7 carti care te vor ajuta sa iti schimbi perspectiva asupra vietii

Carti de citit

Una dintre marile mele pasiuni o reprezintă cărțile și ador să citesc diferite genuri de cărți. Uneori mi se mai spune că „mănânc cărțile pe pâine” și asta pentru că pot să citesc câte 3-4 cărți într-o săptămână, fără a-mi propune neapărat acest lucru.

„Pentru orice întrebare pe care ai putea-o avea, vei găsi o carte plină de răspunsuri. Trebuie doar să ai iniţiativa să găsești cărţile potrivite și apoi să ai disciplina de a le citi.”

Robin Sharma

În ultimii 2-3 ani am descoperit mulți autori excepționali, care prin ceea ce scriu și prin modul în care o fac, m-au ajutat să privesc viața cu alți ochi față de acum 4-5 ani. Majoritatea cărților despre care amintesc aici sunt scrise pe baza propriilor experiențe de viață a autorilor respectivi sau sunt relatări ale unor povești de viață a persoanelor care au fost ajutate de către acești autori să depășească anumite momente dificile.

Dacă într-o postare anterioară menționam cărți pentru montaniarzi, care la rândul lor au un rol important în viziunea asupra vieții, dar aceste cărți se adresează în principal celor pasionați de munte, cărțile despre care voi vorbi în acest articol abordează tematica vieții din alte perspective, iar experiențele redate sunt ale unor oameni care provin din domenii și medii de viață extrem de diverse.

Citește despre tine și pentru tine

Cărțile despre care urmează să vorbesc sunt încadrate la categoria „dezvoltare personală”, deși eu unul le-aș încadra la categoria „redescoperire de sine” sau „autodescoperire”. Și spun asta pentru că eu așa văd lucrurile, ca fiind mai degrabă o regăsire în plan individual, profund, și nu neapărat un progres de la o stare mai puțin evoluată către o altă stare evoluată. De aceea, cred că aceste cărți te pot ajuta să privești viața dintr-un cu totul alt unghi.

Chiar dacă vei spune că ai auzit de atâtea ori despre cursuri și cărți de dezvoltare personală, iar oamenii care ți-au spus despre ele nu „s-au dezvoltat deloc”, ba dimpotrivă, în opinia ta au ajuns să involueze, vreau să te invit să îndrăznești să parcurgi cel puțin una dintre cărțile despre care voi face referire în paragrafele următoare.

Reclame

Până la urmă, modul în care te simți te privește în primul rând pe tine și mesajul pe care îl vei regăsi în fiecare dintre aceste cărți este perceput diferit de fiecare în parte, în funcție de trecutul său, de experiențele sale de viață, de mediul în care a trăit și de dorința de a-și îmbunătăți viața în oricare dintre aspectele vieții.

Prin urmare, te invit să citești cât mai multe dintre aceste cărți sau, de ce nu, chiar pe toate. Cu siguranță îți vor fi de mare ajutor, indiferent de momentul în care te afli în viață, indiferent de visele pe care le ai sau de planurile de viitor pe care vrei să le urmezi. Haide să nu mai trag de timp și să îți dau cele 7 titluri ale cărților care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva asupra vieții.

7 cărți despre tine și pentru tine

Sunt o persoană care nu prea agreează topurile și prin urmare aceste 7 cărți nu vor fi prezentate sub forma unui top, ci vor fi menționate aleatoriu.

Alan Cohen – Viata ca o teapa

Această carte este o privire asupra vieții dintr-o perspectivă critică la adresa modului în care cei mai mulți dintre oameni ales să renunțe la visele lor și să se mulțumească cu puțin. Mai jos sunt două dintre citatele cele mai profunde din această cartea „Viata ca o teapa”.

 • Motivul pentru care nu te afli acolo unde îți dorești să fii este că faci lucruri pe care nu vrei să le faci. Pare simplu și așa și este.
 • Dacă nu te simți sigur acum, nu te vei simți niciodată. Siguranța de sine nu are nimic de-a face cu polițele de asigurare, cu sistemele de alarmă sau cu jurămintele de căsătorie. Este, în totalitate, o problemă de atitudine. Dacă știi cine ești și ești sigur pe tine, nimic nu-ți poate tulbura starea de bine. Dacă ești nesigur, orice lucru, oricât de mic, te poate afecta.
Wayne Dyer – Mi-e limpede acum

Wayne Dyer este poate autorul care m-a ajutat cel mai mult să mă redescopăr, să îmi schimb perspectiva asupra vieții. Și prin cele peste 40 de cărți scrise, a ajutat foarte multă lume să își îmbunătățească viața în ansamblul ei. Cartea „Mi-e limpede acum” a fost printre ultimele scrise și este un fel de autobiografie în care Wayne Dyer povestește cele mai reprezentative evenimente din viața lui, evenimente în care a învățat ceva și în care a pus în practică lecțiile pe care viața i le-a dat de-a lungul timpului. Iată două paragrafe care te pot convinge să citește această carte:

 • Ai trăit 75 de ani sau ai trăit un an de 75 de ori?
 • Să-ţi vezi viaţa mai limpede înseamnă să devii conştient de tot ceea ce stârneşte entuziasm în fiinţa ta. Dacă te entuziasmează ceva, însăşi prezenţa acestei stări interioare este singura dovadă de care ai nevoie pentru a-ţi aminti că eşti conectat cu adevărata ta esenţă. Când îţi urmezi fericirea, devii mai receptiv la îndrumările venite din partea spiritului. Asta se numeşte sincronicitate – o stare în care ajungi să te simţi de parcă ai fi semnat un pact de colaborare cu destinul.
Reclame
Eckhart Tolle, Un Pământ nou

Eckhart Tolle este un alt autor excepțional care te poate ajuta să înțelegi cât de important este momentul prezent, momentul pe care îl trăiești în fiecare clipă. În această carte intitulată foarte sugestiv „Un Pământ Nou”, autorul subliniază faptul că tot mai multă lume redescoperă un nou mod de a privi viața și că încet, încet, oamenii pot să își regăsească bucuria de a trăi, de a ieși de sub ideea de a controla absolut orice și că până la urmă Viața ne va readuce pe fiecare pe drumul corect. Dacă încă nu ai citit această carte, poate că două mesaje extrase din ea te vor convinge să o faci.

 • Unele schimbări pot părea negative la suprafață, dar curând veți realiza că prin ele s-a creat în viața dumneavoastră spațiul pentru ca ceva nou să se ivească.
 •  Când nesiguranța nu vă mai produce niciun disconfort se deschid posibilități infinite în viața dumneavoastră. Aceasta înseamnă că teama nu mai este un factor dominant în ceea ce faceți și nu vă mai împiedică să întreprindeți acțiuni menite să aducă schimbarea.
Luminiţa D. Saviuc – 15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit

Cartea Luminiței Saviuc este povestea vieții ei și cum a reușit ca dintr-o viață în care teama era mereu prezentă, să își construiască o viață împlinită și fericită. Este o carte în care vei găsi o mulțime de cuvinte cu o mare putere motivațională pentru tine, indiferent care este situația în care te afli în viața de zi cu zi. Câteva paragrafe din această carte extraordinară: 

 • Lumea are nevoie să fii tu însuţi. Nu te mulţumi cu mult mai puţin decât meriţi şi îngăduie-i adevăratei tale persoane să strălucească.
 •  Prea mulţi dintre noi ducem o viaţă care nu ne aparţine. Nu lăsa aşteptările celorlalţi să te distragă de la propriul drum. Nu-ţi lăsa propria fericire să mai aştepte. Încetează să-ţi trăieşti viaţa conform aşteptărilor celorlaţi şi începe să trăieşti viaţa într-un mod care să pară potrivit pentru tine însuţi, chiar cu riscul de a-i „jigni” pe cei din jur.
Andy Hertz – Viata, cel mai frumos cadou

O carte foarte atractivă bazată pe experiența de viață a autorului și pe modul în care viața l-a condus în diverse ipostaze din care a avut multe lucruri de învățat. Fără doar și poate ca fiecare dintre noi putem avea ceva de învățat din aceasta carte.

 • Pentru a avea libertate trebuie să ai o minte deschisă și curajul de a face alegeri. Dacă deschizi ochii, vei vedea că lumea e plină de opțiuni.
 • Şi mă întreb, legat de timpuri, de ce oamenii vor mereu mai mult, de ce se îndepărtează de natură, de ei înșiși, la urma urmei, deși e atât de ușor să te întorci oricând la simplitate, ca și cum te-ai întoarce acasă.
Reclame
Marius Mihai Lungu – Eliberarea de jocurile minții

Un alt autor român care scrie o poveste magnifică despre redescoperirea de sine, despre transformarea unei persoane din cele mai adânci probleme, la o nouă viață împlinită. Cartea Eliberarea de jocurile minții este o carte de citit pe care fără doar și poate nu trebuie sa o ratezi.

 • În momentele când te lași purtat de curentul vieții, neopunându-te în vreun fel, totul se va desfășura sub ochii tăi într-o ordine firească.
 • Nesiguranța, suportată cu răbdare, duce la adevărata siguranță. Când poți rămâne în starea de nesiguranță, când nu forțezi lucrurile să se întâmple într-un mod în care presupui că vei fi în siguranță, îți vei reduce tensiunea psihică acumulată. Atunci când te simți liniștit în nesiguranță, ești în singura siguranță care există cu adevărat.
Robin Sharma – Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul

Robin Sharma este unul dintre autorii mei preferați. Stilul său de a scrie te poate ridica chiar și în cele mai dificile momente ale vieții. Prin poveștile sale și modul în care se adresează, simți că ești într-un dialog direct cu autorul. Iar această carte este cea mai bună alegere pentru a începe să citești cărțile lui Robin Sharma, pentru ca ulterior să poți să înțelegi mai bine și celelalte cărți de acest autor.

 • Ai răbdare și trăiește știind că tot ceea ce cauți va veni cu siguranță, dacă te pregătești pentru aceasta și o aștepți.
 •  Ţine minte, viața nu-ți dă întotdeauna ceea ce ceri, dar îți dă întotdeauna ceea ce ai nevoie.
 • Ideea mea este să nu faci niciodată ceva pentru că trebuie. Singurul motiv pentru a face ceva să fie pentru că vrei și pentru că știi că este bine pentru tine.
Robin Sharma – Sfântul, surferul şi CEO-ul

O altă capodoperă în redescoperirea de sine este cartea Sfântul, surfer-ul și CEO-ul a unui dintre cei mai buni autori în domeniul dezvoltării personale, și anume Robin Sharma. Este o carte pe care o vei citi fără să o lași din mână și o carte care te va ajuta să conștientizezi unde te afli în viața ta. Dacă nu mă crezi, citatele de mai jos te vor convinge cu siguranță.

 • Dacă ai mai avea doar un an de trăit, pun pariu că ţi-ai trăi viaţa altfel decât o trăieşti acum. Te-ai asigura că trăieşti fără regrete; ţi-ai asuma riscuri; ai risca să-ţi deschizi inima în faţa iubirii; şi ai trăi cuprins de pasiune, ai gusta din tot ceea ce ţi s-ar oferi şi te-ai concentra doar pe ceea ce merită atenţia ta.
 •  Ne interzicem singuri propriile noastre pasiuni şi ne amânăm visele. Dar viaţa este, într-adevăr un cadou fragil şi trebuie trăită chiar acum. Niciunul dintre noi nu ştie cât de multe zile ne-au rămas în faţă. Te rog să mă crezi că nu te mint.
 • Urmează îndemnurile tăcute ale inimii tale şi vei fi călăuzit în direcţia adevăratului tău destin.
În încheiere…

Vei remarca cu surprindere că în foarte multe rânduri ale acestor cărți te vei regăsi într-un fel sau altul și vei fi cu adevărat surprins să vezi cum poți citi paragrafe întregi care parcă ar vorbi despre tine sau despre aspecte din viața ta. Toate cărțile de mai sus ale autorilor străini pot fi găsite în limba române la diferite edituri. Lectura plăcută!

Reclame

Iar în loc de încheiere, voi veni cu un citat despre modul în care cărțile de pot ajuta să îți schimbi perspectiva asupra vieții. Ba mai mult, despre modul în care o carte îți poate oferi exact mesajul, direcția de care ai avea nevoie într-o anumită situație din viața ta.

Am găsit ideea care m-a eliberat. N-am căutat-o în mod conștient, dar am dat peste o frază în cartea pe care o citeam, care a fost atât de revelatoare încât am închis cartea și am început să meditez la acea idee. Când am deschis din nou cartea, eram altă persoană.

Dorothea Brande

Te invit să îmi lași comentariile tale dacă una sau mai multe dintre cărțile menționate mai sus ți-au plăcut sau te-au ajutat să îți schimbi perspectiva asupra vieții.

13 comentarii la “7 carti care te vor ajuta sa iti schimbi perspectiva asupra vietii

 1. Pingback: Ganduri pentru o calatorie dincolo de limite (37) | Laurentiu Artugyan

 2. Pingback: Ganduri pentru o calatorie dincolo de limite (31) | Laurentiu Artugyan

 3. Pingback: Cand totul se schimba, schimba totul – Neale Donald Walsch | Laurentiu Artugyan

 4. Pingback: Carti de John Maxwell care te invata sa dai sens vietii tale si sa iti depasesti limitele | Laurentiu Artugyan

 5. Pingback: Schimba clasa! Alege intotdeauna un mediu orientat spre crestere! | Laurentiu Artugyan

 6. Pingback: Actiunea – „ingredientul” care transforma visele in realitate | Laurentiu Artugyan

 7. Pingback: Cand totul se schimba, schimba totul – Neale Donald Walsch | Laurentiu Artugyan

 8. Pingback: De-as fi citit… | Laurentiu Artugyan

 9. Pingback: Carti de citit pentru vara 2019 | Laurentiu Artugyan

 10. Pingback: Descopera 5 carti pe care merita sa le citesti | Laurentiu Artugyan

 11. Pingback: Angajamentele fata de noi insine | Laurentiu Artugyan

 12. Pingback: 5 argumente pentru care o carte de citit poate fi un cadou ideal | Laurentiu Artugyan

 13. Pingback: De unde cumparam carti de citit la preturi foarte bune? | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: