Motive pentru care sa alegi Facultatea de Geografie

Motive Facultatea de Geografie

Atunci când sesiunea bacalaureatului se apropie cu pași repezi și urmează înscrierile la facultate foarte mulți elevi absolvenți de liceu sunt pe cale să își aleagă drumul pe care o să îl urmeze. Unii fac această alegere din pură pasiune pentru un anumit domeniu, alții fac alegerea respectivă doar dintr-un interes financiar pentru un viitor job bine plătit, iar unii fac alegerea îmbinând pasiunea cu șansele de a se bucura de un job bine plătit la absolvirea facultății. Ei bine, atunci când vine vorba de a alegerea de a deveni student la Geografie de obicei pornești de la pasiunea pentru Geografie și tot ceea ce poate să însemne acest domeniu.

Din proprie experiență și din experiențelor multor colegi și prieteni, atunci când spui că urmează să devii student la Geografie, lumea se întreabă care ar fi motivele pentru care să alegi o astfel de facultate. Pentru că din exterior pare un domeniu complet lipsit de … perspective. Întrebarea „Și ce faci cu Geografia?” o auzi atât de des, încât deja răspunsul pare că nu mai trebuie gândit, este ca o poezie pe care o repeți părinților, rudelor, profesorilor de liceu, prietenilor și așa mai departe. Chiar dacă am citit multe articole și păreri care afirmau că Geografia este poate unul dintre cele mai „fără perspective” domenii de studiu pentru învățământul superior, pot să vă spun că există motive pentru care să alegi să devii student la Geografie.

1. Perspective mai largi asupra lumii

Atunci când termini liceul este foarte important să conștientizezi cât de largă este lumea din jur, dar mai ales să conștientizezi importanța ta pentru Lume și cât de multe posibilități ai pentru a-ți urma visul. Iar Facultatea de Geografie poate contribui la acest lucru. Chiar dacă la prima vedere poate să pară un domeniu fără prea multe perspective și care îți închide multe „uși”, de fapt poate să fie tocmai aria de studiu care să îți deschidă larg orizonturile și să te ajute să îți urmezi pasiunea pentru natură, pentru oameni, pentru aventură, pentru gustul „curiozității”. Altfel spus, să te ajute să îți găsești locul în lume.

2. Înțelegi mai bine tot ceea ce te înconjoară

Atunci când alegi să devii student la Geografie alegi să urmezi un domeniu de studiu care te va ajuta să înțelegi mult mai bine tot ceea ce te înconjoară, începând de la mediul natural și relația dintre toate ecosistemele Terrei, până la mediul social și antropic, cu toate relațiile care apar atunci când omul intervine asupra naturii. Pare doar o poveste? Poate. Dar atunci când îți iei timpul să te uiți cu atenție în jur s-ar putea să îți dai seama cât este de important să înțelegi mediul înconjurător, cartierul în care locuiești, comunitatea din care faci parte, cultura și mediul economic în care trăiești, dar și care sunt perspectivele dincolo de ceea ce cunoșteai până într-un anumit punct.

Reclame
3. Practicile de specialitate

Atunci când alegi Facultatea de Geografie trebuie să știi că va trebui să participi la un anumit număr de practici de specialitate. Și poate că acestea sunt unele dintre cele mai importante momente din viața de student la Geografie. O practică de specialitate nu este doar o excursie, este mai mult decât atât. În cadrul unei astfel de practici de specialitate ca și geograf vei participa la numeroase aplicații de teren atât în domeniul geografiei fizice, cât și în domeniul geografiei umane pentru a înțelege legătura OM-MEDIU. Aceste practici sunt momente care vor rămâne ca fiind cele mai frumoase amintiri din perioada studenției și vei descoperi locuri fantastice, de care poate nici nu știai că există.

4. Cadrele didactice „altfel”

La Geografie cadrele didactice sunt „altfel” și când spun asta mă refer la faptul că majoritatea sunt foarte disponibili pentru a oferi sprijin pentru atingerea obiectivelor didactice, dar și pentru formarea ta ca om … pentru tine și pentru societate. Mai mult decât atât, în urma aplicațiilor de teren și a practicilor de specialitate se vor crea legături foarte strânse de amiciție și de respect, legături care pot fi purtate peste ani și ani de zile. Cadrele didactice de la Geografie sunt printre puținele care se lasă a fi cunoscute și dincolo de catedră, putând astfel să descoperi oamenii dincolo de funcția de cadru didactic.

5. Geograf = soluție viabilă pentru societate

Un geograf poate fi oricând o soluție foarte utilă pentru diverse domenii, cum ar fi planificare teritorială, infrastructură, turism, educației, meteorologie, hidrologie etc. în funcție de specializarea pentru care optezi. Dacă azi atunci când auzi de Facultatea de Geografie te gândești instantaneu la job-ul de profesor de geografie sau eventual la un loc de muncă într-o agenție de turism, trebuie spus că foarte bine un absolvent de Geografie poate să fie implicat în foarte multe domenii ale societății.

Student la Geografie

Chiar dacă la prima vedere motivele mai sus amintite par doar niște argumente fără o bază solidă, vreau să subliniez un aspect important: cei trei ani de facultate sunt o călătorie (mai ales ca student la Geografie) și dincolo de importanța destinației, fiecare pas în această călătorie este ceea ce contează cu adevărat. La finalul celor 3 ani de student la Geografie cu siguranță vei fi mai bogat în experiențe și cu perspective mai largi asupra a ceea ce vrei de la viață. Poate că nu vei avea un salariu foarte mare, dar vei avea satisfacția că ți-ai urmat pasiunea și ai făcut timp de trei ani de zile ceva ce ai făcut din plăcere. Și cu siguranță că atunci când te vei afla în postura de absolvent de Geografie vei găsi o continuare pentru a-ți urma mai departe pasiunea și cele mai îndrăznețe vise.

 

Dacă te afli în postura de te înscrie la facultate și opțiunea ta este Facultatea de Geografie, te încurajez să faci această alegere. Merită să faci ceva cu pasiune și atunci când pui pasiune în ceea ce faci rezultatele nu vor întârzia să apară. În măsura în care te pot ajuta cu ceva informații, nu ezita să îmi lași un comentariu. Mult succes în drumul pe care îl vei urma!

Reclame

18 comentarii la “Motive pentru care sa alegi Facultatea de Geografie

  1. Buna.
    Doresc sa ma inscriu anul acesta la Geografia turismului ID din dragoste pentru aceasta materie dar si in eventualitatea unei reconversii profesionale. Dupa absolvirea celor 3 ani, crezi ca pot sa profesez in invatamant? Facultatea are vreun optional de pedagogie?
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    Apreciat de 1 persoană

    • Buna Raluca,
      Cand am terminat eu facultatea (sau mai degraba atunci cand eram in facultate) am facut modulul I pedagogic la finalul caruia aveam dreptul de a profesa in invatamant pana la nivelul clasei a 10-a. Era un fel de optional in pedagogie, dar organizat de un alt departament din Universitate (eu am terminat la Timisoara). Recent am inteles ca lucrurile s-au mai schimbat (la Timisoara, unde am mai discutat cu cateva persoane din domeniu) si se pare ca se poate face modulul, dar este similar cu o facultate in pedagogie pe domeniul in care studiezi (in acest caz Geografie). Din ce am inteles este si un master in Didactica Pedagogica (tot la Timisoara) care ar fi specific pentru a preda Geografie.

      Este important sa analizezi oferta universitatii sau a facultatii la care urmeaza sa te inscrii. Pentru ca desi sunt foarte similare, anumite programe s-ar putea sa aiba diferente de abordare si unele sa ofere ceea ce cauti, in vreme ce altele sa ofere lucruri complet diferite.

      In acelasi timp, dupa finalizarea studiilor, trebuie vazut care sunt locurile disponibile pentru titularizare pe domeniul respectiv.

      Sper ca am raspuns la intrebari, iar daca mai sunt alte nelamuriri si pot fi de ajutor, cu mare placere. Nu pot sa raspund foarte punctual sau exact, avand in vedere ca nu stiu informatiile la zi din universitate si nici despre ce universitate sau facultate este vorba 🙂 .

      Mult succes si toate cele bune!

      Apreciază

  2. As vrea sa ma duc pe specializarea Geografia turismului la Facultatea de Geografie din Bucuresti si as dori sa stiu si eu la ce trebuie sa dai examen, ce trebuie sa inveti pentru examenul de admitere.

    Apreciat de 1 persoană

    • Buna Roxana. Pentru a avea toate informatiile referitoare la admitere pentru Geografia Turismului la Univ. Bucuresti iti recomand sa cauti pe site-ul universitatii/facultatii respective. An de an conditiile se pot schimba si modul de admitere la facultate sa fie diferite. Daca te pot ajuta cu alte detalii cu privire la Facultatea de Geografie sau la specializarea Geografia Turismului, cu mare placere voi incerca sa o fac. Insa pentru admitere este nevoie sa te informezi de pe site-ul facultatii unde vrei sa te inscrii. Mult succes iti doresc 🙂 !

      Apreciază

      • Multumesc frumos pentru raspuns, voiam sa mai intreb daca trebuie sa astept pana la anul ca sa ma inscriu, deoarece nu eram hotarata la ce facultate vreau sa dau si am zis sa mai astept un an dar acum ca m am hotarat parca nu mai am rabdare sa astept pana la anul.

        Apreciat de 1 persoană

      • Cu mare placere. Ma bucur ca ai decis sa te inscrii inca din acest an, daca acum ai simtit ca este momentul sa faci aceasta alegere 🙂 . Iti doresc mult succes si sa fie alegerea care sa iti deschida oportunitatile si drumurile pe care le cauti in continuare 🙂 . Daca iti mai pot fi de ajutor cu alte informatii, cu mare drag!

        Apreciază

  3. Momentan sunt în a 12 a și nu prea știu ce sa fac, aceasta facultate ar fi o obține dar ca mulți alți nu știu ce ma așteaptă după porțile facultăți și o întrebare ar fi dacă trebuie sa dam admitere pentru a întra, inafara de nota de la bac? Mereu mi a plăcut geografia.

    Apreciat de 1 persoană

    • Buna Irina. Referitor la intrebarea cu admiterea, trebuie sa te interesezi la fiecare centru universitar despre conditiile de intrare/admitere. In ceea ce priveste perspectivele dupa finalizarea facultatii, aici depinde foarte mult de fiecare student, de oportunitatile care apar dupa terminarea facultatii si de implicarea fiecaruia… Oportunitati exista, insa aici depinde intr-o anumita masura si de specializarea pe care o alegi pentru Geografie. (vezi articolul https://laurentiuartugyan.com/2020/07/09/facultatea-de-geografie-alegerea-unei-specializari/). Facultatea de Geografie este putin mai mult decat doar pasiunea pentru munti, ape, orase, tari etc. Exista oportunitati mai ales pentru partea de turism si pentru partea de Sisteme Informationale Geografice. Insa ca la orice alta facultate, personal nu cred ca exista garantii ca odata terminata facultatea vei putea „ramane in domeniu” 🙂 . Daca te pot ajuta cu alte informatii mai punctuale, nu ezita sa imi spui :).

      Apreciază

  4. Ce anume studiezi la Geografia Turismului? Eu incep acum in Octombrie la ID, ce pot face dupa ce termin facultatea? Am citit diverse comentarii si sincer ma cam sperie lipsa de perspective (in afara de „gid turistic” sau „agent de turism”), ar trebui sa fac ceva pe langa asta? adica vreo alta ramura a Geografiei, paralel cu cea a turismului?
    Multumesc.

    Apreciat de 1 persoană

    • Buna Mioara. Referitor la ceea ce studiezi la Geografia Turismului, cel mai bine este sa te uiti exact pe planul de invatamant al facultatii la care te-ai inscris. Desi in linii mari sunt asemanatoare, exista si diferente. Cursurile cuprind discipline legate de Geografia Fizica (Geomorfologie, Geologie etc.), Geografia Umana (Geografie Sociala, Urbana etc.), dar si de specialitate (Discipline legate de turism). Perspectivele la prima vedere astea sunt, ghid de turism, agent de turism, manager in turism. (Am scris aici putin despre perspectivele unui student la Geografie https://laurentiuartugyan.com/2020/05/27/student-la-facultatea-de-geografie/). Dar se poate ca pe parcurs sa regasesti si alte perspective, acestea fiind descoperite in anii de studiu. Referitor la a face ceva in paralel…asta este o alegere personala. O alta ramura a Geografiei nu cred ca are sens pentru ca peste 75% din discipline sunt comune ramurilor de la Geografie. Eventual un alt curs (de ghid de turism) sau ceva care te intereseaza/pasioneaza si s-ar completa cu turismul…asta poate ca ar merge. Insa este doar alegerea personala. Iti urez mult succes si daca te pot ajuta cu ceva mai mult decat un raspuns general, poti sa imi scrii :).

      Apreciază

  5. Pingback: Facultatea de Geografie – alegerea unei specializari | Laurentiu Artugyan

    • Salut. Depinde ce intelegi prin mai buna :). Si depinde cum privesti in perspectiva. Daca Planificarea Teritoriala ca si specializare iti poate oferi perspective mai largi ca si viitor job/profesie, Cartografia este axata pe realizarea de harti (digitale mai ales). Daca vrei sa continui cu un masterat in domeniul GIS (Sisteme Informationale Geografice) atunci Cartografia este o baza mai solida de cunostinte. In linii mari disciplinele sunt comune in anii 1 si 2, cu cateva discipline specifice pe fiecare specializare. Anul 3 are mai multe discipline specifice pe fiecare specializare. Eventual poti sa cauti fisa disciplinelor pe fiecare specializare si sa iti faci o parere. Eu sunt pasionat de harti, deci pentru mine ar fi simplu raspunsul :). Alegerea insa este important sa iti apartina. Mult succes! Si daca te mai pot ajuta cu ceva, ne auzim.

      Apreciază

      • Multumesc de raspuns. Am o mare dilema , sunt intre geodezie la utcb si cartografie la geografie , dar mai trb sa astept sa vad pe 20 rezultatele la scrisoarea de motivatie , iar la utcb trb sa confirm locul . La geodezie am auzit si vazut pe planul de invatamant ca se face matematica , destul de multa , cel putin in anul 1 , dar la sfarsitul celor 4 ani am oportunitati mai mari decat la geografia , si acesta este motivul pentru care doresc sa aflu informatii de la cineva de la geografie

        Apreciat de 1 persoană

      • Cu placere Andrei. Si la cartografie sunt notiuni de matematica, dar nu stiu daca la acelasi nivel ca si la geodezie. Personal am ales din pasiune facultatea, fara a privi neaparat oportunitatile la finalizarea anilor de licenta. Si la geografie sunt oportunitati, despre care am vorbit aici https://laurentiuartugyan.wordpress.com/2020/05/27/student-la-facultatea-de-geografie/. Din afara privind geodezia pare un domeniu mult mai tehnic si cumva de nisa (din perspectiva mea personala). Pe cand geografia (privita de asta data din interior) o consider ca fiind un domeniu de nisa dar in acelasi timp este inter- si multidisciplinar, putand sa ofere multe directii. Din punctul meu de vedere, alegerea trebuie sa fie a ta :). Ce pot sa iti spun este ca la finalul celor 3 sau 4 ani de licenta vei avea cu totul alte perspective si vei descoperi multe lucruri despre tine si despre domeniul pe care l-ai ales. Si foarte posibil ca oportunitatile pe care le vezi acum sa fie cu totul altele. Daca te mai pot ajuta cu ceva sau daca vrei sa ma intrebi ceva punctual, iti raspund cu mare placere. Mult succes! 🙂

        Apreciază

  6. Pingback: Perspectivele unui student la Facultatea de Geografie | Laurentiu Artugyan

  7. As vrea sa dau la Geografie, si sa aleg specializarea Geografia Mediului, deoarece iubesc foarte mult tot ceea ce ține de natură! As pierde ore întregi numai stând înconjurată de copaci. Dar…problema mea este ca nu stiu chimie..nu o inteleg absolut deloc..inafara de elementele fin tabel, nu am nicio idee. Plus ca vin de la profil filologic, unde nu se mai face chimie din clasa a 10 a…Si imi e frica sa nu fiu împiedicată de asta in urmarea visului meu de a ajunge sa fac ceva bun pentru calitatea mediului înconjurător…

    Apreciat de 1 persoană

    • Ma bucur de fiecare data cand cunosc persoane care iubesc natura…si mai ales copacii, padurea :). Referitor la alegerea specializarii Geografia Mediului, stiu ca se pune mai mare accent pe chimie, dar doar din ce am auzit de la colegi (eu am terminat Geografia Turismului). S-ar putea ca atunci cand „acea” chimie pe care spui ca nu o intelegi este utila si importanta pentru a „intelege” mai bine natura, sa gasesti motivatia de a descoperi, de a invata si de a intelege mai mult. In fiecare domeniu exista anumite cunostinte pe care nu le avem, dar oricand putem sa depunem putin efort pentru a acumula cunostintele necesare. Si atunci cand suntem pasionati de ceva anume este mult mai usor sa invatam chiar si lucruri care pana atunci ni se pareau imposibil de invatat :). Urmeaza-ti visul, fie ca alegi G. Mediului, fie ca optezi pentru o alta specializare. Cu siguranta poti face ceva pentru mediul inconjurator. Mult succes, Alexandra! Si daca te mai pot ajuta cu ceva, imi spui.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: