Tura de remarcare trasee in Muntii Apuseni

Peisaj cu flori in Apuseni

Orice pasionat de drumeții și orice montainard își dorește să parcurgă trasee cât mai bine marcate și care să beneficieze de un număr suficient de indicatoare care să facă din orice drumeție sau tură de munte o adevărată plăcere. De foarte multe ori traseele care sunt pe hărțile montane sau hărțile de drumeții nu se regăsesc în teren, iar aceste situații pot deveni neplăcute. Fie că te poți rătăci, fie că poți să estimezi în mod eronat timpul necesar pentru parcurgerea unui anumit traseu, fie că nu ai suficientă experiență pe munte pentru a te orienta și ai nevoie să apelezi la serviciul de Salvamont, astfel de situații nu sunt deloc plăcute. Ei bine, tocmai pentru a evita astfel de situații există diverse acțiuni de marcare și remarcare a traseelor turistice pentru drumeții montane.

Peisaj cu flori in Apuseni

În weekend-ul 10-12 Mai 2019 am avut șansa de a participa la o astfel de tură de voluntariat montan ce implica remarcarea unui traseu turistic montan în Munții Apuseni, mai exact o porțiune a traseului bandă albastră din Gârda de Sus până în Padiș. Traseul care a fost remarcat a pornit din satul Ghețari, unde se află și Peștera Ghețarul de la Scărișoara, și s-a mers până în zona Poiana Călineasa.

Acțiunea a fost organizată de către cei de la Serviciul de Voluntariat Montan prin Asociația Turistică Hoinarii Zarandului din Arad. Asociația a stabilit parteneriate cu diferite echipe Salvamont astfel încât totul să se desfășoare conform normelor în vigoare privind marcarea sau remarcarea de trasee montane. Astfel, la acțiune a participat și un reprezentat al Salvamont Alba, alături de cei peste 30 de voluntari. Voluntarii au fost din toate grupele de vârstă, cei mai tineri având câțiva anișori. Acest lucru demonstrează ca pasionații de drumetii montane sunt de toate vârstele și din spate vin generații care vor continua sa iubească muntele, natura și drumețiile montane.

Cazarea s-a făcut la Pensiunea Rustic din satul Ghețari, aceasta oferind preturi excelente și condiții foarte bune, iar gazdele au fost foarte primitoare și fiecare s-a simțit ca acasă. Sosirea a avut loc vineri seara, iar sâmbăta dimineață toți voluntarii erau pregătiți cu cele necesare pentru remarcarea traseului: perie de sarma pentru curățarea marcajului vechi, mănuși de protecție, pensule pentru vopsit și bluze de protecție. Si desigur, vopseaua necesara refacerii marcajului. Fiind vorba de peste 30 de voluntari, am fost împărțiți în 4 grupe de lucru. In acest fel fiecare grupa de lucru a reușit sa acorde atenție maxima sectorului alocat și sa refacă marcajul cat mai bine și cat mai corect. Iar în jurul orei 17 toate sectoarele de traseu erau refăcute.

Cu toate ca inițial vremea se anunța destul de ploioasa și existau șanse ca acțiunea sa nu se poată desfășura în condiții optime, pana la urma vremea a fost perfecta pentru remarcarea traseului propus. Deși nu a fost foarte cald, vremea a fost mai mult senina și cu puțin vânt. A doua zi a urmat și o scurta drumeție de relaxare de aproximativ 4-5 ore, tura în care am putut admira peisajul splendid oferit de sălașele din Munții Apuseni la început de luna mai, atunci când tot peisajul este de un verde crud. Pe cele mai înalte culmi ale Munților Apuseni încă se mai zărea zăpadă.

Fiind vorba de acțiune de voluntariat montan, fiecare participant optează dacă se cazează la cabane, pensiuni sau alege să doarmă la cort. De asemenea, pentru transport participanții se grupează astfel încât cei care vin cu mașini personale sa ofere un sprijin pentru cei care nu dispun de mașini personale. Pana la urma astfel de acțiuni îmbină mereu utilul cu plăcutul, și anume petrecerea timpului în natura, parcurgerea unui traseu sau a unor sectoare de traseu montan, dar și refacerea marcajelor, un lucru extrem de util și necesar pentru numeroase grupe montane din țara noastră. Mai mult decât atât, peste ani, când vei reveni pe traseele la a căror remarcare sau marcare ai participat, îți vei aminti cu plăcere că ai contribuit la astfel de acțiuni și vei simți satisfacția faptului că ai dat o mână de ajutor pentru a susține pasiunea ta și altora pentru drumețiile montane.

Dacă ești un pasionat de drumeții montane și ți-ar face placere să participi la astfel de acțiuni, trebuie să știi că urmează și alte acțiuni de voluntariat, acțiuni care sunt menționate pe site-ul celor de la Serviciul de Voluntariat Montan. De asemenea, pentru a fi la curent cu participanții și evenimentele următoare poți urmări pagina de Facebook a celor de la Serviciul de Voluntariat Montan. În cazul în care ai întrebări și te pot ajuta, lasă te rog un comentariu mai jos și voi reveni cu un răspuns în cel mai scurt timp. Și cine știe? Poate ne vom întâlni la următoarele astfel de acțiuni de voluntariat montan.

Reclame

6 comentarii la “Tura de remarcare trasee in Muntii Apuseni

  1. Pingback: Anul 2019 – 52 de saptamani in 52 de imagini | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Tura de remarcare trasee in Muntii Parang | Laurentiu Artugyan

  3. Felicitari din tot sufletul! Cu ajutorul celor ca tine si al celor care organizeaza astfel de evenimente viata pe munte esste si sigura, nu doar frumoasa! Va multumesc pentru tot ce ati facut!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: