Muzica de munte si muzica pe munte

Muzica de munte

Pentru cei care iubesc muntele și fiecare tură pe munte înseamnă o fericire nemărginită, muntele poate fi oricând sursa lor de inspirație în viață. Și cu siguranță că cei care iubesc muntele știu despre ce vorbesc. Prin urmare, la fel cum iubirea, suferința, fericirea și alte sentimente și trăiri reprezintă surse de inspirație pentru poezie sau pentru melodii, muntele a fost și continuă să fie sursă de inspirație pentru cei care adoră să petreacă zile pe poteci de munte, dar mai ales pentru cei care se bucură de orele petrecute la un foc de tabără, la cort pe munte sau într-o cabană izolată în munte.

Pentru că de-a lungul timpului am avut șansa de mă bucura de muzica de munte atunci când am fost în ture pe munte, vreau să spun că de cele mai multe ori muzica pe munte aduce un farmec aparte, indiferent dacă vorbim despre o tură într-un grup restrâns sau într-o tura de munte cu un grup mai mare. Tocmai de aceea cred că merită a fi amintite unele dintre cele mai cunoscute melodii care pot fi încadrate în categoria de muzica de munte, dar și unele melodii care poate pentru cei care sunt la început în „descoperirea” muntelui nu sunt atât de cunoscute.

Chiar dacă de multe ori poate că atunci când auzi vorbindu-se de muzica de munte te-ai aștepta ca doar muntele să fie subiectul fiecărei melodii, trebuie spus că pentru cei care iubesc muntele acesta este un cadru perfect pentru a trăi viața în ansamblul său. Prin urmare, foarte multe dintre melodiile care sunt cântate pe munte vorbesc despre singurătate, despre alegerea unui alt drum, despre iubire și despre despărțire, despre camaraderie și despre prietenie, dar și despre sentimentele unice pe care le încearcă cei care aleg să bată la pas potecile munților. Și este firesc să fie așa din vreme ce muntele, pădurea și natura, împreună cu tot ceea ce oferă acestea la un loc, reprezintă pentru cei care iubesc acest spațiu sacru (l-aș putea numi) cadrul ideal pentru viață, fie că este o viață de singurătate, o viață în doi sau chiar o viață de familie, fie că este doar un mod de a-ți încărca bateriile sau este un mod de viață în fiecare zi.

Multe dintre aceste melodii au fost scrise și cântate cu mulți ani în urmă. Însă cu toate acestea rămân „în top” pentru cei care urmează să petreacă o noapte lângă foc pe munte sau o noapte într-un refugiu pe creste de munte ori într-o cabană de munte. Chiar dacă poate atunci când ești pe munte nu cunoști grupul care cântă muzica pe munte, poți să știi că oricând ești binevenit în acel grup. Foarte multe dintre melodiile din categoria de muzica de munte au fost reinterpretate de-a lungul anilor și tocmai de aceea atunci când vei căuta unele dintre aceste melodii vei putea găsi mai multe variante, în funcție de interpret.

În ceea ce urmează vei putea găsi unele dintre melodiile care sunt cântate pe munte și care contribuie întotdeauna la o atmosferă specială printre iubitorii de munte și de natură. Enjoy!

Trupa CALEnDAR – Cântec Retezat

Trupa CALEnDAR – Om pe munte

Trupa CALEnDAR – Tincturi de frunze

Titus Constantin – Noi doi și muntele albastru

Titus Constantin – Luna în cascade

Titus Constantin & Iulia Em – Doar noi doi

Titus Constantin & Iulia Em – Fericire Simplă

Titus Constantin – Castele de Nisip

Trupa CALEnDAR – Un munte așternut

Trupa CALEnDAR -Țara Fagilor

Trupa CALEnDAR – Mi-e dragă pădurea

Trupa CALEnDAR – Visul (A fost odată)

Trupa CALEnDAR – Te iubesc

Trupa CALEnDAR – Cântec între noi

Trupa CALEnDAR – Pe de tot a mea

Trupa CALEnDAR – URAREnDAR

Trupa CALEnDAR – Fulgi de sărbătoare

Sânziana și Dragoș Toma – Ninge astăzi peste tine

Imnul Pietrei Craiului

Karma – Muntii mei

Karma – Călător

Menuett – Colo-n vale

Roza Vânturilor – Refugiul Diana

Roza Vânturilor – Râpa

Roza Vânturilor – Numai noi

Roza Vânturilor – Vânt de brad

Savoy -Acolo în vârf de munte

Sânziana și Dragoș Toma – Dacă n-ai amintiri

Casa cu prieteni – Dacă n-ai amintiri

Casa cu prieteni – Pat de flori

Casa cu prieteni – Doi nebuni

Patricia & Miki – Mi-e dor de munții mei

Vasile Mardare – Cabana

Ducu Bertzi – Floare de colţ

Alternosfera – Flori de Mai

Vârf Carpatin – Popasul Țiganilor

Emil Bota – Prin munți eu te iubesc

Sânziana și Dragoș Toma – Imnul Bucegilor

Sânziana și Dragoș Toma – Imnul prieteniei

Ovidiu Valcan – Iubita mea ți-am cumpărat un munte

Cati Vișinescu – Iubita mea ți-am cumpărat un munte

Bolek Folk – Omagiu unui alpinist

Bolek Folk – Bine ai venit prietene la munte

Bolek Folk – Rău mă dor ochii mă dor

Bolek Folk – Visul (A fost odată un vis frumos)

Mădălina Amon – Te așteaptă muntele

Simi – Libertate-n vârf de munți

Simi – Rebelii și codrul

Pentru cei care își doresc să cânte aceste melodii atunci când sunt pe munte, versurile sunt disponibile pe diferite site-uri printre care și carpati.org spre exemplu.

Cu siguranță muzica pe munte are multe alte melodii care nu au fost amintite mai sus. Dacă mai cunoști și alte melodii care fac parte din categoria de muzica de munte, te invit să îmi lași un comentariu cu titlul melodiei respective și eventual cu interpretul sau formația care cânta melodia respectivă. Mulțumesc!

Îți doresc să te bucuri de fiecare experiență pe munte, fie că vei asculta una dintre melodiile de mai sus, fie că vei asculta liniștea și „muzica” muntelui.

Reclame

2 comentarii la “Muzica de munte si muzica pe munte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: