Traseu Lacul Bucura – Saua Judele – Lacul Zanoaga

Lacul Bucura Saua Judele Lacul Zanoaga

Munții Retezat „găzduiesc” cele mai multe lacuri glaciare din Carpații Românești. De aici și supranumele de „Tărâmul ochilor albaștri”. Fără doar și poate că numărul foarte mare de lacuri glaciare, dar și dimensiunea acestora fac din Munții Retezat unul dintre cele mai atractive masive montane din România. Dar dincolo de faptul că în Retezat regăsim foarte multe lacuri glaciare, aici regăsim și superlativele acestei categorii de lacuri și anume cel mai întins lac glaciar din Carpații Românești, Lacul Bucura, cât și cel mai adânc lac glaciar din România, Lacul Zănoaga.

Lacul Zanoaga Retezat

Cele două lacuri glaciare sunt doar la câteva ore distanță unul de celălalt pe poteca turistică marcată ce străbate Masivul Retezat. Pentru cei care optează să petreacă mai multe zile la cort în Munții Retezat, așa cum am făcut la mijlocul lunii august, traseul de la Lacul Bucura la Lacul Zănoaga poate fi parcurs ca și tură de munte de o zi.

Lacul Bucura Muntii Retezat 2020

Traseul pornește din zona de campare de la Lacul Bucura și urmează marcajul triunghi roșu urcând pe o potecă ce se îndreaptă spre Șaua Judele și care ne permite să admirăm alte lacuri glaciare superbe – Lacul Ana, Lacul Viorica sau Tăul Agățat. Traseul triunghi roșu este comun cu traseul punct roșu pe prima porțiune, mai exact până la Tăul Agățat, marcajul punct roșu fiind traseul care face circuitul lacurilor glaciare Bucura, Lia, Ana, Viorica, Tăul Agățat și Tăul Porții.

Lacul Bucura la rasarit

Poteca marcata spre Saua Judele Retezat

Marcaj triunghiu rosu Zanoaga Retezat

Odată ce ajungem deasupra Lacului Ana începe o urcare destul de abruptă pe lespezi foarte mari. Această porțiune de traseu alternează cu mici porțiuni unde traseul este din nou sub formă de potecă, iar înainte de a ajunge la Tăul Agățat avem din nou o urcare susținută, marcajul fiind pe lespezi mari de pietre. Această porțiune de traseu abrupt și pe lespezi poate fi evitată dacă alegem traseul pe la Tăul Porții, traseu marcat cu bandă galbenă și punct roșu care începe tot în zona Lacului Bucurelu din apropierea Lacului Bucura, traseu care este puțin mai lung și care presupune de asemenea o coborâre pe lespezi dinspre Tăul Porții către Tăul Agățat.

Urcare spre Saua Judele

Saua Judele Varful Judele Retezat

Traseu Saua Judele Lacul Zanoaga

Triunghi Rosu spre Lacul Zanoaga Muntii Retezat

Lacul Ana Muntii Retezat

Tăul Agățat este un lac glaciar foarte frumos amplasat sub pereți stâncoși, iar de aici începe o urcare tot mai susținută spre Șaua Judele. La început traseul este unul „sportiv” unde avem nevoie și de mâini pentru a ne urca pe potecă, apoi urmează o potecă mai lină și cu o pantă mai ușor de parcurs, după care vine un urcuș foarte susținut către Șaua Judele. Aici este nevoie de atenție sporită, fiind o potecă pe care se poate aluneca destul de ușor. Odată ce am ajuns în Șaua Judele se deschide o perspectivă superbă către întreg masivul Retezat. Avem Vf. Retezat, Lacul Bucura și lacurile Ana, Lia, Viorica, dar și vârfurile Peleaga și Păpușa în depărtare. De asemenea, din Șaua Judele într-o zi senină se pot admira Munții Țarcu, Munții Godeanu, dar și Retezatul Mic.

Taul Agatat Muntii Retezat

Varful Judele Muntii Retezat

Lacurile Viorica Ana Lia Varfurile Peleaga Papusa Muntii Retezat

Saua Judele Muntii Retezat

Din Șaua Judele începe o coborâre pe lespezi de pietre și după aproximativ 30 de minute ajungem pe o potecă foarte ușor de parcurs până ce începem o scurtă urcare spre Vf. Bârlea (2348 m alt). Dar traseul marcat nu merge pe vârf, ci trece pe sub vârf și apoi începem o coborâre susținută spre Lacul Zănoaga trecând și pe sub Vf. Șesele Mari (2324 m alt.).

Poteca spre Lacul Zanoaga

Triunghi Rosu Lacul Zanoaga

După primii zeci de metri de coborâre printre jneapăn începem să zărim în depărtare superbul lac glaciar Zănoaga. Deși începe să fie tot mai aproape, coborârea este destul de lungă și durează cca. 45 de minute până ce ajungem pe malul celui mai adânc lac glaciar din Carpații Românești. Lacul Zănoaga este un loc în care simți liniștea și energia Munților Retezat, fiind un loc în care parcă timpul curge altfel.

Lacul Zanoaga Muntii Retezat

Lacul Zanoaga din Muntii Retezat

Cel mai adanc lac glaciar Romania

Traseul început la Lacul Bucura durează aproximativ 3h până la Lacul Zănoaga, în funcție de pregătirea fizică și în funcție de pauzele de pe traseu. Întoarcerea pe același traseu durează aproximativ 2h 30 min – 3h, doar că la întoarcere coborârea spre Zănoaga devine o urcare destul de susținută. Odată ce se ajunge sub Vf. Șesele Mari traseul devine mult mai ușor de parcurs și mai există o singură porțiunea de urcat înainte de Șaua Judele. Apoi vine coborârea din șa către Tăul Agățat, fiind nevoie de foarte mare atenție la coborâre.

Urcarea dinspre Lacul Zanoaga

Traseu pe sub Vf Sesele Mari

Acest traseu l-am parcurs în cea de-a cincea zi în tura din Munții Retezat de la mijlocul lunii august 2020. Dacă până ce ma ajuns aproape de Lacul Zănoaga cerul era predominant senin, după un scurt popas pentru pauza de masă pe malul lacului cerul a devenit destul de înnorat. Dar fără a anunța că în scurt timp vremea s-ar putea schimba. Prin urmare am pornit pe traseul de întoarcere pe același traseu pe care am venit și după aproximativ 45 de minute eram deja în apropiere de Vf. Bârlea, străbătând porțiunea de traseu dinainte de urcușul spre Șaua Judele.

Inainte de urcare in Saua Judele dinspre Zanoaga

Atunci când ne apropiam de Șaua Judele cerul s-a închis în câteva minute și am observat cum în Depresiunea Hațegului ploua abundent. Era foarte clar că în câteva minute va începe și în creastă ploaia și în nici 2 minute deja ploua torențial. Astfel a urmat o coborâre deloc plăcută din Șaua Judele către Tăul Agățat pe o potecă foarte abruptă și care oricum și pe vreme bună necesită atenție, dar care acum era un mic pârâu care s-a format prin prisma ruperii de nori care a început înainte de a ajunge în șa. Era și varianta de a aștepta să treacă ploaia, dar fiind în creastă am considerat că nu este recomandat să rămânem acolo în cazul în care ploaia abundentă ar fi însoțită și de tunete și fulgere. Prin urmare am avut o coborâre de aproximativ 30-40 de minute printr-o ploaie torențială și prin adevărate șuvoaie formate pe poteca ce cobora din Șaua Judele.

Când am ajuns la Tăul Agățat ploaia a încetat și a început să iasă Soarele, astfel încât ultima porțiune de traseu a fost făcută pe vreme însorită în care hainele au început să se usuce. Per ansamblu traseul marcat triunghi roșu care pornește de la Lacul Bucura și ajunge la Zănoaga poate fi parcurs în 3-4 ore pe sensul de dus. În cazul în care se campează la Bucura, atunci mai sunt și 3-4 ore pentru întors, dar este un traseu foarte frumos pentru o tură de munte de o zi în Munții Retezat. Se poate opta și pentru înnoptarea la Lacul Zănoaga, fie la refugiul de pe malul lacului, fie cu cortul și apoi continuarea traseului spre Gura Zlata sau spre Barajul Gura Apelor urmând marcajele triunghi roșu care începe de la Lacul Bucura prin Șaua Judele, respectiv cruce albastră care ajunge tot la Lacul Bucura prin Crucea Trăznitului.

Vedere din Saua Judele

Deși numărul de turiști și de drumeți care aleg să meargă la Lacul Zănoaga nu este atât de mare precum cei care optează pentru traseele către Vf. Retezat, Vf. Peleaga sau Vf. Păpușa nu este la fel de mare, trebuie spus că este un traseu de dificultate mediu care poate să ofere priveliști deosebite asupra Retezatului și asupra grupelor montane din vecinătatea Retezatului. În plus, întreaga zonă a Lacului Zănoaga poate fi un loc ideal pentru relaxare și liniște tocmai datorită faptului că este un traseu pe care nu foarte mulți drumeți și turiști îl aleg atunci când ajung în Retezat. Chiar dacă vorbim despre cel mai adânc lac glaciar din Carpații Românești, foarte mulți dintre drumeți și montaniarzi au ca și obiective vârfurile reprezentative pentru Munții Retezat și astfel Lacul Zănoaga poate fi o oază de liniște chiar și atunci când Retezatul este asaltat de turiști.

Reclame

3 comentarii la “Traseu Lacul Bucura – Saua Judele – Lacul Zanoaga

  1. Pingback: Review detaliat cort Crossroad Point 2 | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: 5 motive pentru care merita sa campezi la Lacul Bucura (Muntii Retezat) | Laurentiu Artugyan

  3. Pingback: Traseu Lacul Bucura – Poiana Pelegii – Saua Plaiul Mic – Cabana Buta – Cheile Butii | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: