Cum poate contribui un ghid de turism la reusita unei drumetii?

Ghid de turism

Vrei să pornești într-o drumeție și nu ai experiență în astfel de aventuri? Există temeri cu privire la posibilitatea a pleca într-o drumeție pe un traseu necunoscut? Sau poate că îți dorești să înveți mai multe despre acest tip de ieșiri în natură de la o persoană cu mai multă experiență și cu mai multe cunoștințe. Ei bine, pentru oricare dintre aceste situații poți să ai în vedere serviciile unui ghid de turism.

Un ghid de turism poate contribui în mai multe moduri la reușita unui drumeții. În ceea ce urmează vei putea descoperi principalele contribuții pe care un ghid de turism le poate aduce pentru ca o drumeție să fie una cu adevărat reușită.

1. Organizează drumeția din timp

Cu toate că nu întotdeauna drumețiile reușite sunt neapărat organizate în cele mai mici detalii, este important pentru reușita unei drumeții să existe o minimă organizare. Acest lucru se referă la verificarea condițiilor meteo pentru ziua drumeției, la organizarea transportului, la organizarea cazării dacă este nevoie, dar și la organizarea unor detalii precum alegerea traseului optim în funcție de numărul de participanți și de pregătirea fizică a acestora.

2. Oferă încredere grupului

O a doua contribuție importantă a unui ghid de turism într-o drumeție este sentimentul de încredere pe care îl acordă grupului de turiști. Este foarte important ca acea persoana care este liderul grupului să ofere încredere chiar și acelor persoane care au temeri cu privire la efortul pe care urmează să îl facă sau cu privire la capacitatea de a rezista pe parcursul traseului de drumeție. Rolul ghidului de turism este acela de a încuraja astfel de persoane să își depășească limitele, însă nu dincolo de limitele pe care organismul le poate susține.

3. Are experiență în a ieși din situații neprevăzute

Drumețiile în natură și pe munte pot presupune o mulțime de situații neprevăzute. Indiferent dacă vorbim despre condițiile meteo pe munte care se pot schimba brusc, despre un marcaj turistic care a fost vandalizat, despre incidente cu vreun participant la drumeție, în oricare dintre aceste situații experiența este foarte importantă. Doar pe baza unor experiențe anterioare cu astfel de situații neprevăzute drumeția poate continua fără dificultăți majore sau se poate încheia în siguranță pentru toți participanții.

4. Cunoaște traseele parcurse

Un detaliu foarte important de menționat atunci când alegi să mergi în drumeție alături de un ghid de turism este faptul că acesta cunoaște bine sau foarte bine traseele parcurse. Acest lucru este important pentru a putea estima durata de parcurgere a traseelor, punctele de hidratare în funcție de prezența izvoarelor de apă sau punctele cele mai frumoase pentru fotografii. Dar și porțiunile de traseu cele mai dificile și cele mai periculoase.

5. Încurajează grupul atunci când efortul se resimte

Drumețiile în natură și pe munte înseamnă de multe ori un efort destul de susținut. Efortul diferă de la persoană la persoană, în funcție de vârstă, de pregătirea fizică sau de starea generală de sănătate. În acest sens un ghid de turism își poate aduce aportul în a încuraja participanții care resimt mai puternic efortul fizic pentru a reuși să își depășească ceea ce aceștia consideră a fi limitele fizice. În același timp ghidul de turism încurajează coeziunea de grup prin faptul că explică acelor turiști care nu resimt efortul la fel de intens cât este de important în a susține și a păstra un ritm de mers care să permită tuturor participanților să își atingă obiectivul.

6. Ia deciziile dificile/neplăcute

Uneori în timpul drumețiilor pot apărea situații care necesită luarea unor decizii neplăcute sau dificile. Astfel de situații pot fi acelea în care trebuie luată decizia de a spune stop drumeției și de a lua drumul de întoarcere, motivele putând fi diverse. Sau o altă situație neplacută este aceea în care anumiți participanți devin recalcitranți și nu doresc să continue drumeția. În aceste situații contribuția ghidului de turism este în sensul de a găsi calea de mijloc pentru a păstra atmosfera plăcută și relaxată pentru drumeție, dar și de a lua decizia corectă pentru siguranța grupului.

7. Păstrează echilibrul în cadrul grupului

Nu în ultimul rând un ghid de turism contribuie la păstrarea echilibrului pe timpul drumeției. Dacă unii participanți își doresc să o ia înainte pe traseu, aceștia vor fi menținuți în cadrul grupului. Dacă există turiști care au tendința de a rămâne în urmă, aceștia vor fi organizați în cadrul grupului astfel încât să nu rămână niciodată ultimii din grup. În situațiile în care nu există un consens cu privire la momentele în care să fie luate pauzele de odihnă sau pauzele de masă, ghidul va alege aceste momente astfel încât să ofere tuturor turiștilor posibilitatea de a se odihni și de a nu ajunge la epuizare, dar și de a se alimenta pentru a avea energia necesară în vederea continuării traseului.

Fotografie de Eric Sanman pe Pexels.com

Acestea sunt principalele moduri în care un ghid de turism poate contribui la reușita unei drumeții. Dincolo de obiectivul de a ajunge la destinația drumeției, de a atinge un vârf montan sau de a vedea obiectivele drumeției, primul scop al oricărei drumeții pentru un ghid specializat trebuie să fie ca toți participanții să se întoarcă în siguranță și sănătoși la autocar, la cazare sau în camping. Prin urmare, drumeția se consideră a fi încheiată doar atunci când întreg grupul este din nou la punctul de pornire sau la punctul de finish al drumeției.

În altă ordine de idei, trebuie amintit faptul că uneori efortul depus pe parcursul unei drumeții poate fi atât de mare încât la încheierea drumeției unii dintre turiști să nu mai resimtă bucurie, a doua zi experiența trăită pe potecile de munte sau pe traseele prin pădure va oferi un sentiment greu de descris în cuvinte. Și de cele mai multe ori o astfel de experiență devine „fitilul” care va aprinde în tine un nou stil de viață, din care nu vor putea lipsi drumețiile și zilele petrecute în mijlocul naturii.

Dacă îți dorești să mergi într-o drumeție alături de un ghid de turism, atunci poți găsi aici o listă cu itinerarii propuse sau poți să mă contactezi pentru a stabili împreună organizarea unei drumeții într-o zonă care îți stârnește curiozitatea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: