Deconectarea si avantajele sale

Societatea zilelor noastre este aproape tot timpul conectată la ceea ce se întâmplă în vecinătate, în comunitate, în țară, pe continent sau la celălalt capăt al lumii. Astăzi este absolut firesc să ne conectăm cu ceea ce se întâmplă cu cei cunoscuți sau cu cei dragi care trăiesc dincolo de mări și țări. Însă pe lângă o astfel de legătură care cumva este firească și benefică, majoritatea dintre oameni sunt conectați constant și aproape non-stop la un flux de știri și de noutăți aproape continuu, flux afișat pe diferite dispozitive electronice.
„Trebuie să evităm la fiecare pas oamenii de pe stradă, a căror atenție este îndreptată doar asupra mesajelor de pe telefoanele mobile, având privirea ațintită în jos, orbi la împrejurimi.” – Jenifer Kavanagh
Zecile de aplicații și numeroasele platforme de social media sau de e-mailuri au devenit de-a dreptul copleșitoare. Prin urmare aproape că există o conectare permanentă la tot fluxul de știri, informații, noutăți sau modalități de promovare care ne asaltează din toate părțile. Sau cum ar spune Meik Wiking, trăim în „era armelor de distragere a atenției în masă”. Aproape că nu mai știm cum să trăim deconectați de la toate acestea și cumva ni se pare firesc acest mod de viață. Însă trebuie spus că a fi mereu conectat la social media, dispozitive electronice și gadget-uri înseamnă inclusiv o mulțime de efecte asupra capacității de concentrare și asupra rezultatelor pe care ni le dorim să le avem zi de zi.
„Lumea noastră predominant materialistă și saturată douăzeci și patru de ore pe zi și șapte zile pe săptămână de mass-media nu este construită pentru gândirea introspectivă implicată în reflecția spirituală. Suntem presați să umplem orice moment liber cu o activitate productivă și adesea ne simțim obligați să ne umplem orice moment de liniște cu distracții. Așa trăim și așa le dăm exemplu copiilor.” – Lisa Miller
Tocmai de aceea, trebuie spus că este bine să te mai deconectezi uneori…altfel riști să “te arzi”. Orice lucru pe care îl ții mereu în priză și pornit, pe care nu îl deconectezi deloc, riscă să se ardă mult mai repede decât un alt obiect pe care uneori îl deconectezi. Iar acest lucru este valabil și pentru atenția, concentrarea și mentalul uman. Întreaga informație și întreaga atenție pe care o acordăm fluxului neîntrerupt de informație și noutăți pe care îl avem astăzi înaintea ochilor ajunge la nivelul minții. Și acest lucru înseamnă o dificultate tot mai mare în a ne concentra prin faptul că mintea primește atât de multă informație încât concentrarea scade și atenția este împărțită în prea multe direcții.
Deși pare greu de crezut, este alegerea ta să te deconectezi de la toate acest flux de noutăți, știri, informații etc. Mie unul îmi place să mă deconectez…de la tot…de la sarcinile pe care le am de îndeplinit, de la rutina zilnică, de la “a face întotdeauna ceva”, de la fluxul de notificări prin email sau de la internet ori televiziune…îmi place să mă deconectez tocmai pentru a reveni “mai proaspăt” la aspectele importante ale vieții atunci când este momentul să o fac.
Tocmai pentru că îmi place foarte multe ideea de deconectare nici nu dețin/folosesc un telefon “inteligent”. Da, pare SF să nu ai un astfel de telefon în secolul 21, dar nu simt nevoia. Telefonul este util pentru mine pentru a putea să vorbesc cu cei dragi și pentru a păstra legătura cu prietenii și colaboratorii. Da, știu, multe persoane spun că pot să oprească oricând notificările și internetul pe telefonul inteligent pe care îl dețin. Dar oare câți fac acest lucru? Este simplu în teorie, doar selectezi anumite butoane și gata, ești deconectat. Însă nu este vorba despre butoane aici, ci despre alegerea de a te deconecta. Iar alegerea aceasta este uneori dificil de făcut datorită faptului că la nivel mental este greu să te deconectezi de la ceea ce faci aproape zi de zi, oră de oră, în fiecare săptămână, în fiecare lună, ani la rând. Cumva parcă îți vine foarte greu să știi că ai putea primi un e-mail, un mesaj pe Facebook sau pe Whatsapp și să fie ceva foarte important, iar nefiind conectat să ratezi mesajul respectiv sau oportunitatea respectivă.
Atunci când a fi conectat la alergarea “nebună” și la lista de făcut a devenit un mod de viață, să te deconectezi pare a fi ceva ce mintea ta nu poate înțelege. Și atunci cum ai putea să te deconectezi de la telefonul inteligent? Da, tot ceea ce trebuie să faci este să oprești notificările, însă nu este atât de simplu pe cât pare. La mine e mai simplu. Am plecat din fața calculatorului…nu sunt disponibil online. Iar dacă am norocul de a fi într-o zonă fără semnal (zone în care petrec timp cât de des pot), nu sunt disponibil nici măcar prin telefon. Punct. Și este foarte plăcut sentimentul de a fi prezent acolo unde ești, în momentul de “acum” și să existe șanse foarte mici de a fi distras de ceva, de o nevoie venită din exterior.
„Totuși, eu cred că se poate afirma că telefoanele inteligente au devenit adevărat arme de distragere a atenției în masă în ultimul deceniu.” – Meik Wiking
Atunci când alegi să te deconectezi de la informație, de la știri, de la social media și chiar de la orice formă de conexiune cu ceilalți prin intermediul Internetului sau al semnalului de la telefon te poți bucura de câteva avantaje. Un prim avantaj se referă la posibilitatea de a-ți îndrepta atenția spre propria persoană și spre dorințele, nevoile și visele tale. Foarte des, poate prea des, suntem concentrați pe nevoile și rezolvarea problemelor altor persoane. Iar acest lucru ne face uneori, deseori chiar, să uităm de propria persoană până acolo încât avem chiar o relație disfuncțională cu noi înșine. Ei bine, deconectarea de la lumea din jur ne permite să ne restabilim o relație echilibrată cu noi înșine.
„Când nu avem telefoanele cu noi sau rămânem fără electricitate, suntem mai atenți. Fără telefoane și fără televizor, sunt mai puține sirene care să ne ademenească și să ne distragă atenția și controlăm mai bine lucrurile cărora le acordăm atenție.” – Meik Wiking
Un al doilea avantaj important care îl aduce deconectarea se referă la un plus de concentrare și de atenție la sarcinile pe care le ai de îndeplinit și în atingerea obiectivelor. Prin faptul că te poți concentra mai bine asupra sarcinilor și obiectivelor tale vei avea rezultate mai bune și într-un timp mai scurt. Altfel spus, vei fi mai eficient(ă) în atingerea obiectivelor. Și cu toții știm cât de ușor putem fi distrași de la ceva ce facem atunci când sună telefonul, primim un SMS sau un e-mail care ne solicită atenția într-o altă direcție. Tocmai de aceea, prin deconectare te poți concentra mai eficient la ceea ce ai de îndeplinit.
Reducerea negativității în gândire este un alt plus pe care îl consider important atunci când vine vorba despre deconectarea de la fluxul de informații permanent și de la toate dispozitivele și gadget-urile moderne. Foarte des, poate prea des, în acest flux de informații suntem asaltați de informații violente, negative sau care induc teamă, anxietate și frică. Ei bine, dacă alegi să te deconectezi complet de la „lume” pentru 7 zile spre exemplu, îți dai seama (chiar conștientizezi!!!) când te reconectezi la fluxul de informații de cât de sănătoasă este deconectarea de care ai avut parte. Mai mult, vei conștientiza că de fapt momentul de acum este unul perfect pentru tine, chiar dacă în alte părți ale lumii lucrurile nu sunt perfecte. Da, sigur, cu toții putem contribui la o lume mai bună și sunt perfect de acord cu asta. Însă personal pot să încep prin a face lumea mai bună acolo unde mă aflu și în momentul de „acum”.
„Acum nu mai stăm să privim stelele și să ne întrebăm ce o să fie, acum bifăm punct cu punct pe o listă nesfârșită cu treburi de rezolvat. Să visezi și doar să fii au fost date la o parte și înlocuite cu să faci. Stăm afară cu ochii lipiți de telefoanele noastre inteligente, verificăm mesajele primite și căutăm temperatura cu aplicații noastre meteo, în loc să simțim pe piele căldura soarelui și adierea vântului.” – Alberto Villoldo
Un alt avantaj important pe care îl oferă deconectarea se referă la beneficiile asupra sănătății creierului și asupra mentalului. Prin fiziologia sa creierul nu este făcut să fie de-a dreptul „bombardat” cu informații și mai are nevoie inclusiv de câte o pauză. Astfel putem deveni mai creativi și mai inspirați, dar în același timpul putem găsi mult repede soluții la anumite probleme pe care le avem de rezolvat zi de zi.
„Cu stilul de viață agitat pe care îl avem astăzi, să stăm nemișcați nu se pare ceva imposibil. Ne-am obișnuit în așa măsură să facem mai multe lucruri deodată și să preluăm fluxul continuu de informații care ne vin pe dispozitivele digitale, încât să ne liniștim mintea mai mult de câteva secunde pare ceva peste puterile noastre.” – Alberto Villoldo
Poți oricând alege să te deconectezi de la orice dispozitiv care asigură conectarea la fluxul neîntrerupt de informații, știri sau noutăți. Este o alegere personală, iar dacă pare imposibil acest lucru poți încerca să faci din acesta un proces în mai multe etape prin care să „înveți” din nou cum este să nu mai fii mereu conectat(ă) la ceea ce se întâmplă în jurul tău sau în lumea întreagă. Reține faptul că singura persoană pentru care trebuie să fii mereu disponibil și să răspunzi „prezent” ești chiar TU. Doar astfel poți să oferi și celor din jurul tău cea mai bună versiune a ta și poți să aduci în orice colaborare, relație sau parteneriat echilibru și plus valoare. În concluzie nu uita să te deconectezi din când în când de la lumea exterioară pentru a regăsi puntea către tine, către lumea ta interioară.
„Dacă ești obsedat de ideea de a plănui totul, cel mai de preț dar pe care ți-l poți face este să te izolezi undeva la munte, fără televizor, telefon sau e-mail. În primele două zile, îți vine să te dai cu capul de pereți, dar apoi se întâmplă ceva extraordinar: îți vei aminti ce erai înainte de a intra în vârtej. Vei simți pământul tare sub picioare, vei auzi foșnetul copacilor, iar vântul îți va mângâia obrajii ca un iubit uitat, dar mereu fidel. Soarele blând de dimineață te va trezi la viață, iar viețuitoarele pădurii îți vor fi prieteni. În cele din urmă, te vei îndrăgosti de tine și îți vei da seama că nu te-ai îndepărtat de probleme, ci de propria-ți măreție. Te poți atunci întoarce la toate jucăriile tehnice pe care le-ai lăsat în urmă și le vei folosi cu mai multă eficiență. Planificarea pe care trebuie s-o faci cere mult mai puțin efort și energie decât planificarea la care recurgi pentru a scăpa de propriile sentimente. Dacă astăzi ești pe deplin prezent, ziua de mâine va avea grijă de ea însăși. Vei întâlni toate persoanele de care ai nevoie, la momentul potrivit, și vor exista sincronizări spectaculoase.” – Alan Cohen
Pingback: Cele mai importante lectii invatate in anul 2020 | Laurentiu Artugyan