Tura in zona Culmea Neagra (Muntii Aninei) si Intalnirea Speologilor din Banat (23-24 noiembrie 2013)

Dolina in Muntii Aninei

Deși la începutul lunii noiembrie 2013 credeam ca ieșirea din zona Maial și Cuptoare va fi ultima pentru anul acesta, am mai avut oportunitatea unei alte ture în ultima decada a lunii noiembrie. Astfel, profitând de Întâlnirea Speologilor din Banat, împreună cu colegii de la Speotimiș, am decis să facem și o ieșire în zona Culmea Neagră. Colegii de la club pentru a intra în Avenul de sub Culmea Neagră, o parte dintre ei, iar alții pentru o ieșire de weekend, iar eu pentru a mai face niște măsurători de potențial spontan și a-mi lărgi aria de cunoaștere a zonei de studiu.

Imagine

In drum spre Anina

Astfel, sâmbătă la ora 7:00 ne-am întâlnit la Facultatea de Construcții a Universității Politehnica din Timisoara (unii au venit mai târziu), și am pornit spre Anina. Pe la ora 10:00 eram la Anina, iar de acolo ne-am urcat cu toții în mașina lui Mișa pentru a merge până la gura avenului.

Drumul a fost destul de lung, iar prima oprire nu a fost chiar lângă aven, așa că până pe la ora 12:00 s-a căutat avenul. Abia pe la 12:30 lumea a început să se echipeze, iar eu am plecat pentru a face niște măsurători în dolinele din apropiere. Am măsurat o dolină, iar pentru că deja era ora 15:00 m-am oprit doar la una.

Imagine

Intrarea in Avenul de sub Culmea Neagra

Imagine

Lapiezuri in padure

Imagine

Dolina măsurată sâmbătă

Am strâns apoi lucrurile, le-am încărcat în duba lui Mișa, și am pornit spre Anina. Aici ne-am urcat fiecare în mașinile cu care am venit până la Anina și apoi am pornit spre Oravița pentru a ajunge la Întâlnirea Speologilor din Banat. Pe la ora 19:00 am ajuns la Teatrul Vechi din Oravița, am întârziat puțin, dar am prins prezentările, gustarea 🙂 și discuțiile asociațiilor speologice din Banat. Pe la ora 21:00 au început discuțiile serioase privind legi și proiecte ce implică speologia bănățeană și cea românească. Pe la ora 24:00 discuțiile au luat sfârșit (cele oficiale), iar cele neoficiale s-au prelungit până în jurul orei 1:00. Atunci majoritatea dintre noi s-au pus la somn. “Dormitorul” era o sală din clădirea ce adăpostește Teatrul Vechi din Oravița.

A doua zi speologii orăvițeni ne-au propus o ieșire la Peștera Ponor, dar colegii de la Speotimiș au optat tot pentru a intra în aven. Așa că, profitând de șansa de a face alte măsurători, m-am alăturat colegilor. La 7:00 ar fi trebuit să fie trezirea, dar majoritatea s-a trezit abia la ora 8:00. Astfel,  plecarea s-a decalat cu 1 h. Pe la ora 9:30 am plecat spre Ciudanovița, la intrarea în localitate lăsând mașinile și am luat-o la pas spre calea ferată Anina – Oravița, iar apoi până la primul tunel pe calea ferată în direcția spre Anina. O parte dintre colegi au mers cu Mișa cu mașina pana la gura avenului.

Imagine

Intrarea in localitatea Ciudanovita

Imagine

Echipa de ‘pedestri’ 🙂

Înainte de a intra în primul tunel am făcut la dreapta pe o vale destul de abruptă la început, dar care ulterior este foarte lină. Se ține tot direcția înainte până se ajunge la aven.

O parte din colegi, cei care au venit cu Mișa cu duba, erau deja acolo. Apoi lumea s-a echipat, iar eu am pornit pentru a mai face alte măsurători. Am reușit două doline, la cea de-a doua primind ajutor din partea unei colege, iar la ora 16:00 eram la gura avenului și luam și o masă mai sănătoasă.

Imagine

A doua dolina măsurată duminica

Pentru că lumea încă mai era în aven, iar colegii cu care trebuia să mă întorc la Timișoara erau deja la mașină, am decis ca o parte din noi să coboare pe lumină, urmând ca ceilalți colegi să vină cu Mișa cu mașina. Astfel, în jur de ora 16:45 am luat-o la pas spre vale, iar la ora 17:30 eram la mașină și am pornit spre Timișoara. La Timișoara am ajuns în jur de ora 20:00.

Imagine

Culori la apus

A fost o tură foarte interesantă, cu explorarea unei noi zone de studiu, cu realizarea unor măsurători de potențial spontan, dar și cu posibile viitoare colaborări în urma unor discuții avute cu colegii de la alte cluburi de speologie din Banat. Această ieșire a însemnat lărgirea orizontului de măsurători pentru viitoare ieșire, dar și clarificarea cu privire la unele limite ale zonei studiate.

Reclame
Reclame

2 comentarii la “Tura in zona Culmea Neagra (Muntii Aninei) si Intalnirea Speologilor din Banat (23-24 noiembrie 2013)

  1. Pingback: Retrospectiva turelor din zona carstica Anina in anul 2013 | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Turismul – o noua mina de resurse pentru Anina | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: