Trasee turistice in Cheile Carasului

Cheile Carașului reprezintă una dintre principalele destinații turistice din Banatul Montan. Aici râul Caraș a creat de-a lungul timpului peisaje spectaculoase prin săparea unor sectoare de chei în masivul calcaros. Aceste chei în carst atrag în fiecare an un număr mare de turiști din întreaga țară, dar mai ales din zona Banatului. Cheile Carașului fac parte din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului ca urmare a numeroaselor elemente de relief, de vegetație și de faună care merită a se bucura de protecția reprezentată de o astfel de arie protejată.
Situate la doar aproximativ 20 kilometri de Reșița și la cca. 125 de kilometri de Timișoara, Cheile Carașului pot fi oricând o destinație pentru iubitorii de natură și de peisaje sălbatice. Indiferent de anotimp, aceste chei formate în relief calcaros pot fi o variantă de relaxare pentru o drumeție de o zi sau pentru un weekend la cort. Pentru a vizita Cheile Carașului există câteva trasee turistice prezentate în ceea ce urmează.
Carașova – Cheile Carașului – Poiana Prolaz
Unul dintre traseele cele mai frecventate în Cheile Carașului pornește din localitatea Carașova, mai exact de la podul peste râul Caraș din dreptul localității Carașova. Această localitate este centrul croat din România datorită numărului mare al populației de origine croată care trăiește aici. Aici începe marcajul triunghi albastru care urmează sectorul de chei în amonte pe o distanță de aproximativ 4 kilometri până în Poiana Prolaz. Traseul este unul accesibil oricărui turist și în orice anotimp, poteca fiind în linii mari întreținută în condiții bune. Poteca este „schițată” pe malul stâng al râului Caraș.
Uneori poteca este săpată în pereții stâncoși, iar alteori coboară prin diferite poieni la nivelul râului Caraș. De-a lungul cheilor se pot admira pereți stâncoși impunători, deschideri de peșteri dintre care cea mai impresionantă este cea de la Peștera Liliecilor, dar și numeroase goluri carstice de mici dimensiuni. De asemenea, pragurile de travertin formate pe cursul râului sau numeroasele praguri cu aspect de cascadă impresionează ochii turistului. Traseul durează cca. 2 ore și 3 de minute dacă vorbim despre o plimbare lejeră. Există 2-3 porțiuni unde este nevoie de atenție sporită, mai ales în condiții de umiditate sau ploi, existând riscul de a aluneca datorită pământului umed.
DN58 – Cetatea Carașului – Poiana Prolaz – Cheile Carașului – Carașova
Un alt traseu turistic în Cheile Carașului ne poartă pașii deasupra acestui sector de chei format de râul Caraș. Astfel de la DN58, cu aproximativ 1 km înainte de a ajunge la Carașova, pornește o potecă spre Cetatea Carașului (sau Cetatea Turcului). După cca. 10 minute întâlnim marcajul triunghi roșu care vine din Iabalcea și după cca. alte 25-30 de minute ajungem la Cetatea Carașului. Aici avem o perspectivă fantastică asupra Cheilor Carașului până în Poiana Prolaz.
Putem admira modalitatea în care râul Caraș și-a „croit drum” în masivul calcaros dizolvând masivul calcaros acolo unde a găsit o „rezistență” cât mai mică. De aici coborâm spre un sălaș, iar apoi urcăm pe sub o culme calcaroasă înainte a de intra în pădurea ce ne coboară în Poiana Prolaz. Poiana Prolaz este un loc extraordinar pentru popas. Aici traversăm podul peste râul Caraș și urmăm poteca marcată cu triunghiu albastru de pe malul stâng al Carașului până în Carașova. Această variantă de traseu turistic ne propune un circuit turistic în Cheile Carașului în care ne bucurăm atât de sectorul de chei, cât și de Cetatea Carașului și de Poiana Prolaz.
Iabalcea – Poiana Prolaz – Carașova
O altă variantă de traseu pentru care putem opta pentru a descoperi frumusețea Cheilor Carașului pornește din satul Iabalcea. La fel ca și Carașova, și aici în Iabalcea prezența populației de origine croată este destul de numeroasă. Poteca începe printr-un drum forestier care ajunge la Peștera Comarnic, aceasta fiind un alt obiectiv turistic de maximă importanță în Banatul Montan.
După cca. 1 oră ajungem la bifurcația care ne indică direcția spre Poiana Prolaz. De aici urmează o coborâre destul de accentuată până ce ajungem în Poiana Prolaz, iar de aici urmăm poteca ce coboară pe malul stâng al Carașului în aval până la Carașova. Acest traseu este o variantă ideală atunci când ne dorim să vizităm Peștera Comarnic și Cheile Carașului în aceeași zi. Desigur, traseul poate fi parcurs și în sens invers pornind din Carașova.
Iabalcea – Cetatea Carașului – DN58
Pentru cei care nu au foarte mult timp la dispoziție, dar totuși își doresc să descopere frumusețea Cheilor Carașului chiar și văzute de la înălțime există varianta unui traseu mai scurt care pornește din Iabalcea și urmărește marcajul triunghi roșu până la Cetatea Carașului (sau Cetatea Grat). De aici vei putea avea o perspectivă fantastică asupra sectorului turistic al Cheilor Carașului, și anume până în Poiana Prolaz. Ulterior pentru întoarcere se poate urma traseul marcat tot cu triunghi roșu până la poteca ce ajunge la DN58.
Aceste trasee turistice din Cheile Carașului pot fi parcurse în orice anotimp. Cu toate acestea cele mai recomandate perioade sunt în intervalul martie-mai și septembrie-noiembrie. În aceste intervale vegetația oferă un adevărat spectacol. Primăvara poți să te bucuri de verdele crud al naturii și de liliacul sălbatic ce înflorește în acest areal carstic, dar și de debitul mare al râului Caraș ce oferă mai multă atractivitate.
Pe de altă parte toamna este spectaculoasă prin numeroasele nuanțe ale frunzelor arborilor și arbuștilor din Cheile Carașului, unele fiind specii cu influențe sub-mediteraneene. Pentru cei care caută un loc unde să se răcorească pe timpul verii, Cheile Carașului pot fi oricând o alegere inspirată prin faptul că aici chiar și zilele caniculare sunt mai ușor de suportat. Se poate campa în Poiana Prolaz, dar și în poiana de la Peștera Liliecilor.
Din Poiana Prolaz începe sectorul sălbatic al Cheilor Carașului. Poteca săpată în stâncă continuă pentru încă cca. 1.5-2 km, până în zona Cascadei Țolosu, situată în apropierea Peșterii Țolosu. Mai departe intrăm în sălbăticia Cheilor Carașului. Dacă îți dorești de mult timp să descoperi Cheile Carașului și ai nevoie de un ghid, nu ezita să mă contactezi.
Pingback: Descopera cheile formate in relief carstic din Banatul Montan | Laurentiu Artugyan
Pingback: Rezervația naturală Râpa Roșie – Sebeș, județul Alba | Laurentiu Artugyan
Pingback: Starea transportului public – un impediment major in dezvoltarea turismului din Romania | Laurentiu Artugyan
Intr-adevar o zona foarte frumoasa de vizitat pentru cei din Timisoara care doresc sa faca ture de o zi si nu doresc sa calatoreasca prea departe. Va multumesc frumos pentru toate informatiile prezentate in acest articol.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu placere, ma bucur daca informatiile din articol sunt utile. Intr-adevar, pentru cei din Timisoara sau din judetul Timis, Cheile Carasului sunt oricand o varianta la indemana pentru o iesire in natura.
ApreciazăApreciază
Pingback: Arealul fosilifer Tâlva Zânei din Banatul Montan | Laurentiu Artugyan
Multi din iubitorii de natura si mai ales munte, doresc sa urce pe cararile/potecile/crestele muntilor mai inalti din Romania si ignora fara sa stie frumusetea muntilor mai mici de pe aceste meleaguri. Ramanem surprinsi de ce putem descoperii prin aceste locuri mai putin umblate, chiar de multe ori cu ajutorul localnicilor putem sa avem parte de zone ascunse si deosebite.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Perfect de acord. Natura ne surprinde intr-un mod foarte placut si atunci cand dorim sa descoperim doar un loc linistit si unde sa ne incarcam „bateriile”, fara a avea neaparat ca si obiectiv atingerea celor mai inalte varfuri montane.
ApreciazăApreciază