Retrospectiva turelor din zona carstica Anina in anul 2013

1. Prima ieșire în teren a însemnat de fapt o încercare de cunoaștere a terenului și în lunile de iarnă, astfel că prima ieșire a avut loc în luna februarie. Dar nu a fost pentru măsurători, ci mai degrabă pentru a lărgi aria cunoscută și înspre zona Brădet. Astfel am străbătut puțin zona Colonovăț și de asemenea drumul din Steierdorf până aproape de Brădet, pe la Tâlva Zânei. Dar fiind avertizați de localnici de prezența unor haite de lupi am evitat să ne aventurăm foarte mult. Lupi nu am întâlnit, dar în zonele mărginașe ale orașului am remarcat prezența a numeroși câini ce umblau liberi pe drum și oricând puteau deveni periculoși, fiind foarte mulți la număr.
Deși nu am reușit să cunosc areale foarte largi, am reușit să îmi fac o imagine mai completă a limitelor arealului ce urma să îl abordez în anii ce vor urma. Şi de asemenea am putut observa prezența zăpezii cu precădere pe fundul dolinelor.
2. A doua ieșire a avut loc în ultima decadă a lunii aprilie. Profitând de faptul că vremea se încălzise destul de bine, am încercat prima ieșire cu cortul pentru anul 2013. În această tură am efectuat primele măsurători de potențial spontan în doline din zona Grotei Buhui și în zona Platoului Colonovăț. Au fost efectuate un număr de 6 profile în doline aflate în zone de pădure. Faptul că vegetația încă nu apucase să crească a favorizat efectuarea măsurătorilor, dar fiind vorba de un areal forestier, mulțimea trunchiurilor de copaci căzuți a făcut ca în anumite porțiuni măsurătorile să fie puțin mai dificile.
3. În ultima săptămână a lunii aprilie, la doar o săptămână distanță de prima ieșire, am efectuat o nouă ieșire. A fost tot o ieșire de weekend, de vineri până duminică, tură în care am au fost realizate un număr de 8 profile în 4 doline, o dolină din apropiere de zona Maial, iar alte 3 doline puțin mai sus de Cantonul Cârneală. Vremea a fost din nou excelentă, așa că am reușit să facem ceea ce ne-am propus în privința măsurătorilor. Şi, pe lângă aceste măsurători de potențial spontan am făcut și o plimbare până la primele două intrări ale peșterii Buhui.
4. Peste o altă săptămână, de fapt nici atât :), a avut loc o altă ieșire care s-a nimerit a fi chiar de 1 Mai și a ținut până în ajunul Sărbătorilor Pascale. De această dată am ales ca destinație Platoul Mărghitaș și Platoul Ravniștea Mare. Aici am realizat câteva profile și primele două măsurători de tip rețea. Deși era doar începutul lunii mai era o vreme extrem de călduroasă, cu temperaturi de peste 30°C. Pe lângă măsurătorile efectuate am extins și zona pe care o cunoșteam și de asemenea ne-am putut bucura de natura care tocmai reinviase :).
5. După o pauză de 2 săptămâni, la mijlocul lunii mai a urmat o nouă tură. Camparea a avut loc la Cabana Buhui. De această dată vremea a fost puțin mai capricioasă, în sensul că a plouat în prima noapte și în prima dimineață, dar apoi s-a redresat și am putut să ne facem treaba. S-au realizat un număr de 6 profile (4 în două doline în zona Maial și alte 2 într-o dolină din apropierea Cantonului Cârneală), dar de asemenea s-a vizitat Peștera Cuptoare în prima zi și Izbucul Carașului în cea de-a doua zi. A fost o tură reușită, cu toate că vremea a fost puțin mai capricioasă.
6. Următoarea ieșire a avut loc abia peste o lună, la mijlocul lunii iunie. În această tură am realizat alte măsurători de potențial spontan, în prima zi în două doline din zona Maial, iar în cea de-a doua zi doar 1 dolină în drumul spre Cereșnaia, pentru că restul zilei l-am dedicat explorării zonei dinspre Cereșnaia. Dar era tot mai greu de efectuat măsurători datorită vegetației tot mai abundente, mai ales în pădure.
În a treia zi a acestei ieșiri am efectuat alte măsurători în două doline de pe platoul Colonovăț, una în imediata apropiere a lacului, iar cealaltă în apropierea popasului aflat pe marginea drumului ce duce la Lacul Buhui. Ziua de luni ne-am întors spre casă, după o tură reușită, cu vreme frumoasă și unde am îmbinat relaxarea cu munca.
7. Peridoada lunii iulie a fost cam ocupată cu alte activități, așa că abia la sfârșitul lunii iulie am mai ieșit pentru 2 zile, pentru măsurători în zona Mărghitaș. Am măsurat 2 doline în prima zi, iar în ziua de întoarcere am explorat puțin valea Buhuiului în aval de Grota Buhui și am vizitat Peștera Mărghitaș. Pentru o tură de 2 zile a fost destul de mult, mai ales că vremea era caniculară și era destul de mare efortul de a umbla prin soare, dar mai ales de a sta la soare.
8. Următoarea ieșire a avut loc în a doua săptămână a lunii septembrie. Vremea era tot caniculară, așa că rucsacul greu se simțea mai ales când umblam prin căldura de la amiază. În prima zi am realizat 4 profile de potențial spontan în 2 doline din zona Maial. Ziua următoare a însemnat realizarea unei măsurători de tip rețea într-o dolină din imediata apropiere a Lacului Buhui. Iar în partea a doua a zilei am mers într-o altă tură de poze la Peștera Cuptoare. Duminică a fost o zi de relaxare, cu plimbare până la Grota Buhui și apoi în căutarea unor doline pe drumul ce duce spre Poiana La Locul Oprit. Iar ziua de luni a însemnat drumul de întoarcere spre casă.
9. După alte 2 săptămâni a fost tura următoare. Deși era spre sfârșitul lui septembrie, vremea era încă foarte bună și destul de călduroasă. A fost o ieșire de 4 zile, în care am făcut măsurători de potențial spontan în 3 doline (adică 6 profile). În prima zi o dolină de lângă Cartierul Orașul Nou din Anina, iar duminică două doline din zona Colonovăț, pe marginea drumului ce duce la Lacul Buhui. Ziua de sâmbătă a fost de explorare, parcurgând atunci drumul de la Lacul Buhui – Cantonul Cârneală – Izvorul Cârneală – Şaua Cuptoare – Peștera Buhui (Intr.Certej) – Lacul Buhui. Din păcate pe drum a început ploaia, așa că restul zilei a trebuit să rămân la cort, dar am profitat pentru că este foarte odihnitor să dormi în cort în timp ce plouă ușor :). Luni am pornit înapoi spre casă.
10. Următoarea vizită în teren a însemnat și practica cu studenții. Mai multe detalii privind această ieșire au fost prezentate aici, deci nu voi insista foarte mult asupra acestor zile.
11. Tura următoare a fost la sfârșitul lunii octombrie. Deși era deja mijlocul toamnei, vremea era superbă. Așa că în două zile am realizat un număr de 12 profile (în 6 doline) din zona Platoului Mărghitaș. Şi această tură a fost prezentată într-o postare anterioară.
12. La doar o săptămână distanță de la ultima tură am mai organizat o ieșire de 2 zile, de această dată în zona Maial și zona Cuptoare. Vremea a fost tot bună, chiar dacă puțin mai închisă. La fel ca și ultimele 2 ieșire, și aceasta a fost prezentată mai în detaliu aici.
13. Pentru că vremea încă permitea și era chiar foarte bună, am mai efectuat o ieșire de o zi pentru măsurători în zona Platoului Mărghitaș. La mijlocul lunii noiembrie, o tură reușită. A fost realizată o rețea de potențial spontan într-o dolină din imediata apropiere a Motelului Mărghitaș, suficient pentru o tură de o zi la mijlocul lunii noiembrie, când Soarele apune foarte devreme și a trebuit să parcurg și drumul de întoarcere.
14. Ultima tură pentru anul 2013 a însemnat o combinare de mai multe obiective. Măsurători de potențial spontan în 3 doline din zona Culmea Neagră, localizarea Avenului de sub Culmea Neagră și în plus extinderea ariei de cunoaștere cu privire la arealul de studiu. De asemenea această ieșire a avut loc și cu ocazia Întâlnirii Speologilor din Banat, întâlnire la care am reușit să mai stabilim câteva legături, poate viitoare colaborări. Pentru că această ieșire a fost deja prezentată, mai multe informații se pot găsi aici.
Anul 2013 a însemnat un număr de 14 ieșiri în zona carstică Anina, totalizând un număr de 47 de doline unde s-au efectuat măsurători de potențial spontan. De asemenea aceste ieșiri au totalizat un număr de peste 40 de zile de aplicații de teren. Ne propunem ca în anul 2014 numărul ieșirilor să fie cel puțin la fel de mare, iar cantitatea de date strânse din teren să fie cel puțin la fel de mare, dacă nu și mai semnificativă, dar mai ales și mai diversificată, prin folosirea și altor metode.
În plus, am avut șansa de a vedea natura în toate anotimpurile, de a vedea natura din luna februarie până în luna noiembrie. Iar acest lucru a fost cu adevărat ceva special pentru că în orașe e mai greu să sesizăm diferența de la o săptămână la alta, diferențe care acolo în mijlocul naturii sunt foarte vizibile. În doar o săptămână nuanțele se schimbă și fiecare loc, fiecare copac arată altfel…:)