Culori si lumini de toamna in Valea Cernei si pe Masivul Domogled

Culori de toamna in Valea Cernei si Masivul Domogled

Toamna este un anotimp superb din punct de vedere al peisajului, iar zona Băile Herculane – Valea Cernei și Masivul Domogled reprezintă cu siguranță locuri minunate pentru a admira culorile și luminile speciale pe care le propune acest anotimp.

Toamna pe Valea Cernei

Chiar dacă au trecut doi ani de la ultima vizită în Băile Herculane, imaginea tristă a stațiunii nu s-a schimbat foarte mult. Este adevărat că se mai văd unele mici, dar foarte mici, îmbunătățiri la proiectele aflate în derulare. Însă dacă stațiunea păstrează un aer destul de trist și de sumbru, peisajul din jur este unul spectaculos, iar culorile de toamnă fac din acest peisaj o alegere foarte bună pentru câteva zile de noiembrie pe potecile din Masivul Domogled și în jurul stațiunii Băile Herculane.

Culori de toamna pe Domogled

Profitând de vremea excelentă care se anunța pentru primul weekend din luna noiembrie, am optat pentru a petrece patru zile în stațiunea Băile Herculane pentru a parcurge trasee din Masivul Domogled și în funcție de timp și alte trasee din apropierea stațiunii. Dacă ziua de vineri a însemnat doar o scurtă plimbare în Băile Herculane pentru a vedea dacă și ce s-a mai schimbat de la ultima vizită din noiembrie 2018, exact în urmă cu doi ani, ziua de sâmbătă a însemnat o tură de munte pe Vf. Domogled (1105 metri), pentru ca duminică traseul montan să vizeze Vf. Șușcu (1198 metri), cel mai înalt vârf montan din Masivul Domogled.

Toamna in Masivul Domogled

Ziua de luni a fost destinată pentru un traseu ceva mai lejer, și anume „Turul Foișoarelor” din jurul stațiunii Băile Herculane, un traseu pe care de mult timp îl aveam în plan, dar de fiecare dată optam pentru ceva mai „lung” sau ceva mai „înalt”. Ei bine, în această ieșire de toamnă în Valea Cernei am alocat o zi și pentru un traseu de tip circuit pe versantul opus Masivului Domogled pentru a admira stațiunea de la înălțime și din partea cealaltă și pentru a avea o perspectivă și în amonte spre Valea Cernei. Iar acest lucru pentru că deja traseele „mai lungi și cu altitudine mai mare” erau bifate în zilele anterioare. Cu privire la descrierea traseelor parcurse în fiecare dintre cele trei zile pe poteci în Masivul Domogled și pe Valea Cernei voi reveni în articole viitoare pentru a prezenta în detaliu fiecare traseu marcat pe care l-am parcurs.

Peisaj de toamna spre Muntii Cernei si Muntii Mehedinti

Acest articol își propune să recomande Valea Cernei și Masivul Domogled ca o destinație ideală pentru lunile de toamnă, atât prin prisma condițiilor meteo ca urmare a influențelor sub-mediteraneene, cât și prin prisma peisajului și a opțiunilor de trasee turistice marcate. Există trasee turistice marcate pentru toate categoriile de turiști și de drumeți. În prezent traseele turistice sunt marcate bine și foarte bine, iar indicatoarele sunt foarte frecvente pe traseele marcate și la intrarea în fiecare traseu turistic astfel încât orientarea este mult mai ușor de făcut odată ce pornești pe un traseu marcat pe Domogled sau în jurul stațiunii Băile Herculane.

Pentru a rezuma cele 3 zile „pline” petrecute în Băile Herculane și pe Masivul Domogled la început de noiembrie, vremea a fost foarte plăcută pentru prima decadă a lunii noiembrie și perfectă pentru trei zile pe poteci. Au fost zile predominant senine, cu ceață duminică și luni dimineață, dar toate aceste „ingrediente” au făcut din peisajul de toamnă unul cu adevărat special.

Au fost momente în care am profitat de razele calde ale Soarelui de toamnă pentru a rămâne chiar în tricou și a oferi organismului posibilitatea de a se bucura încă de căldura plăcută a toamnei. Fie că am urcat spre Crucea Albă și ulterior pe Vf.Domogled și Vf. Șușcu, fie că am urcat spre foișoarele din jurul stațiunii Băile Herculane, am avut oportunitatea de a surprinde cu privirea culori și lumini de toamnă absolut superbe.

Peisaj de toamna la Izvorul Jelarau

Fotografiile redau o parte din peisajul superb de toamnă și te invită să te bucuri de modul minunat în care natura colorează pădurea și de contrastul extraordinar între foioase și specia endemică de pin negru de Banat sau de contrastul dintre pădurea pastel și stâncile calcaroase ale Masivului Domogled care străjuiește stațiunea Băile Herculane.

Contrast culori de toamna relief carstic

Toamna in padure pe Domogled

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: