Surse pentru prognoza meteo in turele pe munte

Prognoza meteo ture pe munte

Atunci când ne propunem să pornim într-o tura de munte condițiile meteo sunt un element de care trebuie să ținem cont. Chiar dacă la munte poți merge indiferent de anotimp și indiferent dacă plouă sau bate vântul, condițiile meteo sunt un aspect de avut în vedere. Fiecare dintre noi pleacă în ture de munte având scopuri și obiective diferite, dar mai ales experiența pe munte este la diferite niveluri. Din această perspectivă condițiile meteo sunt un element important.

Prognoza drumetie

Putem merge la munte și atunci când plouă, ninge, este ceață sau este caniculă. Însă nu oricare dintre noi agreează oricare dintre aceste condiții meteo pentru o tura pe munte. Dacă pentru mine o tura de munte pe ceață este o experiență agreabilă, chiar foarte plăcută, pentru o altă persoană o astfel de tură este de evitat. Pe de altă parte, atunci când mergi pe munte pe vreme cu ceață este nevoie de puțină experiență în a te orienta în astfel de condiții. De asemenea sunt persoane care vor să meargă în drumeție doar atunci când vremea este perfect senină și când șansele de ploaie sunt minime.

Ceata tura pe munte

Având în vedere toate aceste aspecte, este important să știm de unde ne putem informa cu privire la condițiile meteo în momentul în care ne propunem o tura pe munte. În ceea ce urmează vei găsi câteva sugestii cu privire la sursele pe care le poți folosi pentru informații meteo cât mai exacte și mai credibile pentru turele de munte pe care ți le propui.

Vreme buna pe munte

Meteoblue

Astăzi majoritatea dintre noi are la îndemână o conexiune la internet. Deși informațiile de la televizor pot fi utile pentru a vedea starea generală din perspectivă meteorologică, totuși atunci când pleci la drumeție este indicat să te informezi punctual cu privire exact la destinația dorită. Astfel website-urile de specialitate referitoare la condițiile meteo pot fi una dintre sursele credibile pentru a te documenta înainte de a porni pe munte.

Unul dintre site-urile pe care le recomand este Meteoblue. Acest website oferă informații detaliate pentru fiecare zi pentru 7 zile și chiar pentru 14 zile. Informațiile sunt oferite la intervale orare, iar pentru următoarele 2-3 zile începând de la data la care te informezi vei putea avea o predictibilitate mare și chiar foarte mare a prognozei. Cu alte cuvinte te poți baza într-o proporție foarte mare pe previziunile meteo ale site-ului Meteoblue.

Din ce am văzut în anumite situații și cei de la Salvamont se informează din această sursă atunci când vine vorba despre condițiile meteo. Un mare avantaj este acela că vei putea găsi prognoza meteo chiar și pentru zone montane, dar și pentru vârfuri montane. Altfel spus dacă nu vrei să urci în creastă în tura respectivă poți avea prognoza meteo și pentru zona subalpină, iar dacă vrei să ajungi pe vârful muntelui, vei putea avea prognoza și pentru vârf.

Accuweather

Un alt website pe care l-am folosit frecvent în diferite drumeții pe munte este Accuweather. De fapt acest website l-am folosit cel mai mult atunci când mergeam într-o tură de munte cu cortul înainte să descopăr Meteoblue. La fel ca și Meteoblue, și website-ul Accuweather oferă prognoza pentru fiecare zi, dar și pe intervale orare în fiecare zi pentru câteva zile. Dacă pe Meteoblue poți avea prognoza meteo pentru maxim 14 zile, aici pe Accuweather vei putea găsi prognoza pentru următoarea lună începând din ziua în care se face căutarea. Desigur predictibilitatea este mult mai redusă cu cât ziua pentru care cauți prognoza este mai îndepărtată. Față de Meteoblue, Accuweather nu oferă informații cu privire la acuratețea prognozei.

Yr.no

O altă sursă de unde ne putem informa atunci când vine vorba despre condițiile meteo când pornim într-o tura pe munte este website-ul yr.no. Acesta este un website norvegian care oferă informații meteorologice ale Institutului Norvegian de Meteorologie. Din experiența cu acest website pot spune că informațiile sunt foarte exacte pentru următoarele 24-36 de ore.

Acest lucru l-am experimentat în tura pe Vf. Moldoveanu din august 2018. Atunci se anunțau câteva zile cu vreme instabilă, dar doar pentru anumite intervale orare. Din informațiile de pe Accuweather vremea se arăta foarte bună pentru a urca pe vârf. Prognoza de pe Meteoblue arăta șanse de ploaie, dar sub 60%. Am verificat și website-ul yr.no și aici arăta pe vârf că va ploua în intervalul 12:00-18:00. Și după ora 11:30, când deja eram la coborârea de pe Vf. Viștea Mare au început să coboare norii, iar pe la ora 12:15 a început să plouă ușor pentru ca apoi să plouă torențial cu tunete și fulgere.

Altfel spus yr.no a fost singura sursă care s-a potrivit foarte bine cu condițiile meteo din tura pe munte. De atunci de fiecare dată când plec într-o drumeție consult și această sursă pentru prognoza meteo. Pe acest website informațiile meteo sunt disponibile până la 8 zile, cu o foarte mare predictibilitate pentru primele 2-3 zile.

Ține cont de prognoza meteo în turele pe munte

Acestea sunt unele dintre sursele pe care le folosesc pentru prognoza meteo atunci când plec în turele pe munte. Dacă deja ești pe munte te poți informa cu privire la condițiile meteo și de la echipele Salvamont, dacă te afli în zone cu astfel de puncte Salvamont. De asemenea, dacă există stații meteo în apropiere sau în traseele pe care le parcurgi, atunci poți afla chiar de la sursă care este prognoza meteo pentru următoarele ore și zile. Vei afla astfel informații actualizate, mai ales dacă deja ai petrecut câteva zile la cort. Pe de altă parte, dacă ai semnal și conexiune la internet poți consulta website-urile mai sus amintite chiar de pe telefonul mobil (dacă ai un telefon mobil cu conexiune la internet).

Tura de munte iarna

Chiar dacă vremea nu trebuie să fie un obstacol în a porni într-o drumeție pe munte, este bine atunci când pleci pe poteci să te informezi cu privire la prognoza meteo. Pentru că de acest lucru poate depinde reușita unei astfel de drumeții, de foarte multe ori poate depinde sănătatea ta sau a celor alături de care pornești în drumeție, iar de multe ori de condițiile meteo poate depinde chiar și viața celor care pornesc pe munte.

Dacă din experiență cunoști și alte surse pentru prognoza meteo atunci când pleci în ture pe munte, te invit să îmi lași un comentariu la acest articol. În altă ordine de idei, îți doresc vreme perfectă pentru fiecare tura pe munte și învață să descoperi frumusețea muntelui și atunci când este ceață, când plouă sau ninge, sau atunci când cerul este perfect senin.

Reclame

6 comentarii la “Surse pentru prognoza meteo in turele pe munte

  1. Pingback: Traseu Pasul Urdele – Vf. Parangul Mare – Pasul Urdele | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Riscuri pe care le putem intampina vara in timpul drumetiilor | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Cum poate contribui un ghid de turism la reusita unei drumetii? | Laurentiu Artugyan

  4. Pingback: 5 motive pentru care merita sa campezi la Lacul Bucura (Muntii Retezat) | Laurentiu Artugyan

  5. Eu am trei surse de informare in ce priveste posibila vreme. Doua sunt folosite si de tine sau altii ca noi, adica meteoblue.com si yr.no. Dar de ceva timp am descoperit windy.com care are tot felul de alte setari interesante. In tema cu acest articol va doresc sa aveti parte de carari/poteci/creste insorite si cat mai linistite.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: