Adevaratul refugiu – Tara Brach | O carte despre cel mai apropiat refugiu

Cartea Adevaratul refugiu Tara Brach

De câte ori în viață nu ai căutat „să te refugiezi” – într-un loc, într-o stare, într-o emoție, într-o persoană – și poate de tot atâtea ori ai simțit că este doar un refugiu fals și cumva te reîntorceai la starea de care încercai să evadezi?

Câți dintre noi nu am căutat tot felul de refugii atunci când viața arăta altfel decât ne-am fi dorit, atunci când viața noastră se schimba fără ca noi să ne putem opune? În câte locuri, lucruri și persoane nu ai căutat să te refugiezi atunci când ai simțit teamă, singurătate, anxietate, durere, furie, supărare sau sentimentul de a nu aparține unui loc, a unei comunități?

Fără doar și poate că fiecare dintre noi a căutat diverse metode pentru a se refugia, pentru a regăsi o stare de liniște, de pace, de sănătate sau de fericire. Însă de cele mai multe ori am căutat aceste refugii în exteriorul nostru. Iar aceste refugii s-au dovedit a fi în cele din urmă nimic altceva decât…refugii false, refugii asemenea unui miraj.

Singurul refugiu adevărat pentru fiecare dintre noi este în interiorul nostru, iar cartea Adevăratul refugiu de Tara Brach ne poate ajuta să descoperim acest refugiu și să înțelegem cum putem să ne întoarcem către cel mai apropiat refugiu.

Refugiul interior al conștientizării pure este cea de pe urmă întoarcere acasă.

Tara Brach

Deși poate părea ciudat și chiar o dovadă a nebuniei să căutăm ceva pentru ani și ani de zile în exteriorul nostru pentru a regăsi liniștea, pacea, bucuria și fericirea, iar acest „ceva” să fie chiar în interiorul nostru, să fie atât de aproape, totuși cam așa ne comportăm cei mai mulți dintre noi ca urmare a faptului că încă din primele zile de viață suntem învățați să ne canalizăm întreaga energie și atenție asupra exteriorului nostru – ca și cum tot ceea ce avem nevoie și tot ceea ce este important în viața este cumva în afara noastră –, când de fapt tot ceea ce avem nevoie și toate „răspunsurile” pe care le căutăm sunt în interiorul nostru.

Reclame

Ne naștem cu un spirit frumos și deschis, cu un spirit viu, plin de inocență și receptiv. Dar bunătatea noastră ajunge într-o lume complicată.

Tara Brach

Cartea Adevăratul refugiu de Tara Brach este o carte de citit absolut fantastică pentru oricine dorește să își regăsească echilibrul în viață, pentru oricine dorește să înceteze că caute în exterior „salvarea” din situațiile care par a fi fără ieșire – într-un cuvânt pentru oricine dorește să se întoarcă „acasă”.

În loc să căutăm un refugiu adevărat, ne îndreptăm către ceea ce eu numesc un fals refugiu. Fals pentru că, deși ne poate da, un timp, senzația confortului și a siguranței, de fapt, pe termen lung, ne face să suferim mai mult. Poate avem frică de eșec și ne refugiem în muncă, în dorința de a excela sau de a-i îngriji pe ceilalți. Sau poate ne considerăm de neiubit și ne canalizăm pe succes și pe adunat averi. Poate ne e frică să fim criticați și ne regăsim refugiul în evitarea riscurilor sau în a le face pe plac tuturor. Sau ne simțim anxioși ori goi și ne refugiem în alcool, în mâncare sau în pierderea timpului pe internet toată ziua. În loc să lăsăm sentimentele să fie așa cum sunt ele, în loc să ne deschidem către ceea ce simțim, ne orientăm către refugii false, ca modalitate de a evita durerea emoțională. Dar asta nu face decât să ne îndepărteze de confortul real, de acel acasă interior.

Tara Brach

Deși la prima vedere poate părea foarte simplu acest drum înapoi „acasă”, către „adevăratul refugiu” (de altfel și singurul autentic), trebuie spus că din paginile cărții scrise de Tara Brach vei putea descoperi că uneori este un drum lung, chiar foarte lung, și de cele mai multe ori este un drum cu multe obstacole și care se poate dovedi destul de anevoios. Acest lucru se datorează faptului că pentru a reveni la profunzimea din interiorul tău va trebui să descoperi prezența în momentul de aici și acum.

De asemenea, un alt aspect atunci când vorbim despre revenirea în propriul refugiu este și acceptarea realității și renunțarea la ideea de control a tuturor circumstanțelor vieții. Și din nou, deși poate părea extrem de ușor să faci acest lucru, atunci când ani de zile ai încercat să controlezi până și cele mai mici detalii ale vieții tale, renunțarea la control va fi poate cel mai dificil lucru pe care vei putea să îl stabilești drept obiectiv. Nu în ultimul rând, pentru a putea regăsi acest „adevărat refugiu” este important să îmbrățișăm, să acceptăm ideea că viața este schimbare.

Trezitul din gânduri este ca și cum te-ai trezi dintr-un vis. Câtă vreme trăim în vis, experiența este reală; reacționăm la povestea din vis cu emoții reale, plăcere și durere. Dar visul nu este adevărat. Imaginile și sunetele din vis reprezintă doar fragmente ale lumii vii. În mod similar, gândurile sunt reale (se întâmplă, creează o experiență palpabilă), dar nu sunt adevărate. Când suntem prinși în realitatea virtuală a gândurilor, trăim într-un fragment de experiență care este disociat de viața, vastitatea și trăirea momentului de aici și de acum.

Tara Brach

Pe lângă faptul că în cartea Adevăratul refugiu de Tara Brach vei găsi o mulțime despre informații despre ce înseamnă acest refugiu real și despre cum putem să ajungem acolo, această carte vine și cu o mulțime de meditații pe care le poți pune în practică dacă te simți atras(ă) de astfel de practici de meditație.

Scopul meditației este tocmai de a fi prezent în momentul de aici și acum, iar meditația vine să antreneze acest lucru pentru a ne putea bucura mai mult de viața pe care o trăim în fiecare moment, dar în același timp pentru a ne putea regăsi mai ușor drumul către propriul refugiu, către acel refugiu real pe care îl caută fiecare dintre noi în cele mai dificile și provocatoare momente ale vieții.

Reclame

Deși meditația nu este neapărat un concept sau o practică specifică culturii occidentale, trebuie spus că în ultimii ani tot mai multă lume descoperă beneficiile meditației și o integrează ca parte a practicilor spirituale.

Marele dar al căilor spirituale este că te fac să crezi că vei găsi drumul spre adevăratul refugiu. Îți dai seama că poți începe chiar de unde ești, din vâltoarea vieții, și că poți găsi pacea în orice circumstanțe. Chiar și în momentele în care simți că pământul crapă sub picioarele tale – când te confrunți cu o pierdere ce îți va afecta pe vecie viața -, poți să ai încredere în continuare că vei găsi calea înapoi spre casă.

Tara Brach

Odată ce ajungem în acel refugiu propriu și autentic, ne va fi mult mai ușor să depășim provocările Vieții și ne va fi mult mai ușor să ne bucurăm de Viață în ansamblul său. Însă așa cum vom descoperi și în paginile acestei cărți de citit, pentru a ajunge în acest punct este nevoie de conștientizare.

Doar prin conștientizarea propriei vieți, a propriei realități avem posibilitatea să ne regăsim refugiul unde să ne simțim împăcați, împliniți și chiar compleți. Pentru că de fapt așa suntem – ființe complete și perfecte – și doar poveștile pe care le-am auzit de atâta timp ne-au făcut să credem că suntem altceva și să fim mereu într-o căutare a ceva care să ne redea perfecțiunea.

Exact așa cum spune autorul acestei cărți, „noi nu avem nevoie să ajungem undeva sau să ne schimbăm pe noi înșine – adevăratul refugiu suntem noi înșine”. Iar dacă vrei „rețeta”, „harta” pentru a ajunge la acest refugiu care întotdeauna a fost și este cel mai apropiat refugiu, autoarea cărții ne spune că „cei trei factori ai adevăratului refugiu – conștiența, adevărul și iubirea – se trezesc pe măsură ce le dedicăm prezența noastră”.

Indiferent în ce punct al călătoriei tale în această Viață te afli, indiferent care sunt provocările pe care le ai de înfruntat, indiferent dacă ești într-un loc al fericirii sau al deznădejdii, cartea Adevăratul refugiu de Tara Brach te poate ajuta să ajungi pentru totdeauna în acel loc pe care l-ai căutat de foarte mult timp și vei putea să te refugiezi acolo ori de câte ori vei avea nevoie, fără a mai fi nevoit(ă) să cauți în stânga și-n dreapta un spațiu pentru a te refugia în fața tristeții, fricilor, temerilor, durerii sau a disperării.

Reclame

Exemplele, poveștile și experiențele prezentate în paginile acestei cărți de citit sunt extrem de utile pentru a înțelege importanța conștientizării, a acceptării schimbării, a renunțării la ideea de a satisface așteptările din exterior și importanța de a trăi mereu în momentul prezent.

Drumurile cele mai bătătorite din mintea noastră sunt cele care ne îndepărtează de momentul prezent.

Tara Brach

Am citit cartea Adevăratul refugiu de Tara Brach aproape pe nerăsuflate și cumva s-a potrivit perfect ca o continuare a lecțiilor descoperite în paginile scrise de Meredith Atwood în cartea Anul Schimbării. Cartea Adevăratul refugiu de Tara Brach a apărut la Editura Litera în cadrul diviziei Introspectiv Spiritualitate și este o carte pe care merită să o citești dacă până acum nu ai făcut-o deja. Această carte de citit poate fi găsită de în librării online precum Libris.ro sau în mall-uri online precum elefant.ro.

Dincolo de a citi această carte, cel mai important este să pui în practică lecțiile descoperite în paginile sale pentru a vedea și rezultatele dorite în viața ta. Reține faptul că înainte de a privi în exteriorul ființei tale este important să privești mereu în interior pentru a știi care este direcția perfectă pentru sufletul tău, pentru tine.

Fii tu lumina ta călăuzitoare, fii un refugiu pentru tine însuți. Nu te adăposti în refugii exterioare.

Buddha

–––––––-

Foto copertă articol Terry Kelly from Pexels

2 comentarii la “Adevaratul refugiu – Tara Brach | O carte despre cel mai apropiat refugiu

  1. Pingback: Furtuna dinaintea linistii – O carte perfectă pentru vremurile pe care le traim | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: 100 de carti de citit care schimba vieti | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: