Traseu Campulung Moldovenesc – Manastirea Sihastria Raraului – Cabana Rarau – Varful Rarau


De ceva ani Carpații Orientali reprezentau o țintă pentru o tura de munte, iar unul dintre masivele muntoase aflate pe listă era Masivul Rarau. Fără a fi foarte înalt ca și altitudine, Masivul Rarau atrage prin pitorescul peisajelor și prin numeroasele stânci calcaroase ce ies în evidență. Pentru că erau zilele libere de Sf. Andrei și 1 Decembrie, iar vremea se anunța foarte bună, dar și foarte rece, am decis o tura de munte în zona Masivul Rarau pentru mai multe zile, legând 5 zile în total, pentru a avea timp pentru a descoperi zona aceasta. Desitnația era Câmpulung Moldovenesc.

Cazare am găsit destul de greu, în sensul că deja cam toate locurile erau ocupate în Câmpulung Moldovenesc. Până la urmă am găsit locuri la Pensiunea Royal. Alegerea ca destinație a municipului Câmpulung Moldovenesc avea ca principal argument faptul că de acolo porneau traseele cele mai scurte spre zona alpină din Masivul Rarau, ziua fiind scurtă la început de Decembrie.

Pensiunea Royal se află în zona gării Câmpulung Est, de unde pornește și unul din traseele spre Cabana Rarau, traseu turistic marcat cu punct roșu. Acest traseu urmează de fapt în cea mai mare parte drumul către Cabana Rarau ce pornește din Câmpulung Moldovenesc. Traseul are o lungime de cca. 14 km și poate fi parcurs destul de lejer în 4 – 4,5 ore. Pentru alte trasee montane din zona Rarau-Giumalău vezi aici.

Tura de munte în Masivul Rarau a fost în duminica de 2 decembrie, iar plecarea în traseu a fost în jur de ora 8, când temperatura era de -14 grade Celsius. La o astfel de temperatură ești foarte motivat să mergi cu mult avânt pe orice traseu turistic. Ca și compensație pentru această tura de munte la multe grade cu minus am avut un cer perfect senin și soare din belșug. La 2 km de intrarea în traseu se ajunge la Piatra Buhii, o rezervatie geologica. După cca. 1 oră și 30 de min de la plecarea din zona gării Câmpulung Est am ajuns la o bifurcație unde traseul punct roșu continua puțin spre dreapta, iar spre stânga era traseul cu cruce galbenă. Pe marcaj era trecut ca și timp estimativ până la Cabana Rarau 2 h și 30 de minute.

Piatra Buhii

Piatra Buhii

Drumul a fost destul de anevoios, fiind multă gheață pe drum și trebuia multă atenție pentru a nu aluneca. Ȋn jur de ora 11:15 eram la Manastirea Sihastria Raraului, unde am făcut un scurt popas.

Brazi inzapeziti

Pe drum

Intrarea la manastire

Intrarea la Manastirea Sihastria Raraului.

De aici traseul începe să urmeze anumite scurtături prin pădure, tăind anumite porțiuni ale drumului. Ȋn jurul orei 12:30 eram la Cabana Rarau, unde a fost pauza de masă. După o scurtă pauză la soare, unde temperatura era foarte bună comparativ cu acel -14 de dimineață când am pornit la drum, am pornit spre zona de platou unde se afla stația meteo și punctul Salvamont pentru a admira stâncăriile Pietrele Doamnei. Deși inițial nu era în plan, am decis ca Varful Rarau să fie un alt obiectiv pentru această tura de munte, obiectiv stabilit din mers. Cu cât urcam mai sus, cu atât zăpada era mai mare, dar nu cred că depășea 30 de cm.

Cabana Rarau

Cabana Rarau (1520 m altitudine)

La ora 13:45 eram pe Varful Rarau, la 1649 de metri altitudine, așa cum era inscrpționat pe o tablă aflată poziționată la sol. De aici priveliștea era splendidă, putându-se cuprinde cu privirea în toate direcțiile, până chiar în Munții Rodnei. A fost un punct de belvedere foarte bun și pentru a surprinde peisajul foarte frumos de început de iarnă.

Varful Rarau

Marcajul ce indica altitudinea si Varful Rarau

Pietrele Doamnei de pe varf

Pietrele Doamnei vazute de pe Varful Rarau

După câteva poze și câteva momente de admirație la adresa naturii din jur, am pornit spre Câmpulung Moldovenesc pe același traseu. Deși inițial ideea era traseul triunghi galben, pentru a avea și o altă perspectivă asupra zonei, pentru că se făcuse deja ora 15:45 atunci când am ajuns la bifurcația cu traseul turistic triunghiu galben și neștiind cum arată traseul, am optat pentru a merge pe punct roșu pentru că la nevoie aveam la îndemână lanterna frontală. Totuși, am ajuns înapoi în zona primelor case din Câmpulung Moldovenesc pe la ora 16:50, neavând nevoie de lanternă, iar până la pensiune iluminatul public a fost suficient.

De pe varf

Perspectiva de pe Varful Rarau

Peisaj platou

La coborare, Soarele se retrage dupa brazi

După cca. 35 de km parcurși și 9 – 9,5 ore petrecuți pe traseu turistic Campulung Moldovenesc – Manastirea Sihastria Raraului – Cabana Rarau – Varful Rarau și înapoi, ne-am bucurat de o tura de munte perfectă: peisaj superb de iarnă, cer perfect senin care a oferit perspective largi asupra zonelor din jurul Masivului Rarau și un traseu turistic realizat pe lumină naturală. Chiar dacă dimineața a fost geroasă, per total această tura de munte pe un traseu turistic din Masivul Rarau a fost o ieșire excelentă.

Referitor la acest traseu turistic punct roșu, marcajul este în general bun, doar că uneori mai sunt marcaje vechi și destul de șterse. Totuși, este foarte greu să te rătăcești ca urmare a faptului că traseul urmează în cea mai mare parte drumul care leagă Câmpulung Moldovenesc și Cabana Rarau.

Mai jos găsești încă câteva poze de pe traseu.

Această prezentare necesită JavaScript.

2 comentarii la “Traseu Campulung Moldovenesc – Manastirea Sihastria Raraului – Cabana Rarau – Varful Rarau

  1. Pingback: Echipament de munte din magazine online | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Pe creste de munte in anul 2018 | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: