Harti turistice montane si aplicatii pentru drumetii si trasee montane

Harti turistice montane

Atunci când pornești într-o drumeție pe munte este bine să te documentezi cu privire la traseul sau la traseele montane pe care urmează să le parcurgi. Indiferent dacă vorbim despre tură de munte de 1 zi sau despre mai multe zile pe munte, cunoașterea zonei în care mergi și a traseelor pe care urmează să le faci este foarte importantă.

Dincolo de informarea de acasă, înainte de a porni pe munte, poți oricând să te informezi cu ajutorul unei hărți turistice montane. Fie că vorbim despre hărți printate, fie că vorbim despre hărți digitale, astăzi este la îndemâna oricărui drumeț și a oricărui montaniard să aibă la el o hartă turistică cu traseele montane marcate.

Hărți turistice montane printate

În ciuda faptului că în ultimii ani tot mai multă lume apelează la hărțile digitale și la aplicațiile pe diferitele dispozitive pentru turele pe munte, trebuie spus că o hartă turistică montană printată poate oricând să aducă o mulțime de avantaje. Tocmai de aceea, având în vedere avantajele hărților printate atunci când ești pe munte, este important să cunoaștem de unde putem achiziționa astfel de hărți turistice printate pentru drumețiile pe munte.

Prima variantă o reprezintă numeroasele magazine de echipament montan. Cele mai multe dintre aceste magazine au în ofertă inclusiv hărți montane și chiar ghiduri pentru cei care doresc să fie cât mai bine informați atunci când pornesc pe traseele montane din țara noastră. Fie că ai un magazin în orașul tău, fie că plasezi o comandă online către un astfel de magazin, hărțile turistice printate care te interesează pot oricând să ajungă la tine.

Reclame

O altă sursă pentru a ne putea procura hărțile montane care ne interesează sunt librăriile, atât cele fizice, cât și cele online. De fiecare dată când intru într-o librărie observ că există hărți montane spre vânzare. Astfel, pentru aproape orice drumeț și orice montaniard o librărie poate fi mult mai la îndemână decât magazinele cu echipament montan, aceste magazine nefiind prezente în toate orașele țării.

Pe lângă magazinele de echipament montan și librării, cei interesați de hărți turistice montane printate pot găsi astfel de produse în magazinele virtuale ale firmelor specializate în realizarea de astfel de produse cartografice. Aici putem aminti hărțile turistice montane ale celor de la Munții Noștri, hărțile turistice ale celor de la Munții:Carpați sau hărțile propuse de către cei de la Zenith Maps.

Foarte multe dintre hărțile turistice și hărțile montane realizate de oricare dintre aceste firme specializate în producția de hărți se regăsesc și în librării sau în magazinele cu echipament montan, dar de multe ori este mai avantajos din punct de vedere al prețurilor să achiziționezi astfel de hărți direct din magazinele virtuale ale acestor firme. Pe de altă parte, în magazinele de echipament montan vei putea găsi și alte abordări în privința hărților montane, abordări propuse de alte firme care au propus hărți turistice precum cele de la Bel Alpin sau Dimap.

Aplicații și hărți digitale pentru drumeții montane

Faptul că trăim în epoca digitală se vede și atunci când vine vorba despre drumețiile montane. În acest sens foarte multe aplicații și hărți digitale au fost dezvoltate și sunt disponibile pe piață pentru cei interesați de turism montan și de drumeții.

Reclame

Printre aplicațiile pentru dispozitivele mobile pe care le poți folosi pentru orientare și informare pe traseele montane pot fi amintite aplicația de la Munții Noștri, platforma Wikiloc unde sunt distribuite trasee de outdoor din lumea întreagă.

Există de asemenea posibilitatea de a utiliza hărți digitale pentru drumeții, dar și aplicația pentru hărți digitale a celor de la Mapy.cz, aceasta fiind o sursă extrem utilă atât de informare, cât și pentru a vizualiza diferitele masive montane. Pentru cei interesați de hărți digitale care funcționează inclusiv atunci când nu există conexiune la internet, aceștia pot folosi OsmAnd.

În loc de încheiere…

Cu toate că aceste aplicații și hărți digitale oferă avantajul de a avea acces la orice zonă și orice traseu, trebuie avut în vedere și faptul că este nevoie de baterie la telefon și uneori chiar de conexiune la internet. Din acest punct de vedere orice montaniard poate găsi într-o hartă turistică printată un mare avantaj, și anume acela de a fi disponibilă oricând, indiferent de conexiunea la semnal GSM sau la internet, și chiar atunci când bateria telefonului este descărcată. Sau poți avea în vedere hărțile turistice încărcate pe un GPS.

Indiferent dacă preferi hărțile turistice printate sau aplicațiile ori hărțile turistice digitale, reține faptul că este foarte important să te informezi atunci când pleci într-o drumeție. Chiar dacă ai fost pe un traseu montan în urmă cu ceva timp, trebuie spus că este bine să verifici starea marcajului pentru că în ultimii ani foarte multe dintre aceste traseele turistice montane sunt refăcute și remarcate în cadrul acțiunilor de voluntariat montan.

Reclame

De asemenea, există multe trasee montane marcate pentru prima dată chiar dacă pe anumite hărți montane sau chiar aplicații acestea nu sunt actualizate și nu apar ca fiind marcate. De foarte multe ori o informare corectă cu privire la traseele turistice montane, la marcajele acestora și la dificultatea lor, poate face diferența dintre o tură de munte reușită și fără evenimente și o tură pe munte în care poți avea peripeții.

Dacă cunoști alte surse de hărți turistice printate pentru turism montan sau dacă folosești și alte aplicații sau hărți digitale pentru trasee montane, te invit să îmi lași un comentariu acestui articol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: