Trasee de drumetie de la Lacul Valiug pe Vf. Piatra Goznei – Muntii Semenic

Munții Semenic se află în Carpații Occidentali, mai exact în subunitatea Munților Banatului. Chiar dacă altitudinea maximă nu depășește 1500 de metri, cel mai înalt vârf din Munții Semenic fiind Vf. Piatra Goznei cu altitudinea de 1447 metri, trebuie subliniat faptul că în Munții Semenic regăsim cea mai înaltă altitudine din Munții Banatului. Al doilea vârf ca și altitudine este Vf. Semenic (1446 m), acesta fiind vizibil de pe Vf. Piatra Goznei și la câteva zeci de minute de mers.

Cu toate că vorbim despre o zonă montană nu foarte înaltă și care este accesibilă atât pe cale rutieră, cât și urmând traseele turistice marcate pentru drumeții sau pentru cicloturism, Munții Semenic rămân destul de puțin vizitați de drumeți, iar informațiile despre traseele turistice marcate din acești munți sunt relativ puțin amintite. Tocmai de aceea, în acest articol vreau să aduc în atenția acelora pasionați de drumeții o serie de informații care pot fi utile pentru o drumeție spre Platoul Munților Semenic pornind din zona Stațiunii Crivaia (sau din zona Lacului Văliug, sau Gozna, cum mai este numit acest lac de acumulare).
Pentru a porni spre Platoul Munților Semenic pornind de la Lacul Văliug există opțiunea de a urma marcajul cruce albastră, marcaj care pornește de la pârtia aflată în spatele unității de agrement Casa Baraj și urcă prin pădure până întâlnește marcajul punct albastru. A doua variantă de traseu este cea care pornește de la capătul Lacului Văliug cum se merge în amonte, mai exact din spatele Hotelului Rândunica, acest marcaj fiind punct albastru.


Atât traseul marcaj cruce albastră, cât și marcajul punct albastru urcă ușor prin pădure până ce la un moment dat cele două se întâlnesc în zona stâlpilor de înaltă tensiune care urcă până pe Semenic. La ultimele ture pe aceste trasee era în lucru viitoarea pârtie de ski care se dorește a fi parte a unui proiect turistic de anvergură în Munții Semenic.
Tocmai de aceea, pentru a evita porțiunile unde se amenaja viitoarea pârtie, traseul poate fi parcurs urmând drumul care merge pe sub stâlpii de înaltă tensiune din locul unde marcajele cruce albastră și punct albastru fac joncțiunea. Astfel se trece un pârâu și apoi se continuă drept înainte fără a te abate de la direcția drumului. Urmează trecerea încă a unui pârâu chiar înainte de a intra pe pârtia de slalom uriaș, iar de aici nu mai rămâne decât să urci pe pârtie până pe Vf. Piatra Goznei (1447 metri).

În momentul în care pârtia va fi finalizată, cu siguranță vor putea fi urmate traseele marcate pornind de la Lacul Văliug până pe Vf. Piatra Goznei. Traseul marcat cu punct albastru durează aproximativ 1,5-2 ore la urcare, în funcție de ritmul de mers, iar traseul marcaj cruce albastră durează aproximativ 2-3 ore, fiind puțin mai lung ca și distanță. Acest traseu poate fi parcurs sub forma unui itinerariu de tip circuit.

Odată ajuns în zona Platoului Semenic un orizont foarte larg poate fi surprins cu privirea. Astfel vei putea admira pădurile întinse care sunt la poalele Munților Semenic înspre zona Peșterii Comarnic și până la Reșita, vei putea admira întreg Platoul Montan Semenic, vei putea observa în depărtare Munții Aninei și Dealurile Oraviței, dar și crestele montane din Munții Țarcu, Godeanu sau Retezat. Desigur, acest lucru în condițiile în care vremea este senină și permite o astfel de vizibilitate.

Din zona Vf. Piatra Goznei se coboară înspre Stația Meteo Semenic, iar de aici marcajul bandă roșie și cruce roșie pot fi urmate pentru a te îndrepta înspre Izvorul Baia Vulturilor și înspre Vf. Piatra Nedeii, un vârf de unde te poți bucura de o priveliște fantastică asupra Rezervației Izvoarele Nerei. Parcurgerea distanței de la Vf. Piatra Goznei și până la Vf. Piatra Nedeii poate dura aproximativ 1-1,5 ore, fiind un traseu foarte lejer de plimbare pe un platou montan.

Izvorul Baia Vulturilor împreună cu Lacul Baia Vulturilor sunt locuri încărcate de legende. Lacul Baia Vulturilor este un lac crio-nival, iar izvorul reprezintă o sursă de apă potabilă atât pentru ciobanii care pasc oile pe Platoul Semenic, cât și pentru drumeți. Pentru a ajunge la Vf. Piatra Nedeii (1437 m) de la Izvorul Baia Vulturilor se urmează un drum forestier care este vizibil și după aproximativ 5 minute de când se pleacă de la izvor se zărește în depărtare o cruce amplasată într-un vârf. Deși pare la câțiva pași, din momentul în care se zărește vârful mai este de mers aproximativ 30 de minute.


Traseele marcate întâlnite în zona Stației meteo Semenic se continuă pe platoul montan. Astfel traseul bandă roșie merge până înspre Borlovenii Vechi, trecând prin Rezervația Izvoarele Nerei, iar traseul marcaj cruce roșie este parte a traseului european de lungă distanță E3 și coboară înspre Vila Klaus pentru a continua înspre Peștera Comarnic și apoi înspre Anina. Acest traseu marcaj cruce roșie poate fi inclusiv o variantă pentru a coborî de pe Platoul Munților Semenic, cu mențiunea că de la Vila Klaus unde se coboară mai există un drum forestier de aproximativ 4 kilometri până la Hotel Rândunica, punctul de plecare al traseului spre Vf. Piatra Goznei marcat cu punct albastru.

În funcție de traseul ales pentru urcare pe Vf. Piatra Goznei din Munții Semenic și în funcție de locul de cazare sau de locul unde au fost lăsate autoturismele, traseul de coborâre poate fi cel care urmează marcajul cruce roșie spre Vila Klaus, cel care urmează marcajul punct albastru spre Hotelul Rândunica sau marcajul cruce albastră spre Casa Baraj. Marcajele sunt vizibile, însă în multe locuri sunt destul de vechi, excepție făcând marcajul cruce roșie care a fost recent refăcut prin prisma marcării traseului european E3. De menționat este faptul că nu există indicatoare care să semnalizeze intrarea în traseu, încă o dată cu excepția marcajului cruce roșie care pornește de la Vila Klaus.

Platoul Montan Semenic poate fi o opțiune potrivită pentru o drumeție având o dificultate redusă pentru cei cu o formă fizică foarte bună sau o dificultate medie pentru persoanele cu un stil de viață mai puțin activ. Însă în cazul acestora din urmă o drumeție în Munții Semenic poate fi o alegere inspirată pentru a descoperi un stil de viață activ și pentru a ajunge la o formă fizică foarte bună. De asemenea, o drumeție pe Platoul Munților Semenic poate fi o variantă foarte bună pentru copii sau pentru o ieșire de 1 zi în natură.
Dacă îți dorești să mergi într-o drumeție pe Munții Semenic alături de un ghid de turism, nu ezita să mă contactezi și putem organiza o drumeție privată sau una pentru un grup de mai multe persoane. Sau te invit să urmărești pagina Laur GeoTours pentru a fi la curent cu următoarele drumeții și tururi organizate!