Actiune de reamenajare traseu marcat intre Statia meteo Cuntu si Varful Tarcu (Muntii Tarcu)

Refacere marcaj in Muntii Tarcu

După turele pe munte din Parcul Național Retezat și dupa tura pe munte din Munții Parâng au urmat trei zile de pauză și apoi am urcat din nou pe munte, de data aceasta în Munții Țarcu. Ultimul weekend din luna august a programat acțiunea de refacere a traseului turistic marcat din Munții Țarcu, și anume pe porțiunea dintre Stația meteo Cuntu și Vârful Țarcu (2190 metri).

Această acțiune de voluntariat montan a fost în continuarea acțiunii care a avut loc la sfârșitul lunii octombrie 2019 atunci când a fost refăcut marcajul turistic bandă roșie pe porțiunea de traseu Borlova – Muntele Mic – Șaua Jigoriei – Stația meteo Cuntu.

Refacere marcaj in Muntii Tarcu

În cadrul acțiunii de refacere a traseului dintre Stația meteo Cuntu și Vf. Țarcu ce a avut loc în ultimul weekend al lunii august principalul scop a fost acela de a amplasa stâlpi de marcaj, acest traseu fiind unul dificil de parcurs pe vreme cu ceață sau iarna când vizibilitatea este foarte redusă.

De asemenea, densitatea stâlpilor de marcaj care au fost amplasați pe traseu a fost foarte mare tocmai pentru a facilita accesul meteorologilor care lucrează la Stația meteo de pe Vf. Țarcu și pentru a fi evitate tragedii precum cea care a avut loc la sfârșitul anului 2009 în care doi meteorologi și-au pierdut viața. Dincolo de amplasarea de stâlpi noi de marcaj turistic au fost revopsiți stâlpii vechi ce erau deja amplasați pe traseu, dar și alte marcaje care s-au regăsit pe momâile folosite pentru orientarea acelora care parcurg acest traseu.

Reclame
Tabara de corturi Cuntu

Pentru acțiunea de voluntariat montan organizatorii și voluntarii au ajuns vineri după-amiază în zona stației meteo de la Cuntu, unde a avut loc tabăra de corturi. Vorbim aici despre 60 de voluntari și 10 reprezentanți ai Salvamont Caraș-Severin din echipa Muntele Mic ce au luat parte la această acțiune.

Vremea se anunța foarte bună, singurul mic obstacol care părea a pune ceva probleme fiind vântul foarte puternic, vânt pentru care s-a primit chiar un cod galben pentru întreg weekend-ul. În zilele premergătoare acțiunii stâlpii de marcaj și betonul au fost distribuite în locațiile aproximative unde urmau a fi amplasat fiecare stâlp de către cei de la Salvamont astfel încât lucrul să fie cât mai eficient.

Apus de soare Cuntu

Sâmbătă dimineața la ora 8:00 s-au format echipele de lucru, 8 la număr. Astfel fiecare echipă alcătuită din 5-6 voluntari urmau să amplaseze un număr de 6 stâlpi de marcaj. În urma ședinței tehnice echipele și-au stabilit sectoarele de lucru, iar în jurul orei 8:30 fiecare echipă a pornit pe traseu pentru a începe treaba. Fiecare voluntar montan a contribuit la acțiunea de refacere a acestui traseu între Cuntu și Vf. Țarcu.

Amplasare stalpi marcaj banda rosie
Stalpi pentru Tarcu

Dacă băieții au săpat cu ranga gropile unde urmau a fi amplasați stâlpii, fetele au căutat și au transportat lespezi de pietre pentru a asigura fiecare stâlp montat împotriva vântului sau au contribuit la pregătirea betonului pentru prinderea stâlpului în pământ. De cealaltă parte au fost și fetele care au revopsit stâlpi vechi și momâile cu marcaj bandă roșie. Într-un cuvânt…a fost de lucru pentru toată lumea și toată lumea a dat o mână de ajutor.

Reclame
Actiune de voluntariat montan Muntii Tarcu
Voluntariat montan Muntii Tarcu
Refacere marcaj Muntii Tarcu
Stalp de marcaj banda rosie Tarcu

În momentul în care fiecare echipă și-a terminat treaba a mai rămas timp și pentru parcurgerea traseului până pe Vf. Țarcu. Era și păcat să nu se parcurgă acest traseu fiind o vreme perfect senină care permitea o perspectivă foarte largă până în Retezat sau în Godeanu. Stâlpul de pe Vf. Țarcu era de asemenea unul recent amplasat, stâlpul vechi de pe Țarcu fiind schimbat la mijlocul lunii iulie cu un stâlp nou. Apoi a urmat coborârea la Cuntu, la tabăra de corturi, pentru o binemeritată pauză de masă și o seara de relaxare la un foc de tabără organizat de Salvamont Caraș-Severin.

Urcare spre Vf Tarcu
Stalp Vf Tarcu schimbat
Inapoi spre Cuntu de pe Vf Tarcu
Reclame

Acțiunea de voluntariat montan a fost organizată de Serviciul de Voluntariat Montan alături de Salvamont Caraș-Severin – Muntele Mic. Pentru anul 2021 se preconizează continuarea refacerii acestui traseu care se continuă până la Barajul Gura Apelor și care face legătura cu Masivul Godeanu și Munții Retezat, unind astfel acest traseu cu traseul marcat în luna iulie a anului 2019 spre Vf. Gugu.

În contextul în care nu intervenea pandemia acțiunea aceasta era programată pentru acest an, dar a fost nevoită o decalare a acesteia ca urmare a stării de urgență din lunile de primăvară a acestui an. De acum înainte traseul spre Vf. Țarcu va fi unul mult mai sigur și în condiții de ceață sau de vreme rea, atunci când vizibilitatea este foarte redusă.

Muntii Tarcu la sfarsitu de august

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: