Tura de munte de 1 iunie pe Vf. Tarcu (2190 metri)

Tura de munte Vf Tarcu

Dacă luna aprilie și prima parte a lunii mai a anului 2020 a insemnat vreme foarte bună și foarte călduroasă pentru această perioada, a doua jumătate a lunii mai a însemnat o răcire a vremii și chiar multe zile cu ploi, iar la altitudine chiar ninsori. Chiar și în aceste condiții de vreme instabilă și care la altitudine arăta mai degrabă a început de martie, pe 1 iunie am făcut o tură de munte pe Vf. Țarcu (2190 metri), la peste 2000 de metri.

Norii se ridica Muntii Tarcu

Condițiile meteo nu se arătau excelente, fiind anunțată o zi cu nori și chiar ceva șanse de ploaie. Mai mult, temperatura maximă ajungea la 9 grade Celsius la 1200 de metri și pe vârf era anunțat un maxim 2 grade Celsius, resimțindu-se ca -5 grade Celsius. Însă era o tură de munte perfectă pentru mișcare și pentru o pregătire pentru ture de munte mai lungi și mai solicitante. La ora 9:15 eram în Șaua Jigoriei.

De aici am pornit spre Stația meteorologică Cuntu urmând marcaj bandă roșie. Deși nu erau chiar foarte frig, fiind în jur de cca. 7 grade Celsius, ceața era foarte deasă – abia se putea zări la 20-30 de metri. În acest context marcajul turistic este extrem de important pentru a nu pierde poteca. Chiar dacă cunoșteam acest traseu și marcajul a fost refăcut pe porțiunea Șaua Jigoriei – Stația meteorologică Cuntu într-o acțiune de remarcare din octombrie 2019, într-o astfel de ceață foarte deasă conștientizezi importanța marcajului bine făcut și cât mai des.

După cca. 30 de minute am ajuns în Poiana Șeroni, iar apoi am continuat traseul spre Stația meteo Cuntu. După cca. 2 ore de la plecarea din Șaua Jigoriei am ajuns la stația meteo, unde am făcut și o pauză pentru a mânca ceva. Pauza nu a fost foarte lungă pentru a ajunge pe vârf până la ora prânzului, după-amiază fiind anunțate ploi. Dacă până la stația meteo Cuntu temperatura a fost de până în 5-6 grade Celsius, odată ce am urcat mai sus de stația Cuntu vântul s-a întețit serios. Cu cât urcam mai sus, cu atât temperatura scădea tot mai mult. Deja se iveau petice de zăpadă.

Muntii Tarcu iunie
Ceata deasa Muntii Tarcu

Prin această ceață tot mai deasă și tot mai joasă îți poți da seama de cât de important este ca marcajul în golul alpin să fie realizat cu stâlpi cât mai des amplasați. Deși din loc în loc erau stâlpi mai vechi de marcaj sau stâlpi improvizați din lemn, aceștia fiind amplasați de meteorologii care lucrează la stația meteo de pe Vf. Țarcu tocmai pentru a se orienta pe astfel de vreme și în lunile cu zăpadă, uneori nu se vedea următorul stâlp. Tocmai de aceea pe acest traseu sunt și foarte multe marcaje de tip momâi.

În condițiile în care situația cu pandemia nu se ivea, în acest weekend 30 mai – 1 iunie 2020 era programată o acțiune de remarcare și refacere a traseului pe porțiunea Cuntu – Vf. Țarcu. Acțiunea aceasta este foarte probabil să fie realizată în luna august, atunci când era preconizată o acțiune de continuare a traseului până la Barajul Gura Apelor. Amplasarea de stâlpi este absolut necesară pentru astfel de perioade cu ceață deasă și mai ales pe astfel de zile atunci când este și zăpadă. Astfel de stâlpi de marcaj turistic ar putea salva vieți. Pentru că dacă turiștii pot evita deplasarea pe astfel de zile, pentru meteorologii care lucrează pe munte astfel de stâlpi sunt foarte importanți. Din nefericire există deja un precedent trist din anul 2009.

Zapada in iunie Muntii Tarcu

Dacă în condiții de vreme bună vârful și stația meteo Țarcu se zăreau înainte cu aproape 1 oră de ajunge pe vârf, în condiții de ceață deasă am avut surpriza de a vedea stația meteo chiar atunci când eram la aproximativ 5 minute de ea. La un moment dat ceața s-a mai ridicat pentru câteva minute și am zărit stația meteo. Atunci și peisajul a început să fie cu adevărat spectaculos înspre Munții Godeanu. Dar doar pentru 5-10 minute, apoi ceața revenind parcă și mai deasă.

Muntii Tarcu inainte de varf
Statia meteo Tarcu
Norii se ridica Varful Tarcu

Am continuat traseul spre vârf și după 4 ore și jumătate eram la tabla care marchează Vf. Țarcu (2190 metri). Aici am stat câteva minute pentru poze și pentru a vedea dacă nu cumva se mai ridică ceața pentru a avea perspectiva asupra peisajului din jur. Chiar dacă se simțea că ceața se mai împrăștie, din vale se ridica în continuare ceață. Astfel am realizat că în scurt timp nu se va ridica ceața și prin urmare am început să coborâm pentru că vântul era foarte puternic și era foarte frig.

Înainte de a coborî am făcut o pauză de ceai în Stația meteo Vf. Țarcu unde am povestit puțin cu băieții de la stație și am făcut cunoștință cu o pisică superbă. Era o pisică care se părea chiar că iubește zăpada și frigul :)!?

Statia meteo Varful Tarcu
Pisica de la Statia meteo Tarcu
Pisica statia meteo Tarcu

Pe traseul de întoarcere ceața începea să se ridice în momentul în care coboram în altitudine și astfel am avut oportunitatea de a ne bucura și de puține porțiuni din peisajul de pe Munții Țarcu. În zona stației meteo de la Cuntu deja am zărit și cer senin. Ca și cum am fi fost într-o altă zi la urcare. Spectacolul vizual într-o astfel de zi cu ceață pe munte este fantastic. Mai ales atunci când din pădure se ridică ceața și cerul senin este completat de ceață. Pentru că vremea se încălzise la întoarcere am profitat și am mai făcut și pauze la soare pentru a ne bucura de vremea foarte bună.

La coborare spre Cuntu
Poteca spre Vf Tarcu
Tarcu prin ceata
Poteca spre Vf Tarcu
Inainte de statia Cuntu

După cca. 10 ore de când am pornit la drum am ajuns din nou în Șaua Jigoriei. Deși a fost o zi cu ceață foarte deasă, o zi cu vânt și cu temperaturi scăzute, per total a fost o zi perfectă pe munte. Așa cum este orice tura de munte, indiferent de vreme, atâta timp cât te bucuri de peisaj chiar și atunci când ceața te înconjoară din toate părțile. Pentru mine turele de munte pe ceață sunt o atracție, mai ales atunci când nu sunt prima dată pe un traseu, așa cum a fost și cazul acestei ture în Munții Țarcu.

Muntii Tarcu Poiana Seroni
Peisaj Muntii Tarcu - Muntele Mic

3 comentarii la “Tura de munte de 1 iunie pe Vf. Tarcu (2190 metri)

  1. Pingback: Actiune de reamenajare traseu marcat intre Statia meteorologica Cuntu si Varful Tarcu (Muntii Tarcu) | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Surse pentru prognoza meteo in turele pe munte | Laurentiu Artugyan

  3. Muntii Tarcu sunt aparte prin curentii de aer si astfel vantul foarte puternic ce ajunge sa strabata varfurile si crestele acestor munti. Insa, merita sa ajungeti prin zona, sa va cazati la cabana Cuntu si intr-o tura de doar o zi sa ajungeti pe varful Tarcu si la statia meteo din vecinatatea acestui varf.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: