Transforma esecul intr-o experienta de viata pozitiva

Dalai Lama spunea „Când pierzi, ai grijă să nu pierzi lecția”. Din acest punct de vedere viața este cu siguranță furnizorul tău de experiențe și de lecții de viață. De cele mai multe ori suntem învățați să privim o experiență ca fiind bună sau rea, pozitivă sau negativă. Însă până la urmă fiecare experiență poate contribui la creșterea noastră personală atâta vreme cât suntem conștienți de faptul că în fiecare experiență există o lecție pe care o putem învăța.
„Eșecul e cea mai sigură cale spre succes. Să greșești nu înseamnă altceva decât să înveţi să câștigi.” – Robin Sharma
O astfel de situație din care am avut de învățat s-a ivit la încheierea doctoratului. Atunci am simțit că este momentul să schimb mediul în care am petrecut 8 ani și să îmi ofer mai multă libertate de mișcare, libertatea de a face alte alegeri. După câteva luni de binemeritată pauză a venit momentul să îmi caut un job. În acest context am avut parte de numeroase experiențe dezvoltare personală. Deși mergeam constant la interviuri și probe de lucru, simțeam că nu era exact ceea ce îmi doream. Și atunci am primit sugestia de a încerca domeniul freelancing-ului. Bun, dar ce să fac aici? Ei bine, aveam pregătirea și cunoștințele acumulate în timpul facultății, aveam o bună cunoaștere a limbii engleze și speram că va merge.
După 4 luni de zile pe diferite platforme de freelancing…nimic. În a cincea lună am primit prima probă de lucru: redactare articole în limba engleză pentru diferite comunități din SUA. Perfect pentru un geograf. Deși nu aveam experiență în content writing, stilul în care mă exprimam era pe placul colaboratorului. Astfel, după prima lună câștigasem suma „enormă” de 11 dolari. Pentru că eram serios și respectam cerințele și deadline-urile, am continuat colaborarea cu ceva mai bine plătit. Era vorba despre experiențe dezvoltare personală sub forma unor povești de viață care urmau să apară într-o revistă din India. Trebuia să le rescriu într-o formă editorială. Și oată că lucrurile păreau să meargă pe făgașul normal.
Bugetul pentru această sarcină era de 75 de dolari. Ceea ce nu era rău în contextul în care pentru prima lună câștigasem 11 dolari. Doar că după ce lucrasem 3 zile de dimineața până seara, abordarea mea nu plăcuse editorului revistei. Pe lângă dezamăgirea și frustrarea timpului investit degeaba, se născuse și ideea că a fi liber profesionist nu era cea mai bună alegere. Chiar și cei din jurul meu cu care mai discutam despre partea „profesională” a vieții mă „încurajau să renunț” la asta și să îmi găsesc un job „ca lumea”.
Și am început din nou să „arunc” cu CV-uri în stânga și în dreapta, să merg la interviuri și să o las mai ușor cu ideea de a deveni freelancer. Însă după alte 2-3 interviuri și o probă de lucru de 1 săptămână, am simțit că nu vreau să fiu plătit pentru timpul petrecut la lucru, ci pentru ceea ce pot oferi în timpul respectiv. Plecând de la acea probă de lucru am avut un moment „Aha” și mi-am adus aminte de una dintre poveștile pe care le-am rescris pentru revista din India care prezenta experiențe dezvoltare personală și pentru care nu am fost plătit: povestea respectivă reda experiența unei persoane care a avut eșec după eșec atunci când își urma visul de a deveni artist și de a câștiga din asta. Însă chiar atunci când a decis să renunțe a ales să mai facă încă o încercare și atunci succesul „a dat peste el”.
„Majoritatea eşecurilor din viaţă sunt ale oamenilor care nu-şi dau seama cât de aproape sunt de succes atunci când renunţă.” – Thomas Edison
Din fericire, chiar dacă inițial am privit experiența respectivă doar prin ochii frustrării, dezamăgirii și ai eșecului, în cele din urmă, am învățat lecția. Deși am pierdut 3 zile lucrând la un proiect care s-a dovedit a fi un eșec din perspectiva faptului că am irosit timp și energie fără a fi plătit pentru acestea, de fapt lecția pentru mine era ascunsă în acele povești de viață pe care trebuia să le citesc și apoi să le rescriu. Acolo era mesajul pentru mine! Doar că eu mă concentram pe ceea ce consideram în acel moment ca fiind nevoia mea, de a câștiga bani și de a-mi găsi „de lucru”. Și astfel nu am observat la prima vedere lecția și eram foarte aproape să o ratez.
Însă atunci când am ieșit din „ringul” luptei pentru câștigul financiar și al unui viitor „sigur” și am privit de pe locul spectatorului, am conștientizat unde era lecția importantă pentru mine în ceea ce atât eu, cât și cei din jurul meu priveau ca fiind un eșec și un drum pe care trebuia să îl abandonez. De cele mai multe ori când te așezi pe scaunul spectatorului și îți privești viața din afara „ringului” faci din fiecare nereușită furnizorul tău de experiențe pozitive. Astăzi, la aproape 4 ani de atunci pot spune că acea lecție reprezintă eșecul de la care am construit mai departe și pe care construiesc în continuare.
Îmi place foarte mult ideea care spune că succesul este creat pe un munte de eșecuri. În momentul în care vei învăța să privești eșecul și nereușita ca fiind furnizorul tău de experiențe utile în creșterea personală, atunci cu siguranță te vei afla pe poteca spre culmile succesului. De acolo de sus vei putea privi la muntele de eșecuri pe care l-ai escaladat, eșecuri de la care ai avut de învățat.
Te invit să privești eșecul ca pe o lecție. Acordă atenție fiecărui eșec și cu siguranță vei descoperi în eșec furnizorul tău de experiențe care să te ajute să evoluezi. Nu există niciun dubiu că cele mai multe experiențe dezvoltare personală stau ascunse în momente de cumpănă, în eșecuri sau în pierderi. Însă atâta timp cât tragem învățăminte din aceste lecții vom putea evolua mult mai repede și vom putea deveni ceea ce visăm fiecare dintre noi.
În speranța că acest articol scris pentru Spring SuperBlog 2020 te va ajuta să descoperi care sunt acele experiențe dezvoltare personală ascunse în diferitele situații pe care le consideri ca fiind eșecuri, îți doresc să continui să evoluezi cu fiecare experiență de viață.
Sursa foto: Experimenteaza.ro
Pingback: 5 motive pentru care schimbarile din viata noastra sunt dificile | Laurentiu Artugyan
Pingback: 7 motive pentru care să pornești pe Via Transilvanica | Laurentiu Artugyan
Pingback: Fericire imprumutata vs. Fericire autentica | Laurentiu Artugyan
Pingback: Actiunea – „ingredientul” care transforma visele in realitate | Laurentiu Artugyan
Pingback: Proba 2. Lecții de viață transformate în experiențe pozitive