afecțiuni, cât și pentru tratarea anumitor condiții medicale.

Expunerea regulată la soare

Tot printre alegerile naturale pe care le consider necesare unui sistem imunitar puternic este expunerea regulată la soare. Desigur, aici vorbim despre expunerea la soare în afara sezonului estival, atunci când radiațiile UV puternice necesită protecție suplimentară pentru piele. Însă în lunile în care ziua este mai scurtă și în care razele soarelui nu sunt atât de puternice precum în lunile toride de vară, expunerea regulată la soare contribuie la întărirea sistemului imunitar. Tocmai de aceea personal aleg ca în zilele însorite de toamnă, de iarnă și de primăvară să mă bucur de adevărate „băi” de soare în zonele naturale din apropierea orașului unde locuiesc.

Grija acordată spațiului unde locuim

Nu în ultimul rând consider că o atenție deosebită trebuie acordată spațiului unde locuim. În acest sens aerisirea fiecărei începări de cel puțin 3-4 ori pe zi este absolut obligatorie pentru un sistem imunitar puternic. Dincolo de acest aspect putem avea grijă ca inclusiv aerul din interiorul casei să fie unul cât mai sănătos prin folosirea unor saline de cameră sau a unor uleiuri esențiale pentru aromaterapie. Există foarte multe variante de uleiuri esențiale naturale disponibile pe piață astfel încât să ne putem bucura de un aer purificat și foarte benefic pentru căile noastre respiratorii.

Toate aceste alegeri naturale m-au ajutat și mă ajută în continuare să mă bucur de un sistem imunitar puternic și care funcționează în parametrii optimi. Dacă uneori nu sunt atent și supun organismul unui grad de oboseală care să ducă la dezechilibre în organism și la nivelul sistemului imunitar, atunci știu exact care sunt alegerile naturale pe care mă bazez pentru a regăsi în cel mai scurt timp drumul către starea de echilibru. Din fericire am învățat de-a lungul timpului să evit în a ajunge la suprasolicitarea organismului pentru a nu produce dezechilibre sistemului imunitar, conștient fiind de faptul că acest sistem este scutul de apărare al organismului pentru o funcționare optimă.

Îmi doresc ca acest articol redactat pentru competiția SuperBlog 2021 să te ajute în a face acele alegeri naturale care să contribuie la regăsirea echilibrului pentru sistemul imunitar sau la întărirea acestui sistem de apărare a organismului.

Un comentariu la “Alegeri naturale pentru un sistem imunitar puternic

  1. Pingback: Proba 3. Alegeri naturale de la Fares

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: