8 carti de citit pentru montaniarzi

Pe munte

Am descoperit muntele undeva prin liceu și prima ieșire a fost în Munții Retezat, acești munți fascinându-mă și azi cel mai mult. De atunci, muntele mă atrage constant și pe lângă plăcerea de a merge la munte, de a urca prin păduri spre creste, am descoperit în timp pasiunea pentru lectura acelor cărți care au ca și subiect muntele, sub diverse perspective.

Chiar dacă nu am practicat alpinismul, cărțile care abordează acest subiect în jurul ideii de munte mi se par foarte interesante și educative, mai ales pentru acele persoane pasionate de mersul pe munte și de activități care se desfășoară în zonele montane.

Mai jos am enumerat 8 cărți pe care eu le-am citit de-a lungul anilor, cărți care într-un fel sau altul au în prim-plan muntele. Nu este un top în funcție de cartea care mi-a plăcut cel mai mult, ci este cumva ordinea de la cea mai recent citită carte, la cartea citită acum câțiva ani.

1. Dincolo de limită – Reinhold Messner

Această carte este o autobiografie a celui mai mare alpinist al lumii, cel care a reușit să urce cei 14 optimari ai lumii fără oxigen. Cartea este redactată sub forma unui dialog cu jurnalistul german Thomas Huetlin. Este un dialog extrem de interesant, în care sunt abordate atât aspecte ce țin de alpinism, de alte expediții realizate de către Messner, cât și de viața personală a acestuia.

Reclame

Personal îmi place foarte mult stilul direct și deloc mascat prin care Messner răspunde întrebărilor, mai ales acelor întrebări care se referă la anumite acuzații sau situații conflictuale pe care alpinistul le-a înfruntat de-a lungul vieții sale profesionale și personale.

Recomand această carte – este un dialog spumos din care avem multe de învățat. Cartea a apărut în anul 2018 la Editura Humanitas și poate fi găsită aici.

2. Băiatul sălbatic – Paolo Cognetti

Deși nu este o carte cu și despre alpiniști, această carte poate descrie cumva visul multor pasionați de munte, și anume acela de a locui în munte, de a fugi departe de tot ce înseamnă oraș și a se bucura în fiecare zi de tot ceea ce oferă muntele și natura: liniște, simplitate, natură, îndrăzneală și energie.

Practic, autorul se reîntoarce la munte după ani în care a stat departe, încercând să se regăsească și să regăsească ceea ce de mic copil l-a fascinat în munte. Iar pentru ca experiența să fie cât mai profundă, autorul alege să se refugieze la o cabană în munte, acolo unde să interacționeze doar cu natura…și cu câțiva localnici ai zonei.

Această carte a apărut în anul 2018 la Editura Polirom și poate fi găsită aici pentru comanda online.

3. Cei opt munți – Paolo Cognetti

Cartea anterior menționată a lui Paolo Cognetti este practic continuarea poveștii începute în cartea „Cei opt munți”. Cartea „Cei opt munți” este prezentată din perspectiva experienței autorului cu muntele, încă de la vârsta copilăriei și modul în care muntele a avut un rol foarte important în evoluția sa de-a lungul timpului, atât în plan individual, cât și în contextul relațiilor sociale pe care acesta le-a dezvoltat. Mai mult decât atât, cu ajutorul munților, autorul își descoperă cel mai bun prieten, alături de care va trăi experiențe care îl vor ajuta să se dezvolte și cu care va lega o prietenie de-o viață.

Cartea a apărut la Editura Polirom în anul 2017 și este un bestseller, fiind laureat al Premiului Strega în anul 2017.

Reclame
4. Frontiera invizibilă – Killian Jornet

Killian Jornet este una dintre cele mai remarcabile figuri în domeniul alergării montane, acesta alergând pe cei mai înalți munți ai lumii, având foarte multe recorduri. Această este una dintre acele cărți de munte care redau trăirile interioare ale autorului, trăiri și emoții specifice oricărei expediții. Este o combinație perfectă prin care sunt descrise expedițiile lui Killian, dar și emoțiile trăite de acesta în fiecare astfel de expediție, dar și sentimentele pe care acesta le încearcă atunci când se întoarce din expediții.

Cartea „Frontiera invizibilă” a apărut în anul 2014 la Editura Polirom.

5. Să alergi sau să mori – Killian Jornet

Această carte a lui Killian Jornet este prima apărută, tot în același an 2014, ca și „Frontiera invizibilă” și este realizată sub forma unui jurnal. Cartea poate fi găsită de asemenea la Editura Polirom.

Pe parcursul cărții, Killian redă modul în care se pregătește pentru proiectele sale de ultrarunning, trăirile și emoțiile pe care acesta le are după fiecare antrenament, dar mai ales după fiecare cursă la care participă.

Consider că această carte este extrem de educativă, pentru că este abordată și ideea care sprijină importanța oricărui concurs din perspectiva experienței câștigate și nu doar ca un obiectiv care trebuie atins, și anume acela de a termina pe primul loc orice competiție.

6. În aerul rarefiat – Jon Krakauer

Este una dintre cele mai citite cărți de munte în întreaga lume, aceasta fiind tradusă în mai mult de 25 de limbi la nivel mondial. Iar acest interes se datorează și subiectului abordat, și anume o expediție pe Everest, expediție la care a participat și autorul Jon Krakauer.

Reclame

Deși nu este un alpinist, ci un scriitor, Jon Krakauer ia parte la o expediție în Himalaya în anul 1996, expediția având ca scop atingerea vârfului Everest. În cadrul expediției, patru dintre membrii acesteia își pierd viața, printre care și ghidul expediției, unul dintre cei mai renumiți ghizi în perioada respectivă. Iar întreaga carte relatează din perspectiva autorului, dar și a altor participanți la această tragică expediție, modul în care s-au derulat evenimentele și care au fost cauzele care au contribuit la aspectele dramatice ale acelei expediții.

Cartea „În aerul rarefiat” poate fi găsită la Editura Humanitas, într-o ediție din 2013 și într-o nouă ediție în anul 2018.

7. Cartea munților – Bucura Dumbravă

Aceasta este una dintre primele cărți de munte din ceea ce înseamnă turismul pe poteci de munte din țara noastră. Pe parcursul cărții, Bucura Dumbravă abordează mai toate aspectele a tot ceea ce înseamnă muntele, dar și drumețiile în spațiul montan. Deși este o scriere veche, în care multe formulări nu mai corespund scrierii de astăzi, conținutul este extrem de valoros.

Iar în opinia mea, înainte de a citi doar cărți de munte scrise recent, despre expediții montane de anvergură și pe cei mai mari munți ai lumii, parcurgerea acestei cărți este un mare câștig pentru orice montaniard.

Cartea a fost publicată în mai multe ediții, dar recent a apărut la Editura Romania Pitorească în Colecția Verde. Eu am achiziționat cartea aceasta din Magazinul Himalaya din București și am regăsit-o pe site-ul magazinului. Prin urmare, dacă ești interesat de a avea această carte montaniarzi în biblioteca personală, știi unde să o găsești.

8. Cuceritorii inutilului – Lionel Terray

Aceasta este prima carte de munte pe care am citit-o. Auzisem de ea pe vremea când eram într-o practică studențească în Munții Făgăraș și mi-a plăcut titlul foarte mult. Am căutat ceva timp după carte, iar în cele din urmă am găsit-o pe un site dedicat cărților de munte și hărților montane, site care din păcate nu mai „găzduiește” literatură cu tematică montană. Iar acolo am găsit-o în format Word, am listat-o și am citit-o în vacanța de vară.

Reclame

Cartea „Cuceritorii inutilului” redă foarte bine atmosfera alpinismului francez din anii 1950-1960. Poate fi privită sub forma unui jurnal în care expedițiile alpine și relaționarea cu prietenii din expediții sunt descrise cu amănunte. Pasiunea pentru munte se face resimțită prin fiecare paragraf și fiecare pagină a acestei cărți de munte.

In final… te invit la lectura

Dacă până acum nu ai citit cărțile mai sus menționate, te invit să le citești când vei avea timpul necesar. Cu siguranță că vei fi captivat de oricare dintre acestea. Și chiar dacă aceste cărți sunt mai degrabă încadrate în categoria de carte montaniarzi, aceste cărți pot fi considerate adevărate lecții în multe aspecte ale vieții, aducând valoare oricărui pasionat de lectura unor cărți bune. Prin urmare, îți doresc lectură plăcută!

Sunt convins că mai sunt și alte cărți de munte extrem de palpitante. Dacă ai cunoștințe de astfel de titluri pe care le-ai citit, te rog să îmi lași un comentariu cu titlurile respective și cu autorii. Mi-ar face mare plăcere să citesc și alte experiențe pe munte sau care se „învârt” în jurul muntelui, experiențe transpuse în paginile unor cărți.

5 comentarii la “8 carti de citit pentru montaniarzi

  1. Pingback: To do list - munțoman izolat la domiciliu - Blog Maia Outdoor

  2. Pingback: De unde cumparam carti de citit la preturi foarte bune? | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: 7 carti care te vor ajuta sa iti schimbi perspectiva asupra vietii | Laurentiu Artugyan

    • Salut Ovidiu. Si multumesc pentru link si pentru informatii. Sunt convins ca mai sunt titluri legate intr-un fel sau altul de munte. Am citit „investigatia” ta si am vazut ca mai sunt multe alte titluri, chiar am descoperit vreo 2 pe care le-am citit, dar uitasem de ele. E o lista binevenita cu ce mai am de citit :). Multumesc.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: