5 greseli pe care oamenii le fac atunci cand cauta sa daruiasca un cadou

Greseli cand facem cadou

Pentru că tot ne aflăm în luna cadourilor, așa cum este numită adesea luna decembrie a fiecărui an, m-am gândit să abordez puțin această practică de a face cadouri. Este minunat să dăruiești, însă cel puțin din perspectivă personală am observat că în ultimii ani tot mai multă lume face cadouri și tot mai puțini sunt aceia care dăruiesc. Tocmai din această perspectivă consider că există cel puțin 5 greșeli pe care multă lume le face în momentul în care intenționează să facă un cadou.

1.Caută un cadou pe placul persoanei căruia îi oferă cadoul

De câte ori nu ai fost în impas atunci când ai decis să oferi un cadou și nu cunoșteai gusturile persoanei căreia intenționai să oferi respectivul cadou? Ei bine, atunci când dăruiești un cadou este important să ai în vedere ceea ce ți-ai dori să îi dăruiești celuilalt și nu neapărat ce și-ar dori acesta să primească. Desigur, ne dorim să oferim ceva care să aducă zâmbete, bucurie, fericire, mulțumire sau care să fie util.

Însă pe de altă parte, poate că dacă am îndrăzni să oferim un cadou care simțim că ar putea ajuta persoana căruia îi dăruim cadoul respectiv să crească, să se dezvolte, să își depășească anumite limite, ne-am simți chiar mai bine. Poate că inițial cel care primește cadoul din partea noastră nu va fi extrem de încântat, dar este posibil ca peste ceva timp să primim mulțumiri sincere pentru faptul că am contribuit la schimbarea direcției în viața respectivei persoane.

2. Se pune mare preț pe valoarea materială a cadoului

Faptul că trăim într-o societate în care latura materială a vieții este pe primul plan nu mai este o surpriză. Iar acest lucru se răsfrânge și asupra acelor momente în care ne dorim să oferim un cadou. Foarte multe persoane consideră că un cadou având o valoare materială mare, având un cost financiar semnificativ, ar fi un cadou mai apreciat de cel care primește respectivul cadou.

Reclame

Da, pentru anumite persoane este adevărat că un cadou valoros din punct de vedere al costurilor generează o mai mare…mulțumire să îi spunem. Însă pot exista cadouri cu o valoare materială mai mică și cu alte valori foarte mari care să aducă bucurie și împlinire celui sau celei care primește cadoul respectiv. Prea mult am pus preț pe ideea de a dărui și am transformat darurile în cadouri cât mai scumpe. Însă atunci când dăruim important este modul în care o facem, energia care se află în spatele acestei acțiuni.

3. Oferă un cadou ca răspuns la un cadou primit anterior

O altă abordare pe care o consider greșită în ceea ce privește decizia de a oferi un cadou se referă la cadourile oferite drept răspuns la un cadou primit anterior din partea unei persoane. Adică un fel de returnare a cadoului primit. Desigur, dacă simți să faci cadou unei persoane pentru că asta simți, atunci fără doar și poate că merită să faci acest pas și să oferi cadou acelei persoane care cu o anumită ocazie ți-a oferit anterior un cadou.

Însă dacă această decizie de a oferi un cadou vine doar pentru că tu la rândul tău ai primit un asemenea dar din partea unei persoane, atunci consider că este un motiv greșit pentru a oferi un cadou. Și spun acest lucru pentru că dăruiești un obiect sau un lucru fără ca în spatele acestui gest să se afle energia specifică a dăruirii.

4. Oferă un cadou din obligație

O altă situație în care multe persoane se regăsesc atunci când caută să aleagă un cadou pentru a-l oferi unei alte persoane este aceea în care fac acest lucru din obligație. Fie că se simt obligate la locul de muncă să ofere cadouri șefilor sau colegilor, fie că se simt obligate să ofere cadouri pentru anumite persoane din cadrul familiei lărgite sau pentru persoane din cercul de cunoscuți, există multe cazuri în care cadourile sunt oferite dintr-un anume fel de obligație.

Reclame

Desigur, vorbim despre un fel de obligație ca răspuns la așteptările societății, însă de multe ori aceste așteptări sunt pârghia ce te poate împinge să faci un cadou fără ca tu să îți dorești din interiorul tău să faci acest gest.

5. Fac cadouri doar să nu meargă cu mâna goală

Nu în ultimul rând există situații în care anumite cadouri sunt doar ca să fie și astfel lumea oferă diferite obiecte sau lucruri doar pentru a oferi ceva drept cadou. Acest lucru nu înseamnă neapărat că fac cadou orice găsesc să cumpere sau un obiect la întâmplare, ci pot avea în vedere cadouri care să fie pe placul persoanelor cărora intenționează să dăruiască respectivul cadou, însă poate fi un obiect pe care deja îl au sau care să nu aibă nici măcar o însemnătate alta decât o eventuală utilitate practică. Da, este frumos să oferi un cadou, însă este „sănătos” să dăruiești orice cadou având „în spate” energia proprie care se transmite dincolo de cadoul pe care l-ai oferit.

În oricare dintre situațiile amintite anterior consider că a face un cadou este o acțiune mecanică, o acțiune care doar transmite un obiect sau un lucru către o altă persoană, fără a transmite energia necesară procesului de dăruire. Tocmai de aceea, consider că atunci când vrei să faci un cadou este important să o faci din profunzimea dorinței de a dărui celeilalte persoane, indiferent dacă vorbim despre un obiect, un lucru, o experiență sau o trăire.

Reclame

Pare că în societatea modernă de prea multe ori facem cadouri și de prea puține ori dăruim. Facem cadouri care ne costă din punct de vedere financiar, dar de multe ori acestea sunt goale de energia noastră care să transmită ceva prin însuși gestul de a dărui și mai apoi prin obiectul, lucrul sau experiența pe care am ales să o dăruim sub formă de cadou.

Prin urmare, reține că a face un cadou trebuie să însemne mai mult decât doar valoarea materială sau gestul din perspectiva cutumelor sociale sau ale așteptărilor societății. Orice cadou pe care alegi să îl faci trebuie să fie o parte din tine pe care o dăruiești persoanei căreia urmează să îi oferi cadoul respectiv, o parte din energia pe care îți dorești să o transmiți către respectiva persoană. În concluzie, nu uita ca de fiecare dată când dăruiești un cadou să „adaugi” energia dăruirii în fiecare astfel de gest. De multe ori energia respectivă valorează mai mult decât cadoul în sine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: