Care este perioada optima pentru a vizita cascadele din Banatul Montan?

Cascadele reprezintă fără doar și poate o atracție importantă pentru toți cei care iubesc să petreacă timp în natură și să se bucure de tot ceea ce natura poate să ne ofere. Pe lângă peisajul deosebit pe care îl oferă o cascadă naturală, o astfel de cădere de apă contribuie și la relaxarea mentală și psihică a organismului prin sunetul pe care îl generează, dar și prin aerul puternic ionizat negativ ce se formează în apropierea cascadelor.
Mai mult, prin faptul că majoritatea cascadelor presupun și o drumeție până a ne putea bucura de astfel de frumuseți naturale, o ieșire în natură pentru a descoperi frumusețea cascadelor este oricând o alegere ideală pentru relaxare și pentru sănătate.
Nu de puține ori am auzit și am citit despre persoane nemulțumite de faptul că au ajuns la anumite cascade în Banatul Montan și acestea erau…fără apă. Și mare le-a fost dezamăgirea acestor persoane care au bătut sute de kilometri și au străbătut pe jos câțiva kilometri, iar ulterior cascada s-a dovedit a nu fi la fel de spectaculoasă precum în fotografiile văzute în mediul online.
Specificul cascadelor din Banatul Montan
Banatul Montan propune foarte multe cascade de o frumusețe deosebită, multe dintre aceste cascade din Banatul Montan fiind de cele mai multe ori plasate pe primele locuri în deja faimoasele topuri cu cascade din România și din lume. Lista acestor cascade din Banatul Montan cuprinde Cascada Bigăr, Cascada Cârșa, Cascada La Văioaga, Cascada Șușara, Cascadele Beușniței sau Cascada Moceriș. Desigur, mai sunt și alte cascade mai puțin cunoscute.
Aceste cascade din Banatul ontan sunt formatepe relief carstic sau relief format din roci calcaroase. Relieful format pe calcare este modelat foarte ușor de acțiunea apelor, fie că vorbim despre apele de suprafață, apele din subteran sau apele sub formă de precipitații. În regiunile carstice apa circulă foarte rapid de la suprafață în subteran datorită faptului că relieful carstic are foarte multe goluri prin care apa de suprafață se poate infiltra extrem de repede în subteran.
De asemenea, relieful format pe calcare înseamnă de cele mai multe ori suprafețe care nu sunt acoperite de sol sau suprafețe care au un sol extrem de subțire. Acesta este un alt factor ce favorizează foarte repede circulația apei de la suprafață în subteran. În consecință apele de suprafață sunt de foarte multe ori absente în lunile de vară sau toamna, în cazul unor luni secetoase.
Primăvara – perioada ideală pentru a vizita cascadele din Banatul Montan
Pentru a te putea bucura de frumusețea tuturor acestor cascade din Banatul Montan există anumite perioade optime pentru a fi vizitate și descoperite, și anume perioada martie-mai și octombrie-noiembrie. Desigur, în fiecare an aceste perioade optime pentru a vizita aceste cascade din Banatul Montan pot varia în funcție de precipitații și de condițiile atmosferice. Spre exemplu după o perioadă îndelungată de ploi abundente sau chiar de inundații cascadele pot avea foarte multă apă și în lunile iunie-iulie. Însă șansele cele mai mari să găsești foarte multă apă pe majoritatea dintre aceste cascade din Banatul Montan le ai în lunile de primăvară și posibil toamna târziu, dacă vorbim despre o toamnă bogată în precipitații.
Fiind vorba despre o zonă montană joasă, unde zilele cu strat de zăpadă sunt mult mai puține comparativ cu zonele montane din Carpații Meridionali spre exemplu, dar și despre un relief format pe roci calcaroase, lipsa apei de pe aceste cascade din Banatul Montan sau cantitatea redusă de apă în perioadele de vară și chiar de toamnă este un lucru natural și specific pentru acest areal carstic. Prin urmare, dacă vrei să surprinzi cele mai frumoase peisaje și să te bucuri de căderile de apă din Banatul Montan îți recomand să ajungi aici în perioada martie-mai.
Descoperă frumusețea cascadelor și când sunt lipsite de apă
Dacă ai reușit să ajungi doar în mijlocul verii sau toamna pentru a te bucura de culorile de toamnă ale pădurilor și cascadele sunt lipsite de apă, nu merită să fii dezamăgit(ă). Bucură-te de natură și de peisajul pe care aceasta îl oferă și încearcă să descoperi frumusețea și aspectele specifice cascadelor pe tuf calcaros.
Dacă atunci când cascadele sunt cu multă apă pe ele nu te poți apropia, atunci când nu este apă pe cascade poți să te apropii pentru a observa îndeaproape specificul rocilor pe care s-au format cascadele și să descoperi unicitatea tufului calcaros sau a cascadelor în trepte de travertin cum sunt spre exemplu Cascadele Beușniței.
Dacă vrei să afli mai multe despre modul de formare a cascadelor și dincolo de a admira frumusețea ai fi interesat(ă) să înțelegi geografia și geomorfologia acestor cascade din Banatul Montan, atunci te invit la geoitinerariul cascadelor din Banatul Montan. Este un itinerariu turistic unde dincolo de a admira frumusețea peisajelor și de a surprinde unele dintre cele mai frumoase cascade din România vei putea înțelege mai bine modul în care aceste cascade s-au format.
Pingback: Descopera cheile formate in relief carstic din Banatul Montan | Laurentiu Artugyan