Remedii naturiste din medicina traditionala indiana pentru o primavara plina de energie


Cu toate că în societatea modernă am uitat de faptul că organismul nostru are un ritm natural de funcționare și că uneori este necesară o perioadă în care să îl solicităm mai puțin, cei mai mulți dintre noi resimțim la finalul lunilor de iarnă faptul că suntem mai puțin energici și faptul că un plus de energie ne-ar prinde foarte bine.

Personal am renunțat de aproape 7 ani, în proporție de 90%, la produsele sintetice atunci când vine vorba despre urmarea unor prescripții medicale, optând pentru diferite variante naturale/naturiste. În acest context consider că pentru a ne regăsi energia la început de primăvară, urmarea principiilor medicinei naturiste reprezintă cea mai bună alegere. Exact cum natura renaște în fiecare primăvară, tot așa putem alege să renaștem plini de energie, vitalitate și bună-dispoziție, respectând principii ale medicinei naturiste și folosind remediile acestui tip de medicină alternativă.

Remediile naturiste pentru sănătatea organismului

Există diferite abordări și principii în lume atunci când vorbim despre remedii naturiste. Una dintre cele mai vechi abordări și poate una dintre cele mai eficiente din toate timpurile este medicina tradițională indiană – Ayurveda. Foarte multă lume evită să urmeze anumite abordări din medicina tradițională, iar acest lucru datorită faptului că nu este neapărat avizată de un medic în concepția modernă. Pe de altă parte, foarte multă lume uită că natura este „acasă” și că natura ne oferă tot ceea ce avem nevoie pentru a ne bucura de sănătate și de echilibru.

Uitându-ne atent la natură, putem remarca faptul că totul este într-un echilibru perfect. Prin urmare, am putea înțelege că inclusiv elementele folosite în medicina ayurvedică și care sunt parte din natură pot contribui semnificativ la o abordare holistică în privința vindecării anumitor afecțiuni. Dacă cele mai multe dintre abordările medicinei moderne vizează tratarea efectelor diferitelor afecțiuni, în cazul abordărilor holistice, precum medicina ayurvedică, vorbim despre vindecarea cauzei astfel încât efectele bolilor sau a afecțiunilor să nu mai găsească un „pământ fertil”, fiind astfel îndepărtate definitiv.

Ayurveda și principiile medicinei tradiționale indiene

Cu toate că principiile medicinei ayurvedice sunt urmate în întreaga lume, în România numărul acelora care cunosc principiile acestui tip de medicină naturistă este destul de mic. Acest lucru se datorează faptului că și medicina naturistă din România are o vechime și o practică îndelungată, fapt ce face ca cei mai mulți dintre cei care urmează astfel de abordări naturiste în privința medicinei să opteze pentru medicina tradițională românească. Pe de altă parte, trebuie spus că medicina Ayurvedică are o vechime mult mai mare și se bazează pe cunoștințe medicale care datează din urmă cu mai bine de 5000 de ani î.Hr, fiind cel mai vechi sistem medical din lume documentat din punct de vedere istoric.

Medicina ayurvedică face parte din rândul terapiilor alternative și pornește de la conceptul care integrează mintea și corpul uman. Conform acestei medicine tradiționale indiene, cauzele bolilor pornesc de la orice dezechilibru sau stres care se acumulează în timp la nivelul conștiinței fiecăruia dintre noi. În cadrul acestui tip de medicină, pacienții sunt grupați în funcție de tipurile de corp pornind de la starea de armonie minte-corp a fiecărui individ. Scopul tratamentului ayurvedic este acela de a restabili echilibrul dintre minte și corp, acest echilibru fiind esențial pentru o imunitate puternică.

Reclame

În credința tradițională ayurvedică se spune că similar cu amprenta degetelor care este unică pentru fiecare individ, tot la fel și în cazul energiei, fiecare persoană are un model diferit de energie și o combinație unică în privința caracteristicilor fizice, mentale și emoționale. Prin urmare, din combinația acestor caracteristici la nivelul corpului, se pot forma trei energii sau forțe vitale numite în medicina ayurvedică doshas. Acestea se numesc vata, kapha și pitta.

Vata se referă la acea energie care controlează funcțiile corpului care sunt în legătură cu mișcarea (respirația, circulația sanguină, bătăile inimii etc.). Echilibrul în cadrul energiei vata înseamnă vitalitate și creativitate, pe când dezechilibrul acestei energii conduce la anxietate și frică.

Kapha este energia care vizează controlul puterii, al imunității și creșterea în ceea ce înseamnă corpul fizic. Această energie aduce aportul de apă la nivelul organismului și susține întreg sistemul imunitar. Atunci când energia kapha este echilibrată, aceasta se exprimă prin iertare și iubire, pe când în dezechilibru vorbim despre invidie și nesiguranță.

Energia pitta asigură controlul sistemului metabolic la nivelul organismului (digestia, absorbția, temperatura corporală și nutriția). Dacă pitta este în echilibru avem parte de inteligență și mulțumire, pe când în dezechilibru această energie conduce la furie și ulcere. Chiar dacă aceste trei tipuri de energii (dosha) se regăsesc în mod unic și diferit în fiecare individ într-un mix specific, trebuie spus că de cele mai multe ori un anumit tip de astfel de energie (dosha) influențează mai puternic fiecare individ.

Rezumând, putem spune că medicina tradițională indiană nu se concentrează pe boli sau pe afecțiuni, ci pe energia organismului, energie care trebuie să fie în echilibru perfect pentru o viață sănătoasă. Astfel remediile propuse ­în cadrul medicinei ayurvedice au scopul de a susține echilibrul energetic la nivelul organismului.

Remedii naturiste și suplimente naturale ayurvedice

Odată cu accesul la informație, astfel de abordări ale medicinei ayurvedice au ajuns și în România. Dincolo de practicile ayurvedice, astăzi fiecare dintre noi poate să apeleze la produse dezvoltate pe baza principiilor și a rețetelor din medicina ayurvedică. În rândul acestor produse putem regăsi diferite suplimente naturale care pot ajuta în ameliorarea afecțiunilor cardiovasculare, gastrointestinale, osteoarticulare, urogenitale, metabolice, imunologice sau dermatologice.

Astfel de suplimente naturale sunt disponibile sub brand-ul Ayurmed, acest brand începându-și activitatea în urmă cu 23 de ani în România cu scopul de a aduce remedii tradiționale ayurvedice adaptate stilului de viață dinamic al secolului 21. În acest sens a fost dezvoltată o gamă întreagă de produse pe bază de plante specifice, plante care au fost cultivate și crescute în zone fără poluare și care oferă soluții 100% naturale pentru diferite afecțiuni. Vorbim în acest caz despre produse naturiste care nu produc reacții adverse și care reprezintă un mix între medicina naturistă ayurvedică și abordările inovatoare ale secolului 21.

În rândul produselor marca Ayurmed vom putea găsi diferite produse din categoria remedii ayurvedice pentru a ne regăsi energia la început de primăvară. Dintre acestea Margusa este cu siguranță o alegere perfectă prin faptul că vorbim despre un detoxifiant general care contribie la curățarea toxinelor la nivelul sângelui, de la nivelul pielii sau prin tratarea diferitelor afecțiuni dermatologice, contribuind în același timp la starea generală de bine. Margusa conține extract din frunze și pulbere din frunze de Neem (Azadirachta indica), acestea fiind bogate în substanțe bioactive care susțin sistemul imunitar și sistemul antioxidant, având în același timp rol antibacterian și antiinflamator de o foarte bună calitate. De asemenea vorbim și despre pulbere de rădăcină de lemn dulce (Glycyrrhiza glabra), lemnul dulce fiind un adjuvant la funcționarea optimă a digestiei și pentru metabolizarea grăsimilor la nivelul ficatului.

Tot în rândul produselor perfecte pentru începutul de primăvară și pentru găsirea vitalității putem avea în vedere Livecom tablete. Acestea asigură protecție pentru ficat prin refacerea celulelor hepatice, contribuind de asemenea la detoxifierea ficatului. În consecință vorbim despre un produs important pentru a regăsi energia și vitalitatea, având în vedere faptul că un ficat sănătos este esențial pentru a ne regăsi plini de energie și de vitalitate. Chiar dacă ingredientele regăsite în produsul Livecom tablete sunt mai puțin cunoscute pentru europeni, este important de amintit care sunt beneficiile acestora la nivelul organismului. Astfel vorbim despre Kutki (Picrorhiza kurroa) ca fiind un susținător pentru sistemul hepatic prin susținerea metabolismului grăsimilor în ficat și protejând împotriva virusurilor hepatice; Kalmegh (Andrographis paniculata) susține funcția digestivă și capacitatea de autoapărare a organismului; Bhringaraj (Eclipta alba) contribuie la eliminarea toxinelor din ficat; Bhumyamalaki (Phyllanthus urinaria) susține producția și eliminarea bilei, are rol hepatoprotector și menține echilibrul enzimelor la nivel hepatic; Piper indonezian (Piper longum) care contribuie la tranzitul intestinal și la absorbția substanțelor nutritive în tubul digestiv, dar și la protejarea împotriva stresului oxidativ; Oxidul de fier (Mandur bhasma) are rol antianemic și ajută la formarea rezervei de fier din splină.

Există remedii naturiste potrivite și pentru copii, aceștia fiind adesea afectați de trecerea dintre anotimpuri, iar aici putem aminti siropul Happy Kid. Acest sirop are rol de susținere a imunității celor mici prin aportul adus sistemului digestiv și prin stimularea poftei de mâncare. Este un sirop de copii care pe lângă stimularea poftei de mâncare, are rol în normalizarea apetitului și în prevenirea infecțiilor la nivel respirator sau la nivel digestiv. Nu în ultimul rând stimulează dezvoltarea mentală la copii.

Cuvinte de încheiere

Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele remedii naturiste regăsite sub formă de suplimente alimentare în gama produselor Ayurmed. Dacă până acum nu ai avut în vedere astfel de produse care au la bază principiile medicinei tradiționale, poți lua în considerare că de acum înainte să optezi pentru astfel de remedii pe bază de produse naturale pentru a susține imunitatea și sănătatea fizică și mentală a întregii familii odată cu venirea primăverii.

Articol scris pentru proba extra-concurs Ayurmed lansată via SuperBlog.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.