Fericire imprumutata vs. Fericire autentica

Ți s-a spus că trebuie să fii trist atunci când ai un eșec, atunci când pierzi, atunci când suferi, atunci când viața nu arată așa cum ai vrea tu…ți s-a spus că trebuie să fii distrus atunci când ești singur, când nu ai success, când ești sărac…Ți s-a spus că fericirea vine atunci când ai ceea ce îți dorești, atunci când ești bogat, atunci când ești lângă persoana pe care o vrei alături, atunci când vei avea casa la care visezi și tot așa…
Dar oare chiar trebuie să îi crezi pe cei care îți spun toate astea? Uită-te atent la ei. Chiar sunt ei fericiți atunci când au tot ceea ce ți-ai spus că trebuie să ai pentru a fi fericit? Sau au alte ținte pentru a atinge fericirea? Este important să fii fericit azi și acum, așa cum ești, cu ceea ce ai și alături de cine ești. Iar dacă ești singur și nu ai absolut nimic, bucură-te de prezentul tău. Așa cum spune Paul Ferrini, „fericirea este posibilă numai în momentul prezent. Dacă eşti fericit acum, nu mai e nimic altceva de realizat. De fapt, dacă devii preocupat de fericirea ta de mâine sau de cea de peste cinci minute, vei uita să fii fericit acum. Toate planurile şi visurile tale te scot din fericirea prezentă”.
Este fantastic să poți să fii doar cu tine, să petreci timp pentru a te cunoaște în profunzime și doar fiind singur poți face asta. Iar referitor la faptul că nu ai nimic, decât pe tine și prezentul tău – nu te îngrijora. Atunci când nu ai nimic, nu poate să îți fie luat nimic și nu te atașezi de absolut nimic.
Ne naștem perfect inocenți și cumva avem fiecare dintre noi „plantate” toate semințele de care avem nevoie pentru a fi împliniți în viață. Fiecare avem un talent, o pasiune de urmat și un destin de împlinit. Însă chiar din primii ani de viață ni se spune cum este de fapt…viața. Și cumva trebuie să îi credem pe cei care ne sunt în jur în primii ani de viață. Este firesc și este în natura lucrurilor să fie astfel. Ni se trasează cumva direcția unei vieți care să se dovedească a fi…fericită. Dar din păcate nu este fericirea noastră. Este fericirea pe care cei din jur și-o doresc pentru noi…sau pentru ei. Pentru că de multe ori ceea ce pe noi ne face fericiți, ceea ce ne împlinește cu adevărat pe noi, sufletul nostru, este exact opusul a ceea ce și-ar dori ceilalți pentru noi.
Cu alte cuvinte creștem având înaintea ochilor o fericire împrumutată, o fericire care ne este desenată din exteriorul nostru. Este o fericire care nu are nimic de-a face cu menirea noastră și cu ceea ce ne împlinește pe noi. Și realizăm atât de bine acest lucru atunci când unii dintre noi ajung să atingă acele obiective ale unei fericiri împrumutate… Cu toate că de cele mai multe ori cei din jur își doresc ceea ce este mai bine pentru noi, cumva pornim în viață având trasate niște obiective care nu ne aparțin, care nu ne reprezintă. Avem înaintea noastră un scop și o serie de obiective care de cele mai multe ori ne devin limite în drumul nostru spre fericirea autentică. Și știi de ce? Pentru că eșuăm în a atinge fericirea pe care ne-o dorim și împlinirea la care visăm cu toții pentru că destinația nu este cea corectă, fiind de fapt o destinație împrumutată din exterior.
„Prea mulţi dintre noi ducem o viaţă care nu ne aparţine. Nu lăsa aşteptările celorlalţi să te distragă de la propriul drum. Nu-ţi lăsa propria fericire să mai aştepte. Încetează să-ţi trăieşti viaţa conform aşteptărilor celorlaţi şi începe să trăieşti viaţa într-un mod care să pară potrivit pentru tine însuţi, chiar cu riscul de a-i „jigni” pe cei din jur.” – Luminița D. Saviuc
Și aici avem de-a face cu un alt lucru împrumutat, și anume ideea despre ce înseamnă eșecul. Și mai ales cum trebuie să ne simțim atunci când avem parte de un eșec. Eșecul ne este prezentat ca fiind o mare greșeală și un lucru pe care trebuie evitat cu orice preț. Și chiar dacă avem parte de un eșec obligatoriu acesta trebuie mascat sub forma unui succes. Doar noi să știm că am eșuat în a ne atinge un obiectiv. Teama de a greși, frica de eșec și teama de părerea celorlalți ne țin cel mai adesea pe loc atunci când dorim să ne atingem fericirea în viață.
„Clădește-ți drumul pe încredere și restul vine de la sine. Dacă ești dominat de anxietate, nu vei scăpa de ea nici când îți vei atinge scopul. Dimpotrivă, se va intensifica. Dacă te lupți să obții, te vei lupta și să păstrezi.” – Alan Cohen
Creștem cu aceste lucruri de la vârste fragede și nu este deloc ușor să conștientizăm acest lucru…în primul rând. Odată ce ai conștientizat unde te afli, deja ești pe drumul tău…drumul tău spre fericirea autentică. Este primul pas în călătoria dincolo de limite, acele limite pe care alții ți le-au trasat ca fiind criterii pentru o viață fericită și împlinită. Cu toată bunăvoința și cu toată iubirea pe care ceilalți au dorit să te vadă fericit, doar tu singur(ă) îți poți descoperi drumul sau poteca spre fericire.
În rest vorbim doar despre o fericire împrumutată, o fericire care ți-a fost dictată punct cu punct și pe care nu o vei simți niciodată ca fiind o fericire autentică, din suflet. Nici nu are cum să fie altfel din vreme ce ai urmat un drum trasat din exterior. Și întotdeauna călătoria dincolo de limite înseamnă că fiecare pas pe care îl faci vine din interior, din instinct, din suflet.
Dacă întreaga viață ai privit doar spre exterior, atunci va trebui să înveți să ajungi în interior mai întâi. Să descoperi bogăția pe care o ai acolo. Și apoi să înveți să asculți ceea ce îți spune intuiția, instinctul pentru a găsi drumul spre fericire. De cele mai multe ori este o călătorie foarte anevoioasă și cel mai adesea înseamnă o călătorie în necunoscut. O călătorie care te va purta dincolo de ceea ce credeai tu că îți sunt limitele și o călătorie a cărei potecă va trebui să o bați singur cu fiecare pas pe care îl faci.
„Cei care se simt pierduţi, care nu au nici o direcţie şi care nu-şi mai amintesc care este drumul lor în viaţă îşi proiectează nefericirea asupra lumii. Cei care au pierdut legătura cu pacea lor interioară şi care nu mai pot simţi dragostea îmbelşugată ce se revarsă din inimile lor nu mai reuşesc să fie împăcaţi cu lumea din jurul lor.” – Luminița D. Saviuc
Deși mulți își doresc o hartă spre fericire, pentru fericirea autentică și împlinirea sinelui o hartă nu te poate ajuta…decât dacă tu ești propriul cartograf al acelei hărți. Însă înainte de a termina harta va trebui să bați la picior, pas după pas, fiecare potecă și fiecare drum al acestei călătorii spre fericire…și abia la final vei putea schița harta călătoriei tale spre fericire.
Altfel vei continua să urmezi direcții și hărți împrumutate din exterior și vei trăi o viață împrumutată. Iar o astfel de viață nu îți va putea oferi altceva decât o fericire împrumutată. Însă o astfel de fericire nu este una autentică și care să te împlinească. Este doar o alergare continuă după diferite direcții pe care alții te-au convins să le urmezi…și chiar dacă ajungi să bifezi aceste obiective, fericirea nu va fi acolo. Vei fi dezamăgit(ă) că ai irosit energie și timp pentru un drum care nu te-a dus la fericirea autentică. Însă nu trebuie să regreți drumul făcut până acolo. Doar astfel ai reușit să conștientizezi că a urma direcțiile trasate din exterior nu reprezintă menirea ta în viață. Și de acolo poți să începi să alegi un drum către fericirea autentică.
„Dacă poţi să rămâi fidel chemării tale interioare, vei pava drumul pentru ceva ce nu a mai fost trăit nicidată înainte şi le vei îmbogăţi viaţa multor oameni, care vor urma calea croită de tine printre buruienile pe care le calci în picioare.” – Alan Cohen
Călătorește dincolo de limite și urmează-ți intuiția, instinctul și sufletul. Doar astfel vei putea ajunge să îți găsești drumul în viață și vei descoperi fericirea autentică, acea fericire pură, simplă și care se vede fără a fi nevoie să fii întrebat(ă) dacă ești cu adevărat fericit(ă). Și așa cum afirmă Luminița D. Saviuc în cartea 15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit „ironia constă în faptul că, atunci când îţi urmezi propriul drum, ceilalți te vor respecta mai mult pe termen lung. Stabileşte-ţi propriile limite şi arată lumii din ce eşti făcut cu adevărat.”
„Nu renunța pentru nimic în lume la ceea ce îți dorești cu adevărat și fă tot ceea ce poți mai bine pentru asta. Pe măsură ce înaintezi, îți creezi și calea. Nu-ți impune limite, ci urmează-ți visul. Pentru că ești, deja, pe drum…” – Andy Hertz
Pingback: Da-mi voie sa te întreb… | Laurentiu Artugyan
Pingback: Si plasa de siguranta este tot o plasa! Ai grija sa nu cazi in ea! | Laurentiu Artugyan